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THE HONORABLE ROSS JOHNSON, MEMBER OF THE STATE
SENATE, and THE HONORABLE JOHN CAMPBELL, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, have requested an opinion on the following question:

May school districts and community college districts pay for printing, handling,
translating, and mailing trustee candidate statements contained in the voter’s pamphlet?

CONCLUSION

School districts and community college districts may pay for printing, handling,
translating, and mailing trustee candidate statements contained in the voter’s pamphlet.
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ANALYSIS

We are asked whether school districts and community college districts may pay
for printing, handling, translating, and mailing trustee candidate statements included in the
voter’s pamphlet.  We conclude that payment by the districts may be made in the
circumstances presented.

We note at the outset that while the powers of school districts are broad (Cal.
Const., art. IX, §14; Ed. Code, §§ 35160, 35160.1), they may not be exercised in a manner
that is in conflict, inconsistent with, or preempted by state law.  (Cumero v. Public
Employment Relations Board (1989) 49 Cal.3d 575, 591; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 5, 8-9 (2001)
[school districts]; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 218, 220-221 (1998) [community college districts].)
Accordingly, we initiate our analysis by finding what “state law” applies in considering
whether public funds may be used to pay for candidate statements included in the voter’s
pamphlet.

Essentially, we are asked to determine whether there is an inconsistency or
conflict among three different statutes in three different codes.  The first statute is Elections
Code section 13307, which provides as follows:

“(a)(1)  Each candidate for nonpartisan elective office in any local
agency, including any city, county, city and county, or district, may prepare a
candidate’s statement on an appropriate form provided by the elections
official.  The statement may include the name, age and occupation of the
candidate and a brief description, of no more than 200 words, of the
candidate’s education and qualifications expressed by the candidate himself
or herself.  However, the governing body of the local agency may authorize an
increase in the limitations on words for the statement from 200 to 400 words.
The statement shall not include the party affiliation of the candidate, nor
membership or activity in partisan political organizations.

“(2)  The statement authorized by this subdivision shall be filed in the
office of the elections official when the candidate’s nomination papers are
returned for filing, if it is for a primary election, or for an election for offices
for which there is no primary.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

“(b)  The elections official shall send to each voter, together with the
sample ballot, a voter’s pamphlet which contains the written statements of



1 The “elections official” would normally be the county clerk or the registrar of voters having
jurisdiction to conduct the election.  (Elec. Code, § 320.)
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each candidate that is prepared pursuant to this section.  The statement of each
candidate shall be printed in type of uniform size and darkness, and with
uniform spacing. . . .

“(c)  The local agency may estimate the total cost of printing, handling,
translating, and mailing the candidate’s statements filed pursuant to this
section . . . .  The local agency may require each candidate filing a statement
to pay in advance to the local agency his or her estimated pro rata share as a
condition of having his or her statement included in the voter’s pamphlet . . . .

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

“(e)  Before the nominating period opens, the local agency for that
election shall determine whether a charge shall be levied against that candidate
for the candidate’s statement sent to each voter.  This decision shall not be
revoked or modified after the seventh day prior to the opening of the
nominating period.  A written statement of the regulations with respect to
charges for handling, packaging, and mailing shall be provided to each
candidate or his or her representative at the time he or she picks up the
nomination papers.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”1

The application of Elections Code section 13307 to “any local agency” includes school
districts and community college districts.  (Elec. Code, §§ 328, 1302, 10600.)  “The local
agency may require each candidate filing a statement to pay in advance to the local agency
his or her estimated pro rata share as a condition of having his or her statement included in
the voter’s pamphlet.”  (Elec. Code, § 13307, subd. (c).)  The word “may” is permissive.
(Elec. Code, § 354.)  Nowhere does Elections Code section 13307 compel the local agency
to collect from the candidates the cost of reproducing and distributing candidate statements
in the voter’s pamphlet.  (See Knoll v. Davidson (1974) 12 Cal.3d 335, 352.)  In Dutcher v.
Olson (1984) 153 Cal.App.3d 1189, 1192, the court observed:

“Finally, we note neither the California Constitution nor the Elections
Code requires a public entity to bill candidates for the cost of printing and
distributing the statement.  The Supreme Court has interpreted [section
13307’s predecessor statute] as merely conferring ‘a power to “bill” at the
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discretion of the local agency.’  (East Bay Municipal Utility Dist. v. Appellate
Department [(1979)] 23 Cal.3d 839, 843.) . . . [T]he absence of any absolute
requirement for payment by candidates persuades us the Legislature intended
local agencies to retain a degree of flexibility because of the strong public
policy to promote fair elections.” 

Hence, the authority under Elections Code section 13307, subdivision (e), to
determine “whether a charge shall be levied” for reproducing and distributing candidate
statements in the voter’s pamphlet grants a local agency the discretion not to collect the costs
of printing, handling, translating, and mailing such election informational material.

If Elections Code section 13307 stood alone, we would have little difficulty in
reaching our conclusion.  However, it does not stand alone.  Education Code section 7054,
subdivision (a), provides:

“No school district or community college district funds, services,
supplies, or equipment shall be used for the purpose of urging the support or
defeat of any ballot measure or candidate, including, but not limited to, any
candidate for election to the governing board of the district.”

In a similar vein, Government Code section 85300 states:

“No public officer shall expend and no candidate shall accept any
public monies for the purpose of seeking elective office.”  

Would the use of school district or community college district funds to pay for the
distribution of trustee candidate statements included in the voter’s pamphlet (Elec. Code, §
13307) be “for the purpose of urging the support or defeat of any . . . candidate” within the
meaning of Education Code section 7054 or constitute the expenditure or acceptance of
“public monies for the purpose of seeking elective office” within the meaning of Government
Code section 85300?

In answering these questions, we are guided by several fundamental precepts
of statutory construction.  First, when apparent conflicts or inconsistencies appear in separate
codes, such codes are to be regarded as blending into each other and constituting a single
statute.  (Pesce v. Dept. of Alcoholic Bev. Cont. (1958) 51 Cal.2d 310, 312; Meninga v.
Raley’s Inc. (1989) 216 Cal.App.3d 79, 90; Pacific Motor Transport Co. v. State Bd. of
Equal. (1972) 28 Cal.App.3d 230, 235.)  The integrity of both code provisions must be
maintained if possible.  (Building Material & Construction Teamsters’ Union v. Farrell
(1986) 41 Cal.3d 651, 665; Warne v. Harkness (1963) 60 Cal.2d 579, 588; 64
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Ops.Cal.Atty.Gen. 894, 897 (1981).)  Further, it is assumed that when enacting a statute, the
Legislature is aware of existing, related laws and intends to maintain a consistent body of
statutes.  (Hays v. Wood (1979) 25 Cal.3d 772, 784.)  In the absence, therefore, of express
terms to the contrary, it will be presumed that the Legislature does not intend by a later act
to repeal a former one if, by a fair and reasonable construction, effect may be given to both.
(Hammond v. Mc Donald (1939) 32 Cal.App.2d 187; 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 51, 54 (1989).)
In Hays v. Wood, supra, 25 Cal.3d 772, the court explained:

“. . . Thus there is a presumption against repeals by implication; they
will occur only where the two acts are so inconsistent that there is no
possibility of concurrent operation, or where the later provision gives
undebatable evidence of an intent to supersede the earlier; the courts are bound
to maintain the integrity of both statutes if they may stand together.
[Citations.]”  (Id. at p. 784.)

Finally, “[w]hen uncertainty arises in a question of statutory interpretation, consideration
must be given to the consequences that will flow from a particular interpretation.  [Citation.]
In this regard, it is presumed the Legislature intended reasonable results consistent with its
expressed purpose, not absurd consequences.  [Citations.]”  (Harris v. Capital Growth
Investors XIV (1991) 52 Cal.3d 1142, 1165-1166.)

Applying these rules of construction, we find first that there is no inconsistency
or conflict between Elections Code section 13307 and Education Code section 7054.  In our
view, the costs incurred by a school or community college district for printing, handling,
translating, and mailing trustee candidate statements as part of the voter’s pamphlet would
not be incurred “for the purpose of urging the support or defeat of any . . . candidate . . . . ”
(Ed. Code, § 7054, subd. (a).)  All candidates would have their statements paid for by the
district.  The contents of the statements would not be prepared by the district, but by each of
the candidates respectively (Elec. Code, §§ 13307, 13312); the reproduction and distribution
of the statements would not constitute partisan campaigning for any particular candidate on
the part of the district.  In 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 52 (2001), we recently discussed the
purposes of Education Code section 7054 in the following terms:

“We have examined in detail the legislative history of section 7054,
particularly with respect to its amendment in 1995 (Stats. 1995, ch. 879, § 2).
The evident purpose of the statute is to prevent partisan campaigning by a
district; a district’s resources are not to be used for political campaigning.
‘The purpose of this bill is to ensure that public school and community college
funds and resources are not used for political purposes.’  (Sen. Appropriations
Com., Rep. on Sen. Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.) as amended May 1,



2 Because of the conclusion reached herein, we need not consider the constitutionality of
Government Code section 85300.  (See Johnson v. Bradley (1992) 4 Cal.4th 389, 414-420 (conc. & dis. opn.
of Mosk, J.).) 
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1995, p. 1.)  ‘This bill prohibits the use of local education agency funds for
purposes of urging the support or defeat of any ballot measure or candidate, as
is the law with respect to state, county, city and special district funds.’  (Sen.
Rules Com., Off. of Sen. Floor Analyses, 3d reading analysis of Sen. Bill No.
82 (1995-1996 Reg. Sess.) as amended May 18, 1995, p. 1.)  ‘Taxpayers’
money should not be used for political purposes, whether in state, county, city,
special district or school district elections.”  (Assem. Com. on Public Safety,
Rep. on Senate Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.) as amended July 1, 1995,
p. 3.)  ‘This bill recognizes the difficulty in prohibiting speech by school
employees or officials while working regarding a bond measure or other ballot
measure, amending Education Code section 7054 to prohibit the use of school
and community college resources in supporting or opposing ballot measures.”
(Sen. 3d reading analysis of Sen. Bill No. 82 (1995-1996 Reg. Sess.) as
amended August 29, 1995, p. 2.)”  (Id. at pp. 53-54.)

Simply put, paying the costs of distributing all trustee candidate statements included in the
voter’s pamphlet cannot be said to be “campaigning” for any particular candidate in a
“partisan” manner so as to constitute a violation of Education Code section 7054.

Similarly, we find no inconsistency or conflict between Elections Code section
13307 and Government Code section 85300.2  Rather, the reference in the latter statute is to
costs incurred in the course of a political campaign.  (See Cal. Code Regs., tit. 2, § 18530;
County of Sacramento v. Fair Political Practices Com. (1990) 222 Cal.App.3d 687, 692-
693.)  Again, no partisan campaigning on behalf of any particular candidate may be found
where public funds are being used merely to reproduce and distribute all candidate statements
as part of the voter’s pamphlet.

Our interpretation of the three statutes gives effect to each while avoiding
absurd consequences.  It would be plainly unreasonable to suggest that the listing of the
names and occupations of the candidates in the voter’s pamphlet (Elec. Code, § 13000; Gov.
Code, § 13307, subd. (b)) should be barred under the terms of Government Code section
85300 or that a county or school district could not spend any funds in connection with the
conduct of an election without violating the statute, notwithstanding the comprehensive



3 The county clerk or the registrar of voters performs the duties incident to the preparation for, and
holding of, all district elections.  (Elec. Code, §§ 10502, 10600-10603; Ed. Code, § 5303.)  The costs of such
elections are to be borne by the district, out of its own funds, payable to the county.  (Elec. Code, § 13001;
Ed. Code, §§ 5421-5426; County of Yolo v. Los Rios Community College District (1992) 5 Cal.App.4th 1242,
1250-1252.)   Such costs include the cost of printing and mailing sample ballots and statements.  (Ed. Code,
§ 5420.) 
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statutory scheme authorizing such conduct.3  We interpret Elections Code section 13307,
Education Code section 7054, and Government Code section 85300 in a reasonable manner,
giving effect to each.

We conclude that school districts and community college districts may pay for
printing, handling, translating, and mailing trustee candidate statements contained in the
voter’s pamphlet.

*****


