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THE HONORABLE WILLIAM B. KOLENDER, SHERIFF, COUNTY OF
SAN DIEGO, has requested an opinion on the following question:

Is a deputy sheriff of the County of San Diego, who is employed to perform
duties exclusively or initially relating to custodial assignments, a “peace officer” while away
from the county’s detention facilities and appearing at community service events,
participating as a member of the Sheriff’s Honor Guard, or conducting recruitment
background checks or internal affairs investigations?

CONCLUSION
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A deputy sheriff of the County of San Diego, who is employed to perform
duties exclusively or initially relating to custodial assignments, is not a “peace officer” while
away from the county’s detention facilities and appearing at community service events,
participating as a member of the Sheriff’s Honor Guard, or conducting recruitment
background checks or internal affairs investigations.

ANALYSIS

In the County of San Diego, certain sheriff’s deputies are employed to perform
duties exclusively or initially relating to custodial assignments and are referred to as
“corrections deputies.” The question presented for analysis concerns whether these deputies
are “peace officers” while away from the county’s detention facilities and (1) marching in
a parade at a department sanctioned community service event, (2) participating as a member
of the Sheriff’s Honor Guard at the funeral service of a peace officer killed in the line of
duty, or (3) conducting a background investigation of a new recruit or an internal affairs
investigation of a deputy’s violation of the department’s procedures. We conclude that these
deputies are not “peace officers” while performing such duties.

Government Code section 26605 generally provides that “the sheriff shall take
charge of and be the sole and exclusive authority to keep the county jail and the prisoners in
it. . . .” The custodial personnel who carry out this function may be sheriff’s deputies or
“custodial officers.” (Pen. Code, 88 831, 831.5.)" Here, we are concerned with sheriff’s
deputies performing custodial duties under the terms of section 830.1, subdivision (c), which
provides:

“Any deputy sheriff of a county of the first class, and any deputy sheriff
of the Counties of Riverside and San Diego, who is employed to perform
duties exclusively or initially relating to custodial assignments with
responsibilities for maintaining the operations of county custodial facilities,
including the custody, care, supervision, security, movement, and
transportation of inmates, is a peace officer whose authority extends to any
place in the state only while engaged in the performance of the duties of his or
her respective employment and for the purpose of carrying out the primary
function of employment relating to his or her custodial assignments, or when
performing other law enforcement duties directed by his or her employing
agency during a local state of emergency.”

L All references hereafter to the Penal Code are by section number only.
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Accordingly, a corrections deputy in the County of San Diego who is not “engaged in the
performance of the duties of his or her respective employment and for the purpose of
carrying out the primary function of employment relating to his or her custodial
assignments,”? would be without peace officer status during that time and therefore would
be subject to certain statutory prohibitions such as those against carrying a concealed weapon
(8812025, 12027) and carrying a loaded firearm in a vehicle or public place (§ 12031). (See
80 Ops.Cal.Atty.Gen. 293, 296 (1997); 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 100, 103-104 (1997).)

In analyzing the terms of section 830.1, subdivision (c), we may apply well-
settled principles of statutory interpretation. “When construing a statute we must ‘ascertain
the intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law.” [Citation]” (Wilcox
v. Birtwhistle (1999) 21 Cal.4th 973, 977.) “*Qur first step [in determining the Legislature’s
intent] is to scrutinize the actual words of the statute, giving them a plain and commonsense
meaning. [Citations.]” [Citation.]” (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto
Unified School Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 633.)

Under the restrictions of subdivision (c) of section 830.1, in order for peace
officer powers to apply, it is not enough that the corrections deputy be “engaged in the
performance of the duties of his or her respective employment.” He or she must also be
engaged in such duties “for the purpose of carrying out the primary function of employment
relating to his or her custodial assignments.” Thus, the fact that the activities in question may
be within the job description for the position of corrections deputy or are performed at the
direction of or with the consent of the sheriff is not dispositive of the issue presented. The
activities must also be performed for the purpose of carrying out the primary function of
employment relating to custodial assignments.

It is readily apparent that “custodial assignments” for purposes of section
830.1, subdivision (c), would be those tasks directly related to maintaining the confinement
of inmates and detainees in detention facilities. Activities occurring away from a detention
facility and not involving prisoners would fall outside the scope of “custodial assignments.”

The specific terms of subdivision (c) of section 830.1 demonstrate the scope of
the “custodial assignments” that serve the primary function of “maintaining the operations
of county custodial facilities.” These responsibilities include “the custody, care, supervision,
security, movement, and transportation of inmates.” Such statutory language is reflected in

“No suggestion is made that any of the activities in question relate to the “perform[ance] of other law
enforcement duties directed by his or her employing agency during a local state of emergency.” This clause
of section 830.1, subdivision (c), is therefore not relevant to our analysis.
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the County of San Diego’s description of the corrections deputy position:

“The purpose of this position is to maintain security and provide for the
custody, control, safety and general welfare of detainees and inmates at a
County of San Diego adult detention facility through the enforcement of all
applicable laws, regulations and departmental policies. . . .”

The county’s list of essential job functions for the position does not refer to community
relations activities, miscellaneous public appearances, or the conduct of recruitment
background checks or internal affairs investigations.

Given the express language of section 830.1, subdivision (c), and the county’s
own job duty statement for the corrections deputy position, we find that community relations
and public appearance activities do not qualify as being “for the purpose of carrying out the
primary function of employment relating to his or her custodial assignments.” Such activities
are qualitatively different from the type of custodial assignments described in the statute.
Conducting recruitment background checks and internal affairs investigations present a
somewhat closer question; however, such administrative activities may not reasonably be
characterized as being part of “the primary function of employment relating to . . . custodial
assignments.”

Our construction of section 830.1, subdivision (c), is fully supported by the
statute’s legislative history. The language in question was added to section 830.1 in 1996
when the statute was amended. (Stats. 1996, ch. 950, § 1.) The Legislature was advised at
the time that these officers would receive only part of the usual training given to peace
officers and “would then be required to complete the remainder of the basic peace officer
training prior to being reassigned to regular peace officer patrol duties.” (Sen. Rules Com.,
Off. of Sen. Floor Analyses, Rep. on Assem. Bill No. 574 (1995-1996 Reg. Sess.) Aug. 8,
1996, p. 5.)° Hence, it is apparent that the Legislature’s limitations placed upon the exercise
of peace officer powers in section 830.1, subdivision (c), were in recognition of the fact that
these deputies would not be receiving full peace officer training until reassigned to other

% “Both the legislative history of the statute and the wider historical circumstances of its enactment
may be considered in ascertaining the legislative intent. [Citation.]” (Dyna-Med. Inc. v. Fair Employment
& Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1387.) “Committee reports are often useful in determining the
Legislature’s intent. [Citation.]” (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School Dist.
(1997) 14 Cal.4th 627, 646.)

This legislative history also explains the phrase “or initially relating to” in subdivision (c) of section
830.1 as referring to officers who would not be expected to perform custodial assignments on a permanent
basis but rather would be expected to transfer into regular peace officer assignments after a period of, for
example, five or six years.
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duties.

We conclude that a deputy sheriff of the County of San Diego, who is
employed to perform duties exclusively or initially relating to custodial assignments, is not
a “peace officer” while away from the county’s detention facilities and appearing at
community service events, participating as a member of the Sheriff’s Honor Guard, or
conducting recruitment background checks or internal affairs investigations.

*kkkk
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