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THE HONORABLE TOM TORLAKSON, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following question:

Is a load of aggregate material required to be covered when transported on a
highway if it remains six inches from the upper edge of the sides, front and back of the
vehicle’s cargo container area and does not extend at its peak above any part of the upper
edge?

CONCLUSION

A load of aggregate material is not required to be covered when transported
on a highway if it remains six inches from the upper edge of the sides, front and back of the
vehicle’s cargo container area and does not extend at its peak above any part of the upper
edge. However, the operator of the vehicle remains subject to citation if any of the material
escapes from the vehicle.
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ANALYSIS
Vehicle Code section 23114! provides:

“(a) No vehicle shall be driven or moved on any highway unless the
vehicle is so constructed, covered, or loaded as to prevent any of its contents
or load other than clear water or feathers from live birds from dropping,
sifting, leaking, blowing, spilling, or otherwise escaping from the vehicle.

“(b) (1) Aggregate material shall only be carried in the cargo area of
a vehicle. The cargo area shall not contain any holes, cracks, or openings
through which that material may escape, regardless of the degree to which the
vehicle is loaded, except as provided in paragraph (2).

“(2) Every vehicle used to transport aggregate materials, regardless of
the degree to which the vehicle is loaded, shall be equipped with all of the
following:

“(A) Properly functioning seals on any openings used to empty the
load, including, but not limited to, bottom-dump release gates and tailgates.

“(B) Splash flaps behind every tire, or set of tires, regardless of
position on the truck, truck tractor, or trailer.

“(C) Center flaps at a location to the rear of each bottom/dump release
gate as to trucks or trailers equipped with bottom/dump release gates. The
center flap may be positioned directly behind the bottom/dump release gate
and in front of the rear axle of the vehicle, or it may be positioned to the rear
of the rear axle in line with the splash flaps required behind the tires. The
width of the center flap shall extend not more than one inch from one sidewall
to the opposite sidewall of the inside tires and shall extend to within five
inches of the pavement surface, and shall be not less than 24 inches from the
bottom edge to the top edge of that center flap.

“(D) Fenders starting at the splash flap with the leading edge of the

! All further statutory references are to the Vehicle Code unless otherwise indicated.
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fenders extending forward at least six inches beyond the center of the axle
which cover the tops of tires not already covered by the truck, truck tractor, or
trailer body.

“(E) Complete enclosures on all vertical sides of the cargo area,
including, but not limited to, tailgates.

“(F) Shed boards designed to prevent aggregate materials from being
deposited on the vehicle body during top loading.

“(c) Vehicles comprised of full rigid enclosures are exempt only from
subparagraphs (C) and (F) of paragraph (2) of subdivision (b).

“(d) For purposes of this section, ‘aggregate material’ means rock
fragments, pebbles, sand, dirt, gravel, cobbles, crushed base, asphalt, and other
similar materials.

“(e) (1) Onand after September 1, 1990, in addition to subdivisions (a)
and (b), no vehicle shall transport any aggregate material upon a highway
unless the material is covered.

“(2) Vehicles transporting loads composed entirely of asphalt material
are exempt only from the provisions of this section requiring that loads be
covered.

“(3) Vehicles transporting loads composed entirely of petroleum coke
material shall not be required to cover their loads if they are loaded using
safety procedures, specialized equipment, and a chemical surfactant designed
to prevent materials from blowing, spilling, or otherwise escaping from the
vehicle.

“(4) Vehicles transporting loads of aggregate materials shall not be
required to cover their loads if the load, where it contacts the sides, front, and
back of the cargo container area, remains six inches from the upper edge of the
container area, and if the load does not extend, at its peak, above any part of
the upper edge of the cargo container area.

“(5) The requirements of this subdivision shall become operative on
September 1, 1990.”
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The question presented for resolution concerns a vehicle with a load of aggregate material
that meets the conditions of section 23114, subdivision (e)(4). Must the load be covered
when transported on a public highway? We conclude that covering the load is not required;
however, the operator of the vehicle may be cited if any of the material in fact escapes from
the vehicle.

The principles of statutory construction that govern our interpretation of
section 23114 are well settled. “Our fundamental task in construing a statute is to ascertain
the intent of the lawmakers so as to effectuate the purpose of the statute. [Citation.]” (Day
v. City of Fontana (2001) 25 Cal.4th 268, 272.) “The words of the statute are the starting
point.” (Wilcox v. Birtwhistle (1999) 21 Cal.4th 973, 977.) “ “Words must be construed in
context, and statutes must be harmonized, both internally and with each other, to the extent
possible.” [Citation.]” (Woods v. Young (1991) 53 Cal.3d 315, 323.)

Applying these principles of statutory construction, we find that the terms of
section 23114 may be construed together and harmonized to effectuate the Legislature’s
intent. Subdivision (a) of the statute sets forth the Legislature’s primary objective--to
prevent the contents of a vehicle from escaping while the vehicle is being driven on a
highway. Subdivision (a) contains the critical directive of section 23114 in light of which
the remainder of the statute must be interpreted.

This prohibition of section 23114 has always been the central provision of the
statute as shown by its legislative history. (See Stats. 1989, ch. 533, § 12; Stats. 1989, ch.
125, § 2; Stats. 1988, ch. 1486, § 3; Stats. 1965, ch. 455, § 1; Stats. 1961, ch. 713, § 1; Stats.
1959, ch. 3, p. 1709; Stats. 1935, ch. 27, p. 229; Stats. 1931, ch. 1026, § 29; Stats. 1929, ch.
253, § 37 '4; Stats. 1927, ch. 752, § 24; Stats. 1923, ch. 266, § 96.) Originally enacted in
1923 as part of the California Vehicle Act, section 23114, then subdivision (b) of section 96
provided: “No vehicle shall be operated on any public highway unless it is so constructed
as to prevent its contents from dropping, sifting, leaking or otherwise escaping from such
vehicle.”

The remaining provisions of section 23114 may be read in harmony with the
general prohibition of subdivision (a). For example, the equipment requirements of
subdivisions (b) and (c) are intended to prevent the escape of any aggregate material as
defined in subdivision (d). These other subdivisions thus serve to accomplish the
Legislature’s objective as specified in subdivision (a).

Subdivision (e) of section 23114, the focus of our opinion, concerns whether

aggregate material must be covered when being transported in a vehicle. Subdivision (e)(1)
provides a general requirement that aggregate material must be covered. Subdivision (e)(2)
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provides a limited exception for asphalt material, which need not be covered. However,
even though the operator of the vehicle cannot be cited for transporting asphalt material
without a cover, the operator can be cited under subdivision (a) of the statute if any of the
asphalt material escapes the vehicle.

The same is true for the limited exception of section 23114, subdivision (¢)(3),
concerning the transportation of petroleum coke material. If the conditions of this
subdivision are met, the operator need not cover the petroleum coke material. However, if
the material in fact escapes from the vehicle for any reason, the operator remains subject to
citation for violating the terms of subdivision (a) of section 23114.

In this context, then, the limited exception contained in subdivision (e)(4) of
the statute may be readily ascertained. We are given that a load of aggregate material meets
the conditions of this subdivision. The load contacts the sides, front, and back of the cargo
container area at or below six inches from the upper edge of the container area, and at its
peak, it does not extend above any part of the upper edge. Accordingly, the load need not
be covered, and the operator of the vehicle cannot be cited for a failure to cover the load.
However, as with the other exemptions for loads of aggregate material, even though a load
complies with the conditions of subdivision (e)(4) of section 23114, the operator remains
subject to citation under section 23114, subdivision (a), if any part of the material escapes
from the vehicle for any reason.

Our construction of section 23114 gives meaning to each provision, provides
consistency in the statute’s application to the transportation of aggregate material, and
effectuates the primary goal of the statute to prevent the contents of a vehicle from escaping
while the vehicle is being driven on a highway. We conclude that a load of aggregate
material is not required to be covered when transported on a highway if it remains six inches
from the upper edge of the sides, front and back of the vehicle’s cargo container area and
does not extend at its peak above any part of the upper edge. However, the operator of the
vehicle remains subject to citation if any of the material escapes from the vehicle.
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