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THE HONORABLE BONNIE GARCIA, MEMBER OF THE STATE
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:

In light of a school district’s broad authority to conduct its programs and

activities, may a school district assess a fee upon providers of deferred compensation plans
to cover its costs of administering the plans for district employees?

CONCLUSION

Even though a school district has broad authority to conduct its programs and
activities, it may not assess a fee upon providers of deferred compensation plans to cover its
costs of administering the plans for district employees.
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ANALYSIS

In 57 Ops.Cal.Atty.Gen. 166 (1974), we concluded that a school district may
not assess a fee upon providers of deferred compensation plans to cover its costs of
administering the plans for district employees. We are now asked to revisit that question in
light of the flexibility given to school districts by the Legislature, effective January 1, 1976,
in operating their programs and conducting their activities. We conclude that even with its
enhanced statutory authority, a school district remains barred from imposing a fee upon
providers of deferred compensation plans to cover the costs of administering the plans for
district employees.

In our 1974 opinion, we found that under former Education Code section
13009," a school district was not authorized to charge a fee to cover its “costs of
administering” a deferred compensation program for district employees. (57
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 174.) Former section 13009 provided:

“The governing board of each school district when drawing an order for
the salary payment due to employees of the district shall, without charge,
reduce the order by the amount which it has been requested in a revocable
written authorization by the employee to deduct for any or all of the following
purposes: participating in a deferred compensation program offered by the
school district which provides for investments in corporate stocks, bonds,
securities, mutual funds, or annuities, except as prohibited by the Constitution,
or paying premiums on any policy or certificate of group life insurance for the
benefit of the employee or for group disability insurance or both, for the
benefit of the employee or his dependents issued by an admitted insurer on a
form of policy or certificate approved by the Insurance Commissioner . . . .”
(Italics added.)

We contrasted former section 13009 with former Government Code section 1156.1, which
expressly allowed the imposition of charges to cover administrative costs in the state
employee payroll deduction program. We observed:

“This statutory allocation, to the insurance providers, of the costs of
administering such programs for state employees stands in contrast to
Education Code section 13009, which requires similar payroll reductions to
be made ‘without charge’ by the district, and reflects a distinct legislative

! All references hereafter to the Education Code are by section number only.
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determination that school districts must themselves bear the administrative
costs of providing tax-sheltered annuities to their employees.” (57
Ops.Cal. Atty.Gen., supra, at p. 174)

We then concluded:

“Accordingly, while it is permissible for a school district to employ a
bank in aid of its processing payroll reductions and premium payments for
employee tax-sheltered annuities, the cost of such processing must be borne
by the district itself, and may not be shifted, by contract or otherwise, to either
the insurer or the employee.” (Id. atp. 175.)

Our 1974 opinion would cover the costs of the administrative services
necessary in operating a deferred compensation program by a school district such as (1)
establishing comprehensive administration and compliance procedures, (2) providing forms
and documents for use with the plans, (3) maintaining forms, documents, and procedures as
federal and state regulatory changes occur in the future, (4) working directly with providers
and participants to ensure that the current agreements, forms, and procedures meeting
regulatory changes are in use, (5) establishing maximum annual deferral limits for all plans,
including all catch-up options, (6) monitoring on a monthly basis employee contributions
with respect to maximum annual deferral limits, (7) receiving for approval all requests for
distributions (retirement, hardship, in-service, loans, and (8) establishing and overseeing
employee education programs, while ensuring compliance with all federal and state laws and
regulations.

Since our 1974 opinion, the Legislature has given broad powers and flexibility
to school districts in conducting their programs and activities. Section 35160 states:

“On and after January 1, 1976, the governing board of any school
district may initiate and carry on any program, activity, or may otherwise act
in any manner which is not in conflict with or inconsistent with, or preempted
by, any law and which is not in conflict with the purposes for which school
districts are established.”

Section 35160.1 provides:
“(a) The Legislature finds and declares that school districts, county
boards of education, and county superintendents of schools have diverse needs

unique to their individual communities and programs. Moreover, in
addressing their needs, common as well as unique, school districts . . . should
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have the flexibility to create their own unique solutions.

“(b) In enacting Section 35160, it is the intent of the Legislature to give
school districts, county boards of education, and county superintendents of
schools broad authority to carry on activities and programs, including the
expenditure of funds for programs and activities which, in the determination
of the governing board of the school district . . . are necessary or desirable in
meeting their needs and are not inconsistent with the purposes for which the
funds were appropriated. It is the intent of the Legislature that Section 35160
be liberally construed to effect this objective.

“(c) The Legislature further declares that the adoption of this section
is a clarification of existing law under Section 35160.”

Do the terms of sections 35160 and 35160.1 affect the conclusion reached in our 1974
opinion?

We have previously observed with respect to section 35160 that “while the
powers of a school district are broad, they may not be exercised in a manner that is in
conflict, inconsistent, or preempted by state law.” (83 Ops.Cal.Atty.Gen. 40, 41 (2000).)
As noted by the Supreme Court, “the flexibility provided by section 35160 is not without
limits.” (Hartzell v. Connell (1984) 35 Cal.3d 899, 915.) In San Rafael Elementary School
Dist. v. State Board of Education (1999) 73 Cal.App.4th 1018, 1027, the court noted:

“. . .The generalized sentiment in section 35160.1 is of no help in
determining how much, if any, flexibility the Legislature has provided under
a specific statutory scheme. Section 35160.1 is a clarification of section
35160, which in turn provides flexibility to ‘act in any manner which is not in
conflict with or inconsistent with, or preempted by, any law. . . .” Thus, its
application begins after the meaning of ‘law’. . . is ascertained.”

Accordingly, sections 35160 and 35160.1 require our determination of whether
a state law precludes a school district from assessing a fee on providers of deferred
compensation plans. (See Dawson v. East Side Union High School Dist. (1994) 28
Cal.App.4th 998, 1017-1019; Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. Whittier Union High School
Dist. (1993) 15 Cal.App.4th 730, 734-735; California School Employees Assn. v. Del Norte
County Unified Sch. Dist. (1992) 2 Cal.App.4th 1396, 1404; 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 5, 8
(2001).)

While former section 13009 has been repealed, its replacement provides
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similar language. Section 44041 states:

“The governing board of each school district when drawing an order for
the salary payment due to employees of the district shall, without charge,
reduce the order by the amount which it has been requested in a revocable
written authorization by the employee to deduct for any or all of the following
purposes: participating in a deferred compensation program offered by the
school district which provides for investments in corporate stocks, bonds,
securities, mutual funds, or annuities, except as prohibited by the Constitution,
or paying premiums on any policy or certificate of group life insurance for the
benefit of the employee or for group disability insurance, or legal expense
insurance, or any of them, for the benefit of the employee or his dependents
issued by an admitted insurer on a form of policy or certificate approved by
the Insurance Commissioner . . ..” (Italics added.)

The critical phrase “without charge” remains part of the authorizing legislation for school
districts, in contrast to the current authorizing legislation for the state employee payroll
deduction program set forth in Government Code section 1153:

“The Controller shall provide for the administration of payroll
deductions . . . .

“In determining these programs the Controller shall:

“(d) Determine the cost of performing the requested service and collect
that cost from the organization, entity, or individual requesting or authorizing
the service . . . .

The Legislature could have omitted the phrase “without charge” when it
enacted section 44041. However, it did not do so. Our interpretation of former 13009 is
applicable to the terms of section 44041. “[T]he failure of the Legislature to amend the
statute following publication of the Attorney General’s opinion supports an inference that
the legislative intent therein was correctly construed. . . .” (Sonoma County Board of
Education v. Public Employment Relations Board (1980) 102 Cal.App.3d 689, 700.)

Significantly, when the Legislature has chosen to allow school districts to
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impose a charge in connection with employee payroll deductions, it has done so expressly.
For example, section 45060 provides:

“. .. [T]he governing board of each school district, when drawing an
order for the salary payment due to a certificated employee of the district, shall
with or without charge reduce the order by the amount which it has been
requested in a revocable written authorization by the employee to deduct for
the purpose of paying the dues of the employee for membership in any . . .
professional organization . . ..” (Italics added.)

Hence, we find that the rationale and conclusion of our 1974 opinion remain
applicable to the particular charges under consideration here. The broad powers set forth in
section 35160 and 35160.1 do not extend to adopting the administrative charges in question
because to do so would be “inconsistent” with the terms of section 44041.

We conclude that even though a school district has broad authority to conduct
its programs and activities, it may not assess a fee upon providers of deferred compensation
plans to cover its costs of administering the plans for district employees.
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2 Our conclusion would be equally applicable to a community college district. (See §§ 70902,
87040.)
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