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THE HONORABLE DEAN FLOREZ, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested our opinion on the following questions:

1. Would it be a violation of Government Code section 1090 for the sole
shareholder of acorporation that operates an ambulance service under a certificate of public
convenience and necessity issued by acity to hold the office of mayor of the city?

2. Would it beaviolation of Government Code section 1090 for acity council
to modify the terms of an ambulance service rate schedule where the ambulance service is
operated by a corporation of which the mayor of the city is the sole shareholder?

3. Would it beaviolation of Government Code section 1090 for acity council

to modify the terms of an agreement allowing interruption of the traffic signals of the city
in exchange for payment of an annual fee, where the agreement is made with a corporation
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of which the mayor of the city is the sole shareholder?

4. Do theofficesof Mayor of the City in Bakersfield and Director of the 15th
District Agricultural Association constitute incompatible public offices?

CONCLUSIONS

1. It would not be aviolation of Government Code section 1090 for the sole
shareholder of acorporation that operates an ambulance service under a certificate of public
convenience and necessity issued by acity to hold the office of mayor of the city.

2. It would not be a violation of Government Code section 1090 for a city
council to modify the terms of an ambulance service rate schedule where the ambulance
service is operated by a corporation of which the mayor of the city is the sole shareholder.

3. Itwould be aviolation of Government Code section 1090 for acity council
to modify the terms of an agreement allowing interruption of the traffic signals of the city
in exchange for payment of an annual fee, where the agreement is made with a corporation
of which the mayor of the city is the sole shareholder.

4. The offices of Mayor of the City of Bakersfield and Director of the 15th
District Agricultural Association do not constitute incompatible public offices.

ANALYSIS

The City of Bakersfield (“ City”) issues certificates of public convenience and
necessity to those providing ambulance services within the City. The City does not impose
afeefor issuing a certificate, but it does set the amount an ambulance operator may charge
for its services. In addition, an ambulance operator may pay an annual fee of $500 to the
City to be able to interrupt the City’ s traffic signal system in an emergency. Recently, the
sole sharehol der of acorporation that hasacertificateto operate an ambul ance servicewithin
the City, as well as an agreement allowing him to interrupt the City’s traffic signals, was
elected Mayor of the City. He currently servesasaDirector of the 15th District Agricultura
Association (“District”) which operates the Kern County Fair and other events on property
located outside the boundaries of the City.

With thisfactual background in mind, we turn to the four questions presented
for resolution.
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1. Election to Office of Mayor

The first issue to be addressed is whether Government Code section 1090*
prohibits a person who holds a certificate of public convenience and necessity to provide
ambulance services within acity from becoming the city’ smayor. We concludethat it does
not.

Section 1090 statesin part:

“Membersof theL egidlature, state, county, district, judicial district, and
city officers or employees shall not be financialy interested in any contract
made by themintheir official capacity, or by any body or board of which they
are members. Nor shall state, county, district, judicial district, and city
officers or employees be purchasers at any sale or vendors at any purchase
made by them in their official capacity.”

It is evident from the statutory language that section 1090 does not establish aqualification
for holding public office. Rather, public officersare prohibited under itstermsfrom entering
into certain contracts where they would have a financial interest. (See Thomson v. Call
(1985) 38 Cal.3d 633, 649-650; People v. Honig (1996) 48 Ca.App.4th 289, 313-318;
Eldridge v. Serra View Local Hospital District (1990) 224 Cal.App.3d 311, 321; City of
Imperial Beach v. Bailey (1980) 103 Cal.App.3d 191, 194-196; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 126,
128-129(1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 373, 374-375 (1998); 76 Ops.Cal Atty.Gen. 118, 119-
120 (1993); 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 191, 195 (1990).)

Section 1090 thus has no application to whether someone may be elected to
public office. We conclude in answer to the first question that it would not be a violation
of section 1090 for the sole shareholder of acorporation that operates an ambulance service
under acertificate of public convenience and necessity issued by acity to hold the office of
mayor of the city.

2. Ambulance Service Rate Schedule

The second issue to be addressed concerns a proposed modification of the
terms of the ambulance service rate schedul e previously adopted for the ambulance service
operated by the mayor’s corporation. We conclude that the rate schedule may be modified

L All references hereafter to the Government Code are by section number only.
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by the city council without violating the prohibition of section 1090.

Section 1090 expressly refers to the making of a“contract.” In determining
whether a contract is present for purposes of the statutory prohibition, we apply traditional
contract principles. (See 78 Ops.Cal . Atty.Gen. 230, 234 (1995).) Here, the fee schedule
IS not a contract or part of a contract as that term is normally understood. Instead, the
schedul e sets one of the terms of a contract between the ambulance operator and the person
to whom the ambulance serviceis provided. The City receives nothing for setting the rate
schedule; no fee is imposed other than to cover its costs of processing the rate schedule
application.

The corporation’s certificate of public convenience and necessity constitutes
alicensg; itisaregulatory permit. (Subriar v. City of Bakersfield (1976) 59 Cal .App.3d 175;
see Motor Transit Co. v. Railroad Commission (1922) 189 Cal. 573, 580; Copt-Air v. City
of San Diego (1971) 15 Cal.App.3d 984, 987.) The rate schedule is adopted as part of the
certificate of public convenience, and any modification of therate scheduleisamodification
of thecertificateitself. A modification of therate schedulewould thusbe aregulatory matter
and not a “contract” in the ordinary sense of the word. Accordingly, the prohibition of
section 1090 would be inapplicable to any change in the rate schedule.

Eventhough section 1090 would not preclude modification of therate schedule
by the City, we note that the mayor, as a public official, would be subject to the limitations
of the Political Reform Act of 1974 (88 81000-91014), including its conflict of interest
provisions. Under sections 87100-87103.6, the mayor would be prohibited from
participating in the proceedings of the city council which involve the fee schedule
modification. (SeeasoClarkyv. City of Hermosa Beach (1996) 48 Cal.App.4th 1152, 1170-
1172 [common law prohibition against conflict of interests may require abstention where
personal or financial interest involved].)

We conclude in answer to the second question that it would not be aviolation
of section 1090 for acity council to modify the terms of an ambulance service rate schedule
where the ambulance service is operated by a corporation of which the mayor of the city is
the sole shareholder.

3. Traffic Signal Interruption Agreement

Thethird question focuses on the agreement between the mayor’ s corporation
and the City that allows the corporation to interrupt the City’s traffic signal system in
exchange for payment of an annual fee. May the terms of this agreement be modified
without violating the prohibition of section 1090? We conclude that the prohibition would
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be applicable.

Aswiththeprovisionsof theambulance servicerate schedul e, wefirst examine
thetermsof thetraffic signal interruption agreement inlight of traditional contract principles.
Is the agreement a “ contract” for purposes of section 1090? Unlike the rate schedule, the
traffic signal agreement involves the payment of an annual fee to the City in exchange for
control over the City’s property in a manner inconsistent with use by the general public.
Both parties obtain a benefit in executing the agreement. Under traditional contract
principles, the agreement constitutes a contract between the City and the mayor’s
corporation. (See 78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 234.)

Sincethe mayor isamember of the legislative body that would be responsible
for making any modifications to the traffic signal agreement, section 1090 would prohibit
modification of the agreement while the mayor holds office. (See City of Imperial Beach,
supra, 103 Cal.App.3d at pp. 194-197; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 134, 135-137 (1998); 68
Ops.Cal.Atty.Gen. 337, 352 (1985).)?

We conclude in answer to the third question that it would be a violation of
section 1090 for acity council to modify the terms of an agreement allowing interruption of
thetraffic signals of the city in exchange for payment of an annual fee, where the agreement
Is made with a corporation of which the mayor of the city is the sole shareholder.

4. Incompatibility of Public Offices

Thelast question concernswhether the mayor, by taking hisoath of office, has
forfeited his office as a director of the District. We conclude that the two offices may be
held simultaneously by the same person.

The common law doctrine of incompatible public offices, applicable in

2 The L egis ature has created various exceptionsto the prohibition of section 1090, including what are
deemed “remote interests’ (8 1091; see 67 Ops.Cal . Atty.Gen. 369, 377, fn. 8 (1984); 65 Ops.Cal .Atty.Gen.
305, 307 (1982)) and “noninterests’ (8§ 1091.5; see 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 327, 328-329 (1998); 81
Ops.Cal.Atty.Gen. 169, 172-173 (1998)). In addition, a “rule of necessity” has been applied in particular
circumstances to permit the execution of a contract that would otherwise be prohibited. (See 69
Ops.Cal.Atty.Gen. 102, 107-112 (1986).) The possible application of any of these exceptionsis beyond the
scope of this opinion.
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Cadlifornia® prohibits a person from holding simultaneously two public offices if the
performance of the duties of either could have an adverse effect on the other. (Peopleexrel.
Chapmanv. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636, 641-642; 78 Ops.Cal .Atty.Gen. 362, 363 (1995).)
If the offices are incompatible, the acceptance of the second office automatically terminates
the holding of thefirst. (People exrel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at p. 644; 83
Ops.Cal.Atty.Gen. 50, 52 (2000).)

Offices are incompatible if either office exercises a supervisory, auditory, or
removal power over the other, or if there would be asignificant clash of dutiesand loyalties
in the holding of both offices smultaneously. (People ex rel. Deputy Sheriffs Assn. v.
County of Santa Clara (1996) 49 Cal.App.4th 1471, 1481; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 74, 75
(1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 304, 304-305 (1998).)

We have previously determined that a mayor holds an “office” for purposes
of the incompatible offices doctrine. (73 Ops.Cal.Atty.Gen. 357 (1990); 63
Ops.Cal.Atty.Gen. 623 (1980).) The District (Food & Agr. Code, 8§ 3865) is a state agency
(Food & Agr. Code, 8 3953), whose directors are state officers (Food & Agr. Code, § 3962),
and thus we have previously concluded that a director of a district agricultural association
holds an “office” for purposes of the incompatible offices doctrine (33 Ops.Cal.Atty.Gen.
49, 50 (1959)).

Here, neither office in question exercises a supervisory, auditory, or removal
power over the other. Would there be a significant clash of duties and loyaltiesin holding
both offices at the same time? The District conducts the county fair and other events on
property that isnot located within the City. The District’ sfacilitiesreceive no City services
such aspoliceor fire protection, water, electricity, or trash collection. Thereareno contracts
of any kind between the two public bodies. However, we are informed that on March 23,
1998, the City rented a District building for one day, and the District has allowed the City
use of its parking lot from time to time without charge for police training.

In 33 Ops.Cal.Atty.Gen. 49, supra, we concluded that the offices of city
council member and district agricultural association director may beincompatible, depending
upon the particular circumstances involved. If the district’s property islocated outside the
city’ s boundaries and there are only occasion dealings between the two bodies, the offices
would not be incompatible for purposes of the prohibition. (Id., at pp. 52-53.) However,
where the district holds events on the city’s property, the offices would be incompatible,

3 “The common law of England, so far asit is not repugnant to or inconsistent with the Constitution
of the United States, or the Constitution or laws of this State, isthe rule of decision in all courts of this State.”
(Civ. Code, §22.2))
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since “[u]nder such circumstances, the dealings between the city council and the association
are among the principal and important duties of adirector of the First District Agricultural
Association, and are bound to recur annually rather than being infrequent and matter of
chance occurrences.” (Id., at p. 53.)

Similarly, in 71 Ops.Cal . Atty.Gen. 39 (1988), welooked at the core functions
of the offices in question and concluded that a person could serve simultaneously as a
member of the State Industrial Welfare Commission and member of the Los Angeles County
Superintendent of Schools Personnel Commission. In Letter Opinion No. 96-406 (June 4,
1996), we concluded that a person could serve simultaneously on the board of trustees of a
community college district and on the board of directors of a hospital district, relying upon
aprior opinion (Ops.Cal.Atty.Gen., Indexed Letter, No. IL 75-222 (Oct. 8, 1975), which had
concluded that offices were compatible if the possibility of a conflict was a matter of
conjecturethat might arise on atransactional basisrather than being part of theregular duties
of the two offices.

Here, the contacts between the City and the District have involved only
infrequent dealings not involving the core functions of the two offices. We do not believe
that thisvirtually nonexistent rel ationship between the City and the District givesriseto an
incompatible conflict of duties sufficient to providea*“significant clash of . . . loyalties’ (37
Ops.Cal.Atty.Gen. 21, 22 (1961) “‘in the regular operation of the statutory plan’” (66
Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 177 (1983) so asto disqualify aperson from simultaneously holding
both offices.

We conclude in answer to the fourth question that the offices of mayor of the
City and director of the District do not constitute incompatible public offices.
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