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THE HONORABLE MICHAEL J. MACHADO, MEMBER OF THE STATE
SENATE, has requested an opinion on the following question:

May a financial institution that issues credit cards charge a cardholder a service
fee when it creates a demand draft for presentation to the cardholder’s bank for payment of
a current or past due credit card obligation if charging the fee is authorized in the credit card
agreement?

CONCLUSION

A financial institution that issues credit cards may charge a cardholder a
service fee when it creates a demand draft for presentation to the cardholder’s bank for
payment of a current or past due credit card obligation if charging the fee is authorized in the
credit card agreement.
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ANALYSIS

The question presented for analysis concerns an arrangement whereby a
financial institution that issues credit cards (“creditor”) is given permission by a cardholder
to create a “demand draft” for presentation to the cardholder’s bank to pay a current or past
due credit card obligation. The credit card agreement may describe the procedure as follows:

“From time to time we may permit you to make a payment over the
telephone by authorizing a transfer of funds from a deposit account that you
designate to us in order to make a payment on your account (Telephone
Payment). A FINANCE CHARGE of $5.00 may be imposed for each
Telephone Payment.”

Another example of a “telephone payment” authorization would be:

“Pay-by-Phone Fee: We may from time to time allow you to make
payments by authorizing us over the telephone to transfer funds from a deposit
account to your Account. We will charge a Pay-by-Phone Fee of $5.00 for
each such transfer, if permitted by applicable law.”

A telephone payment allows the cardholder to avoid interest charges and late
fees, as well as “late payment” reports to credit rating bureaus. In addition, an increase in
the interest rate may be avoided on some accounts if the payment is timely. A cardholder
may accept or reject the procedure; possible alternatives would include paying for expedited
mail delivery by the United States Postal Service or instituting a “wire transfer” or other
means of immediate payment by the cardholder’s bank. We are informed that a creditor is
charged a fee by the cardholder’s bank when arranging telephone payments.

Does any law, state or federal, prohibit a creditor from charging a fee for a
telephone payment if charging the fee is authorized in the credit card agreement? We
conclude that charging a fee in the circumstances presented would not be prohibited by law.

Debt collection practices in California are governed by the state Rosenthal Fair
Debt Collection Practices Act (Civil Code §§ 1788-1788.32; “Act”)' and the federal Fair
Debt Collection Practices Act (15 U.S.C. §§ 1692-16920). The Act makes applicable, with
few exceptions, the debt collection standards and remedies of the federal law to all parties
defined as debt collectors under the Act. (§ 1788.17.) The Act also applies the state’s own
standards to debt collectors. (§§ 1788.10-1788.16.) Section 1788.2 provides the relevant

! All further statutory references are to the Civil Code unless otherwise indicated.
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definitions for application of the Act:

“(b) The term ‘debt collection’ means any act or practice in connection
with the collection of consumer debts.

“(c) The term ‘debt collector’ means any person who, in the ordinary
course of business, regularly, on behalf of himself or herself or others, engages
in debt collection. . . .

“(d) The term ‘debt’ means money, property or their equivalent which
is due or owing or alleged to be due or owing from a natural person to another
person.

“(f) The terms ‘consumer debt’ and ‘consumer credit’” mean money,
property or their equivalent, due or owing or alleged to be due or owing from
a natural person by reason of a consumer credit transaction.

“(h) The term ‘debtor’ means a natural person from whom a debt
collector seeks to collect a consumer debt which is due and owing or alleged
to be due and owing from such person.

The federal law has similar definitional provisions which state in relevant part:

“The term ‘debt collector’ means any person who uses any
instrumentality of interstate commerce or the mails in any business the
principal purpose of which is the collection of any debts, or who regularly
collects or attempts to collect, directly or indirectly, debts owed or due or
asserted to be owed or due another. ... [T]he term includes any creditor who,
in the process of collecting his own debts, uses any name other than his own
which would indicate that a third person is collecting or attempting to collect
such debts. . .. The term does not include -

“(A) any officer or employee of a creditor while, in the name of the
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creditor, collecting debts for such creditor;

(15 U.S.C. § 1692a(6).)

Here, we may assume that the financial institution is not using a different name in setting up
the telephone payment procedure and is not attempting to collect anything on behalf of
someone else. The federal law is thus inapplicable in the described circumstances. (Lewis
v. ACB Business Services, Inc. (6th Cir. 1998) 135 F.3d 389.)

The first issue to be addressed with respect to the Act concerns when a debt
is “due and owing.” These terms have not been defined in the Act and may have different
meanings depending upon their context. “Due” generally means “having reached the date
at which payment is required” (Webster’s 3d New Internat. Dict. (1971) p. 699) or
“[1lmmediately enforceable” (Black’s Law Dict. (7th ed. 1999) p. 515, col. 2). “Owing”
generally means “due to be paid” (Webster’s, supra, at p. 1613) or “[t]hat is yet to be paid”
or “owed” (Black’s, supra, at p. 1130, col. 2).

We have examined the statutory history of the Act’s provisions in some detail.
(Stats. 2000, chs. 688, 375; Stats. 1999, ch. 319; Stats. 1994, ch. 1010; Stats. 1980, ch. 1126;
Stats. 1978, ch. 390; Stats. 1977, ch. 907.) The legislative purposes appear to be focused
entirely upon debts that have become delinquent and subject to immediate collection
activities. This construction of the phrase “due and owing” would have the effect of
conforming the Act’s provisions to federal law. (See Bailey v. Security National Servicing
Corp. (7th Cir. 1998) 154 F.3d 384, 386-389; Whitaker v. Ameritech Corp. (7th Cir. 1997)
129 F.3d 952, 958-959; Newman v. Boehm, Pearlstein & Bright, Ltd. (7th Cir. 1997) 119
F.3d 477, 481-482.)

Accordingly, the Act applies to debts that have become delinquent, making
them subject to collection. In contrast, credit card obligations that are “current,” prior to
becoming delinquent and before the date at which payment is required, are not subject to the
Act’s requirements.

As to credit card obligations that are past due, we note that the purposes of the
Act are “to prohibit debt collectors from engaging in unfair or deceptive acts or practices in
the collection of consumer debts and to require debtors to act fairly in entering into and
honoring such debts. ...” (§ 1788.1, subd. (b).) Section 1788.14 states that certain practices

2 Although the Act’s definitions specify both “due or owing” and “due and owing,” we do not
distinguish between the two phrases. Unless the debt is due and owing, there is no debtor to which the Act
would apply.
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are expressly prohibited:

“No debt collector shall collect or attempt to collect a consumer debt
by means of the following practices:

“(b) Collecting or attempting to collect from the debtor the whole or
any part of the debt collector’s fee or charge for services rendered, or other
expense incurred by the debt collector in the collection of the consumer debt,
except as permitted by law . . . .

A similar provision is contained in the federal law and has been incorporated into the Act
by section 1788.17. The federal statute provides:

“A debt collector may not use unfair or unconscionable means to
collect or attempt to collect any debt. Without limiting the general application
of the foregoing, the following conduct is a violation of this section:

“(1) The collection of any amount (including any interest, fee, charge,
or expense incidental to the principal obligation) unless such amount is
expressly authorized by the agreement creating the debt or permitted by law.

(15U.S.C. § 1692(1).)}

Federal law thus allows the collection of a fee by a creditor if “such amount
is expressly authorized by the agreement creating the debt . . . .” (15 U.S.C. § 16921(1).)
Consequently, federal law would not bar collection of a fee to create a demand draft if the
fee is specified in the credit card agreement. (See Patterson v. North Shore Agency, Inc.
(N.D. I1I. 2000) 126 F.Supp.2d 1138, 1139-1140.)

The terms of the Act do not contain a like provision concerning fees that are
expressly authorized by the agreement creating the debt. However, as previously mentioned,
section 1788.17 incorporates the federal law quoted above. Section 1788.17 states:

3 Examples of fees “permitted by law” would be those associated with dishonored checks. (See, e.g.,
§§ 1719, 1810.4.)
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“Notwithstanding any other provision of this title, every debt collector
collecting or attempting to collect a consumer debt shall comply with the
provisions of Sections 1692b to 1692;, inclusive, of . . . Title 15 of the United
States Code. . ..”

Hence, a creditor is prohibited by federal law from charging a fee that is not “expressly
authorized by the agreement creating the debt or permitted by law.” (15 U.S.C. § 16921(1).)
Charging a fee that is expressly authorized by the credit card agreement would be in
compliance with the federal law and therefore permissible under the terms of section 1788.7
“[nJotwithstanding any other provision of [the Act],” including the prohibition of section
1788.14, subdivision (b). The phrase “notwithstanding other provisions of law” expresses
the “legislative intent to have the specific statute control despite the existence of other law
which might otherwise govern. [Citations.]” (People v. DeLaCruz (1993) 20 Cal.App.4th
955, 963.)

Our construction of the Act’s provisions provides consistency with the related
provisions of federal law. Charging a fee for a special payment option that may benefit the
cardholder, where the fee is set forth in the credit card agreement and the cardholder is free
to choose or reject the option, would not come within the provisions of the Act or its federal
counterpart which are directed at “unfair or deceptive” collection practices, particularly
where the fee covers an additional cost incurred by the creditor.

No other law, state or federal, appears relevant to our inquiry. We thus
conclude that a financial institution that issues credit cards may charge a cardholder a service
fee when it creates a demand draft for presentation to the cardholder’s bank for payment of
a current or past due credit obligation if charging the fee is authorized in the credit card
agreement.
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* Under the Unruh Act (§§ 1801-1812.20), the holder of a retail installment account may not charge
certain fees (§ 1810.4), but this statutory scheme is inapplicable to financial institutions issuing credit cards
under the circumstances presented herein (§ 1801.6, subd. (b)).
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