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GENERAL QUESTIONS: 

California Department of Justice 
CURES Information Exchange Web Service 

Frequently Asked Questions 

 

1. What is the CURES Information Exchange Web Service? 
 

The CURES Information Exchange Web Service is a method of system integration 
whereby approved healthcare practitioners and pharmacists may use a qualified health 
information technology system to access information in the CURES database using a 
machine-consumable format. 

 
2. How can my organization enroll in the CURES Information Exchange Web 

Service? 
 

To enroll for this service, your organization must submit a complete application package 
that includes a signed memorandum of understanding (MOU), onboarding questionnaire, 
and payment for applicable fees. Application instructions and documents are available 
at www.oag.ca.gov/cures/iews. 

 

3. What entity should sign the MOU? Is it the health care organization or the 
electronic health record (EHR) vendor? 

 
“Entity” is defined in Health and Safety Code section 11165.1(g)(3) as the “organization 
that operates, or provides or makes available, a health information technology system to 
a health care practitioner or pharmacist.” 

 
The entity must be either a “covered entity” or “business associate,” as such terms are 
defined in the federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 
(HIPAA) found in Parts 160 and 164 of Title 45 of the Code of Federal Regulations, and 
the entity must comply with HIPAA in the handling of any CURES data it receives 
through its health information technology system. 

 
The entity must have full power and authority to enter into and perform this MOU, and 
the persons who sign the MOU for the entity must be persons properly authorized and 
empowered to enter into the MOU on behalf of such entity. 

http://www.oag.ca.gov/cures/iews
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4. Is there a way for prescribers, non-DEA practitioners, and pharmacists to get 
CURES prescription information without using the CURES Information Exchange 
Web Service? 

 
Yes, approved CURES users may access data through the CURES web portal at 
https://cures.doj.ca.gov. 

 

5. What license information is required when requesting CURES prescription 
information via the CURES Information Exchange Web Service? 
Prescriber, non-DEA practitioners, and pharmacists license number is required when 
requesting data via CURES Information Exchange Web Service. The license number 
must match the license number on record with CURES. License Type is not required. 

 
6. Can delegates obtain CURES prescription information via CURES Information 

Exchange Web Service? 
Not at this time, but delegates may obtain CURES prescription information through the 
CURES web portal at https://cures.doj.ca.gov. 

 

7. As a CURES user, can I perform my annual CURES account review through the 
HIT system? What happens if I do not complete my annual CURES account 
review? 

 
No, users may not perform their annual review through the HIT system. It shall be the 
responsibility of the ultimate end-user to verify through the CURES portal that their 
CURES account profile information is current and acknowledge the terms and conditions 
of use. Users will not receive CURES results through the HIT system if they are not 
current with their annual review. 

 
 
TECHNICAL QUESTIONS: 

 

1. Where can I obtain technical information about connecting with the CURES 
Information Exchange Web Service? 

 
Technical information about this connection is detailed in the CURES Information 
Exchange Web Service Implementation Guide. This document is available at 
www.oag.ca.gov/cures/iews. 

 

2. What format(s) are supported for web service requests? 
 

NCPDP SCRIPT Standard version 2017071 XML format is currently supported. 
 

3. Are API access tokens supported? 
 

No, API access tokens is not a supported feature. 
 

4. Is mutual authentication supported? 

https://cures.doj.ca.gov/
https://cures.doj.ca.gov/
http://www.oag.ca.gov/cures/iews
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Yes, mutual authentication is supported. Technical information about mutual 
authentication is detailed in the CURES Information Exchange Web Service 
Implementation Guide. This document is available at 
www.oag.ca.gov/cures/iews. 

 

5. Will sending requests with an authorization header create multiple sessions? 
 

No, we do not create a session with each authorization. 
 

6. What values should be used for the To/From fields? 
 

When referring to the CURES system, use the value ‘cures’. When referring to your 
system, specify the username that was created for you upon enrollment. 

 
7. What is the difference between partial and exact search modes? 

 
Partial searches will return results that begin with the criteria specified and metaphone 
matches for first name and last name. For example, if a partial search is ran on the 
name John, the system will return John, Johnathan, Johnny, and Jenny. Johnny and 
Johnathan match John partially and Jenny is a metaphone match for John. 

 
Exact searches will only return results that match the search criteria exactly. 

 
CURES data reflects dispensing information exactly as it is reported to DOJ. The 
pharmacy or direct dispenser creates and owns the prescription record submitted to 
DOJ. DOJ is a custodian (and not editor) of these aggregated prescription records. This 
is why we typically recommend that users do not include optional search fields, 
especially with an exact match search. For example, requiring zip code with every 
search may cause a user to not receive data if the pharmacy reported a different zip 
code for the patient. 

http://www.oag.ca.gov/cures/iews
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