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THE HONORABLE CHRISTINE KEHOE, MEMBER OF THE STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

Is a community college district required to terminate the employment of a 
student who becomes a member of the district’s governing board? 

CONCLUSION 

A community college district is not required to terminate the employment of 
a student who becomes a member of the district’s governing board. 
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ANALYSIS
 

Governing boards of community college districts must include at least one 
student member.  Education Code section 72023.51 provides: 

(a) The governing board of each community college district shall order 
the inclusion within the membership of the governing board, in addition to the 
number of members otherwise prescribed, of one or more nonvoting students 
who are residents of California as determined pursuant to Part 41 
(commencing with Section 68000).  These students shall have the right to 
attend each and all meetings of the governing board, except that student 
members shall not have the right, or be afforded the opportunity, to attend 
executive sessions of the governing board. 

The students selected to serve on the governing board, in addition to 
being residents of California as determined pursuant to Part 41 (commencing 
with Section 68000), shall be enrolled in a community college of the district 
and shall be chosen, and shall be recalled, by the students enrolled in the 
community colleges of the district in accordance with procedures prescribed 
by the governing board.  A student member shall be required throughout the 
term of his or her appointment to be enrolled in a community college of the 
district for at least five semester units, or its equivalent, and shall meet and 
maintain the minimum standards of scholarship for community college 
students prescribed by the community college district. The term of the student 
members shall be one year commencing on June 1 of each year. 

The nonvoting student members appointed pursuant to this section shall 
be entitled to mileage allowance to the same extent as regular members, but 
are not entitled to the compensation prescribed by Section 72425. 

A nonvoting student member shall be seated with the members of the 
governing board and shall be recognized as a full member of the board at the 
meetings, including receiving all materials presented to the board members and 
participating in the questioning of witnesses and the discussion of issues. 

The nonvoting student member shall not be included in determining the 
vote required to carry any measure before the board. 

1  All further section references are to the Education Code. 
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The nonvoting student member shall not be liable for any acts of the 
governing board. 

(b) Notwithstanding subdivision (a), the student member or members 
selected to serve on the governing board of a community college district 
pursuant to subdivision (a) may do any of the following: 

(1) Make and second motions at the discretion of the governing board. 

(2) Attend closed sessions, other than closed sessions on personnel 
matters or collective bargaining matters, at the discretion of the governing 
board. 

(3) Receive compensation, at the discretion of the governing board, up 
to the amount prescribed by Section 72425. 

(4) Serve a term of one year commencing on May 15 of each year, at 
the discretion of the governing board. 

(c) It is the intent of the Legislature that any decision or action, 
including any contract entered into pursuant thereto, upon the motion or 
second of a motion of a student member, shall be fully legal and enforceable 
against the district or any party thereto. 

(d) The governing board of each community college district that affords 
the student member or members of the board any of the privileges enumerated 
in subdivision (b) shall, by May 15 of each year, adopt rules and regulations 
implementing this section.  These rules and regulations shall be effective until 
May 15 of the following year. 

While section 72023.5 governs the qualifications of the student members of a community 
college district’s governing board, and specifies the conditions under which they serve, other 
statutes prescribe the qualifications and conditions of service of the voting members of a 
governing board.  In particular, section 72103 states in part: 

(a) Any person, regardless of sex, who is 18 years of age or older, a 
citizen of the state, a resident of the community college district, a registered 
voter, and who is not disqualified by the Constitution or laws of the state from 
holding a civil office, is eligible to be elected or appointed a member of a 
governing board of a community college district without further qualifications. 
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(b)(1) An employee of a community college district may not be sworn 
into office as an elected or appointed member of that community college 
district’s governing board unless and until he or she resigns as an employee. 
If the employee does not resign, the employment will automatically terminate 
upon being sworn into office. 

(2) For any individual who is an employee of a community college 
district and an elected or appointed member of that community college 
district’s governing board prior to January 1, 1992, this subdivision shall apply 
when he or she is reelected or reappointed, on or after January 1, 1992, as a 
member of the community college district’s governing board.  This section 
does not apply to an individual who is usually employed in an occupation 
other than teaching and who also is employed part time by the community 
college district to teach no more than one course per semester or quarter in the 
subject matter of that individual’s occupation. 

The question presented for resolution concerns a community college student who has a part-
time student job on campus at the time he is elected to the district’s governing board.  Must 
his campus employment be terminated, pursuant to the directive of subdivision (b)(1) of 
section 72103, upon his being “sworn into office”?  We conclude that the employment 
termination requirement of section 72103 has no application to student trustees. 

Preliminarily, we note that the Walter Stiern Act (§§ 70900-82548) governs 
the establishment and operation of community colleges throughout the state.  (See 84 
Ops.Cal.Atty.Gen. 26 (2001).)  The community college system is under the control of the 
Board of Governors of the California Community Colleges (§§ 70900-70901.5, 71020-
71051), whose responsibilities include providing general supervision over community college 
districts (§ 70901), issuing  regulations  (§ 70901.5, see Cal. Code  Regs., tit. 5, §§ 50001-
59509), and appointing a chief executive officer -- the Chancellor of the California 
Community Colleges -- to perform duties as delegated by the Board of Governors (§ 71090). 

Locally, each community college is under the control of a board of trustees of 
the community college district in which the college is located.  (§§ 70900, 70902, 72000-
72682.)  In administering the colleges within its district, a board of trustees is responsible for 
adopting regulations, employing staff, and delegating various duties to a chief executive 
officer and to other employees and committees (§ 70902).  The Legislature has created two 
classes of governing board members:  voting members (§72022-72023) and nonvoting 
student members (§ 72023.5). 
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In 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 126 (1979), we were asked whether the eligibility 
requirements set forth in section 72103, applicable to the voting members of a governing 
board, were also applicable to the nonvoting student members of a governing board.  We 
concluded that the requirements and qualifications of section 72103 were inapplicable to the 
student members.  We stated: 

Prior to the enactment of section 72023.5 (Stats. 1977, ch. 1184, § 7) 
section 72103 (formerly § 112, Stats. 1963, ch. 629, § 2, p. 1529, as amended 
by Stats. 1971, ch. 1748, § 31, p. 3749) clearly pertained exclusively to 
governing board members elected in accordance with sections 72022 and 
72023.  It is equally apparent that the Legislature did not intend to require 
student members selected under the provisions of section 72023.5 to meet all 
of the qualifications prescribed for governing board members in section 72103. 
The Legislature expressly set forth in section 72023.5 the eligibility 
requirements of student members.  Specifically, such a member must be a 
resident of the district and enrolled in a community college of the district.  No 
reference, express or implied, is made to the requirements of section 72103 
that the member be 18 years of age, a citizen of the state, a registered voter, 
and not disqualified by the Constitution or laws of the state from holding a 
civil office. 

Under the maxim “expressio unius est exclusion alterius” the 
enumeration of items within a statute implies the exclusion of other items 
within the enumerated class. [Citations.]  Thus, the express inclusion in 
section 72023.5 of one of the requirements set forth in section 72103, i.e., 
residence within the district, implies the exclusion of the remaining 
requirements.  Consequently, while section 72103 expressly includes the 
requirements that the member be 18 years of age, a citizen of the state, a 
registered voter, and not disqualified by the Constitution or law of the state 
from holding a civil office, section 72023.5 impliedly excludes such 
requirements.  In the event of an ostensible conflict between two state statutes, 
the more specific enactment will control over the more general one. 
[Citations.]  Section 72023.5 pertains specifically to student members and 
therefore controls over the more general provisions of section 72103. 
Moreover, if all of the requirements in 72103 were applicable to student 
members, the requirement in section 72023.5 that a student member be a 
resident of the district would be rendered meaningless, since that requirement 
is contained in section 72103.  A cardinal rule of statutory construction is that 
an interpretation rendering some words surplusage is to be avoided.  [Citation.] 
It will be presumed that every word, phrase, and provision of a statute was 
intended to have some meaning and to perform some useful office.  [Citation.] 
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Finally, the extension to student members of the requirements specified 
in section 72103 is neither logically nor rationally indicated.  Regular 
members of a governing board must be elected pursuant to section 72022 and 
72023 by electors who are themselves required to be citizens of the United 
States and 18 years of age.  [Citation.]  Student members are chosen by the 
students enrolled in the community colleges of the district. (§ 72023.5)  The 
authority and duties of a student member are fundamentally different from 
those of a regular member.  It is sufficient to note that a student member is not 
authorized to vote at a meeting or to attend executive sessions.  (§ 72023.5) 
Thus, the application of different qualifications is entirely reasonable.  It may 
be additionally noted that the requirement that a member of the governing 
board be 18 years of age would have a far different effect upon the number of 
students who would be eligible for student membership than it has on the 
eligibility of electors in the community at large to be elected to the governing 
board.  We perceive in the statutory scheme and purpose no legislative intent 
to disqualify such a substantial proportion of the students represented. 

(Id. at pp. 128-130.) We further pointed out that section 72103’s reference to “holding a 
civil office” had no relevance to a student member’s circumstances.  We observed: 

Under the provisions of section 72023.5 a student member cannot vote, 
is not included in determining the vote required to carry any measure before 
the board, may not attend executive sessions of the board, is not compensated, 
and is not liable for any acts of the governing board.  Although a student 
member is “seated with the members of the governing board ” and “recognized 
as a full member of the board at the meetings, including receiving all materials 
presented to the board members and participating in the questioning of 
witnesses and discussion of issues,” he does not participate in the actual 
determination of a course of action.  It cannot be said, therefore, that a student 
member exercises a part of the sovereign power of the government. 
Consequently, a student member does not hold a civil office . . . . It may be 
noted that section 72103 expressly refers to the qualifications prescribed by 
law for the holding of a civil office, whereas section 72023.5 contains no such 
reference to such qualifications or to the term “civil office.”  It is concluded 
that the student members of community college district governing boards are 
not required to meet all eligibility requirements set forth in section 72103. 

(Id. at pp. 130-131.)  Although section 72103 has been amended since our 1979 opinion (see 
Stats. 1995, ch. 432, § 3; Stats. 1991, ch. 1065, § 3), adding in part the employment 
termination provision in question, we find that the rationale of our prior opinion remains 
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persuasive today.  It is section 72023.5, and not section 72103, that prescribes the 
qualifications and conditions under which a student may serve on a district’s governing 
board.  Unlike a voting member (§ 72103), a student member need not be 18 or older, or a 
resident of the community college district, or a registered voter.  Instead, he or she must 
simply be a resident of the state and enrolled in at least five semester units at a district 
college. (§ 72023.5.)  The employment termination provision contained in section 72103 
does not apply to student members. 

Further support for our interpretation of section 72103 may be found in the 
statute’s legislative history.  When the employment termination language was proposed in 
1991, the committee reports referred to the proposal as a conflict-of-interest provision 
applicable to voting members of school district and community college district boards.  For 
example, the report by the Assembly Committee on Education on Senate Bill No. 1154 
(1991-1992 Reg. Sess.), as amended May 8, 1991, stated: 

Purpose. According to the sponsors, California School Boards 
Association and the Governor’s Office of Child Development and Education, 
this legislation will correct a serious problem for school district governing 
boards.  Currently, a teacher who is employed by the district may also sit on 
the school district governing board.  The employee/school board member must 
excuse herself or himself from votes where there is a conflict of interest.  The 
sponsors contend that this results in a governing board that is incapable of 
executing its duties. 

The committee reports refer to the qualifications of voting board members; no mention is 
made of student members or nonvoting members of governing boards. Since student 
members do not vote, the rationale for establishing the employment termination directive 
would not apply to them. 

Finally, we note that section 72103 itself has an exception for a regular voting 
member “who is usually employed in an occupation other than teaching and who also is 
employed part time by the community college district to teach no more than one course per 
semester or quarter in the subject matter of that individual’s occupation.”  (§ 72103, subd. 
(b)(2); see 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 126, 128-129 (2001).)  Our interpretation of section 72103 
with respect to student trustees is fully consistent with this statutory exemption for certain 
district employees whose primary occupations do not involve teaching. 

We conclude that a community college district is not required to terminate the 
employment of a student who becomes a member of the district’s governing board. 

***** 
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