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MEMORANDUM 

 

To: Jim Denney, Executive Director 

 California State Sheriffs' Association 

 

From: General Counsel Martin J. Mayer; Chris F. Neumeyer 

 

Date: August 13, 2010 

 

Subject: Tribal SLEC Officers Are Statutorily Ineligible For 

CLETS Access  

 

Pursuant to your request, we are forwarding the following legal opinion 

regarding the right to access CLETS. 

QUESTION 

 

Are federal special law enforcement commission ("SLEC
"
) officers of tribal 

policies agencies entitled to link to the California Law Enforcement 

Telecommunications System ("CLETS") by virtue of their SLEC status? 

 

                                      ANSWER 

 

No. Government Code section 15153 statutorily limits CLETS access to, 

exclusively, the State of California, cities, counties, and public agencies. Tribal law 

enforcement officers, even those with SLEC status, and their respective law 

enforcement entities, are statutorily ineligible for access to CLETS, as they are part 

of a "domestic dependent nation," and are not part of the state, a city, a county, or a 

public agency. 

 

                                     ANALYSIS 

          CLETS Governed by Chapter 2.5 of the California Government Code 

CLETS is a statutory creation of the State of California. Chapter 2.5
1
 of the 

California Government Code ["California Law Enforcement 

Telecommunications System”] governs the administration of, access to, and 

operation of, CLETS. 

 

        Access to CLETS Is Statutorily Limited by Government Code section 15153 

 

California Government Code section 15153 ["Direction and use of system”] 

provides for what types of entities are eligible for access to CLETS.  Government 

Code section 15153
2
 ("GC 

1 California Government Code sections 15150 through 15167. 

2 California Government Code section 15153 states in full: "The system shall be under the direction 

of the Attorney General, and shall be used exclusively for the official business of the state, and the 

official business of any city, county, city and county, or other public agency." (Emphasis added). 
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15153") mandates that CLETS is for the exclusive use of only three types of entities:  Those that 

conduct the official business of the State of California; those that conduct the official business of 

a California city and or county; or those that conduct the official business of a public agency.3 

 

Unless a CLETS applicant meets one of these three requirements, the applicant does not meet the 

statutory requirements for access to CLETS. Tribal police agencies (and even their members with 

SLEC status) do not meet any of the three criteria established in Government Code section 

15153. 

 

First and Second Criteria for CLETS Access Not Met by Tribal SLEC Officers 

 

First, tribal SLEC officers are not agents of the State of California, and do not conduct "official 

business of the state" of California. 

 

Second, tribal SLEC officers are not agents of any California city and/or county and, thus, do not 

conduct the "official business of any city, county, [or] city and county." 

 

               Third Criteria for CLETS Access Not Met by Tribal SLEC Officers 

 

Finally, tribal law enforcement officers (even those with SLEC status), as members of a 

"domestic dependent nation," 4 are not members of a California public agency.5 As defined 

throughout the government code, the phrase "public agency" generally consists of various types 

of governmental entities, all under the authority of the State of California.6 

 

Tribal law enforcement entities, are not under the authority of the State of California and, 

therefore, are not "public agencies" as used in GC 15153. 

 

Although the phrase "public agency" in GC 15153 is not expressly defined in Chapter 

2.5 of the Government Code and, although the term "‘public agency’ may be a 

somewhat vague term,"7 "public agency" is defined at least fifteen times in other parts of 

the Government Code. 8 

3 "[T]he Legislature requires CLETS to `be used exclusively for the official business of the state, and 

the official business of any city, county, city and county, or other public agency.' (§ 15153).
"
 82 Ops. 

Cal. Atty. Gen. 47, 48 (Cal. AG 1999) (Emphasis added). 

4 "Indian tribes are `domestic dependent nations' that exercise inherent sovereign authority over their 

members and territories." Oklahoma Tax Comm'n v. Citizen Band Potawatomi Indian Tribe, 498 U.S. 

505, 509 (U.S. 1991). 

5 "We find no legal basis for determining that an Indian tribe is a city, county, city and county, authority, or 

district of the State of California." 1996 Cal. AG LEXIS 48, at 13 (Cal. AG 1996). 

6 "A canon of statutory construction--the doctrine of ejusdem generis--states that where general words 

relate to the enumeration of specific classes of things, the general words will be construed as applicable only 

to things of the same general nature or class as those enumerated. (See Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment 

& Housing Corn. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1390-1391 [241 Cal.Rptr. 67, 743 P.2d 13231; Peralta Community 

College Dist. v. Fair Employment & Housing Corn. (1990) 52 Cal.3d 40, 50 [276 Cal.Rptr. 114, 801 P.2d 

357].)." County of Yolo v. Los Rios Community College Dist., 5 Cal. App. 4th 1242, 1254 (Cal. App. 3d 

Dist. 1992). 

7 Vallas v. City of Chula Vista, 56 Cal. App. 3d 382, 387 (Cal. App. 4th Dist. 1976). 

8 Government Code sections 960, 3501.5, 4401, 6500, 20056, 22009, 22009.03, 31204, 31478, 31895, 53050,  
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Thus, under a well accepted principle of statutory interpretation, the meaning of "public 

agency" as used in GC 15153 can be determined by how the phrase is used in similar statutes 

throughout the Government Code.9 

 

Most definitions of "public agency" in the Government Code are limited to agencies under the 

authority of the State of California; a few go so far as to include agencies of the federal 

government, and arguably agencies of other states may qualify. 10   However, the multiple 

definitions of "public agency" throughout the Government Code do not encompass Indian 

tribes, their respective law enforcement entities, or tribal SLEC officers of Indian law 

enforcement entities. 

 

For example, the definition of "public agency" in GC 440111 is a common one, stating a "public 

agency" "includes the State, its various commissions, boards and departments and any county, 

city, district or state agency authorized to enter into contracts for public work." 

 

GC 3120412 defines "public agency" as "the State or any department or agency thereof, a county, 

city and county, city, public corporation, municipal corporation or public district." 

 

GC 1150(b)13 defines "public agency" as including "counties, cities, municipal corporations, 

political subdivisions, public districts, and other public agencies of the state."  

 

GC 5305014, in contrast, is less inclusive, defining a public agency as "a district, public authority, 

public agency, and any other political subdivision or public corporation in the state, but does not 

include the state or a county, city and county, or city." 

 

What these definitions all have in common are they encompass governmental entities of one 

form or another subject to the general authority of the State of California, such as a city, a 

county, or a department of the State. 

 

Even if the definition of "public agency" is expanded to include agencies of the federal 

government (which is not the common usage of "public agency" in the Government Code and is 

thus not reasonable), tribal law enforcement officers still remain outside the statutory 

requirement for access to CLETS.  Indian tribes, and their law enforcement entities (irrespective 

of SLEC status), are not federal agencies.15
 

53101, 56070, 65932, 92016. Other definitions can be found as well. 

9 Williams v. Superior Court, 5 Cal. 4th 337, 352 (Cal. 1993) (
"
well-accepted principle of statutory interpretation 

that permits reference to a similar statute `to guide the construction' of the statute in question."). 

10 GC 15162 expressly provides for interstate access, stating that "[t]he system may connect and exchange traffic 

with compatible systems of adjacent states and other participate in interstate operations." An Indian tribe is not a 

State within the federal system of the United States. Arizona v. California, 373 U.S. 546, 597 (U.S. 1963) ("An 

Indian Reservation is not a State."). 

11 Concerning public works and public purchases 

12 Concerning state retirement plans 

13 Concerning public salaries and wage deductions 

14 Concerning roster of public agencies 

 15 
"
An Indian tribe... must be considered to be separate and distinct from the United States, the federal government, 
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California Attorney General Opinion Concludes “No CLETS Access” 

 

GC 6500
16

, perhaps the broadest definition of "public agency" in the Government Code, states 

that a "`public agency' includes, but is not limited to, the federal government or any federal 

department or agency, this state, another state or any state department or agency, a county, county 

board of education, county superintendent of schools, city, public corporation, public district, 

regional transportation commission of this state or another state, or any joint powers authority 

formed pursuant to this article by any of these agencies."  Yet, even this definition of "public 

agency" does not include Indian tribes.  

 

In 1996 the Attorney General concluded that the meaning of "public agency" in GC 6500 does 

not encompass Indian tribes. The Attorney General could "find no basis for extending the 

definition of public agency to include an entity which is neither a state nor a federal 

agency....Section 6500 expressly defines federal agencies, states, and political subdivisions of 

states as public agencies. An Indian tribe is none of these. An Indian tribe, therefore, is not a 

public agency within the meaning of section 6500." 1996 Cal. AG LEXIS, 48, 16-17 (Cal. AG 

1996) (Emphasis added) (concerning the Mark-Roos Local Bond Pooling Act of 1985).
17

 
18

 

 

 

                                    CONCLUSION 

 

Access to CLETS is governed by the exclusive criteria set forth in Government Code section 

15153. To be granted access to CLETS, applicants must conduct the official business of the 

State of California, a California city and/or county, or a public agency. Indian tribes, and their 

law enforcement entities, do not conduct the business of any of these groups. 

and agencies and departments of the federal government. (See The Cherokee Nation v. The State of Georgia, 

supra, 30 U.S. at 16-20.)" 1996 Cal. AG LEXIS 48, at 16 (Cal. AG 1996) (Emphasis added). 

16 Relates to joint powers agreements 

17 Even common usage by the courts distinguishes between "public agencies" and "Indian tribes." Consider the 

language used by the federal Ninth Circuit in 1991, where reference was made to three groups: "local community 

planning groups, public agencies, and Indian tribes." Griffin v. Yuetter, 1991 U.S. App. LEXIS 21795 (9th Cir.  

Sept. 11, 1991) (Emphasis added). The federal court determined that Indian tribes and public agencies were not the 

same, but rather were distinct, and listed them as such. 

18 Or consider the definition of "public agency" in the federal Fair Labor Standards Codes. 29 USCS § 203(x) 

defines Public agency to mean "the Government of the United States; the government of a State or political 

subdivision thereof; any agency of the United States (including the United States Postal Service and Postal Rate 

Commission [Postal Regulatory Commission]), a State, or a political subdivision of a State; or any interstate 

governmental agency." 
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Indian tribes, tribal police departments, and even tribal SLEC officers, are all statutorily 

ineligible for access to CLETS, until or unless the California Government Code is amendedi9 to 

expressly allow such access.20 

 

As always, should you wish to discuss this matter in greater detail, please don’t hesitate to 

contact me or Chris Neumeyer. 

19 For example, in 1971 the State Legislature expressly amended California Community Redevelopment Law by 

adding to California Health & Safety Code section 33002 the phrase "or Indian tribe, band, or group which is 

incorporated or which otherwise exercises some local governmental powers." Cal Health & Safety Code § 33002 

["Community
"
] currently reads as follows: "`Community

'
 means a city, county, city and county, or Indian tribe, 

band, or group which is incorporated or which otherwise exercises some local governmental powers.
"
 (Emphasis 

added). 

20 There may be further legal obstacles which prohibit access to CLETS for Indian tribe applicants (even with 

SLEC status) but this legal analysis only addresses the clear prohibition of access as mandated in Government Code 

section 15153. For example, it is questionable whether an Indian tribe would be willing (or even capable as a 

"domestic dependent nation" enjoying tribal sovereignty) to submit to the authority of the California Attorney 

General (as required by Government Code section 15165) for both system security and discipline. 

 


