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THE HONORABLE JOHN L. BURTON, PRESIDENT PRO TEMPORE OF
THE STATE SENATE, has requested an opinion on the following question:

Is the governing board of a jointly administered trust fund, whose members are
appointed equally by a city and a labor union representing city employees and whose
purpose is to address labor-management issues relating to the health, safety, and training of
city employees, required to hold its meetings open to the public?

CONCLUSION

The governing board of a jointly administered trust fund, whose members are
appointed equally by a city and a labor union representing city employees and whose
purpose is to address labor-management issues relating to the health, safety, and training of
city employees, is not required to hold its meetings open to the public.



1 Unless otherwise indicated, all statutory section references are to the Government Code.
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ANALYSIS

We are informed that a city public works department (“Department”) and a
labor union representing Department employees (“Union”) have established a joint safety
institute (“JSI”) pursuant to the terms of a collective bargaining agreement.  JSI’s purpose
is to promote worker safety and training.  Under the agreement, the Department places funds
in an irrevocable trust (“Trust”) to be used by JSI.  The Trust and its funds are managed by
JSI’s governing board of trustees (“Board”), whose members are appointed equally by the
Department and by the Union.

We are asked whether the Board is required to hold its meetings open to the
public under the provisions of the Ralph M. Brown Act (Gov. Code, §§ 54950-54962;
“Brown Act”).1  We conclude that the Board’s meetings need not be held in public.

The general requirement of the Brown Act for local agencies to hold their
meetings open to the public is set forth in section 54953, subdivision (a):

“All meetings of the legislative body of a local agency shall be open
and public, and all persons shall be permitted to attend any meeting of the
legislative body of a local agency, except as otherwise provided in this
chapter.” 

The key statute requiring our interpretation is section 54952, which defines a “legislative
body” of a local agency as follows:

“As used in this chapter, ‘legislative body’ means:

“(a) The governing body of a local agency or any other local body
created by state or federal statute.

“(b) A commission, committee, board, or other body of a local agency,
whether permanent or temporary, decisionmaking or advisory, created by
charter, ordinance, resolution, or formal action of a legislative body . . . .

“(c) (1) A board, commission, committee, or other multimember body
that governs a private corporation, limited liability company, or other entity
that either:
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“(A) Is created by the elected legislative body in order to exercise
authority that may lawfully be delegated by the elected governing body to a
private corporation, limited liability company, or other entity. 

“(B) Receives funds from a local agency and the membership of whose
governing body includes a member of the legislative body of the local agency
appointed to that governing body as a full voting member by the legislative
body of the local agency.

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .”

Accordingly, if the Board qualifies as a “legislative body of a local agency” as defined in the
Brown Act, it must hold its meetings open to the public.

Here, the city is responsible for funding JSI’s activities, the purpose of JSI is
to benefit city employees in the performance of their work activities, and the city appoints
half of the Board’s members.  Do these factors make the Board a “legislative body of a local
agency”? 

Preliminarily, we note that the Board does not constitute a “legislative body”
under the language of section 54952, subdivision (b), since half of its members are appointed
by the Union as part of the collective bargaining agreement.  It thus cannot be considered a
“board . . . of a local agency,” such as a city planning commission or county civil service
commission, which has all members appointed by the local agency.  (See Cal. Attorney Gen.
Office, The Brown Act: Open Meetings for Local Legislative Bodies (2003) pp. 5-6; cf.
Joiner v. City of Sebastopol (1981) 125 Cal.App.3d 799 [city council and city planning
commission each appointed representatives to advisory body of the city council].)

And, although JSI is funded by the city, the Board cannot be considered a
“legislative body” under section 54952, subdivision (c)(1)(B), since we are informed that the
Board does not include a “member of the legislative body of the local agency.”

Our inquiry is thus limited to an examination of the terms of section 54952,
subdivision (c)(1)(A): is the Board an entity that exercises “authority that may lawfully be
delegated [to it] by the elected governing body”?  In answering that question, we look first
to the terms of the Trust.

 The Trust contains the following provision, which confirms that the
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Department has a continuing and independent duty to provide for the safety and health of
its employees notwithstanding the creation of JSI:

“Nothing in this Agreement shall be deemed or construed in any way
to alter, amend, or modify any provisions of any collective bargaining
agreements by and between the [Department] and the [Union].  By entering
into this Trust Agreement, the [Union] does not assume, and shall not be liable
for breach of, any duty or responsibility the [Department] may have to provide
a safe and healthful workplace.  The Joint Safety Institute is an independent
body, and not the agency, subsidiary, or affiliate of either the [Department] or
the [Union].”

Consistent with this Trust provision is the Department’s responsibility for the health and
safety of its employees, which responsibility cannot be legally delegated to another entity.
(See Levels v. Growers Ammonia Supply Co., (1975) 48 Cal.App.3d 443, 451-452
[“Employers are under a nondelegable duty to provide employees with a safe place to work
and to comply with the applicable safety laws of the Labor Code”]; see also Lab. Code,
§§ 6400 [employer must furnish safe and healthful employment and worksite], 6401
[employer must furnish safety devices and safeguards, and must use practices, means,
methods, operations, and processes adequate to ensure safety of employment activity and
place of employment], 6402 [employer shall not require or permit employee to be in any
employment activity or place of employment which is unsafe or unhealthy].) 

We view the Board’s activities and powers as providing an extension of the
collective bargaining process between the Department and the Union.  That is, the Board’s
decisions and actions in administering the Trust reflect evolving agreements between the
Department and the Union about how to address employee health, safety, and training.  In
this regard, we note that under the federal Labor Management Relations Act (29 U.S.C.
§§ 141-187) employer-employee safety committees, such as the JSI, are subject to protection
as “labor organizations” (29 U.S.C. § 152(5)) from unlawful interference by the employer.
(See Electromation, Inc. v. N.L.R.B. (7th Cir. 1994) 35 F.3d 1148, 1158-1161; N.L.R.B.
General Counsel’s Memorandum in Vanalco, Inc., 1996 N.L.R.B.G.C.M. Lexis 24 (Aug. 21,
1996).)  Moreover, treatment of the Board’s meetings as not subject to the Brown Act would
be consistent with similar treatment for most labor-management negotiations, or “meet-and-
confer sessions,” conducted between designated representatives of a local agency and
designated representatives of a union.  (See 61 Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 8 (1978) [“the
Legislature in all probability did not intend to require bargaining committees to negotiate in
public”].)
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Hence, the nature of JSI and the powers of its Board are unlike those of the
private entities found subject to the terms of section 54952, subdivision (c)(1)(A), by the
courts and in our prior opinions.  (See, e.g., Epstein v. Hollywood Entertainment Dist. II Bus.
Improvement Dist. (2001) 87 Cal.App.4th 862 [private entity “was formed and structured
in such a way as to take over administrative functions that normally would be handled by
City” and “City . . . retained plenary decisionmaking authority over the . . . activities”];
International Longshoremen’s & Warehousemen’s Union v. Los Angeles Export Terminal,
Inc. (1999) 69 Cal.App.4th 287 [city delegation of authority to private entity for the
development and operation of harbor terminal]; 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 55 (2002) [operation
of and programming for public-access cable television channel]; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 281
(1998) [administration of community redevelopment agency’s housing activities].)  Here,
in contrast, the Board may perform only limited collaborative functions as part of the
collective bargaining process between the Department and the Union.

We therefore conclude that the governing board of a jointly administered trust
fund, whose members are appointed equally by a city and a labor union representing city
employees and whose purpose is to address labor-management issues relating to the health,
safety, and training of city employees, is not required to hold its meetings open to the public.
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