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THE HONORABLE PATRICIA WIGGINS, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions:

1.  May a school district enter into a job order contract based upon unit prices
for the performance of public works projects?

2.  Are job order contracts awarded by the California State University involving
$30,000 or more, including individual job orders undertaken pursuant to such a contract
involving either more or less than $30,000, subject to statutory requirements specifying the
employment of a ratio of apprentices to journeymen?



1 Additional questions were submitted for determination but are the subject of pending litigation.  We
do not address such inquiries that may be judicially resolved.  (66 Ops.Cal.Atty.Gen. Foreword (1983).)
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CONCLUSIONS

1.  A school district may not enter into a job order contract based upon unit
prices for the performance of public works projects.

2.  Job order contracts awarded by the California State University involving
$30,000 or more, including individual job orders undertaken pursuant to such a contract
involving either more or less than $30,000, are subject to the calculation of the statutory
requirements specifying the employment of a ratio of apprentices to journeymen.  The
implementation of the employment ratio, appropriately calculated, must be satisfied before
the end of the contract, provided that the contractor must endeavor, to the greatest extent
possible, to employ apprentices during the same time period that the journeymen in the same
craft or trade are employed at the job site.

ANALYSIS

As generally described in 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 126 (1993), a job order contract
(“JOC”) is a competitively bid, firm fixed price, indefinite quantity contract for the
performance of minor construction, as well as the renovation, alteration, painting, and repair
of existing public facilities.  A JOC is a fixed price agreement in the sense that it is based upon
specified charges contained in a unit price book (prepared by the public agency or by
independent commercial sources) setting forth detailed repair and construction tasks,
including task descriptions, specifications, units of measurement, and unit prices for each task.
A contractor’s bid is expressed in terms of a percentage of the specified book charges such
as 115 percent or 125 percent.  The book is then used to determine the costs of each proposed
project during the term of the contract, which is normally one or more years.  ( Id., at pp. 126-
127.)
 

With this factual background in mind, we turn to the two questions presented.1

The first concerns the execution of a JOC by a local school district, and the second concerns
the execution of a JOC by the California State University.

  1.  Local School Districts



2  Undesignated section references herein are to the Public Contract Code.
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The initial inquiry is whether a local school district may enter into a JOC for a
public works project.  We conclude that it may not.

The Local Agency Public Construction Act (Pub. Contract Code, §§ 20100-
20920)2 authorizes counties, cities, school districts, and other public agencies to enter into
contracts with private parties for the construction of local projects.  With respect to school
districts, subdivision (b) of section 20111 provides:

“The governing board shall let any contract for a public project, as
defined in subdivision (c) of Section 22002, involving an expenditure of fifteen
thousand dollars ($15,000) or more, to the lowest responsible bidder who shall
give security as the board requires, or else reject all bids.  All bids for
construction work shall be presented under sealed cover and shall be
accompanied by one of the following forms of bidder’s security. . . .”

Section 20113 makes special provisions respecting emergency repairs.  Section 20114
provides for the rendering of services by day labor or force account.  Section 20116 provides
as follows:

“It shall be unlawful to split or separate into smaller work orders or
projects any work, project, service, or purchase for the purpose of evading the
provisions of this article requiring contracting after competitive bidding.

“The district shall maintain job orders or similar records indicating the
total cost expended on each project in accordance with the procedures
established in the most recent edition of the California School Accounting
Manual for a period of not less than three years after completion of the project.

“Informal bidding may be used on work, projects, services, or purchases
that cost up to the limits set forth in this article.  For the purpose of securing
informal bids, the board shall publish annually in a newspaper of general
circulation published in the district, or if there is no such newspaper, then in
some newspaper in general circulation in the county, a notice inviting
contractors to register to be notified of future informal bidding projects.  All
contractors included on the informal bidding list shall be given notice of all
informal bid projects in any manner as the district deems appropriate.”

In the foregoing statutory scheme pertaining to school districts, we find no
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reference to the special terms and conditions of a JOC.  In contrast, section 20128.5
authorizes counties to execute a JOC:

“Notwithstanding any other provisions of this article, the board of
supervisors may award individual annual contracts, none of which shall exceed
three million dollars ($3,000,000), adjusted annually to reflect the percentage
change in the California Consumer Price Index, for repair, remodeling, or other
repetitive  work to be done according to unit prices.  No annual contracts may be
awarded for any new construction.  The contracts shall be awarded to the lowest
responsible bidder and shall be based on plans and specifications for typical
work.  No project shall be performed under the contract except by order of the
board of supervisors, or an officer acting pursuant to Section 20145.

“For purposes of this section, ‘unit price’ means the amount paid for a
single unit of an item of work, and ‘typical work’ means a work description
applicable universally or applicable to a large number of individual projects, as
distinguished from work specifically described with respect to an individual
project.  

“For purposes of this section, ‘repair, remodeling, or other repetitive
work to be done according to unit prices’ shall not include design or contract
drawings.”

Section 20128.5’s authority is specifically granted and subject to limitations.  We reject the
contention that such powers may be exercised by school districts in the absence of any express
grant of authority and in the absence of any limitations. (See Safer v. Superior Court (1975)
15 Cal.3d 230, 236-238; Board of Trustees v. Judge (1975) 50 Cal.App.3d 920, 927; 76
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 129-130; 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 86, 89 (1993); see also
Wildlife Alive v. Chickering (1976) 18 Cal.3d 190, 196; DeWeese v. Unick (1980) 102
Cal.App.3d 100, 106.)

The broad authority granted to school districts in Education Code section 35160
and 35160.1 thus has no application here.  Education Code section 35160 states:

“On and after January 1, 1976, the governing board of any school district
may initiate and carry on any program, activity, or may otherwise act in any
manner which is not in conflict with or inconsistent with, or preempted by, any
law and which is not in conflict with the purposes for which school districts are
established.”



00-9015

Education Code section 35160.1 provides:

“(a) The Legislature finds and declares that school districts . . . have
diverse needs unique to their individual communities and programs.  Moreover,
in addressing their needs, common as well as unique, school districts . . . should
have the flexibility to create their own unique solutions.

“(b) In enacting Section 35160, it is the intent of the Legislature to give
school districts . . . broad authority to carry on activities and programs, including
the expenditure of funds for programs and activities which, in the determination
of the governing board of the school district . . . are necessary or desirable in
meeting their needs and are not inconsistent with the purposes for which the
funds were appropriated.  It is the intent of the Legislature that Section 35160
be liberally construed to effect this objective.

“(c) The Legislature further declares that the adoption of this section is
a clarification of existing law under Section 35160.”

These statutory provisions implement a constitutional amendment (Cal. Const., art. IX, § 14)
that was adopted in 1972 to provide as follows:  “The Legislature may authorize the governing
boards of all school districts to initiate and carry on any programs, activities, or to otherwise
act in any manner which is not in conflict with the laws and purposes for which school districts
are established.”

Education Code sections 35160 and 35160.1 require a determination of whether
a state law or regulation precludes a school district from entering into a JOC.  (See Dawson
v. East Side Union High School Dist. (1994) 28 Cal.App.4th 998, 1017-1019; Howard Jarvis
Taxpayers Assn. v. Whittier Union High School Dist.  (1993) 15 Cal.App.4th 730, 734-735;
California School Employees Assn. v. Del Norte County Unified Sch. Dist. (1992) 2
Cal.App.4th 1396, 1404.)  “[W]hile the powers of a school district are broad, they may not be
exercised in a manner that is in conflict, inconsistent, or preempted by state law.”  (83
Ops.Cal.Atty.Gen. 40, 41 (2000).)  In this regard, we note that a school district’s control over
a program or activity may be precluded by the preemptive existence of another comprehensive
statutory plan.  ( Cumero v. Public Employment Relations Bd. (1989) 49 Cal.3d 575, 591 [“the
local districts are denied control over many aspects of teachers’ terms of employment by
detailed provisions in the Education Code governing such matters . . .”]; 81 Ops.Cal.Atty.Gen.
218, 221 (1998).)
   

Applying these interpretive principles to the present inquiry, we find that
executing a JOC by a school district would be in conflict with and preempted by the express
laws governing the execution of construction contracts by school districts.  In accordance with
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the specific provisions of section 20111, subdivision (b), contracts for school projects
involving expenditures of $15,000 or more must be let to the lowest responsible bidder.  With
respect to projects costing less than the designated amount, section 20116 provides for
informal bidding.  No authority is granted for school districts to execute a JOC similar in
terms to what the Legislature has granted to counties.  Indeed, the unique features of a JOC,
including the lack of information regarding specific projects at the time of submitting the
competitive bids, is entirely inconsistent with the language of section 20111. 

It is concluded that a school district may not enter into a JOC based upon unit
prices for the performance of public works projects.

2.  California State University

The second inquiry is whether a JOC awarded by the California State University
involving $30,000 or more, including individual job orders of either more or less than that
amount, are subject to a statutorily designated employment ratio of apprentices to journeymen.
We conclude that the employment ratio requirements would be applicable.  

As in the case of counties, the California State University is authorized, subject
to specified limitations, to execute a JOC.  Section 10710 provides:

“(a) Notwithstanding any other provisions of this chapter, the trustees
may award annual contracts that do not exceed three million dollars
($3,000,000) for repair or other repetitive work, or renovation or modification,
to be done according to unit prices.  The contracts shall be awarded to the lowest
responsible bidder and shall be based primarily on plans and specifications for
typical work.  No project shall be performed under a contract 

of this type except by order of the trustees.  No annual contracts may be awarded
under these provisions for capital outlay projects, where the total cost of the
project exceeds two hundred fifty thousand dollars ($250,000) or the limit on
minor capital outlay projects as determined in the annual Budget Act, whichever
is greater.

“(b) For purposes of this section, ‘unit price’ means the amount paid for
a single unit of an item of work, and ‘typical work’ means a work description
applicable universally or applicable to a large number of individual projects, as
distinguished from work specifically described with respect to an individual
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project.”

A separate statutory scheme contained in the Labor Code governs the
employment of apprentices and journeymen on public works projects.  Labor Code section
1777.5 provides as follows:

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(d) When the contractor to whom the contract is awarded by the state or
any political subdivision, in performing any of the work under the contract,
employs workers in any apprenticeable craft or trade, the contractor shall
employ apprentices in at least the ratio set forth in this section. . . .   As used in
this section, ‘contractor’ includes any subcontractor under a contractor who
performs any public works not excluded by subdivision (o).  

“(e) Prior to commencing work on a contract for public works, every
contractor shall submit contract award information to an applicable
apprenticeship program that can supply apprentices to the site of the public
work.  The information submitted shall include an estimate of journeyman hours
to be performed under the contract, the number of apprentices proposed to be
employed, and the approximate dates the apprentices would be employed. . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(g) The ratio of work performed by apprentices to journeymen
employed in a particular craft or trade on the public work may be no higher than
the ratio stipulated in the apprenticeship standards under which the
apprenticeship program operates where the contractor agrees to be bound by
those standards, but, except as otherwise provided in this section, in no case
shall the ratio be less than one hour of apprentice work for every five hours of
journeyman work.

“(h) This ratio of apprentice work to journeyman work shall apply during
any day or portion of a day when any journeyman is employed at the job site and
shall be computed on the basis of the hours worked during the day by
journeymen so employed.  Any work performed by a journeyman in excess of
eight hours per day or 40 hours per week shall not be used to calculate the ratio.
The contractor shall employ apprentices for the number of hours computed as
above before the end of the contract or, in the case of a subcontractor, before
the end of the subcontract.  However, the contractor shall endeavor, to the
greatest extent possible, to employ apprentices during the same time period that
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the journeymen in the same craft or trade are employed at the job site. . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(o) This section does not apply to contracts of general contractors or
to contracts of specialty contractors not bidding for work through a general or
prime contractor when the contracts of general contractors or those specialty
contractors involve less than thirty thousand dollars ($30,000).

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”

In analyzing the various provisions of Labor Code section 1777.5, we may apply
well established rules of statutory interpretation.  The overriding objective is to ascertain and
effectuate the legislative intent. (Larsen v. State Personnel Bd. (1996) 28 Cal.App.4th 265,
276.)  The statutory language itself is the most reliable indicator of the Legislature’s purposes.
(Freedom Newspapers, Inc. v. Orange County Employees Retirement System (1993) 6
Cal.4th 821, 826.)  Every word, phrase, and sentence in a statute should, if possible, be
accorded significance.  (Penasquitos, Inc. v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 1180, 1186.)
Also, each word is to be given its usual and ordinary meaning.  (Da Fonte v. UpRight, Inc.
(1992) 2 Cal.4th 593, 601.)  Finally, a statute must be construed in the context of the entire
statutory system of which it is a part, in order to achieve harmony among the parts. (People v.
Hull (1991) 1 Cal.4th 266, 272.)

In our view, the third and fourth sentences of subdivision (h) of Labor Code
section 1777.5, contain the entire prescription concerning the implementation of the hiring
ratio.  Specifically, “[t]he contractor shall employ apprentices for the number of hours
computed . . . before the end of the contract. . . .  However, the contractor shall endeavor, to
the greatest extent possible, to employ apprentices during the same time period that the
journeymen in the same craft or trade are employed at the job site.” 

We reject the suggestion that the first sentences of subdivisions (d) and (h) of
the statute require strict implementation of the ratio whenever a journeyman is employed in
an apprenticeable craft or trade.  On the contrary, we do not construe the latter sentences as
requiring absolute simultaneity of employment in precise ratio of apprentice to journeyman.
Rather, in accordance with the precept that a statute must be interpreted in the context of the
entire system of which it is a part, in order to achieve harmony among the parts, we deem the
sentences in question as providing for the calculation, not the implementation of the ratio.
Specifically, the first sentence of subdivision (d) provides simply that the ratio is applicable
to a contract for a public works project on which workers in any apprenticeable craft or trade
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are employed.  Similarly, the first and second sentences of subdivision (h) prescribe what
journeyman hours are to be included for purposes of calculating the ratio. Accordingly, the
hours worked during any day or portion of a day by journeymen, except those worked by any
journeyman in excess of eight hours, shall be used to calculate the ratio.  

The implementation of the ratio to the entire contract, including its component
individual job orders, however, is a distinct issue governed by the third and fourth sentences
of subdivision (h).  Hence, as set forth above, we conclude that a JOC awarded by the
California State University involving $30,000 or more, including individual job orders
undertaken pursuant to such contract involving either more or less than $30,000, is subject to
the calculation of the statutory requirements specifying the employment of a ratio of
apprentices to journeymen.  The implementation of the employment ratio, appropriately
calculated, must be satisfied before the end of the contract or subcontract as the case may be,
provided that the contractor must endeavor, to the greatest extent possible, to employ
apprentices during the same time period that the journeymen in the same craft or trade are
employed at the job site.  

*****


