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THE HONORABLE ROBERT WESTMEYER, COUNTY COUNSEL,
COUNTY OF NAPA, has requested an opinion on the following question:

Are cities exempt from paying documentary transfer taxes when acquiring title
to real property?

CONCLUSION

Cities are exempt from paying documentary transfer taxes when acquiring title
to real property.
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ANALYSIS

The Constitution states in part: “The Legislature may not impose taxes for local
purposes but may authorize local governments to impose them.” (Cal. Const., art. XIII, §
24.) One tax local governments may impose is a tax upon conveyances of real property as
authorized under the Documentary Transfer Tax Act (Rev. & Tax. Code, §§ 11901-11934;
“Act”).! The Act provides numerous exemptions from the tax (§§ 11921-11930), including
when a government agency is acquiring title to real property. Section 11922 states:

“Any deed, instrument or writing to which the United States or any
agency or instrumentality thereof, any state or territory, or political subdivision
thereof, is a party shall be exempt from any tax imposed pursuant to this part
when the exempt agency is acquiring title.”

The question presented for resolution concerns whether cities constitute a “political
subdivision” of the state for purposes of section 11922. If they do, the exemption from the
documentary transfer tax would apply when they acquire title to real property. We conclude
that cities are exempt under this statutory provision.

For some purposes, cities constitute a “political subdivision” of the state, and
for other purposes they do not. (See, e.g., Gov. Code, §§ 8557, subd. (¢), 8698, subd. (a),
12650, subd. (b)(3), 53060.1, subd. (a), 53208.5, subd. (a), 53217.5, subd. (a); Health & Saf.
Code, §§ 33761, 129010, subd. (q); Lab. Code, § 1721; Mil. & Vet. Code, § 1260, subd. (a);
Pub. Util. Code, §§ 1402, 1502, subd. (a), 21010, 21690.6; Rev. & Tax. Code, § 8732.1;
compare Abbott v. City of Los Angeles (1958) 50 Cal.2d 438, 466-468; Blum v. City and
County of San Francisco (1962) 200 Cal.App.2d 639, 643-644; Otis v. City of Los Angeles
(1942) 52 Cal.App.2d 605, 611-612; with Hunter v. City of Pittsburg (1907) 207 U.S. 161,
178; Board of Supervisors v. LAFCO (1992) 3 Cal.4th 903, 914-916; Weber v. City Council
of Thousand Oaks (1973) 9 Cal.3d 950, 957; Curtis v. Board of Supervisors of Los Angeles
County (1972) 7 Cal.3d 942, 951.)

The Legislature has not defined the term “political subdivision” for purposes
of section 11922. Has the Legislature given any indication of what it intended when it
enacted the statute? We were presented with a similar question in 56 Ops.Cal.Atty.Gen. 79
(1973), involving county water districts. We noted that a county water district could be
considered a “political subdivision” of the state for some purposes but not for others. (/d.
at pp. 80-81.) We then analyzed the terms of section 11922 as follows:

! All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated.
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“It is fundamental that the objective sought to be achieved by a statute
as well as the evil to be prevented is of prime consideration in its
interpretation. . . .

“Thus in deciding the matter at hand, there are different California
authorities which could be mechanically cited in favor of or against the
inclusion of county water districts within the term ‘political subdivision.” The
procedure indicated by the California authorities . . . is to avoid mechanical
labeling and to seek to discover whatever legislative intent can be found
regarding the scope of the term “political subdivision’ as used in the particular
statute at hand, section 11922 of the Revenue and Taxation Code.

“It is more than coincidental that as of the date the California act
became operative, the federal stamp tax on conveyances (26 U.S.C. §§ 4361-
4363) became inapplicable by amendment to 26 United States Code section
4361. Section 4361 of the federal act had imposed a tax in the same language
as was specified by California in section 11911 of the Revenue and Taxation
Code in describing the tax counties could impose. Similarly, the terms of
section 11922 of the Revenue and Taxation Code were taken almost totally
from the exemption in section 4362(b) of the federal act.

“The interpretation placed upon federal statutes with language similar
to that of state statutes is persuasive in construing the state statutes.
[Citations.] Thus, it is reasonable to look to the federal construction here
when interpreting the California Documentary Transfer Tax Act [citation]. . . .

“[A]t the time the California Legislature adopted almost all of the
language of 26 United States Code section 4362(b) in enacting section 11922
of the Revenue and Taxation Code, the term “political subdivision’ as used in
both statutes was intended to be broad enough to include special districts such
as the county water district here involved.

“The 1969 amendments to section 11922, which provided its present
form, only strengthen this conclusion. Besides clearly providing that no party
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need pay the tax when a qualifying entity is acquiring title, the section as
presently worded indicates by its use of the term ‘exempt agency’ as an all-
inclusive term that if the entity involved can be classified as a governmental
agency, it is exempt from the tax.

“Given all the above considerations, it would appear that the
Legislature intended in its enactment and amendment of section 11922 of the
Revenue and Taxation Code to have included such special districts as county
water districts within the coverage of the exemption contained therein. The
Legislature obviously intended that the counties be able to derive revenue by
filling the vacuum left by the lapsing of the federal stamp tax on conveyances,
but apparently it did not want these new county taxes to increase the expenses
and thus indirectly cause the increase of taxes levied by such governmental
agencies as county water districts.” (/d. at pp. 81-84, fns. omitted.)

This same analysis may be made with respect to cities. Cities were exempt
from the federal tax under the prior law. (Rev. Rul. 58-161, 1958-1 Cum. Bull. 42.) The
Legislature meant to continue this exemption for cities when it used the identical term of
“political subdivision” in section 11922. The Legislature did not intend to allow imposition
of a local tax upon cities not previously imposed under the federal law when it specified the
identical terminology.

The courts have followed this line of reasoning in interpreting other provisions
of the Act, construing their language consistent with the administrative construction of
identical language contained in the prior federal law. (See Brown v. County of Los Angeles
(1999) 72 Cal.App.4th 665, 668; Thrifty Corp. v. County of Los Angeles (1989) 210
Cal.App.3d 881, 884; see also 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 56, 58-59 (1999); 62 Ops.Cal. Atty.Gen.
87, 89-90 (1979).)°

Finally, our construction of section 11922 is supported by its legislative
history. When the statute was originally enacted in 1967, the Legislative Analyst broadly
observed: “Federal, state and local government agencies are exempted from the tax.” (Legis.
Analyst, analysis of Sen. Bill No. 837 (1967 Reg. Sess.) as amended June 28, 1967.) When

2 We do not view this analytical approach as irreconcilable with that contained in 51
Ops.Cal. Atty.Gen. 55,57 (1968) and 51 Ops.Cal. Atty.Gen. 50, 52-53 (1968). Of course, if different language
were chosen by the Legislature, a different analysis would be required.
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section 11922 was amended in 1969 by two separate legislative bills, the Legislative Analyst
again broadly described the legislation in part as: “exempts all parties from the documentary
transfer tax when a government agency is acquiring title to the property” (Legis. Analyst,
analysis of Sen. Bill No. 38 (1969 Reg. Sess.) as amended May 14, 1969) and “[t]his bill by
shifting the exemption from the unit of government to the document itself, in effect, extends
the exemption to a private party involved in a transfer of realty when a unit of government
is acquiring title” (Legis. Analyst, analysis of Sen. Bill No. 851 (1969 Reg. Sess.) as
amended May 13, 1969). These general statements are consistent with the interpretation that
when the Legislature used terms identical to the prior federal law, it meant to employ such
terms as they had previously been construed under the federal law.

Accordingly, we conclude that cities are a “political subdivision” of the state
for purposes of section 11922 and thus are exempt from paying documentary transfer taxes
when acquiring title to real property.’

skoskoskoskosk

3 Due to the conclusion reached, we need not address a second question concerning whether the term
“fee” as used in Government Code sections 6103 or 27383 includes a documentary transfer tax.
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