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THE HONORABLE NELL SOTO, MEMBER OF THE CALIFORNIA
SENATE, has requested an opinion on the following questions:

1.  Are the Military and Veterans Code provisions granting employment related
benefits during temporary military leaves of absence applicable to persons who seek leaves
of absence for service in the militia of another state?

2.  Under the Military and Veterans Code provisions relating to temporary
leaves of absence for military duty, do 172 working hours constitute “30 calendar days”?



1 All references hereafter to the Military and Veterans Code are by section number only.
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CONCLUSIONS

1.  The Military and Veterans Code provisions granting employment related
benefits during temporary military leaves of absence are not applicable to persons who seek
leaves of absence for service in the militia of another state.

2.  Under the Military and Veterans Code provisions relating to temporary
leaves of absence for military duty, “30 calendar days” consists of the number of working
hours the employee would ordinarily work during the 30 calendar days.  For a person who
works 40 hours each week, 30 calendar days consists of 21.5 working days or 172 working
hours.

ANALYSIS

The California Military Department is comprised of “the office of the Adjutant
General, the California National Guard, the State Military Reserve, the California Cadet
Corps, and the Naval Militia.”  (Mil. & Vet. Code, § 51.)1  The National Guard, the State
Military Reserve and the Naval Militia “constitute the active militia” of the state.  (§ 120.)

The two questions presented for resolution concern the granting of certain
employment related benefits to employees who receive military leaves of absence from their
employers.  The first deals with who is eligible for the benefits, and the second deals with
the length of time the benefits are to be provided.

1.  Service in Another State’s Militia

The first question concerns employees who are residents of California and
working in California but who are members of the militia of another state.  Are they entitled
to the employment related benefits prescribed by the Legislature when they seek leaves of
absence for service in another state’s militia?  We conclude that they are ineligible for the
benefits established under California law.

Section 395.05, subdivision (a) provides:

“(a) Any public employee who is a member of the National Guard, shall
be entitled to absent himself from his duties or service, without regard to the
length of his public service, while engaged in the performance of ordered
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military or naval duty and while going to and returning from such duty,
provided such duty is performed during such time as the Governor may have
issued a proclamation of a state of extreme emergency or during such time as
the National Guard may be on active duty in one or more of the situations
described or included in Section 146 of this code provided such absence does
not exceed the duration of such emergency.  During the absence of such
officer or employee while engaged in such military service during such
emergency and while going to and returning from such duty, and for a period
not to exceed 30 calendar days, he shall receive his salary or compensation as
such officer or employee and shall not be subjected by any person directly or
indirectly by reason of such absence to any loss or diminution of vacation or
holiday privilege or be prejudiced by reason of such absence with reference
to promotion or continuance in office, employment, reappointment to office,
or reemployment.”

Similar to section 395.05’s limitation of employment related benefits to “a member of the
National Guard,” other statutes granting such benefits refer to a “person belonging to or on
duty with the active duty of the state, or on call of the Governor in pursuance of an order of
the President of the United States” (§ 390), a “member of the active militia” (§ 391),
“[m]embers of the militia in the active service of the State (§ 392), “an active member of the
militia or a member of the militia in active service” (§ 393, subd. (a)), “an officer or enlisted
man or woman of the California National Guard” (§ 395.04) and “[e]very officer and enlisted
member of the California National Guard” (§ 395.06).  It is clear by their express terms that
these statutes are inapplicable to someone who is a member of another state’s militia and
seeking a military leave of absence for such militia service.

Other statutes granting employment related benefits are limited to “a member
of the reserve corps or force of the armed forces of the United States, or the National Guard,
or the Naval Militia” (§ 389, subd. (a)), “any officer, warrant officer or enlisted member of
the military or naval forces of the state or of the United States” (§ 394, subds. (a), (b)), “any
officer or enlisted member of the Army or Navy of the United States or of the military or
naval forces of this state” (§ 394, subd. (c)), “an officer, warrant officer, or enlisted member
of the military or naval forces of this state” (§ 394, subd. (d), “duty in the National Guard
or Naval Militia” (§ 394, subd. (e)(1)), “membership in the military or naval forces of this
state or of the United States” (§ 394, subd. (f), “a member of a reserve component of the
armed forces of the United States,” “a member of the National Guard or Naval Militia,” “a
member of the armed forces of the United States” (§ 395.02), “a member of the California
National Guard or a United States Military Reserve organization” (§§ 395.07, subd. (a),
395.08, subd. (a)), “a member of any reserve force or corps of any of the armed forces of the
United States or of the militia of this state” (§ 395.1, subd. (a)), “the active military service
of the United States of America or of the State of California,” “full time paid service of the



2 The fact that certain of these employment related provisions are made applicable to the State Military
Reserve Act (§§ 550-567; see § 566) is immaterial with respect to service in the militia of another state.

3 The federal Uniformed Services Employment and Reemployment Rights Act (38 U.S.C. §§ 4301-
4333) applies only to periods of federal military service.  (38 U.S.C. § 4303(16).)  We are concerned in this
opinion with leaves of absence for state duty in the militia of another state, not with leaves of absence for
federal duty ordered for the militia of another state.
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American Red Cross,” “service in the Merchant Marine” (§ 395.2), “the armed forces of the
United States or in the armed forces of this state” (§ 395.3) and “the armed forces of the
United States” (§§ 395.4, 395.8).  In addition, sections 395.01 and 395.03 contain no
independent reference but follow the principal provision, section 395, in providing
employment related benefits for service in the military or naval forces of this state or of the
United States.  None of these statutes refer to service in the militia of another state.  (Cf. 16
Ops.Cal.Atty.Gen. 211, 214 (1951).)2  

The Legislature has not identified service in another state’s militia as a grounds
for obtaining the employment related benefits in question.  Accordingly, it is concluded that
the employment related benefits granted in sections 389-395.8 are not applicable to persons
who seek leaves of absence for service in the militia of another state.3  

2.  30 Calendar Days 

The second inquiry is whether 172 working hours may be considered “30
calendar days” within the meaning of section 395.01, subdivision (a), which provides in part
as follows:

“Any public employee who is on temporary military leave of absence
for military duty ordered for purposes of active military training, inactive duty
training, encampment, naval cruises, special exercises, or like activity as such
member, provided that the period of ordered duty does not exceed 180
calendar days including time involved in going to and returning from the duty,
and who has been in the service of the public agency from which the leave is
taken for a period of not less than one year immediately prior to the day on
which the absence begins, is entitled to receive his or her salary or
compensation as a public employee for the first 30 calendar days of any such
absence. . . .”    

We conclude that 172 working hours may constitute 30 calendar days.  However, we note
that the calculation must provide the same amount of compensation as the employee would
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ordinarily be paid had he or she not received the military leave of absence.  

Preliminarily, we observe that a corollary provision of section 395.01 is found
in Government Code section 19775.1 covering state civil service employees.  The latter
statute provides:

“An employee who is granted a short-term military leave of absence for
active military duty . . . and who for a period of not less than one year
immediately prior to the effective date of active duty has had continuous state
service . . . shall be entitled to receive his or her salary or compensation for the
first 30 calendar days of active duty served during the absence.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. .”

Interpreting the words “30 calendar days” in Government Code section 19775.1, the court
in Peters v. State of California (1987) 188 Cal.App.3d 1421, 1426-1427, stated:

“It is a ‘well-established principle of statutory interpretation that if no
ambiguity, uncertainty, or doubt about the meaning of a statute appears, the
provision is to be applied according to its terms without further judicial
construction.  [Citation.]’  [Citation.]  The plain English language meaning and
interpretation of the statute providing compensation for the first 30 calendar
days of active duty and the apparently obvious intention of the statute seems
clearly to have been to provide to the employee the same compensation he
would have received from his state employment during those 30 calendar days
had he not been on active military duty.  By plain logic and common sense,
that would mean the number of hours the employee would have ordinarily
worked during those first 30 calendar days.  This would be true whether the
employee is paid by the day, week or month or by the hour. . . . If the
Legislature had intended that the state employee be entitled to pay for 30
working days, the Legislature is perfectly capable of saying so and the use of
the term ‘30 calendar days’ requires exactly the opposite result . . . .” 

We are directed by the Supreme Court to “interpret a statute in context,
examining other legislation on the same subject, to determine the Legislature’s probable
intent.  [Citations.]”  (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified School
Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 642.)  A “word or phrase, or its derivatives, accorded a
particular meaning in one part or portion of a law, should be accorded the same meaning in
other parts or portions of the law.”  (Miranda v. National Emergency Services, Inc. (1995)
35 Cal.App.4th 894, 905.)  “ ‘Words must be construed in context, and statutes must be
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harmonized, both internally and with each other, to the extent possible.’ ”  (Woods v. Young
(1991) 53 Cal.3d 315, 323.)

Following these principles of statutory construction, we adopt the meaning of
the term “30 calendar days” as stated in Peters.  (See Bowers v. City of San Buenaventura
(1977) 75 Cal.App.3d 65, 74; 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 190, 192, fn. 2 (1991); 69
Ops.Cal.Atty.Gen. 185, 186, fn. 3 (1986).)  Accordingly, “30 calendar days,” within the
meaning of section 395.01, consists of the number of hours the employee would ordinarily
work during that period.  For an employee who works a normal 40 hours each week, “30
calendar days” would consist of 21.5 working days or 172 working hours.  Any portion less
than 30 calendar days would be treated similarly; an employee would be entitled to whatever
compensation he or she would ordinarily earn during the length of the military leave.  For
example, an hourly worker who earns no compensation on weekends and takes 15
consecutive days of military leave would be entitled to be paid for the 11 paid days that fall
within the 15-day period.  For a salaried worker, the monthly compensation would be
multiplied by the days of military leave divided by 30.

It is concluded that under the Military and Veterans Code provisions relating
to temporary leaves of absence for military duty, “30 calendar days” consists of the number
of hours the employee would ordinarily work during the 30 calendar days.  For a person who
works 40 hours each week, 30 calendar days consists of 21.5 working days or 172 working
hours.
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