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THE HONORABLE JAMES B. LINDHOLM, JR., COUNTY COUNSEL, 
COUNTY OF SAN LUIS OBISPO, has requested an opinion on the following questions: 

1. Does the common law prohibition against holding incompatible offices 
cause a county officer to forfeit his or her office when accepting a standby appointment for 
the office of county supervisor? 

2. Would the common law prohibition against holding incompatible offices 
cause a county officer to forfeit his or her office by temporarily filling the standby office of 
county supervisor during a state of emergency? 
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CONCLUSIONS 

1. The common law prohibition against holding incompatible offices does not 
cause a county officer to forfeit his or her office when accepting a standby appointment for 
the office of county supervisor. 

2. The common law prohibition against holding incompatible offices would 
not cause a county officer to forfeit his or her office by temporarily filling the standby office 
of county supervisor during a state of emergency. 

ANALYSIS 

The Legislature has enacted the California Emergency Services Act (Gov. 
Code, §§ 8550-8668; “Act”)1 to help “mitigate the effects of natural, manmade, or war-
caused emergencies which result in conditions of disaster or in extreme peril to life, property, 
and the resources of the state . . . .” (§ 8550; see Macias v. State of California (1995) 10 
Cal.4th 844, 853-854.) The Act provides for coordinating the functions of state and local 
governments and private agencies “to the end that the most effective use may be made of all 
manpower, resources, and facilities for dealing with any emergency that may occur.” 
(§ 8550.) 

The Act includes provisions to preserve the functioning of local governments 
in the event of a state of emergency (§§ 8635-8644), including the appointment of “standby 
officers.” Section 8638 provides: 

“To provide for the continuance of the legislative and executive 
departments of the political subdivision during a state of war emergency or a 
state of emergency or a local emergency the governing body thereof shall have 
the power to appoint the following standby officers: 

“(a) Three for each member of the governing body. 

“(b) Three for the chief executive, if he is not a member of the 
governing body. 

1 All further references to the Government Code are by section number only. 
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“In case a standby office becomes vacant because of removal, death, 
resignation, or other cause, the governing body shall have the power to 
appoint another person to fill said office. 

“Standby officers shall be designated Nos. 1, 2, and 3 as the case may 
be.” 

Section 8639 specifies who may be appointed a standby officer: 

“The qualifications of each standby officer should be carefully 
investigated, and the governing body may request the Director of the Office 
of Emergency Services to aid in the investigation of any prospective 
appointee. No examination or investigation shall be made without the consent 
of the prospective appointee.” 

“Consideration shall be given to places of residence and work, so that 
for each office for which standby officers are appointed there shall be the 
greatest probability of survivorship. Standby officers may be residents or 
officers of a political subdivision other than that to which they are appointed 
as standby officers.” (Italics added.) 

A standby officer takes the oath of office that is required for the designated standby office, 
and such officers “serve in their posts as standby officers at the pleasure of the governing 
body appointing them . . . .” (§ 8640.) The duties of standby officers are set forth in section 
8641: 

“Each standby officer shall have the following duties: 

“(a) To inform himself or herself of the duties of the office for which 
the officer stands by. Officers and employees of the political subdivision shall 
assist the standby officer and each political subdivision shall provide each 
standby officer with a copy of this article. 

“(b) To keep informed of the business and affairs of the political 
subdivision to the extent necessary to enable the standby officer to fill his or 
her post competently. For this purpose the political subdivision may arrange 
information meetings and require attendance. 

“(c) To immediately report himself or herself ready for duty in the 
event of a state of war emergency or in the event of a state of emergency or 
a local emergency at the place and in the method previously designated by the 
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political subdivision. 

“(d) To fill the post for which he or she has been appointed when the 
regular officer is unavailable during a state of war emergency, a state of 
emergency or a local emergency.  Standby officers Nos. 2 and 3 shall 
substitute in succession for standby officer No. 1 in the same way that standby 
officer No. 1 is substituted in place of the regular officer.  The standby officer 
shall serve until the regular officer becomes available or until the election or 
appointment of a new regular officer.”2 

During a state of emergency, standby officers fill the vacancies that are caused 
by the unavailability of the regular officers. (§ 8641, subd. (d).) Section 8643 additionally 
states with respect to the governing bodies of cities and counties: 

“During a state of war emergency a state of emergency or a local 
emergency the governing body shall: 

“(a) Ascertain the damage to the political subdivision and its personnel 
and property. For this purpose it shall have the power to issue subpoenas to 
compel the attendance of witnesses and the production of records. 

“(b) Proceed to reconstitute itself by filling vacancies until there are 
sufficient officers to form the largest quorum required by the law applicable 
to that political subdivision. Should only one member of the governing body 
or only one standby officer be available, that one shall have power to 
reconstitute the governing body. 

“(c) Proceed to reconstitute the political subdivision by appointment of 
qualified persons to fill vacancies. 

“(d) Proceed to perform its functions in the preservation of law and 
order and in the furnishing of local services.” 

We are informed that a county is considering the appointment of the county 
assessor, district attorney, treasurer, controller, and recorder as standby officers for the 
offices of the five county supervisors.  We are asked whether the common law prohibition 
against holding incompatible offices would preclude such appointments or prevent these 

2 “As used in this article, ‘unavailable’ means that an officer is either killed, missing, or so seriously 
injured as to be unable to attend meetings and otherwise perform his duties. . . .” (§ 8636.) 
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county officers from temporarily filling the vacancies on the board of supervisors during a 
state of emergency.  We conclude that the common law prohibition would be inapplicable 
in both situations. 

Under the common law doctrine of incompatible offices, which is part of 
California law, the same person may not hold two public offices where there is any 
significant clash of duties or loyalties between the offices, if the dual office holding would 
be improper for reasons of public policy, or if either officer exercises a supervisory, auditory, 
or removal power over the other.  (People ex rel. Chapman v. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636; 
81 Ops.Cal.Atty.Gen. 344, 345 (1998).) The consequence of holding incompatible offices 
is that the person is deemed to have forfeited the first office upon accepting the second.  (38 
Ops.Cal.Atty.Gen. 121, 125 (1961).) 

1. Standby Officers 

The first question to be resolved is whether the incompatible offices rule is 
applicable to the appointment of the county officers in question as “standby officers.”  For 
the common law prohibition to apply, both positions must be “public offices” for purposes 
of the prohibition. (81 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 345; see 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 60, 
62-63 (1985).) A position may be a public office for some purposes but not for purposes of 
the incompatible offices rule.  (Neigel v. Superior Court (1977) 72 Cal.App.3d 373, 378-379; 
83 Ops.Cal.Atty.Gen. 246, 247 (2000); 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 362, 363-368 (1995).)  Here, 
we find that forfeiture of the first office is not required since a standby officer does not hold 
a public office for purposes of the common law prohibition. 

“A public office requires the presence of two essential elements: (1) an office 
which is not transient, occasional or incidental but is in itself an entity in which incumbents 
succeed one another; and (2) the delegation to the office of some portion of the sovereign 
functions of government, either legislative, executive or judicial.”  (Moore v. Panish (1982) 
32 Cal.3d 535, 545; see Dibb v. County of San Diego (1994) 8 Cal.4th 1200, 1212; People 
ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at p. 640; 76 Ops.Cal.Atty.Gen. 244, 247 
(1993).) Although an office must have some permanence and continuity, “these terms do 
not refer to the tenure of the appointed officer, but apply to the permanency and continuity 
of the office itself.” (Cerini v. City of Cloverdale (1987) 191 Cal.App.3d 1471, 1478; see 
Laidlaw Environmental Services, Inc., Local Assessment Com. v. County of Kern (1996) 44 
Cal.App.4th 346, 352.) 

Applying these principles describing a public office, we find that the county 
assessor, district attorney, treasurer, controller, and recorder hold “offices” for purposes of 
the common law prohibition.  (See § 24000; 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 155, 156-157 (1996); 36 
Ops.Cal.Atty.Gen. 252, 253 (1960).) 
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That is not the case, however, for a standby county officer. The duties of a 
standby officer are to become aware of the responsibilities of the standby office, to stay 
informed of the local government’s business and affairs in general, and to report for duty 
when a state of emergency is declared.  (§ 8641.)  It is apparent that these duties do not 
involve the exercise of sovereign legislative or executive powers.  Though a number of 
factors may be taken into consideration in deciding whether a given position is a public 
office for purposes of the incompatible offices doctrine, “ ‘it is essential that the incumbent 
be clothed with a part of the sovereignty of the state to be exercised in the interest of the 
public.’ ” (People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at p. 640.) Hence, a standby 
officer does not hold a public office for purposes of the incompatible offices doctrine. 

The legislative history of the Act fully supports our finding that the 
incompatible offices doctrine is inapplicable here.  We have traced the language of section 
8639 back to its predecessor statute, former Military and Veterans Code section 1550.04. 
When the statute was first enacted (Stats. 1957, ch. 1368, § 1), it contained the following 
paragraph: 

“Stand-by officers shall not be officers or employees of the local 
agency. Should said stand-by officers become employees or officers of the 
local agency their post of stand-by office shall become vacant.  Consideration 
shall be given to places of residence and work, so that for each office for 
which stand-by officers are appointed there shall be the greatest probability of 
survivorship.” 

In 1958, the statute was amended to delete the first two sentences of this paragraph.  (Stats. 
1959, 1st Ex. Sess. 1958, ch. 42, § 1, p. 243.) In 1959, the Legislature added the following 
sentence to this paragraph: 

“. . . Stand-by officers may be residents or officers of a local agency 
other than that to which they are appointed as stand-by officers.”  (Stats. 1959, 
ch. 1330, § 3.5.) 

It is a well recognized principle of statutory construction that “ ‘ “[t]he mere 
fact that the legislature enacts an amendment indicates that it thereby intended to change the 
original act by creating a new right or withdrawing an existing one . . .” ’ [Citations.]” 

(Dubins v. Regents of University of California (1994) 25 Cal.App.4th 77, 85.) “[A] 
substantial change in the language of a statute . . . by an amendment indicates an intention 
to change its meaning.” (Mosk v. Superior Court (1979) 25 Cal.3d 474, 493.) 
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Accordingly, the Legislature first prohibited standby officers from also being 
regular officers of the political subdivision in question.  However, this prohibition lasted 
only one year and was then deleted from the statutory scheme.  The 1958 amendment 
demonstrates the Legislature’s intention to allow a person to be a standby officer and a 
regular officer for the same political subdivision. 

We thus conclude in answer to the first question that the common law 
prohibition against holding incompatible offices does not cause a county officer to forfeit his 
or her office by accepting a standby appointment for the office of county supervisor. 

2. County Supervisors

 The ultimate duty of a standby officer is to fill the designated office during 
a state of emergency “until the regular officer becomes available or until the election or 
appointment of a new regular officer.”  (§ 8641, subd. (d).)  Here, it is proposed that 
specified county officers would become the members of the board of supervisors during a 
state of emergency and “[p]roceed to perform [the board’s] functions in the preservation of 
law and order and in the furnishing of local services.”  (§ 8643, subd. (d).) 

First, we note that a county supervisor holds a “public office” for purposes of 
the incompatible offices rule.  (§ 24000; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 316, 318 (1995); 67 
Ops.Cal.Atty.Gen. 409, 410 (1984); 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 176, 178 (1983).)  With respect 
to the duties of a county supervisor in supervising other county officers, section 25303 
provides: 

“The board of supervisors shall supervise the official conduct of all 
county officers. . . . It shall see that they faithfully perform their duties, direct 
prosecutions for delinquencies, and when necessary, require them to renew 
their official bond, make reports and present their books and accounts for 
inspection. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”

Due to the supervisory nature of a county supervisor’s responsibilities with 
respect to the county assessor, district attorney, treasurer, controller, and recorder (see Dibb 
v. County of San Diego, supra, 8 Cal.4th at pp. 1209-1210; People v. Langdon (1976) 54 
Cal.App.3d 384, 390), the offices in question are undoubtedly “incompatible” for purposes 
of the common law prohibition (see People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d at 
p. 642; People ex rel. Deputy Sheriffs’ Assn. v. County of Santa Clara (1996) 49 
Cal.App.4th 1471, 1481; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 201, 204 (1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen., 
supra, at p. 345; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 304, 307-309 (1998); 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 357, 363­
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364 (1990)). 

However, it is well settled that the Legislature may abrogate the common law 
rule whenever it considers it appropriate for public officers to hold incompatible offices. 
(McClain v. County of Alameda (1962) 209 Cal.App.2d 73, 79; 81 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, 
at p. 345.) “ ‘There is nothing to prevent the Legislature . . . from allowing, and even 
demanding, that an officer act in a dual capacity.’ ” (American Canyon Fire Protection Dist. 
v. County of Napa (1983) 141 Cal.App.3d 100, 104.) 

Has the Legislature abrogated the common law rule for purposes of the Act? 
As we have indicated in analyzing the office of a standby officer, the Legislature originally 
prohibited a person from serving as a regular officer and a standby officer for the same city 
or county. This prohibition, however, remained in effect only one year, and was then deleted 
by a statutory amendment.  We believe the 1958 amendment evidences the Legislature’s 
intention to allow a person to be a regular officer and a standby officer for the same political 
subdivision. It follows that if a standby officer must temporarily fill the vacancy in the 
standby office, he or she is not required by the common law rule to forfeit the first office. 
The possibility of a standby officer actually serving in the standby office must have been 
contemplated by the Legislature in 1958; the express deletion of the prohibition reflects a 
legislative intent to abrogate the common law doctrine. 

We recognize that the Legislature’s statutory amendment in 1958 might reflect 
a different purpose and intent. The original prohibition enacted in the 1957 legislation went 
beyond the effect of the common law rule.  It covered not only standby officers, but also 
employees of the political subdivision, neither of whom would have “offices” for purposes 
of the common law prohibition.  The 1958 amendment could have been intended to eliminate 
this additional coverage, leaving the common law rule in place. 

However, our conclusion is supported by the Legislature’s 1959 amendment 
of the statute, expanding the available pool of possible standby officers to residents and 
officers outside the political subdivision, and by the broad purposes of the Act in authorizing 
standby officers. (See, e.g., Lungren v. Deukmejian (1988) 45 Cal.3d 727, 735 [parts of a 
statute must be interpreted in context and in light of the statutory scheme as a whole].)  The 
Act encourages the state and local governments to make preparations adequate to protect the 
health and safety and preserve the lives and property of Californians in the event of an 
emergency or disaster. In so doing, the Act provides for flexibility in the operations of civil 
government and for temporary suspension of the normal rules constraining government 
action when necessary to stabilize the emergency situation.  (See, e.g., §§ 8571 [Governor 
may suspend any regulation or regulatory statute]; 8572 [Governor may commandeer private 
property or personnel]; 8644 [if all regular and standby officers are unavailable, local 
government to be reconstituted by neighboring municipality].) 
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Abrogation of the incompatible offices prohibition is consistent with these 
purposes of the Act. Indeed, if the common law rule were not abrogated by the Legislature, 
local governments could be deprived of the standby services of the best qualified members 
of the community.  Current county officers, for example, would clearly have valuable 
knowledge and expertise concerning the county’s ongoing operations and affairs.  Applying 
the common law prohibition to disqualify them from serving as county supervisors would 
frustrate the Legislature’s express goal of making “the most effective use . . . of all 
manpower, resources, and facilities for dealing with any emergency that may occur.” 
(§ 8550; see McCoy v. Board of Supervisors (1941) 18 Cal.2d 193 [constitutional prohibition 
on dual office holding is not to be construed to deter a county officer from serving in the 
military during a national emergency].) 

We thus conclude in answer to the second question that the common law 
prohibition against holding incompatible offices does not cause a county officer to forfeit his 
or her office by temporarily filling the standby office of county supervisor during a state of 
emergency. 

***** 
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