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THE HONORABLE JEFF DENHAM, MEMBER OF THE STATE SENATE, 
has requested an opinion on the following question: 

May a partner in a law firm who holds a California real estate broker’s license 
represent the seller of real property in a transaction in which the seller agrees to pay the law 
firm a real estate brokerage commission in lieu of an hourly fee for legal services rendered 
in connection with the sales transaction? 

CONCLUSION 

A partner in a law firm who holds a California real estate broker’s license may 
represent the seller of real property in a transaction in which the seller agrees to pay the law 
firm a real estate brokerage commission in lieu of an hourly fee for legal services rendered 
in connection with the sales transaction, provided that no one in the firm who does not hold 
a real estate broker’s license performs any act for which a license is required. 
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ANALYSIS 

The Real Estate Law (Bus. & Prof. Code, §§10000-10580)1 requires a real 
estate broker to hold a license issued by the Department of Real Estate.  Section 10130 
provides in part: “It is unlawful for any person to engage in the business, act in the capacity 
of, advertise or assume to act as a real estate broker or real estate salesman within this state 
without first obtaining a real estate license from the department.”  As stated in Preach v. 
Monter Rainbow (1993) 12 Cal.App.4th 1441, 1455: “The purpose of the real estate 
licensing statutes is to protect the public from the perils incident to dealing with incompetent 
or untrustworthy real estate practioners.  [Citations.]” 

We are asked to determine whether a real estate broker who is a partner in a 
law firm may represent the seller of real property in a transaction in which the seller agrees 
to pay the law firm a real estate brokerage commission in lieu of an hourly fee for legal 
services rendered in connection with the transaction.  We conclude that the law firm may be 
paid the commission in the described circumstances. 

A “real estate broker” is defined in section 10131 as follows: 

“A real estate broker within the meaning of this part is a person who, 
for a compensation or in expectation of a compensation, regardless of the form 
or time of payment, does or negotiates to do one or more of the following acts 
for another or others: 

“(a) Sells or offers to sell, buys or offers to buy, solicits prospective 
sellers or purchasers of, solicits or obtains listings of, or negotiates the 
purchase, sale or exchange of real property or a business opportunity. 

“(b) Leases or rents or offers to lease or rent, or places for rent, or 
solicits listings of places for rent, or solicits for prospective tenants, or 
negotiates the sale, purchase or exchange of leases on real property, or on a 
business opportunity, or collects rents from real property, or improvements 
thereon, or from business opportunities. 

“(c) Assists or offers to assist in filing an application for the purchase 
or lease of, or in locating or entering upon, lands owned by the state or federal 
government. 

1 All further references to the Business and Professions Code are by section number only. 
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“(d) Solicits borrowers or lenders for or negotiates loans or collects 
payments or performs services for borrowers or lenders or note owners in 
connection with loans secured directly or collaterally by liens on real property 
or on a business opportunity. 

“(e) Sells or offers to sell, buys or offers to buy, or exchanges or offers 
to exchange a real property sales contract, or a promissory note secured 
directly or collaterally by a lien on real property or on a business opportunity, 
and performs services for the holders thereof.” 

A real estate broker may not compensate an unlicensed person to perform acts for which a 
license is required. Section 10137 states in part: 

“It is unlawful for any licensed real estate broker to employ or 
compensate, directly or indirectly, any person for performing any of the acts 
within the scope of this chapter who is not a licensed real estate broker, or a 
real estate salesman licensed under the broker employing or compensating 
him; provided, however, that a licensed real estate broker may pay a 
commission to a broker of another State.” 

If an unlicensed person performs an act for which a real estate license is required, the entire 
fee arrangement is invalid, not only as to the unlicensed person, but as to the licensee as well. 
(Haas v. Greenwald (1925) 196 Cal. 236, 247; Preach v. Monter Rainbow, supra, 12 
Cal.App.4th at pp. 1455-1456; Wise v. Radis (1925) 74 Cal.App. 765, 774.)  Under section 
10137, a real estate licensee who enters into an unlawful compensation arrangement is 
subject to revocation or forfeiture of his or her real estate license; a person who acts as a real 
estate broker or salesman without a license is subject to a fine, jail term, or both (§ 10139). 

While a partnership may engage in real estate brokerage services, every 
member of the partnership who performs acts requiring a real estate license must hold such 
a license. Section 10137.1 states: 

“Nothing contained in [the Real Estate Law] shall preclude a 
partnership from performing acts for which a real estate broker license is 
required, provided every partner through whom the partnership so acts is a 
licensed real estate broker.” 

Section 10157 additionally provides: “No real estate license gives authority to do any act 
specified in this chapter to any person, other than the person to whom the license is issued.” 
(See Preach v. Monter Rainbow, supra, 12 Cal.App.4th at p. 1456.) 
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Here, the partner in the law firm who holds a real estate broker’s license may 
perform whatever acts are authorized by the license.  Those in the law firm who do not have 
real estate licenses may not perform any acts for which such a license is required.  In these 
circumstances, may a real estate brokerage commission be paid not to the partner who is the 
broker but rather to the law firm as a whole?  The answer to this question depends upon the 
types of services, if any, that the unlicensed persons in the firm will be performing in 
connection with the sales transaction. 

The Real Estate Law does not preclude a real estate broker from sharing a 
commission with a person who does not perform any act for which a license is required.  For 
example, a “finders fee” may be paid to an unlicensed person.  (Preach v. Monter Rainbow, 
supra, 12 Cal.App.4th at p. 1452; Zappas v. King Williams Press, Inc. (1970) 10 Cal.App.3d 
768, 772; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 71, 73-77 (1995).) 

Moreover, under the Real Estate Law, an attorney is specifically exempt from 
the requirement of holding a real estate license when he or she is rendering legal services to 
a client. Section 10133 states in part: 

“(a) The acts described in Section 10131 are not acts for which a real estate 
license is required if performed by: 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(3) An attorney at law in rendering legal services to a client. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .” 

An attorney may thus review and prepare real estate documents, give advice on a real estate 
transaction, and negotiate the terms of a lease or sale of real property, without violating the 
provisions of the Real Estate Law.  (Queen of Angels Hospital v. Younger (1977) 66 
Cal.App.3d 359, 373-375; Provisor v. Haas Realty, Inc. (1967) 56 Cal.App.2d 850, 856.)2 

Here, the professional staff members of the law firm who do not have real 
estate licenses may perform legal services, such as providing estate planning advice in 
structuring the transaction.  (§ 10133, subd. (a)(3); Queen of Angels Hospital v. Younger, 
supra, 66 Cal.App.3d at p. 375.) They may, of course, also perform other acts for which a 

2 The practice of law “ ‘includes legal advice and counsel and the preparation of legal instruments 
and contracts by which legal rights are secured . . . .’ [Citations.]”  (In re Utz (1989) 48 Cal.3d 468, 483, 
fn. 11.) 
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license is not required. Additionally, the Real Estate Law specifically exempts from 
licensure “any stenographer, bookkeeper, receptionist, telephone operator or other clerical 
help in carrying out their functions as such.  (§ 10133.2.) Accordingly, the professional and 
clerical staff of the law firm who do not have real estate licenses may perform various acts 
for which a license is not required. (§ 10137.1.)  Finally, the payment of a real estate 
commission in lieu of an hourly rate for legal services rendered does not contravene 
California law. (Queen of Angels Hospital v. Younger, supra, 66 Cal.App.3d at pp. 373
375.) 3 

We conclude that a partner in a law firm who holds a California real estate 
broker’s license may represent the seller of real property in a transaction in which the seller 
agrees to pay the law firm a real estate brokerage commission in lieu of an hourly fee for 
legal services rendered in connection with the sales transaction, provided that no one in the 
firm who does not hold a real estate broker’s license performs any act for which a license is 
required. 

***** 

3 The dual representation of a client as both lawyer and real estate broker may, in particular 
circumstances, raise a number of related ethical and legal issues.  (See, e.g., §§ 6068, subd. (e) [confidential 
communication with client], 6147 [contingency fee contract with client]; Rules Prof. Conduct, rule 1-320 
[financial arrangement with non-lawyer], rule 1-400 [advertising and solicitation], rule 3-300 [avoiding 
interest adverse to client], rule 4-200 [fee for legal service]; State Bar Com. on Prof. Responsibility and 
Conduct, Op. No. 1999-154 (1999) [responsibility of attorney performing both legal and non-legal 
professional services for client];   State Bar Com. on Prof. Responsibility and Conduct, Op. No. 1995-141 
(1995) [same]; State Bar Com. on Prof. Responsibility and Conduct, Op. No. 1982-69 (1982) [responsibility 
of attorney performing both legal and real estate broker services for client].) These issues must be addressed 
on an individual basis and are beyond the scope of this opinion. 
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