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THE DEPARTMENT OF HEALTH SERVICES has requested an opinion on 
the following question: 

Does a state services credential with specialization in clinical or rehabilitative 
services issued by the California Commission on Teacher Credentialing qualify the holder 
as a “speech pathologist” under federal standards governing Medicaid reimbursement? 

CONCLUSION 

A state services credential with specialization in clinical or rehabilitative 
services issued by the California Commission on Teacher Credentialing does not qualify the 
holder as a “speech pathologist” under federal standards governing Medicaid reimbursement. 
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ANALYSIS 

We are asked to determine whether certain eligibility requirements for federal 
Medicaid reimbursement pertaining to professional qualifications of speech and language 
therapists (42 C.F.R. § 440.110(c)(2) (2006); hereafter “Regulation 440.110”) may be 
deemed satisfied if a person performing clinical or rehabilitative services in the state’s school 
system has complied with the requirements imposed by the state for a state services 
credential with specialization in clinical or rehabilitative services (hereafter “state 
credential”).1  We conclude that the state requirements are not “equivalent” to the federal 
requirements. 

Under Regulation 440.110, “speech pathologists” are defined in the following 
terms for purposes of qualifying their services for Medicaid reimbursement: 

“A ‘speech pathologist’ is an individual who meets one of the following 
conditions: 

“(i) Has a certificate of clinical competence from the American Speech 
and Hearing Association. 

“(ii) Has completed the equivalent educational requirements and work 
experience necessary for the certificate. 

“(iii) Has completed the academic program and is acquiring supervised 
work experience to qualify for the certificate.” 

The issue to be resolved is whether the requirements for issuance of a state credential 
constitute “the equivalent educational requirements and work experience necessary” for 
issuance of “a certificate of clinical competence from the American Speech and Hearing 
Association” (hereafter “Association”) as specified in Regulation 440.110. 

1. As we observed in 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 6, 8 (1997), the term “Medicaid” describes a federal 
program for the funding of medical services for indigent persons: 

“Title XIX of the [federal Social Security Act] (Grants to States for Medical 
Assistance Programs) provides for a comprehensive federal-state program for medical care, 
commonly known as ‘medicaid’ (Medi-Cal in California) under which federal grants are 
authorized to participating states for the benefit of medically indigent persons.   (42 U.S.C. 
§§ 1396-1396v; see 64 Ops.Cal.Atty.Gen. 804 (1981).)” 
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Looking first at the language of Regulation 440.110, we apply well established 
rules of statutory construction, endeavoring to ascertain the intent of the law and to effectuate 
its purpose.  (See Hunt v. Superior Court (1999) 21 Cal.4th 984, 1000; Industrial Indemnity 
Co. v. City and County of San Francisco (1990) 218 Cal.App.3d 999, 1008)  “ ‘In 
determining intent, we look first to the words of the statute, giving the language its usual, 
ordinary meaning.’ ”   (Curle v. Superior  Court  (2001) 24 Cal.4th  1057,  1063.)  We 
“ ‘ “should give meaning to every word of a statute if possible, and should avoid a 
construction making any word surplusage.”  [Citation.]’  [Citation ].”  (Cooley v. Superior 
Court (2002) 29 Cal.4th 228, 249.) 

The key term in Regulation 440.110 requiring our consideration is 
“equivalent.”  How is this word to be defined when comparing the requirements for issuing 
a certificate by the Association and the requirements for issuing a state credential? 
“Equivalent” commonly means in this context “equal in force or amount . . . like in 
significance or import . . . equal in value . . . corresponding or virtually identical” 
(Webster’s 3d New Internat. Dict. (2002) p. 769) and “[e]qual in value, force, amount, effect, 
or significance . . . [c]orresponding in effect or function; nearly equal; virtually identical” 
(Black’s Law Dict. (8th ed. 2004) p. 581). 

With these usual dictionary definitions in mind, we compare and contrast the 
requirements for an Association certificate with the requirements for a state credential.  The 
standards for obtaining an Association certificate include the following, as specified in the 
Association’s handbook: 

“Effective January 1, 2005, the applicant for certification must have a 
master’s or doctoral or other recognized post-baccalaureate degree. A 
minimum of 75 semester credit hours must be completed in a course of study 
addressing the knowledge and skills pertinent to the field of speech-language 
pathology. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  . . . . . . . . . . . . 

“All graduate course work and graduate clinical practicum required in 
the professional area for which the Certificate is sought must have been 
initiated and completed at an institution whose program was accredited by the 
Council on Academic Accreditation in Audiology and Speech-Language 
Pathology (CAA) of the American Speech-Language-Hearing Association in 
the area for which the Certificate is sought. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  . . . . . . . . . . . . 
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“The graduate degree must be granted by a regionally accredited 
institution of higher education. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“The applicant for certification must complete a program of study (a 
minimum of 75 semester credit hours overall, including at least 36 at the 
graduate level) that includes academic course work sufficient in depth and 
breadth to achieve the specified knowledge outcomes. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“The applicant for certification in speech-language pathology must 
complete a minimum of 400 clock hours of supervised clinical experience in 
the practice of speech-language pathology. Twenty-five hours must be spent 
in clinical observation, and 375 hours must be spent in direct client/patient 
contact. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“The applicant must pass the national examination adopted by ASHA 
for purposes of certification in speech-language pathology. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“After completion of academic course work and practicum (Standard 
IV), the applicant then must successfully complete a Speech-Language 
Pathology Clinical Fellowship (SLPCF). 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“The Speech-Language Pathology Clinical Fellowship (SLPCF) will 
consist of the equivalent of 36 weeks of full-time clinical practice. 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ” 
(www.asha.org/about/membership-certification/handbooks.) 

In contrast with these Association certificate requirements, California’s 
requirements for a state credential, which entitles its holder to provide speech-language 
pathology services “at all grade levels” in the public school setting, include those set forth 
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in Education Code section 44268,2 which states: 

“The minimum requirements for a services credential in a specialization 
in clinical or rehabilitative services are: 

“(a)  A baccalaureate degree or higher degree from an institution 
approved by the commission. 

“(b) A fifth year, or its equivalent, of college or university education. 

“(c) Such specialized and professional preparation as the commission 
may require. 

“The services credential with a specialization in clinical or 
rehabilitative services shall authorize the holder to perform, at all grade levels, 
the service approved by the commission as designated on the credential. 
Clinical or rehabilitative services which may be designated by the commission 
include, but need not be limited to, speech, language, and hearing services.” 

Pursuant to subdivision (c) of section 44268, additional requirements for a state credential 
have been established by the California Commission on Teacher Credentialing (hereafter 
“Commission”), which is charged with establishing and implementing credential standards 
for all certificated personnel in the state’s public school system, including teachers, 
administrators, and persons performing special school services such as nursing, counseling, 
and speech-language therapy (§ 44225). These additional requirements of  “specialized and 
professional preparation” for a state credential are specified in the Commission’s handbook 
and bulletins, and include the following: 

“Obtain a master’s or higher degree from a regionally-accredited 
college or university . . . . 

“Pass the California Basic Educational Skills Test (CBEST) . . . . 

“Complete a fifth year, or its equivalent, of college or university 
education 

“Complete a Commission-accredited specialized professional 
preparation program resulting in formal recommendation for the credential by 

2.  All references hereafter to the Education Code are by section number only. 
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the college or university through which the program was completed . . . . ” 
(www.ctc.ca.gov/credentials.) 

Are these requirements for an Association certificate and a state credential 
“equivalent” for purposes of Regulation 440.110?  First, it is apparent that the two sets of 
requirements have much in common.  Both require applicants to hold a master’s degree, and 
both require that a qualifying master’s program include not only extensive academic 
coverage, but also substantial hours in a “practicum” component -- that is, a university 
affiliated clinical practice.  In addition, both require that graduate degrees, to qualify, must 
have been granted by a regionally accredited institution of higher learning. 

However, we find at least two distinctions between the programs to be 
significant.  The first involves the respective academic requirements.  For the Association 
certificate, the applicant must achieve “a passing score on the ASHA-approved national 
examination in speech-language pathology.”  (www.asha.org/about/membership
certification/handbooks.)  This examination covers seven subject areas related to speech-
hearing-language matters. State credential applicants, on the other hand, are required to pass 
a different test–the California Basic Educational Skills Test–that evaluates general basic 
teaching skills rather than aptitude in specialized areas such as speech-language pathology. 
(See §§ 44252, subd. (b), 44252.5; www.ctc.ca.gov/credentials; Summerfield v. Windsor 
Unified School District (2002) 95 Cal.App.4th 1026, 1032-1035.) 

The second distinction is that the Association certificate requires additional 
clinical work experience after completion of all graduate course work and of the graduate 
“clinical practicum.” This additional practical experience is in the form of a 36-week, full-
time, mentored clinical fellowship. The state credential, in contrast, requires no comparable 
period of mentored work experience following completion of the graduate program. 

There may be other differences as well, but we need look no further in light 
of our finding that the Commission currently issues its state credentials without requiring 
applicants to obtain a passing score on the Association-approved national examination (or 
on any corresponding comprehensive test of knowledge in this specialized field) or to 
complete a supervised clinical fellowship.  Accordingly, the requirements for the Association 
certificate and for the state credential are not “equivalent” for purposes of Regulation 
440.110. 
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We conclude that a state services credential with specialization in clinical or 
rehabilitative services issued by the Commission does not qualify the holder as a “speech 
pathologist” under federal standards governing Medicaid reimbursement. 

***** 
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