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THE HONORABLE LLOYD W. PELLMAN, COUNTY COUNSEL,
COUNTY OF LOS ANGELES, has requested an opinion on the following question:

Does the prohibition against participation by a board member of the Los
Angeles Metropolitan Transit Authority in a contract decision if he or she received in the
past four years a campaign contribution exceeding $10 from a person submitting a proposal
for the contract  apply to (1) contributions received during the four years immediately prior
to January 1, 1998, and (2) contributions received from persons who submitted proposals
for the contract but were not selected by staff employees for approval and acceptance by the
board?



1 All section references are to the Public Utilities Code unless otherwise indicated. 
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CONCLUSION

The prohibition against participation by a board member of the Los Angeles
Metropolitan Authority in a contract decision if he or she received in the past four years a
campaign contribution exceeding $10 from a person submitting a proposal for the contract
applies to (1) contributions received during the four years immediately prior to January 1,
1998, and (2) contributions received from persons who submitted proposals for the contract
but were not selected by staff employees for approval and acceptance by the board.

ANALYSIS

In 1992 (Stats. 1992, ch. 60), the Legislature created the Los Angeles County
Transportation Authority (“MTA”) as “the single successor agency to the Southern
California Rapid Transit District and the Los Angeles County Transportation Commission.”
(Pub. Util. Code, § 130050.2.)1  The MTA board consists of 14 members, the majority of
whom are elected officials.  (§ 130051.)

The question presented for resolution concerns statutory restrictions placed
upon MTA board members in awarding contracts to construction companies and other
business entities.  Does the prohibition against participating in a contract decision if the
board member accepted a campaign contribution in excess of $10 “in the past four years”
from a person submitting a proposal for the contract apply to contributions received prior
to enactment of the statutory prohibition?  Does the prohibition also apply to a contract
decision in which those who made the contributions were not recommended by MTA staff
employees for obtaining the contract?  We conclude that the statutory prohibition against
participating in contract decisions applies in both instances.

The focus of our opinion is upon the provisions of section 130051.20, which
state:    

“(a)(1)  No construction company, engineering firm, consultant, legal
firm, or any company, vendor, or business entity seeking a contract with the
Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority shall give to a
member, alternate member, employee of the authority, or to any member of
their immediate families, a contribution of over ten dollars ($10) in value or

amount.  A ‘contribution’ includes contributions to candidates or their
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committees in any federal, state, or local election.

“(2) Neither the owner, an employee, or any member of their
immediate families, of any construction company, engineering firm,
consultant, legal firm, or any company, vendor, or business entity seeking a
contract with the authority shall make a contribution of over ten dollars ($10)
in value or amount to a member, alternate member, or employee of the
authority, or to any member of their immediate families.

“(3) No member, alternate member, or employee of the authority, or
member of their immediate families, shall accept, solicit, or direct a
contribution of over ten dollars ($10) in value or amount from any
construction company, engineering firm, consultant, legal firm, or any
company, vendor, or business entity seeking a contract with the authority.

“(4) No member, alternate member, or employee of the authority
shall make or participate in, or use his or her official position to influence, a
contract decision if the member, alternate member, or employee has
knowingly accepted a contribution of over ten dollars ($10) in value in the
past four years from a participant, or its agent, involved in the contract
decision.

“(5) No member, alternate member, or employee of the authority, or
member of their immediate families shall accept, solicit, or direct a
contribution of over ten dollars ($10) in value or amount from a construction
company, engineering firm, consultant, legal firm, or any company, vendor,
or business entity that has contracted with the authority in the preceding four
years.

“(b) A member, alternate member, or employee of the authority who
has participated as a decisionmaker in the preparation, evaluation, award, or
implementation of a contract and who leaves the authority shall not, within
three years of leaving the authority, accept employment with any company,
vendor, or business entity that was awarded a contract as a result of his or her
participation, evaluation, award, or implementation of that contract.”

In analyzing the terms of section 130051.20, we may apply well recognized principles of
statutory construction.  “When construing a statute, we must ‘ascertain the intent of the
Legislature so as to effectuate the purpose of the law.’  [Citation.]”  (Wilcox v. Birtwhistle
(1999) 21 Cal.4th 973, 977.)  “‘Words must be construed in context, and statutes must be
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harmonized, both internally and with each other, to the extent possible.’”  (Woods v. Young
(1991) 53 Cal.3d 315, 323.)  “Words used in a statute . . . should be given the meaning they
bear in ordinary use.”  (Lungren v. Deukmejian (1988) 45 Cal.3d 727, 735.) “In analyzing
statutory language, we seek to give meaning to every word and phrase in the statute to
accomplish a result consistent with the legislative purpose. . . .”  (Harris v. Capital Growth
Investors XIV (1991) 52 Cal.3d 1142, 1159.)  “Committee reports are often useful in
determining the Legislature’s intent.”  (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto
Unified School Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 646.)

1. Prospective Application of the Prohibition

Section 130051.20 was enacted in 1997 (Stats. 1997, ch. 657), effective
January 1, 1998.  (Cal. Const., art. IV, § 8,  subd. (c).)  The main purpose of the prohibition
was described in the report of the Senate Rules Committee dated September 4, 1997, as
follows: 

“. . . According to the author’s office, this bill was introduced in
response to recent events relating to the authority and its contract[s].  The
concern is that any undue influence by contractors and/or award of contracts
based on any criteria other than cost-effectiveness is not in the public interest
and that a perception of wrongdoing is harmful to the interest of public
transportation.

“Also, according to the author’s office, in 1994 companies doing or
seeking business with the authority paid $2.1 million to lobbyists registered
at the authority.  That same year, members of the authority board of directors
received $112,000 in contributions from special interests.  With media
investigations into the authority’s problem-plagued construction projects, the
temporary suspension of state and federal construction funds, lawsuits and an
on-going federal criminal investigation, public confidence in the agency has
suffered.”

Clearly, the Legislature was concerned with the receipt of campaign contributions by MTA
board members prior to January 1, 1998.  The Legislature specifically focused upon the
“perception of wrongdoing” with respect thereto.

Under section 130051.20, subdivisions (a)(1), (a)(2), (a)(3), and (a)(5),
campaign contributions in excess of $10 may not be given to MTA board members on and
after January 1, 1998.  No MTA board member may participate in a  contract decision on
and after January 1, 1998, under specified conditions.  (§ 130051.20, subd. (a)(4).)  On and



2 Of course, if an MTA board member were to return such a contribution, he or she would still be
prohibited from participating in the contract decision as proscribed by the statute.  Once the contribution is
“knowingly accepted,” the prohibition applies under the terms of section 130051.20, subdivision (a)(4).
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after January 1, 1998, an MTA board member may not accept employment with another
entity under specified conditions.  (§  130051.20, subd. (b).)  Hence, all terms of the statute
apply on and after January 1, 1998.  Nothing in section 130051.20 may be said to change
the legal effect of past events.  Campaign contributions, for example, that were lawfully
made on December 31, 1997, remain lawfully received under the language of the statute;
MTA board members are not required to return such contributions.2

Accordingly, section 130051.20 comports with “the basic rule that statutes
operate prospectively unless the Legislature has clearly indicated its intended retroactive or
retrospective application.  [Citations.]”  (Naegele v. R.J. Reynolds Tobacco Co. (2000) 81
Cal.4th 503, 515.)  In a long line of cases, California courts have recognized that “[a] law
is not retroactive ‘merely because some of the facts or conditions upon which its application
depends came into existence prior to its enactment.  [Citation.]’”  (People v. Grant (1999)
20 Cal.4th 150, 157; see 20th Century Ins. Co. v. Garamendi (1994) 8 Cal.4th 216, 281-282;
Kizer v. Hanna (1989) 48 Cal.3d 1, 7-9; Burks v. Poppy Construction Co. (1962) 57 Cal.2d
463, 474.)  Here, the prohibition against participating in a contract decision (§ 130051.20,
subd. (a)(4)) is prospective in applying only to decisions on and after January 1, 1998,
although its application in a particular case may be dependent upon the receipt of campaign
contributions prior to January 1, 1998.

2. Staff Rejected Contract Proposals

The second aspect of the question presented concerns whether the prohibition
applies when the campaign contribution was given by a person who was not recommended
to the MTA board members for obtaining the contract.  To understand this part of the
inquiry, we must consider the terms of section 130680, which provide in part:

“(a) The chief executive officer shall be responsible for ensuring the
MTA has an independent professional procurement staff.  The chief executive
officer and designated procurement staff shall be responsible for conducting
an independent autonomous procurement process in accordance with state and
federal law.

“(b) Board members shall use objective judgment in voting on a
procurement award and base their decision on the criteria established in the
procurement documents.
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“(c) Board members or their staff shall not attempt to influence
contract awards.

“(d) During any procurement process, board members or their staff
shall not communicate with MTA staff regarding the procurement.

“(e) Before the staff recommendation for an award is made public,
board members or their staff shall only communicate with the chief executive
officer or his or her designee regarding the procurement.  The chief executive
officer shall keep a log of those communications and shall report those
communications and responses in writing at the board meeting where action
on the procurement is scheduled.

“(f) Board members or their staff shall not attempt to obtain
information about the recommendation of the award of a contract until the
recommendation is made public.”

Consequently, the MTA has procedures in place that require its “independent professional
procurement staff” to make a single recommendation to MTA board members for the award
of a particular contract.  Does the prohibition apply when the campaign contribution was
received from a contract bidder who MTA staff employees did not recommend to the board
for approval?

Subdivision (a)(4) of section 130051.20 refers to a campaign contribution
“from a participant, or its agent involved in the contract decision.”  “Participant” is not
defined for purposes of the statute.  While the term is defined for purposes of sections
130600-130730 (§ 130600, subd. (f)), such definition is plainly inapplicable to section
130051.20’s provisions.

Undoubtedly, the MTA procurement staff employees are themselves subject
to the statutory prohibition since they, in effect, make the contract decision subject only to
approval or rejection by the MTA board members.  At the procurement staff level, all
contract bidders would necessarily be “participants” in the contract decision made by the
staff employees.  We are advised that when the “finalist” is selected and recommended to
the MTA board members, the board members are informed of the identity of all contract
bidders. Full disclosure is made in order for the board members to comply with the separate
and distinct requirements of the Political Reform Act of 1974.  (See, e.g., Gov. Code,
§ 84308.)  Thus,  when the MTA board members make their contract decision, their
knowledge of all bidders  might sway a member’s vote as to whether to accept or reject  the
staff’s single recommendation.  Under these particular circumstances, we have no doubt that
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all contract bidders are to be considered “participants” at both the staff level and the MTA
board level for purposes of section 130051.20.

Our conclusion is strongly supported by the legislative committee reports that
describe the details of the prohibition.  For example, in the report of the Assembly
Committee on Transportation for its hearing on July 7, 1997, the goals of the legislation
were described as including:

“(1) Prohibits any firm seeking a contract with the MTA from
making a gift or contribution of over $10 to any member, alternate member,
or employee of the MTA, or to a member of their immediate families.
‘Contribution’ is defined as a contribution to a candidate or their committees
in any federal, state or local election.

“(2) Prohibits the owner of a firm seeking a contract with the MTA,
an employee of the firm, or a member of their immediate family, from making
a gift or contribution of over $10 to any member, alternate member or
employee of the MTA, or to any member of their immediate family.

“(3) Prohibits any member, alternate member, or employee of the
MTA, or any member of their immediate family, from accepting a gift or
contribution of over $10 from any firm seeking a contract with the MTA.”

Such language in this and the other committee reports demonstrates that the prohibition
against participating in a contract decision applies when a contribution is received from any
bidder “seeking” the contract.

We thus conclude that the prohibition against participation by an MTA board
member in a contract decision if he or she received in the past four years a campaign
contribution exceeding $10 from a person submitting a proposal for the contract applies to
(1) contributions received during the four years immediately prior to January 1, 1998, and
(2) contributions received from persons who submitted proposals for the contract but were
not selected by staff employees for approval and acceptance by the board. 

                   ****                          


