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THE HONORABLE JENNY OROPEZA, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions: 

1.  Is the 5 percent salary increase authorized for city council members of a 
general law city to be applied to the currently received salary amount for the total number 
of years since the last salary adjustment? 

2.  May the additional compensation authorized for a mayor of a general law 
city be increased during his or her term of office as mayor? 
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  CONCLUSIONS


1.  The 5 percent salary increase authorized for city council members of a 
general law city is to be applied to the currently received salary amount for the total number 
of years since the last salary adjustment. 

2.  The additional compensation authorized for a mayor of a general law city 
may be increased during his or her term of office as mayor. 

ANALYSIS 

The two questions presented for resolution concern the compensation 
authorized for city council members and mayors of general law cities in California.  We are 
asked to interpret two different statutes. The first is Government Code section 36516,1 which 
states: 

“(a)  A city council may enact an ordinance providing that each member 
of the city council shall receive a salary, the amount of which shall be 
determined by the following schedule: 

“(1)  In cities up to and including 35,000 in population, up to and 
including three hundred dollars ($300) per month. 

“(2)  In cities over 35,000 up to and including 50,000 in population, up 
to and including four hundred dollars ($400) per month. 

“(3)  In cities over 50,000 up to and including 75,000 in population, up 
to and including five hundred dollars ($500) per month. 

“(4)  In cities over 75,000 up to and including 150,000 in population, 
up to and including six hundred dollars ($600) per month. 

“(5)  In cities over 150,000 up to and including 250,000 in population, 
up to and including eight hundred dollars ($800) per month. 

“(6)  In cities over 250,000 population, up to and including one 
thousand dollars ($1,000) per month. 

1 All further references to the Government Code are by section number only. 
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“For the purposes of this section the population shall be determined by 
the last preceding federal census, or a subsequent census, or estimate validated 
by the Department of Finance. 

“(b)  At any municipal election, the question of whether city council 
members shall receive compensation for services, and the amount of 
compensation, may be submitted to the electors. If a majority of the electors 
voting at the election favor it, all of the council members shall receive the 
compensation specified in the election call.  Compensation of council 
members may be increased beyond the amount provided in this section or 
decreased below the amount in the same manner. 

“(c)  Compensation of council members may be increased beyond the 
amount provided in this section by an ordinance or by an amendment to an 
ordinance but the amount of the increase may not exceed an amount equal to 
5 percent for each calendar year from the operative date of the last adjustment 
of the salary in effect when the ordinance or amendment is enacted. No salary 
ordinance shall be enacted or amended which provides for automatic future 
increases in salary. 

“(d)  Unless specifically authorized by another statute, a city council 
may not enact an ordinance providing for compensation to city council 
members in excess of that authorized by the procedures described in 
subdivisions (a) to (c), inclusive.  For the purposes of this section, 
compensation includes payment for service by a city council member on a 
commission, committee, board, authority, or similar body on which the city 
council member serves. If the other statute that authorizes the compensation 
does not specify the amount of compensation, the maximum amount shall be 
one hundred fifty dollars ($150) per month for each commission, committee, 
board, authority, or similar body. 

“(e)  Any amounts paid by a city for retirement, health and welfare, and 
federal social security benefits shall not be included for purposes of 
determining salary under this section provided the same benefits are available 
and paid by the city for its employees. 

“(f)  Any amounts paid by a city to reimburse a council member for 
actual and necessary expenses pursuant to Section 36514.5 shall not be 
included for purposes of determining salary pursuant to this section.”  (Italics 
added.) 
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The second statute requiring interpretation is section 36516.1, which provides: 

“A mayor elected pursuant to Sections 34900 to 34904, inclusive, of the 
Government Code may be provided with compensation in addition to that 
which he receives as a councilman.  Such additional compensation may be 
provided by an ordinance adopted by the city council or by a majority vote of 
the electors voting on the proposition at a municipal election.” 

Under section 36516, subdivision (c), is the authorized 5 percent annual salary increase for 
city council members to be applied to the current salary amount for the total number of years 
since the last salary adjustment? Under section 36516.1, may a mayor receive the authorized 
additional compensation during his or her term of office?  

1.  Salary Increase for City Council Members 

Subdivision (a) of section 36516 sets a maximum amount for the salary of a 
city council member, depending upon the size of the city. (89 Ops.Cal.Atty.Gen. 135, 139 
(2006); 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 13, 15 (2001); 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 119,  120-122 (1997). 
The residents of the city may vote to exceed the stated maximum amount (§ 36516, subd. (b); 
84 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 17), and the  city council may by ordinance increase the 
level of compensation beyond the amount set in the statute for a city of its size, but not by 
more than 5 percent per year (§ 36516, subd. (c); 84 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 17; 80 
Ops.Cal.Atty.Gen, supra, at p. 123). 

Section 36516.5 additionally provides: 

“A change in compensation does not apply to a councilman during his 
term of office; however, the prohibition herein expressed shall not prevent the 
adjustment of the compensation of all members of a council serving staggered 
terms whenever one or more members of such council becomes eligible for a 
salary increase by virtue of his beginning a new term of office.” 

Accordingly, the actual adjustment of a city council member’s compensation may only occur 
when one of the council members commences a new term.  (See 80 Ops.Cal.Atty.Gen., 
supra, at p.123; 54 Ops.Cal.Atty.Gen. 112, 114 (1971).)  In the typical situation, where city 
council members serve staggered four-year terms, salary increases may take place no more 
often than every two years. 
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In complying with the directive of section 36516, subdivision (c), is the 5 
percent2 annual adjustment to be applied to the currently received salary adjustment?  Or, as 
it has been suggested, may the 5 percent be applied to the currently received salary amount 
only for the first year, and then applied to the newly calculated amount for the second year, 
and continuing these separate calculations, for each intervening year?  For example, if six 
years have passed since the last salary increase, is one calculation to be made or are six 
separate calculations to be made with the 5 percent applied to each intervening year’s 
calculated, but not received, increase? 

In analyzing the terms of section 36516, we are guided by well-settled 
principles of statutory interpretation.  “Our role in construing a statute is to ascertain the 
Legislature’s intent so as to effectuate the purpose of the law.  [Citation.]”  (Hunt v. Superior 
Court (1999) 21Cal.4th 984, 1000.)  “ ‘In determining intent, we look first to the words of 
the statute, giving the language its usual ordinary meaning.’ ”  (Curle v. Superior Court 
(2001) 24 Cal.4th 1057, 1063.)  “[A] statute ‘. . . is to be interpreted by the language in 
which it is written, and courts are no more at liberty to add provisions to what is therein 
declared in definite language than they are to disregard any of its express provisions.’ 
[Citation.]”  (Wells Fargo Bank v. Superior Court (1991) 53 Cal.3d 1082, 1097.)  “ ‘A 
statute must be construed “in the context of the entire statutory system of which it is a 
part. . .” ’ ”  (People v. Hull (1991) 1 Cal.4th 266, 272.)  Other statutes that might bear upon 
the meaning of the statute at issue may be considered.  (White v. County of Sacramento 
(1982) 31Cal.3d 676, 682; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 92, 95 (1979); 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 325, 
329 (1984).) 

Applying these rules of construction, we find that subdivision (c) of section 
36516 refers to calculations based solely upon “the salary in effect when the ordinance or 
amendment is enacted,” which is the same salary amount as that resulting from “the last 
adjustment of the salary.” We apply the words of the statute as written.  Only the currently 
received salary amount is to be part of the calculations.  To make separate calculations for 
each intervening year since the date of the last salary increase would base the calculations 
on salaries that were not received by the city council members.  Nothing in the language of 
section 36516 suggests that the calculations are to be based upon salary amounts that were 
never received. 

2 While the statute authorizes adjustments of less than 5 percent, we will assume that the ordinance 
in question specifies a 5 percent increase. 

5 06-504 



A somewhat analogous situation involves the computing of interest on both the 
principal sum and accrued interest.  In Robertson v. Dodson (1942) 54 Cal.App.2d 661, 665, 
the court observed that “the compounding of interest has never been looked upon with favor 
in this state.”  This principle was reaffirmed in Westbrook v. Fairchild (1992) 7 Cal.App.4th 
889, 893, where the court held that there was no constitutional or statutory authorization or 
equitable power to compound the award of post judgment interest. 

We have examined in some detail the legislative history pertaining to 
subdivision (c) of section 36516.  This statutory language was originally enacted in 1972 
(Stats. 1972, ch. 591, § 2) and has remained unchanged through subsequent legislative 
enactments (Stats. 1984, ch. 100, § 2; Stats. 2005, ch. 178, § 1).  We find no basis in the 
legislative history to calculate a salary increase based upon annual salary amounts that were 
not previously received. 

Finally, we note that when the Legislature has authorized the use of a 
compounding formula for calculating salary and benefit increases, it has done so in 
unmistakable language.  For example, with respect to cost-of-living adjustments for retirees 
who are members of the Public Employees Retirement System (§§ 20000-21432), section 
21329, subdivision (b), provides: 

“No monthly allowance in any year may exceed an amount equal to the 
base allowance increased by 2 percent per year compounded for the number 
of years intervening between the end of the base year and the beginning of the 
calendar year in which the adjustment is made.”  (Italics added.) 

Section 75523, subdivision (b),  pertaining to the retirement allowance of retired judges, 
similarly provides: 

“No adjustment shall be made unless the cost-of-living increase equals 
or exceeds 1 percent.  The allowance shall not be increased by more than three 
3 percent in a single year. Increases shall be compounded.” (Italics added.) 

The Legislature could easily have provided the same type of directive in section 36516 if it 
had so intended.  (See Traverso v. People ex rel. Dept. of Transportation (1993) 6 Cal.4th 
1152, 1166; State Farm Mut. Auto. Ins. Co. v. Department of Motor Vehicles (1997) 53 
Cal.App.4th 1076, 1082; 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 13, 23 (1990).) 

We conclude that the 5 percent salary increase authorized for city council 
members of a general law city is to be applied to the currently received salary amount for the 
total number of years since the last salary adjustment. 
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2.  Salary Increase for City Mayors 

An  elected mayor  of a general  law city is a member of the city council. 
(§ 34903; 80 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p.126; 57 Ops.Cal.Atty.Gen.626, 628 (1974).) 
His or her salary as a member of the council is subject to the constraints of sections 36516 
and 36516.5.  (80 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 126 .) 

However, an elected mayor may receive additional compensation for 
performing the duties of a mayor.  As previously quoted, section 36516.1 allows a mayor to 
receive additional compensation “provided by an ordinance adopted by the city council or 
by a majority vote of the electors voting on the proposition at a municipal election.”  May 
the additional compensation be received during the mayor’s current term of office?  We 
conclude that it may. 

In 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 119, supra, we determined that a mayor’s additional 
compensation may not be reduced by the city council during his or her current term of office 
because of the “contract clauses” of the United States and California Constitutions (U.S. 
Const., art. I, § 10, cl. 1 [“No state shall . . . pass any . . . law impairing the obligation of 
contracts . . .”]; Cal. Const., art. I, § 9 [“A . . . law impairing the obligation of contracts may 
not be passed”]).  (Id. at pp. 124-126.)  We specifically did not rely upon the prohibition in 
section 36516.5 that “[a] change in compensation does not apply to a councilman during his 
term of office” in reaching our conclusion.  We reasoned in part: 

“Section 36516.5’s prohibition is as follows: ‘A change in 
compensation does not apply to a councilman during his term of office. . . .’ 
Although a mayor is a member of the city council, he or she is not normally 
referred to as a ‘councilman.’  The additional salary authorized by section 
36516.1 would seemingly not be received as a ‘councilman’; rather, the 
additional compensation would be granted for the performance of mayoral 
duties.”  (Id. at p. 126.) 

Here, we are concerned with an increase in a mayor’s compensation; therefore, 
the constitutional considerations involving a mayor’s contractual rights are not in question. 
As for section 36516.5’s prohibition, it is inapplicable here, just as it was in our 1997 
opinion and for the same reasons.  The additional compensation for performing mayoral 
duties is not received as “a councilman.” 
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We are left, then, with a statute that precludes additional compensation for city 
council members during their current terms of office, but no similar statute prohibiting 
additional compensation for city mayors during their current terms of office. Consistent with 
our analysis in answer to the first question, we find that if the Legislature had intended to 
restrict increases for mayors under the terms of section 36516.5, it could easily have so 
provided.  It did not; we will not add such language to this statute in the guise of statutory 
construction. 

We conclude that the additional compensation authorized for a mayor of a 
general law city may be increased during his or her term of office as mayor. 

***** 
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