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THE HONORABLE DENNIS MARSHALL, COUNTY COUNSEL, 
COUNTY OF FRESNO, has requested an opinion on the following questions: 

1.  May a county grant to solid waste haulers an exclusive right to provide 
collection services within designated service areas, and set maximum rates for the services 
in such areas? 

2.  Is a county board of supervisors required to provide members of the public 
with an opportunity to address the board before action is taken to create exclusive service 
areas and set maximum rates for collection services as part of the county’s solid waste 
collection program? 

3.  Are members of the public entitled to attend and participate in meetings 
between county staff employees and solid waste haulers in which proposals for exclusive 
service areas and maximum rates for collection services will be developed and considered 
as part of the county’s solid waste collection program? 
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CONCLUSIONS 

1.  A county may grant to solid waste haulers an exclusive right to provide 
collection services within designated service areas, and may set maximum rates for the 
services in such areas. 

2.   A county board of supervisors is required to provide members of the public 
with an opportunity to address the board before action is taken to create exclusive service 
areas and set maximum rates for collection services as part of the county’s solid waste 
collection program. 

3.  Members of the public are not entitled to attend or participate in meetings 
between county staff employees and solid waste haulers in which proposals for exclusive 
service areas and maximum rates for collection services will be developed and considered 
as part of the county’s solid waste collection program. 

ANALYSIS 

We are asked three questions that address the authority of local government 
agencies to govern solid waste collection programs within their jurisdictions and the extent 
to which the public is entitled to observe and participate in such local decisions. 

Before addressing each question individually, we note generally that the 
Constitution expressly authorizes cities and counties to adopt and enforce local rules and 
standards governing sanitation collection services “not in conflict with general laws.”  Article 
XI, section 7, of the Constitution provides: 

“A county or city may make and enforce within its limits all local, 
police, sanitary, and other ordinances and regulations not in conflict with 
general laws.” 

The Legislature has enacted “general laws” with respect to sanitation collection services, 
assigning specific powers and responsibilities  to counties and other local agencies.  These 
statutes are primarily set forth in the California Integrated Waste Management Act of 1989 
(Pub. Resources Code, §§ 40000-49620; “Act”),1 which is administered by the California 

1All references hereafter to the Public Resources Code are by section number only. 
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Integrated Waste Management Board (§§ 40400-40510).2 The legislative goals of the Act 
are described in section 40052: 

“The purpose of this division is to reduce, recycle, and reuse solid 
waste generated in the state to the maximum extent feasible in an efficient and 
cost-effective manner to conserve water, energy and other natural resources, 
to protect the environment, to improve regulation of existing solid waste 
landfills, to ensure that new solid waste landfills are environmentally sound, 
to improve permitting procedures for solid waste management facilities, and 
to specify the responsibilities of local governments to develop and implement 
integrated waste management programs.” 

Under the Act, solid waste collection services may be provided by a local 
agency itself, by a sister agency, by a private contractor, or by any combination of these 
entities.  (§ 40058.)  Section 40059 states: 

“(a)  Notwithstanding any other provision of law, each county, city, 
district, or other local governmental agency may determine all of the 
following: 

“(1)  Aspects of solid waste handling which are of local concern, 
including, but not limited to, frequency of collection, means of collection and 
transportation, level of services, charges and fees, and nature, location, and 
extent of providing solid waste handling services. 

“(2)  Whether the services are to be provided by means of nonexclusive 
franchise, contract, license, permit, or otherwise, either with or without 
competitive bidding, or if, in the opinion of its governing body, the public 
health, safety, and well-being so require, by partially exclusive or wholly 
exclusive franchise, contract, license, permit, or otherwise, either with or 
without competitive bidding.  The authority to provide solid waste handling 
services may be granted under terms and conditions prescribed by the 
governing body of the local governmental agency by resolution or ordinance. 

“(b)  Nothing in this division modifies or abrogates in any manner 
either of the following: 

2The state board’s regulations, adopted pursuant to section 40502, are contained in title 14 of the 
California Code of Regulations, sections 17000 through 18932. 
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“(1)  Any franchise previously granted or extended by any county or 
other local governmental agency. 

“(2)  Any contract, license, or any permit to collect solid waste 
previously granted or extended by a city, county, or a city and county.” 

With these specific provisions of the Act in mind, we turn to the three questions presented 
for resolution. 

1.  Designating Exclusive Collection Service Areas 

The first question concerns whether a county may lawfully establish exclusive 
service areas for its solid waste collection program -- that is, areas in which only one service 
provider would be authorized to make collections -- and whether the county may set 
maximum rates for the collection services conducted in such service areas.  We conclude that 
counties are authorized to create such exclusive service areas and impose a ceiling on the 
rates that may be charged for the collection services. 

The counties’ statutory authority to regulate sanitation collection services is 
provided in section 40059, quoted above.  With respect to granting exclusive franchises, 
subdivision (a)(2) of the statute expressly permits counties to determine whether solid waste 
collection services “are to be provided . . . by partially exclusive or wholly exclusive 
franchise, contract, license, permit, or otherwise, either with or without competitive bidding,” 
and such exclusive rights “may be granted under terms and conditions prescribed by the 
governing body of the local governmental agency by resolution or ordinance.”  With respect 
to designating collection areas and setting maximum collection fees, subdivision (a)(2) of 
section 40059 also expressly allows each county to determine the “level of services, charges 
and fees, and nature, location, and extent of providing solid waste handling services.” 

We believe that this wide-ranging authority permits a county, in its discretion, 
to designate different service areas within its jurisdiction and set maximum rates for 
collection services.  (See Waste Management of the Desert v. Palm Springs Recycling 
Center, Inc. (1994) 7 Cal.4th 478, 481 [Act authorizes granting of  “exclusive franchises for 
solid waste handling services ”]; Valley Vista Services, Inc. v. City of Monterey Park (2004) 
118 Cal.App.4th 881, 884 [under Act, “local agencies are allowed to grant exclusive 
operating rights to solid waste disposal companies”]; Waste Resource Technologies v. 
Department of Public Health (1994) 23 Cal.App.4th 299, 305-309 [Act does not preempt 
local governments’ power to grant exclusive refuse collection permits]; see also AGG 
Enterprises v. Washington County (9th Cir. 2002) 281 F.3d 1324, 1328-1330  [county’s 
exclusive collection franchise not preempted by federal statute precluding local regulation 
of motor carriers’ transportation of property]; Pleasant Hill Bayshore Disposal, Inc. v. Chip
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It Recycling, Inc. (2001) 91 Cal.App.4th 678, 683-695 [same]; Waste Management of 
Alameda County, Inc. v. Biagini Waste Reduction Systems, Inc. (1998) 63 Cal.App.4th 1488, 
1495-1500 [exclusive solid waste collection franchise does not violate federal commerce 
clause or dormant commerce clause doctrine.]) 

Accordingly, we conclude in answer to the first question that a county may 
grant to solid waste haulers an exclusive right to provide collection services within 
designated service areas, and may set maximum rates for the services in such areas. 

2.  The Public’s Presentation of Testimony 

The second question presented concerns whether a county must provide 
members of the public with advance notice and an opportunity to be heard before it 
establishes exclusive service areas or sets maximum collection rates as part of the county’s 
solid waste collection program.  We conclude that a county must allow such public 
participation before taking action. 

The Ralph M. Brown Act (Gov. Code, §§ 54950-54962; “Brown Act”) 
generally requires that legislative bodies of local agencies conduct their business in open and 
public sessions.  (See Shapiro v. Board of Directors (2005) 134 Cal.App.4th 170, 179; 
Chaffee v. San Francisco Library Commission (2004) 115 Cal.App.4th 461, 468-469; 
International Longshoremen’s & Warehousemen’s Union v. Los Angeles Export Terminal, 
Inc. (1999) 69 Cal.App.4th 287, 293.) Government Code section 54953, subdivision (a), 
provides: 

“All meetings of the legislative body of a local agency shall be open 
and public, and all persons shall be permitted to attend any meeting of the 
legislative body of a local agency, except as otherwise provided in this 
chapter.” 

A county of board of supervisors is a “legislative body of a local agency” for purposes of the 
Brown Act.  (See Gov. Code, §§ 23005, 54951, 54952, subd. (a)); 216 Sutter Bay Associates 
v. County of Sutter (1997) 58 Cal.App.4th 860, 876-878; Sacramento Newspaper Guild v. 
Sacramento County Bd. of Suprs. (1968) 263 Cal.App.2d 41, 45; 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 124, 
126 (1996).) 

Further, the board’s deliberations and determinations that are at issue here -
concerning whether and to what extent it will designate solid waste service areas, enter 
exclusive franchise agreements for solid waste collection, and set maximum collection 
fees -- are the types of decisions which are subject to the Brown Act’s requirements.  (See 
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Lindelli v. Town of San Anselmo (2003) 111 Cal.App.4th 1099, 1113 [county’s granting of 
waste management franchise is legislative act]; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 30, 30-31 (2001).) 

While the Legislature has authorized the holding of closed sessions in specified 
circumstances (Gov. Code, §§ 54956.7-54957.8), no exception applies here.  (See Gov. 
Code, § 54962; Rowen v. Santa Clara Unified School Dist. (1981) 121 Cal.App.3d 231, 
235.) 

With respect to the opportunity of the public to address the board regarding the 
solid waste collection proposals being considered, Government Code section 54954.3 
provides: 

“(a)  Every agenda for regular meetings shall provide an opportunity for 
members of the public to directly address the legislative body on any item of 
interest to the public, before or during the legislative body’s consideration of 
the item, that is within the subject matter jurisdiction of the legislative 
body . . . . 

“(b)  The legislative body of a local agency may adopt reasonable 
regulations to ensure that the intent of subdivision (a) is carried out, including, 
but not limited to, regulations limiting the total amount of time allocated for 
public testimony on particular issues and for each individual speaker. 

“(c) The legislative body of a local agency shall not prohibit public 
criticism of the policies, procedures, programs, or services of the agency, or 
of the acts or omissions of the legislative body.  Nothing in this subdivision 
shall confer any privilege or protection for expression beyond that otherwise 
provided by law.” 

Accordingly, the Brown Act not only allows members of the public to attend the board’s 
meetings, it also allows the public to participate in the decision-making process by presenting 
testimony to the board.  (See 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 224 (1995); 75 Ops.Cal.Atty.Gen. 89 
(1992).) 

We conclude in answer to the second question that a county board of 
supervisors must provide members of the public with notice and an opportunity to address 
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the board before action is taken to create exclusive service areas and set maximum rates for 
collection services as part of the county’s solid waste collection program. 

3.  Staff Meetings with Potential Haulers 

The final question concerns whether the “open meeting” requirements of the 
Brown Act extend to meetings between county staff members and representatives of solid 
waste haulers at which ideas are exchanged regarding possible boundaries for exclusive 
service areas and possible methods for establishing the rates for collection services.  Any 
proposals formulated at these meetings would be presented to and reviewed by the board of 
supervisors for formal approval and adoption at an open and noticed meeting.  Under these 
circumstances, we conclude that members of the public would not be entitled to attend or 
participate in the staff’s preliminary meetings held with representatives of potential solid 
waste haulers. 

The Brown Act broadly defines the term “meetings” to include “any 
congregation of a majority of the members of a legislative body at the same time and place 
to hear, discuss, or deliberate upon any item that is within the subject matter jurisdiction of 
the legislative body . . . .” (Gov. Code, § 54952.2, subd. (a).)  A “legislative body” is 
likewise broadly defined to include “[a] commission, committee, board, or other body of a 
local agency, whether permanent or temporary, decision making or advisory, created by 
charter, ordinance, resolution, or formal action of a legislative body.” (Gov. Code, § 54952, 
subd. (b).) 

Nevertheless, these broad definitions do not encompass the kinds of meetings 
described here, involving staff employees and potential solid waste haulers, in which no 
member of the board of supervisors will be present and where no decision-making authority 
has been delegated to those in attendance.  The county employees in question do not act as 
a subsidiary board or commission or a standing committee of the board of supervisors. 
Instead, their task is to meet with interested parties, compile information about a specific 
problem, consider possible alternatives, and formulate proposals for the board’s 
consideration. 

Hence, in terms of the Brown Act, an essential factor is missing in these 
meetings: the staff members do not constitute a “legislative body of a local agency” within 
the meaning of Government Code section 54953.  (Cf. 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 270, 273-274 
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(1997).)3  However, if any proposals are developed at these meetings for consideration by 
the board, members of the public will have an opportunity to review the proposals, monitor 
the board’s deliberations, and address the board before any action is taken, as discussed in 
answer to the second question. 

We conclude that members of the public are not entitled to attend or participate 
in meetings between county staff employees and solid waste haulers in which proposals for 
exclusive service areas and maximum rates for collection services will be developed and 
considered as part of the county’s solid waste collection program. 

***** 

3We assume for our purposes that the staff members will not meet serially with individual supervisors 
to develop a collective concurrence in proposals that will later be presented to the  board.  The Brown Act 
prohibits the members of a legislative body from engaging in a series of communications, each involving less 
than a quorum of the body, which, when taken together, includes a majority of the body’s members.  (See 
Stockton Newspapers, Inc. v. Redevelopment Agency (1985) 171 Cal.App.3d 95, 102-104; 84 
Ops.Cal.Atty.Gen. 30, 31-33 (2001); 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 63, 64-66 (1982); 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 820, 827
829.)  Government Code section 54952.2, subdivision (b), thus provides: 

“Except as authorized pursuant to Section 54953 [permitting teleconferences under 
specified conditions], any use of direct communication, personal intermediaries, or 
technological devices that is employed by a majority of the members of the legislative body 
to develop a collective concurrence as to action to be taken on an item by the members of the 
legislative body is prohibited.” 
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