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THE HONORABLE RONALD REITZ, COUNTY COUNSEL, COUNTY OF 
SAN BERNARDINO, has requested an opinion on the following question: 

In the absence of a jurisdictional change, may a city council and a county 
board of supervisors execute an agreement that changes the allocation of property tax 
revenues as between the city and the county, where the change would not affect the 
allocation for any other public entity? 

CONCLUSION 

In the absence of a jurisdictional change, a city council and a county board of 
supervisors may execute an agreement that changes the allocation of property tax revenues 
as between the city and the county, where the change would not affect the allocation for any 
other public entity. 
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ANALYSIS 

At the 1978 Primary Election, California voters approved Proposition13, which 
added Article XIII A to the Constitution. Subdivision (a) of section 1 of Article XIII A 
provides: 

“The maximum amount of any ad valorem tax on real property shall not 
exceed One percent (1%) of the full cash value of such property.  The one 
percent (1%) tax [is] to be collected by the counties and apportioned according 
to law to the districts within the counties.” 

The Legislature has implemented this constitutional language by apportioning property tax 
revenues to cities, counties, and special districts. (See Ventura Group Ventures, Inc. v. 
Ventura Port Dist. (2001) 24 Cal.4th 1089, 1099; Amador Valley Joint Union High Sch. 
Dist. v. State Bd. of Equalization (1978) 22 Cal.3d 208, 246; White v. State of California 
(2001) 88 Cal.App.4th 298, 310; City of Rancho Cucamonga v. Mackzum (1991) 228 
Cal.App.3d 929, 936-940; 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 138, 140 (1989).)  Cities and counties are 
deemed “districts” for purposes of this constitutional provision.  (Rev. & Tax. Code, § 95, 
subd. (b); City of Rancho Cucamonga v. Mackzum, supra, at p. 940.)1  The Legislature has 
devised technical and comprehensive formulas to govern the distribution of property tax 
revenues. (See §§ 93-100.9; American Canyon Fire Protection Dist. v. County of Napa 
(1983) 141 Cal.App.3d 100, 105-106; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 81, 82 (2001); 71 
Ops.Cal.Atty.Gen. 344, 346 (1988); 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 286 (1988); 70 Ops.Cal.Atty.Gen. 
87, 88 (1987).) 

We are asked whether any of the various statutes enacted by the Legislature 
to implement Proposition 13 would permit a city and a county, in the absence of a 
jurisdictional change, to modify the allocation of property tax revenues as between them, 
provided that the modification would not affect the tax revenue allocation for any other 
public entity. We conclude that a city and county may agree to such a modification pursuant 
to the terms of section 99.02. 

First, we note that the proposal would not involve a jurisdictional change such 
as: (1) the incorporation of a new city, (2) the annexation of land to a city, or (3) a 
functional consolidation between a city and a county.  (See §§ 95, subd. (e), 99; 71 
Ops.Cal.Atty.Gen. supra, at p. 346.) That being the case, we look to the authority granted 
by section 99.02 to reach our conclusion.  Section 99.02 states: 

1 All references hereafter to the Revenue and Taxation Code are by section number only. 
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“(a) For the purposes of the computations required by [sections 95-
100.9] for the 1985-86 fiscal year and fiscal years thereafter, in the case of any 
transfer of property tax revenues between local agencies that is adopted and 
approved in conformity with subdivisions (b) and (c), the auditor shall adjust 
the allocation of property tax revenue determined pursuant to Section 96.1 or 
its predecessor section, or the annual tax increment determined pursuant to 
Section 96.5 or its predecessor section, for those local agencies whose 
allocation would be altered by the transfer. 

“(b) Commencing with the 1985-86 fiscal year, any local agency may, 
by the adoption of a resolution of its governing body or governing board, 
determine to exchange any portion of its property tax revenues which is 
allocable to one or more tax rate areas within the local agency with one or 
more other local agencies having the same tax rate area or tax rate areas. 
Upon the local agency’s adoption of the resolution, the local agency shall 
notify the board of supervisors of the county or the city council of the city 
within which the exchange of property tax revenues is proposed. 

“(c) If the board of supervisors or the city council concurs with the 
proposed exchange of property tax revenue, the board or council shall, by 
resolution, notify the county auditor of the approved exchange. 

“(d) Upon receipt of notification from the board of supervisors or the 
city council, the county auditor shall make the necessary adjustments specified 
in subdivision (a). 

“(e) Prior to the adoption or approval by any local agency of a transfer 
of property tax revenues pursuant to this section, each local agency that will 
be affected by the proposed transfer shall hold a public hearing to consider the 
effect of the proposed transfer on fees, charges, assessments, taxes, or other 
revenues. Notice of the hearing shall be published pursuant to Section 6061 
of the Government Code in one or more newspapers of general circulation 
within each affected local agency. 

“(f) No local agency shall reallocate property tax revenue pursuant to 
this section unless each of the following conditions exists: 

“(1) The transferring agency determines that revenues are available for 
this purpose. 
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“(2) The transfer will not result in any increase in the ratio between the 
amount of revenues of the transferring agency that are generated by regulatory 
licenses, use charges, user fees, or assessments and [the amount of revenues 
of the transferring agency] used to finance services provided by the 
transferring agency. 

“(3) The transfer will not impair the ability of the transferring agency 
to provide existing services. 

“(4) The transfer will not result in a reduction of property tax revenues 
to school entities.” 

Section 99.02 is applicable to “local agencies,” including cities and counties (§ 95, subd. (a)) 
that have the same “tax rate area,” defined as “a specific geographic area all of which is 
within the jurisdiction of the same combination of local agencies and school entities for the 
current fiscal year” (§ 95, subd. (g)).  A city would be in the same tax rate area as the county 
in which it is situated. 

Unlike section 99, which uses the term “jurisdictional change” extensively, 
section 99.02 does not make reference to city incorporations, annexations of land, or 
consolidations of functions between a city and county.2  Rather, the statutory grant of 
authority contained in section 99.02 may be exercised for “any transfer of property tax 
revenues between local agencies that is adopted and approved in conformity with 
subdivisions (b) and (c).” (§ 99, subd. (a), italics added.) 

In seeking a property tax revenue reallocation for reasons other than a 
jurisdictional change, a county and a city within that county would meet all of the threshold 
requirements of section 99.02.  Assuming that the specified procedural requirements were 
met, the transfer of property tax revenues may be effectuated under the conditions of 
subdivision (f) of the statute. 

2 “ ‘ “Where a statute, with reference to one subject contains a given provision, the omission of such 
provision from a similar statute concerning a related subject . . . is significant to show that a different 
intention existed.” ’ ” (Penasquitos, Inc. v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 1180, 1188-1189.) 
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Our conclusion finds support in the legislative history of the predecessor 
statute of section 99.02.3  In 1994, the Legislature enacted section 99.02 (Stats. 1994, ch. 
1167, § 3) to replace former section 99.4 (Stats. 1985, ch, 1204, § 4).  A legislative 
committee report on the bill that became former section 99.4 reveals the intent behind the 
language now contained in section 99.02: 

“State Law requires local officials to allocate property  tax revenues 
in . . . proportion to their distribution before Proposition 13.  When boundaries 
change, when a new city or district is formed, or when agencies shift service 
responsibilities, the property tax rate does not go up.  Instead, local agencies 
transfer a share of their property tax revenues to adjust for these ‘jurisdictional 
changes.’ 

“In Ventura County some local agencies want to negotiate property tax 
revenue shifts even without a jurisdictional change.  However, current law 
does not permit them to shift these local revenues, even if all the agencies 
agree. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“Assembly Bill 241 gives local agencies the power to exchange 
property tax revenues starting in 1985-86.  The board of supervisors or city 
council with jurisdiction over the affected area must also agree to the 
exchange. AB 241 requires each affected local agency to hold a noticed 
public hearing before approving any property tax transfer.  The bill requires 
that four conditions exist: 

“The revenues are available. 

“The transfer will not increase the ratio of charges, fees, and 
assessments to other types of revenues. 

“The transfer will not impair the ability to provide services. 

3 “ ‘Statements in legislative committee reports concerning the statutory purposes which are in 
accordance with a reasonable interpretation of the statute will be followed by the courts.’ ”  (O’Brien v. 
Dudenhoeffer (1993) 16 Cal.App.4th 327, 334; see Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. 
(1987) 43 Cal.3d 1379, 1387.) 

5 05-809 



“The transfer will not reduce schools’ property tax revenues.”  (Sen. 
Com. on Local Government, Analysis of Assem. Bill No. 241 (1985-1986 
Reg. Sess.) as amended July 9, 1985, pp. 1-2.) 

The third reading analysis of Assembly Bill No. 241 prepared by the Office of the Assembly 
Floor Analyses additionally provided in relevant part: 

“Current law allows local government to transfer property tax revenue 
between taxing jurisdictions when there is a ‘jurisdictional’ change (which is 
a change in boundary, creation of a new unit of government or a transfer of a 
service responsibility). There are no provisions which permit a local 
governmental jurisdiction to transfer property tax revenue to another 
jurisdiction where there has been no jurisdictional change. 

“This bill permits a local government to transfer property tax revenue 
to another local government whether there is a jurisdictional change or not, if 
the following conditions are met: 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“The purpose of this bill is to give local government more flexibility in 
their own fiscal affairs. There could be a number of reasons why an agency 
would want to give some of its property tax to another.  Its revenue picture or 
service needs may change over time so the fixed amount of property tax is no 
longer needed. A shift may help maximize revenue sharing funds from the 
federal government.” (Assem. Floor, 3d reading analysis of Assem. Bill No. 
241 (1985-1986 Reg. Sess.) as amended July 9, 1985, pp. 1-2.) 

Hence, it is evident from this legislative history that the current language of section 99.02 
is intended to authorize local agencies to enter into agreements changing the property tax 
revenue allocation as between them in the absence of a jurisdictional change.  Such a 
property tax shift would occur “according to law,” as required by section 1, subdivision (a) 
of article XIII A of the Constitution.4 

4 We reject the suggestion that section 25.5 of article XIII of the Constitution precludes a city and 
a county from entering into a reallocation agreement.  That constitutional provision restricts the Legislature 
from changing property tax revenue allocations without a two-thirds vote on and after November 4, 2004. 
It does not affect prior statutory enactments by the Legislature, and does not restrict local actions taken 
pursuant to those previous enactments.  
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We conclude that in the absence of jurisdictional change, a city council and a 
county board of supervisors may execute an agreement that changes the allocation of 
property tax revenues as between the city and the county, where the change would not affect 
the allocation for any other public entity. 

***** 
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