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THE HONORABLE BOB MARGETT, MEMBER OF THE STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

May a city or county assess a fee in an amount that exceeds the fee amount 
charged by the Department of Transportation for the issuance of a permit authorizing the 
movement of a vehicle or load of a size or weight exceeding the maximum specified in the 
Vehicle Code? 

CONCLUSION 

A city or county may not assess a fee in an amount that exceeds the fee amount 
charged by the Department of Transportation for the issuance of a permit authorizing the 
movement of a vehicle or load of a size or weight exceeding the maximum specified in the 
Vehicle Code; however, a city or county may assess a separate charge for the performance 
of special services necessitated by an unusually large or heavy load. 
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ANALYSIS
 

The Legislature has enacted a comprehensive statutory scheme (Veh. Code, 
§§ 35780-35796)1 authorizing the California Department of Transportation (“Department”) 
and “local authorities”2 to issue special permits “[t]o operate or move a vehicle or 
combination of vehicles or special mobile equipment of a size or weight of vehicle or load 
exceeding the maximum specified in this code” (§ 35780, sub. (a)(1)). The permit is issued 
at the discretion of the Department, or the local authority, upon application and if good cause 
appears. (§ 35780, subd. (a).)  Local authorities are required to use the application and 
permit forms developed by the Department.  (§ 35781.)3 A permit may be issued subject to 
limitations or conditions on the operation of the vehicle.  (§ 35782.)4 

The question presented for resolution concerns whether a city or county may 
charge more for a special permit than the amount the Department charges for a permit.  We 
conclude that it may not, but an additional charge may be imposed for “special services.” 

The focus of our inquiry is upon section 35795, which permits the Department 
and local authorities to charge a fee for the issuance of a permit.  Section 35795 states: 

1  All references hereafter to the Vehicle Code are by section number only. 

2  “Local authorities” are defined as “the legislative body of every county or municipality having 
authority to adopt local police regulations.”  (§ 385.) 

3 The Department and a local authority may coordinate their permit issuance procedures under the 
terms of section 35791: 

“The Department of Transportation and any local authority may, with respect to such 
highways as may be agreed upon under their respective jurisdictions which traverse any area 
within the boundaries of the local authority, contract for the issuance by either authority of 
a single permit authorizing the operation or movement of a vehicle or a combination of 
vehicles or special mobile equipment in the same manner as if each authority had issued 
separate permits pursuant to Section 35780.” 

4  It is unlawful to violate any terms or conditions of a special permit; such violation is punishable 
“by a fine not exceeding five hundred dollars ($500) or by imprisonment in the county jail for a period not 
exceeding six months, or by both that fine and imprisonment.”  (§ 35784, subd. (f)(1).) The operation of a 
vehicle without a permit where one is required is also punishable by a fine, imprisonment, or both. 
(§ 35784.5.) 
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“(a) The Department of Transportation may charge a fee for the 
issuance of permits pursuant to this article. 

“The fee established by the Department of Transportation pursuant to 
this section shall be established by a regulation . . . and shall be calculated to 
produce a total estimated revenue that is not more than the estimated total cost 
to that department for administering this article.  Special services necessitated 
by unusually large or heavy loads requiring engineering investigations, or 
other services, may be billed separately for each permit. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“(b) Local authorities may charge a fee for the issuance of permits 
pursuant to this article. However, the fee established by a local authority 
pursuant to this section shall be established by ordinance or resolution adopted 
after notice and hearing. The fee shall be calculated to produce a total 
estimated revenue that is not more than the estimated total cost incurred by the 
local authority in administering its authority under this article and shall not 
exceed the fee developed by the Department of Transportation pursuant to 
subdivision (a). The fee for the issuance of permits shall be developed in 
consultation with representatives of local government and the commercial 
trucking industry. . . . The hearing shall be held before the legislative body of 
the local authority.  All objections shall be considered and interested parties 
shall be afforded an adequate opportunity to be heard in respect to their 
objections. Special services necessitated by unusually large or heavy loads 
requiring engineering investigations, escorts, tree trimming, or other services 
shall be billed separately for each permit. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ” 

Accordingly, section 35795, subdivision (b), authorizes a local authority to charge a special 
permit fee that “does not exceed the fee developed by the Department of Transportation 
pursuant to subdivision (a).” 

Currently, the Department charges $16 for a single trip permit and $90 for an 
annual permit. California Code of Regulations, title 21, section 1411.3 provides: 

“(a) The permit fees shall be as follows: 
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“Single trip permit or rider . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$ 16.00 

“Annual permit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$ 90.00 

“(b) In addition, a special service charge of $50.00 per hour will be 
imposed on the permittee for each hour expended directly on engineering 
investigations, routing definition, coordination, and control of permit 
movement for each individual load which meets any one of three following 
criteria: 

“(1) Loads in excess of 14 feet wide. 

“(2) Loads in excess of 135 feet in overall length. 

“(3) Loads that are of a weight that require: 

“(A) More than a 13-axle, single-vehicle width hauling combination, 
or 

“(B) A 13-axle, single-vehicle width handling hauling combination 
with a load deck where the inner axles in the groups bordering the loan dock 
are 40 feet or more apart, or 

“(C) Two or more side-by-side vehicles with a combined width of 14 
feet or more supporting the load. 

“(c) The total hours charged will be a summation of the time expended 
by: 

“(1) Sacramento Headquarters Office of Permits to review load 
reducibility and potential for safe movement; 

“(2) Sacramento Headquarters Office of Structures to examine the 
individual bridges to be crossed for capacity adequate to sustain the load; 

“(3) District Permit Offices to define specific routing with operational 
conditions and to coordinate movement with the California Highway Patrol 
and adjacent states, cities and counties, and 
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“(4) District Maintenance and Traffic Personnel to implement lane 
closures, traffic control support, temporary movement of signs or traffic signal 
mast arms or other actions essential to specific load movement.  Although it 
is not standard practice, if it is determined for safety reasons that traffic 
operational personnel must accompany the load for the entire trip, those 
charges would be imposed on the permittee. 

“(d) Where engineering investigations, route definition, and 
coordination apply to a request involving more than one identical load, those 
hours will be charged only for the first load.  Other actions required for each 
of the additional load movements, such as sign removal and replacement, will 
be charged separately, based on the hours expended for those additional 
actions. The summation of charges will be rounded up/or down to the nearest 
whole hour. 

“(e) The charge per permit issued for repetitive loads of ten or more 
trips will be the same amount as is charged for the annual permit.  To qualify 
as a repetitive load, the commodity must be of the same size and description, 
with evidence presented with the application of the anticipated number of 
loads and an estimate of the anticipated total time involved in the shipment. 
This type of permit shall also be limited to travel from the specified point of 
origin to the destination, i.e., restricted haul from point A to point B only.  No 
charge shall be made to renew, within a 12-month period, a permit to haul a 
single saw log. 

“(f) The specific fee to be charged shall be determined by a review at 
the beginning of each fiscal year by the Department to ensure that the income 
derived from such fees does not exceed the cost of administration.” 

In analyzing the language of section 35795, we may apply well established 
principles of statutory construction.  “When interpreting a statute our primary task is to 
determine the Legislature’s intent. [Citation.]” (Freedom Newspapers, Inc. v. Orange 
County Employees Retirement System (1993) 6 Cal.4th 821, 826. “In determining intent, we 
look first to the language of the statute, giving effect to its ‘plain meaning.’ ”  (Kimmel v. 
Goland (1990) 51 Cal.3d 202, 208-209.) “[W]hen  statutory language is . . . clear and 
unambiguous there is no need for construction. . . .”  (Rojo v. Kliger (1990) 52 Cal.3d 65, 
73.) To the extent that there is ambiguity in the statutory language, committee reports may 
be useful in determining the Legislature’s intent.  (California Teachers Assn. v. Governing 
Board of Rialto Unified School Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 646.) “ ‘Statements in 
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legislative committee reports concerning the statutory purposes which are in accordance with 
a reasonable interpretation of the statute will be followed by the courts.’ ”  (O’Brien v. 
Dudenhoeffer (1993) 16 Cal.App.4th 327, 334; see Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & 
Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1387.) 

Section 35795 limits the amount of a permit fee charged by a local authority 
in two ways. First, the fee must be calculated to produce a total estimated revenue that is not 
more than the estimated total cost incurred by the local authority in administering its permit 
authority. Second, the fee may not exceed the fee amount set by the Department.  As to 
these limitations in the statute, we find no ambiguity. 

A separate charge, however, may be imposed upon a permit holder as set forth 
in section 35795, subdivision (b): “Special services necessitated by unusually large or heavy 
loads requiring engineering investigations, escorts, tree trimming, or other services shall be 
billed separately for each permit.”  These special services must be determined on a case by 
case basis, given the many variables that might affect the movement of unusually large or 
heavy loads. 

The examples specified in subdivision (b) of section 35795 of “engineering 
investigations,” “escorts,” and “tree trimming” help define and limit the types of special 
services for which a local agency may impose a separate charge.  We view these examples 
as illustrative of the “other services” that may be reimbursable under the statute.  (See Civ. 
Code, § 3534 [“Particular expressions qualify those which are general”]; Harris v. Capital 
Growth Investors XIV (1991) 52 Cal.3d 1142, 1159-1160; Lawrence v. Walzer & Gabrielson 
(1989) 207 Cal.App.3d 1501, 1506 [“ ‘where general words follow the enumeration of 
particular classes of persons or things, the general words will be construed as applicable only 
to persons or things of the same general nature or class as those enumerated’ ”]; Martin v. 
Holiday Inns, Inc. (1988) 199 Cal.App.3d 1434, 1437.)  And, of course, a local authority 
may only impose an extra charge for services that are actually rendered, that directly result 
from the “unusually large or heavy load” of the particular permit holder, and that are not 
duplicative; a local authority may not charge more than once for the same service.  (See Cal. 
Code Regs., tit. 21, § 1411.3, subds. (b), (c), (d), (e).) 

While the permit “fee” a local authority may charge is limited in amount to that 
charged by the Department, the “special services” that are “billed separately” are not so 
limited. The “fee” developed by the Department pursuant to subdivision (a) of section 
35795 is described therein as “calculated to produce a total estimated revenue that is not 
more than the estimated total cost to that department for administering this article.”  The 
charge for special services, on the other hand, has a different purpose and method of 
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calculation. It cannot be set at a particular amount by the Department, but must vary, 
depending upon the nature and extent of the services performed. 

Our view of a city’s or county’s permit fee authority is reflected in the 
legislative history of section 35795.  Subdivision (b), authorizing a local authority to charge 
a fee for the issuance of a permit, was added in 1979. (Stats. 1979, ch. 883, § 1.)  The 
proposed legislation was described at the time in an analysis prepared by the Senate 
Transportation Committee in part as follows: 

“This bill would provide that local authorities may charge a fee for the 
issuance of permits.  The fee schedule could be adopted only after public 
notice and hearing. This bill further provides that fees may not exceed the cost 
of administering the permit and providing the special services necessitated by 
the special loads or vehicles. 

“Proponents of this bill claim that some communities have set fees 
arbitrarily. They claim that some fees have risen out of proportion to the costs 
of administering the permit and providing services.”  (Sen. Transportation 
Com., Analysis of Assem. Bill No. 858 (1979-1980 Reg. Sess.) as amended 
May 22, 1979.) 

In 1996, section 35795 was amended (Stats. 1996, ch. 464, § 2), requiring the 
Department to develop standard permit forms and requiring local authorities to limit their 
fees so that the total estimated revenue was not more than the estimated total cost of issuing 
the permits.  A report prepared by the Assembly Committee on Transportation describing 
the proposed legislation stated in part: 

“Permittees whose routes take them through multiple jurisdictions may 
be subject to inconsistent treatment at the hands of various local agencies and, 
in some instances, must deal with permit forms that they consider 
indecipherable. Permittees also contend that some local jurisdictions continue 
to charge permit fees in excess of [those] levied by Caltrans or add surcharges 
to the permit fee that serve to vastly increase the cost of the permit. 

“This bill seeks to eliminate these problems by standardizing permit 
forms among all permitting agencies and strengthening the statutory 
provisions which peg permit fees to the cost of issuing the permit. . . . 
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“. . . The California Trucking Association asserts that local 
governments charge excessive permit fee surcharges for administration time, 
staff time, facsimiles, etc., raising the total cost of the permit well beyond what 
is otherwise allowed under existing law. They believe that, in many cases, the 
fees are as much as three times the actual cost of the permit.  They also believe 
that the development of a standard permit form will create uniformity between 
the permitting practices of Caltrans and local governments.”  (Assem. Com. 
on Transportation, Rep. on Assem. Bill No. 2027 (1995-1996 Reg. Sess.) as 
introduced Jan. 10, 1996), p. 2.) 

The Legislature’s stated goals of achieving cost containment and relative 
uniformity of permit fees charged by local authorities are met by allowing cities and counties 
to collect a permit fee (1) that does not exceed the fee amount charged by the Department 
and (2) does not exceed their estimated total administration costs, while allowing them to 
charge for the performance of necessary special services directly related to an unusually 
large or heavy load on a case by case basis. 

We conclude that a city or county may not assess a fee in an amount that 
exceeds the fee amount charged by the Department for the issuance of a permit authorizing 
the movement of a vehicle or load of a size or weight exceeding the maximum specified in 
the Vehicle Code; however, a city or county may assess a separate charge for the 
performance of special services necessitated by an unusually large or heavy load.  

***** 
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