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THE HONORABLE J. MICHAEL MULLINS, DISTRICT ATTORNEY,
COUNTY OF SONOMA, has requested an opinion on the following question:

May the mayor of a charter city, who is designated as the executive head of
the city by the city charter, attend a closed session of the city’s redevelopment agency, the
members of which are appointed by the mayor with the approval of the city council, when
the purpose of the closed session is to conduct a conference with the agency’s real property
negotiators who are negotiating the disposition and development of property, a portion of
which is owned by the city, for construction of a publicly financed and publicly owned city
conference center and privately financed and developed hotel complex?
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CONCLUSION

The mayor of a charter city, who is designated as the executive head of the city
by the city charter, may not attend a closed session of the city’s redevelopment agency, the
members of which are appointed by the mayor with the approval of the city council, when
the purpose of the closed session is to conduct a conference with the agency’s real property
negotiators who are negotiating the disposition and development of property, a portion of
which is owned by the city, for construction of a publicly financed and publicly owned city
conference center and privately financed and developed hotel complex.

ANALYSIS

The Ralph M. Brown Act (Gov. Code, §§ 54950-54962; “Brown Act”)
requires the “legislative body” of a “local agency” to hold its meetings open to the public
unless a specific statutory exemption is applicable.  Government Code section 54953,
subdivision (a) states:  “All meetings of the legislative body of a local agency shall be open
and public, and all persons shall be permitted to attend any meeting of the legislative body
of a local agency, except as otherwise provided in this chapter.”  Government Code section
54962 further provides:  “Except as expressly authorized by this chapter, . . . no closed
session may be held by any legislative body of any local agency.”

The question  presented for resolution concerns a closed session conducted by
a local agency as authorized under the terms of Government Code section 54956.8.  This
statutory exemption states in part:

“Notwithstanding any other provision of this chapter, a legislative body
of a local agency may hold a closed session with its negotiator prior to the
purchase, sale, exchange, or lease of real property by or for the local agency
to grant authority to its negotiator regarding the price and terms of payment
for the purchase, sale, exchange, or lease.

“However, prior to the closed session, the legislative body of the local
agency shall hold an open and public session in which it identifies its
negotiators, the real property or real properties which the negotiations may
concern, and person or persons with whom its negotiators may negotiate.

“For purposes of this section, negotiators may be members of the
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legislative body of the local agency.”

We are asked whether the mayor of a charter city, who is designated as the executive head
of the city by the city charter, may attend a closed session of the city’s redevelopment
agency where the members of the agency are appointed by the mayor with the approval of
the city council and the purpose of the closed session is to conduct a conference with the
agency’s real property negotiators who are negotiating the disposition and development of
property,  a portion of which is owned in part by the city, for construction of a publicly
owned city conference center and privately financed and developed hotel complex.  We
conclude that, under the circumstances presented, the mayor may not attend the closed
session of the city’s redevelopment agency. 

As authorized by the Community Redevelopment Law (Health & Saf. Code,
§§ 33000-33855; “Redevelopment Law”), there is “in each community a public body,
corporate and politic, known as the redevelopment agency of the community.”  (Health &
Saf. Code, § 33100.)  A city is among the entities that constitutes a “community.”  (Health
& Saf. Code, § 33002.)  The city council, as the legislative body of the city (Health & Saf.
Code, § 33007), may by ordinance declare itself to be the redevelopment agency (Health &
Saf. Code, § 33200), or it may appoint either five or seven city residents to serve as
members of the agency (Health & Saf. Code, § 33110).  Here, the city council has done the
latter.  

We note that a city’s redevelopment agency must be considered separate from
the city itself.  “Redevelopment agencies are governmental entities which exist by virtue of
state law and are separate and distinct from the communities in which they exist.”  (Pacific
States Enterprises, Inc. v. City of Coachella (1993) 13 Cal.App.4th 1414, 1424.)  A city’s
redevelopment agency is a “local agency” and its board is a “legislative body” for purposes
of the Brown Act.  (Stockton Newspapers, Inc. v. Members of the Redevelopment Agency
of the City of Stockton (1985) 171 Cal.App.3d 95, 100.)

In our  pamphlet, The Brown Act, Open Meetings for Local Legislative Bodies
(Cal. Dept. of Justice, 1994), we examined whether interested members of the public could
attend a closed session of a legislative body.  We stated:

“In 46 Ops.Cal.Atty.Gen. 34 (1965), this office . . . concluded that
meetings could not be semi-closed.  Thus, certain interested members of the
public may not be admitted to a closed session while the remainder of the
public is excluded.  Nor would it be proper for an investigative committee of
a grand jury performing its duties of investigating the county’s business to be
admitted to a closed session.  [Citation.]  As a general rule, closed sessions



1 The funding mechanism provided for community redevelopment is known as “tax increment
financing.”  (Redevelopment Agency v. County of San Bernardino (1978) 21 Cal.3d 255, 259.)  This financing
system anticipates that redevelopment will increase tax revenues for a community by virtue of an increased
valuation of property, thus raising the tax base.  (Community Redevelopment Agency v. Woolsey (1985) 169
Cal.App.3d 24, 27.)
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may involve only the membership of the body in question plus any additional
support staff which may be required (e.g., attorney required to provide legal
advice; supervisor may be required in connection with disciplinary
proceeding; labor negotiator required for consultation).  Persons without an
official role in the meeting should not be present.”  (Id., at p. 29.)

In a recent opinion, 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 29 (1999), we concluded that an
alternate member of a local agency formation commission (“LAFCO”) may not attend a
closed session unless sitting in place of an absent or disqualified member.  (Id., at pp. 33-
34.)  In so concluding, we made the following observation:

“Undoubtedly, it would be beneficial for alternate members to be
present at all hearings of a LAFCO since proposals are commonly considered
at more than one meeting.  Attendance by all alternate members would allow
them to be fully informed if and when they must replace the regular members
who are absent or disqualified.  Moreover, to permit alternate members to
participate in the hearings and deliberations to the same extent as regular
members (except voting) would enhance a fuller discussion and consideration
of each proposal.  In short, LAFCO and the public would benefit by having
alternate members present at all public hearings and participate in the
deliberations.”  (Id., at p. 32.)

Nonetheless, we concluded that, as to the closed session, the presence of the alternate
member would not be authorized under the terms of section 54956.8.  (Id., at pp. 33-34.)

In the present situation, what role would the mayor have in the closed session
of the redevelopment agency?  We are informed that the mayor is designated as the
executive head of the city by the city charter, the city owns a portion of the property on
which the redevelopment project will be constructed, and the project will include a publicly
financed and publicly owned city conference center.  The redevelopment agency must obtain
the city council’s approval of any disposition of property acquired with tax increment funds.
(Health & Saf. Code, § 33433.)1  The agency must also obtain the consent of the city council
to pay for land and improvements that are publicly owned either within or without the
project area.  (Health & Saf. Code, § 33445; see also Health & Saf. Code, § 33679.) 
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Under these particular circumstances, however, we fail to see how the mayor’s
presence would come within the language of Government Code section 54956.8 that “a local
agency may hold a closed session with its negotiator prior to the purchase, sale, exchange,
or lease of real property by or for the local agency to grant authority to its negotiator
regarding the price and terms of payment for the purchase, sale, exchange or lease” of real
property.  (Italics added.)  While a portion of the real property at issue is owned by the city
and the redevelopment project includes construction of a city facility, the closed session
would concern the negotiating posture of  the redevelopment agency, not the city,  with
respect to the disposition and development of the project property.  The city’s negotiator,
the mayor, is not the redevelopment agency’s negotiator and would have no official role to
play at the redevelopment agency’s closed session under the express provisions of section
54956.8.  Of course, it is statutorily irrelevant that the mayor is an elected official or is the
appointing power for the members of the redevelopment agency.

We reject the suggestion that in attending the redevelopment agency’s closed
session, the mayor would be acting as part of the “support staff” of the redevelopment
agency, offering advice and consultation at the request of the redevelopment agency
“regarding the price and terms of payment for the purchase, sale, exchange, or lease” (Gov.
Code, § 54956.8) of the city’s property.  While it may be true that a coordinated negotiating
strategy between the city and the redevelopment agency would be beneficial, the presence
of the mayor at the closed session would not be essential in conducting the redevelopment
agency’s business.  Nothing precludes the redevelopment agency’s negotiators from
conferring with the mayor, as the city’s negotiator, either prior to or following the closed
session.  The assertion that the redevelopment agency may obtain the services of city officers
when needed (see Health & Saf. Code, §§ 33128, 33205, 33220) is unpersuasive where, as
here, there is a countervailing statutory scheme which precludes the presence of non-
essential support staff at a closed session of the redevelopment agency.  

In reaching our conclusion, we are mindful that the Brown Act is to be
interpreted liberally in favor of open meetings and that exceptions are to be narrowly
construed.  (San Diego Union v. City Council (1983) 146 Cal.App.3d 947, 954-955; 73
Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 5 (1990).)  Government Code section 54956.8, authorizing closed
sessions with property negotiators, cannot be broadly construed here to allow the mayor’s
presence at the closed session where the mayor would have no official or essential role to
play.

Accordingly, we conclude that the mayor of a charter city, who is designated
as the executive head of the city by the city charter, may not attend a closed session of the
city’s redevelopment agency, the members of which are appointed by the mayor with the
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approval of the city council, when the purpose of the closed session is to conduct a
conference with the redevelopment agency’s  real property negotiators who are negotiating
the disposition and development of property, a portion of which is owned by the city, for
construction of a publicly financed and publicly owned city conference center and privately
financed and developed hotel complex. 
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