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THE HONORABLE BONNIE GARCIA, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May a city prohibit a chamber of commerce from advertising its support of a 
ballot measure or a candidate for public office on a sign in front of the chamber’s office if 
the office is located on land leased from the city and the city contracts with the chamber to 
act as the city’s visitors bureau but the lease and the contract are silent with respect to 
political advertising on the sign? 
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CONCLUSION 

A city may not prohibit a chamber of commerce from advertising its support 
of a ballot measure or a candidate for public office on a sign in front of the chamber’s office 
where the sign is located on land leased from the city and the city contracts with the chamber 
to act as the city’s visitors bureau but the lease and the contract are silent with respect to 
political advertising on the sign. 

ANALYSIS 

We are informed that a chamber of commerce has a contract with a city to act 
as the city’s visitors bureau. It owns an office building with a sign in front that advertises 
its programs, events, and activities.  We are advised that the sign also displays “visitors 
bureau” messages on behalf of the city for roughly six weeks during each year. The chamber 
leases from the city the land upon which its building and sign are located, which land is 
adjacent to a city park.  Both the contract and the lease are silent with respect to political 
advertising on the chamber’s sign.  Under these circumstances, may the city prohibit the 
chamber from advertising the chamber’s support of a ballot measure or a candidate for public 
office? We conclude that the city may not. 

Preliminarily, we note that a city may properly devote public funds to 
promotional efforts and that, once a city has decided to appropriate and spend money for 
such a purpose, the task of conducting the city’s promotional program may be delegated by 
contract to a chamber of commerce or other non-governmental agent.  (See Gov. Code, 
§ 40100 [legislative body may by ordinance “appropriate a sum for a city publicity or 
advertising fund”]; Sacramento Chamber of Commerce v. Stephens (1931) 212 Cal. 607, 
610-612; 28 Ops.Cal.Atty.Gen. 326, 333 (1956) [city may apply funds to advertising 
purposes and allocate them to non-governmental organization to carry out purposes]; see also 
86 Ops.Cal.Atty.Gen. 17, 18-21 (2003).)1  As the Supreme Court observed in Sacramento 
Chamber of Commerce v. Stephens, supra, 212 Cal. 607: 

“. . . [I]t is now generally held to be well within a public purpose for 
any given locality to expend public funds, within due limitations, for 
advertising and otherwise calling attention to its natural advantages, its 
resources, its enterprises, and its adaptability for industrial sites, with the 
object of increasing its trade and commerce and of encouraging people to settle 
in that particular community.”  (Id. at p. 612.) 

1All references hereafter to the Government Code are by section number only. 
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On the other hand, a public agency is not authorized to use public funds to 
campaign for one side or the other in an election contest.  (Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 
206, 216-223; Schroeder v. Irvine City Council (2002) 97 Cal.App.4th 174, 185-189; League 
of Women Voters v. Countywide Crim. Justice Coordination Com. (1988) 203 Cal.App.3d 
529, 541-546 (“League of Women Voters”); Miller v. Miller (1978) 87 Cal.App.3d 762, 764
773; 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 46, 47 (2005); 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 255, 258-268 (1990).) 
Section 54964, subdivision (a), provides: 

“An officer, employee, or consultant of a local agency may not expend 
or authorize the expenditure of any of the funds of the local agency to support 
or oppose the approval or rejection of a ballot measure, or the election or 
defeat of a candidate, by the voters.”2 

The rationale for this prohibition was explained by the Supreme Court in Stanson v. Mott, 
supra, 17 Cal.3d 206, as follows: 

“Underlying this uniform judicial reluctance to sanction the use of 
public funds for election campaigns rests an implicit recognition that such 
expenditures raise potentially serious constitutional questions. A fundamental 
precept of this nation’s democratic electoral process is that the government 
may not ‘take sides’ in election contests or bestow an unfair advantage on one 
of several competing factions.  A principal danger feared by our country’s 
founders lay in the possibility that the holders of governmental authority 
would use official power improperly to perpetuate themselves, or their allies, 
in office [citation]; the selective use of public funds in election campaigns, of 
course, raises the specter of just such an improper distortion of the democratic 
electoral process.”  (Id. at p. 217.) 

2The term “local agency,” as used in section 54964, subdivision (a), includes cities. (See §§ 54964, 
subd. (b)(4); 54951.)  We further note that the ban on certain expenditures of public “funds” may be construed 
to apply not only to an agency’s appropriation of money, but also to the agency’s application of other public 
resources or public property to such purposes.  (See § 54964, subd. (b)(3) [defining “expenditure”]; Ed. Code, 
§ 7054 [similar restriction on expenditures of school or community college resources, but expressly including 
“services, supplies, or equipment”]; People v. Battin (1978) 77 Cal.App.3d 635, 650 [use of county staff and 
services for political campaigning constitutes misappropriation of “public moneys” under former Penal Code 
section 424]; People v. Sperl (1976) 54 Cal.App.3d 640, 661 [use of county car to transport political candidate 
is misappropriation of public moneys]; see also 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 546, 551 (1975) [use of clubhouse or 
telephone bank to promote or oppose candidate or ballot measure constitutes reportable campaign expenditure 
under Political Reform Act of 1974].) 
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The court further observed: 

“. . . The use of the public treasury to mount an election campaign 
which attempts to influence the resolution of issues which our Constitution 
leave[s] to the ‘free election’ of the people (see Cal. Const., art. II, § 2) does 
present a serious threat to the integrity of the electoral process.”  (Id. at p. 
218.) 

Accordingly, here the city itself may not lawfully use any of its funds to 
support or oppose a ballot measure or to endorse or defeat a candidate for public office.3  Is 
the chamber of commerce similarly restricted with respect to using chamber funds and 
resources, at least in the case of its sign which is located on land leased from the city and is 
used on occasion not only to advertise the chamber’s own programs and activities but also 
to inform the community of city-sponsored events? 

On the one hand, the chamber operates as an independent, nonprofit 
organization representing local business interests and engaging in activities and pursuits 
which, in the view of its governing body, promote those interests.  On the other hand, it 
operates under a contract with the city as the city’s visitors bureau, receiving public funds 
to provide information and to promote and stage functions that the city council deems to be 
in the city’s interests.4 

In 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 46, supra, we examined a similar situation that 
involved the relationship between a community college district and one of its “auxiliary 
organizations.” We were asked whether such an organization could use its funds to advocate 

3This prohibition against using public resources for political campaigns does not prevent a public 
agency from publicly endorsing or opposing a particular ballot measure in which the agency has an interest or 
expertise (League of Women Voters, supra, 203 Cal.App.3d at p. 560 [public agency’s “simple decision . . 
. to go on record with such an endorsement in no event entails an improper expenditure of public funds”]; see 
also Choice-in-Education League v. Los Angeles Unified School Dist. (1993) 17 Cal.App.4th 415, 430-431), 
nor does it bar an agency from drafting ballot measures affecting the agency’s legitimate interests (League of 
Women Voters, supra, 203 Cal.App.3d at p. 550; 88 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 48-50; 73 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 261-264).  Further, the rule expressly does not bar a local agency from 
providing the public with a fair, accurate, and impartial assessment of a ballot measure’s possible effects on 
that agency.  (§ 54964, subd. (c).) 

4To be sure, the chamber’s interests and the city’s interests may coincide in a number of areas. 
However, the chamber’s interests are determined by the views of its leadership, and the chamber, as a non
governmental entity, has the ability to engage in activities, such as election campaigning, that are forbidden to 
the city. 
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the passage of a bond measure placed on the ballot by the community college district, 
notwithstanding that the district itself could not use its funds for such purpose.  (See Ed. 
Code, § 7054.)  We concluded that the organization’s funds could be so used, observing in 
part: 

“An ‘auxiliary organization,’ as we use the term here, is one whose 
goals and purposes support the mission of a community college district or one 
or more of its colleges.  [Citations.]  Auxiliary organizations may take a 
number of forms, including fund-raising nonprofit foundations, student 
organizations, and entities providing commercial services for the benefit of a 
district or one of its colleges.  [Citations.] Auxiliary organizations may, but 
need not, be established and operated under the auspices of a community 
college district board.  [Citations.] . . . . 

“California courts have generally recognized auxiliary organizations as 
private entities rather than as public agencies or as part of the public bodies 
they seek to aid or assist.  [Citations.] . . . .  Since an auxiliary organization is 
not a public entity, its use of its own privately raised funds is not subject to the 
prohibition against the use of ‘public funds’ for political purposes. 

“We recognize that an auxiliary organization that is officially 
established under the auspices of a community college district board [citation] 
may sometimes involve the participation of district officials. [Citation.] Also, 
auxiliary organizations that are established in this manner are required to act 
in conformance with the district’s regulations, and to submit to district 
oversight of their financial operations, including an annual audit and report to 
the district.  However, we believe these provisions are insufficient to make an 
auxiliary organization’s funds ‘public funds’ for purposes of [Education Code] 
section 7054 and the general principles which it embodies. .  . . 

“It is to be recognized that auxiliary organizations, particularly those 
established under the official auspices of a community college district, may 
enjoy benefits from their association with the district, such as the use of the 
district’s name, reputation, and facilities. . . . [However,] auxiliary 
organizations, as non-governmental organizations, are entitled to a degree of 
freedom under the First Amendment to make financial contributions to 
political causes.  [Citations.] . . . .”  (Id. at pp. 53-55, fns. omitted.) 

In 86 Ops.Cal.Atty.Gen. 17, supra, we again addressed a similar situation, 
resolving whether a county board of supervisors had validly contracted with a nonprofit 
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corporation to promote tourism and commerce.  We first noted that “[a]lthough the 
corporation engages in other promotional activities for the benefit of its own members, the 
contract with the county generates most of its income.”  (Id. at p. 17.)  We concluded that 
the contract was valid even though promoting tourism could not be considered a “function” 
of the county for purposes of a Penal Code provision dealing with the powers of a county 
grand jury: 

“Unlike the county board of retirement in [Board of Retirement v. Santa 
Barbara County Grand Jury (1997) 58 Cal.App.4th 1185], the private 
corporation here is not performing a ‘function’ of the county when it contracts 
to provide advertising and promotional services.  Advertising is not a 
government ‘function’ such as operating a pension system for county 
employees or providing sheriff or fire protection services.  The corporation is 
acting as an independent contractor; its staff is made up of its own private 
employees, not county employees.  Simply put, the corporation cannot be 
characterized as performing the ‘functions of the county’ for purposes of 
[Penal Code] section 925.”  (Id. at p. 22, fn. omitted.) 

In the situation presented here, similar to the circumstances examined in our 
two prior opinions, the chamber of commerce is not a creation of the city and is not governed 
by the city; it is staffed with its own employees rather than city employees.  The chamber’s 
use of its funds and resources to advertise in support of ballot measures or candidates for 
public office cannot be said to constitute the use of public funds or resources.  Under these 
circumstances, we believe that the city may not prohibit the chamber from posting its 
messages on its sign under the authority of section 54964, subdivision (a), or any other 
provision of law.5 

Here, both the chamber’s lease of city land and its contract to provide a visitors 
bureau for the city are silent with respect to displaying political advertisements on the 
chamber’s sign.  If the city determines that a prohibition on the use of the sign for political 
advertising would be in the city’s best interests, so that members of the public would not 
mistake the chamber’s political messages for those of the city’s, it may seek to include a 
contractual term to that effect.  (See Hazelwood School District v. Kuhlmeier (1987) 484 
U.S. 260 [school district may refuse to sponsor speech that might reasonably be perceived 

5We note that the chamber, in contributing its own funds to a political campaign, may become subject 
to campaign disclosure rules and obligations under the Political Reform Act of 1974.  (See, e.g., 
§§ 84100-84108 [organization of committees], 84200-84225 [filing of campaign statements], 82013 
[“committee” defined], 82015 [“contribution” defined]; see also 88 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 50, 54.) 
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as associating the district with any position other than neutrality on matters of political 
controversy]; City Council v. Taxpayers For Vincent (1984) 466 U.S. 789 [city may prohibit 
posting signs on public property to protect esthetic interests]; Lehman v. City of Shaker 
Heights (1974) 418 U.S. 298 [city may prohibit political advertisements on city buses]; 
Planned Parenthood v. Clark County School Dist. (9th Cir. 1991) 941 F.2d 817 [school 
district may prohibit certain advertisements in athletic event program to avoid “the possible 
perception of sponsorship and endorsement”]; 77 Ops.Cal.Atty.Gen. 56 (1994) [school 
district may prohibit teachers from wearing political buttons in classrooms; “the wearing of 
a political campaign button in such circumstances might reasonably be perceived as bearing 
the imprimatur of the school district”].)  Changing the terms of the lease or contract would, 
of course, be subject to negotiation between the parties. 

Finally, we assume that, in the absence of such a contractual term, the 
chamber’s political advertisements will not be displayed in such a way as to mislead the 
public, and to thereby improperly influence election outcomes, by giving the impression of 
governmental funding or endorsement of a message where none exists in fact. 

We conclude that a city may not prohibit a chamber of commerce from 
advertising its support of a ballot measure or a candidate for public office on a sign in front 
of the chamber’s office where the sign is located on land leased from the city and the city 
contracts with the chamber to act as the city’s visitors bureau but the lease and the contract 
are silent with respect to political advertising on the sign. 

***** 
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