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THE HONORABLE JOHN J. SANSONE, COUNTY COUNSEL OF 
SAN DIEGO COUNTY, has requested an opinion on the following question: 

May a county recorder accept for recordation a document denominated a 
“memorandum of lease” that states that the parties have executed a certain unrecorded lease, 
describes various terms of the lease, is signed, and includes a certificate of acknowledgment 
by both parties? 

CONCLUSION 

A county recorder may accept for recordation a document denominated a 
“memorandum of lease” that states that the parties have executed a certain unrecorded lease, 
describes various terms of the lease, is signed, and includes a certificate of acknowledgment 
by both parties. 
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ANALYSIS 

The powers of a county recorder are defined by law.  (77 Ops.Cal.Atty.Gen. 
242, 243-244 (1994).) A county recorder is required to accept for recordation any document 
that is authorized or required by law to be recorded.  Government Code section 272011 

provides: 

“The recorder shall, upon payment of proper fees and taxes, accept for 
recordation any instrument, paper, or notice that is authorized or required by 
statute or court order to be recorded, if the instrument, paper, or notice 
contains sufficient information to be indexed as provided by statute, meets 
recording requirements of state statutes and local ordinances, and is 
photographically reproducible. The county recorder shall not refuse to record 
any instrument, paper, or notice that is authorized or required by statute or 
court order to be recorded on the basis of its lack of legal sufficiency.” 

Section 27322 additionally states: “The recorder shall record . . . all instruments, papers and 
notices the recording of which is required or permitted by law.”  The obverse is also true: 
a county recorder is not authorized to record documents that are not required or permitted 
by law to be recorded. (See §§ 27203, 27204; Ward v. Superior Court (1997) 55 
Cal.App.4th 60, 66; 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 107, 108 (1999); 77 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, 
at pp. 243-244.) 

The question presented for resolution concerns whether a county recorder is 
authorized to accept for recordation a “memorandum of lease,” acknowledged by both 
parties,2 which specifies certain elements of a lease, but which refers to a separate, 
unrecorded document as containing the complete terms of the lease agreement.3  We are 
informed that the benefits of recording such a memorandum would be that notice of the 

1 All further statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated. 

2 A certificate of acknowledgment is governed by the terms of Civil Code sections 1180-1207. For 
example, when a certificate of acknowledgment of an instrument is “executed on behalf of an incorporated 
or unincorporated entity by a duly authorized person,” it “shall be prima facie evidence that the instrument 
is the duly authorized act of the entity named in the instrument and shall be conclusive evidence thereof in 
favor of any good faith purchaser, lessee, or encumbrancer.”  (Civ. Code, § 1190.) 

3 A lease is both a conveyance of an estate for years in real property and a contract between landlord 
and tenant for the possession and use of property in consideration of rent.  (Ellingson v. Walsh, O’Connor 
& Barneson (1940) 15 Cal.2d 673, 675; Samuels v. Ottinger  (1915) 169 Cal. 209, 211.) As a conveyance 
of an estate for years in real property,  a lease is specifically authorized by law to be recorded. (Civ. Code, 
§§ 1213, 1215.) 
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leasehold interest would be given (see Civ. Code, §§ 1213-1214), the expense of recording 
the entire agreement would not be incurred, and the disclosure of confidential and 
proprietary information could be avoided.4 

At a minimum, a memorandum of lease identifies the parties, the property in 
question, and the term of the lease.  A memorandum may also contain present language of 
leasing (e.g., “Landlord hereby leases to tenant and tenant leases from landlord . . .”), rather 
than merely referring to the fact of the lease agreement (e.g., “This memorandum evidences 
that a lease was entered into . . .”). 

First, with respect to a memorandum of lease containing present words of 
conveyance, we believe that the document constitutes a “conveyance” within the meaning 
of Civil Code section 1215. (See Garber v. Gianella (1893) 98 Cal. 527, 529; Goldstein v. 
Ray (1981) 118 Cal.App.3d 571, 575.)5  A conveyance is a recordable instrument.  (Civ. 
Code, § 1213.)  A memorandum of lease that contains present language of leasing is thus 
recordable. (See, e.g., 5 Miller & Starr, Cal. Real Estate (3d ed. 2000), § 11.6, p. 26; 2 
Miller & Starr, Cal. Real Estate Forms (1992), §§ 2.12, 2.13; 6 Cal. Real Estate Law & 
Practice (1989) § 153.83; Dean, et al., Commercial Real Property Lease Practice (1976) 
§§ 3.137, 3.236, pp. 179-180, 259-261; 1 Ogden’s Revised Cal. Real Property Law 
(Bowman ed. 1974) §§ 12.4-12.5, pp. 491-492). 

As to a memorandum that does not contain present words of conveyance, we 
note the language of section 27280, subdivision (a), which provides:  “Any instrument or 
judgment affecting the title to or possession of real property may be recorded pursuant to this 
chapter.” Section 27279, subdivision (a), defines the term “instrument” as follows: 
“ ‘Instrument,’ as used in this chapter, means a written paper signed by a person or persons 
transferring the title to, or giving a lien on real property, or giving a right to a debt or duty.” 
(See Hoag v. Howard (1880) 55 Cal. 564, 565; Plaza Freeway Ltd. Partnership v. First 
Mountain Bank (2000) 81 Cal.App.4th 616, 621-625; Generes v. Justice Court (1980) 106 
Cal.App.3d 678, 683.) 

A memorandum of lease neither transfers title to real property nor gives a lien 
on real property. Does it give “a right to a debt or duty” for purposes of section 27279?  We 

4 We understand that commercial leases commonly run to 100 pages or more and often contain 
exhibits that are difficult to read when scanned for recordation. 

5 Civil Code section 1215 states: “The term ‘conveyance,’ as used in sections 1213 and 1214, 
embraces every instrument in writing by which any estate or interest in real property is created, aliened, 
mortgaged, or encumbered, or by which title to any real property may be affected, except wills.” 
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believe that it does. A memorandum of lease such as we are considering here is a 
manifestation of the parties’ mutual assent to the fact of the bargain memorialized in the 
unrecorded lease document. (See Plaza Freeway Ltd. Partnership  v. First Mountain Bank, 
supra, 81 Cal.App.4th at pp. 626-629.) 

In 13 Ops.Cal.Atty.Gen. 185 (1949), we examined whether a party executing 
a deed of trust may instruct the recorder not to record certain conditions and reservations 
referred to in the deed of trust.  Although the document thus tendered would contain less 
than the full agreement between the parties, we concluded: 

“. . . In those cases where an instrument on its face purports to affect 
title to or possession of real property, and where all prerequisites to recording 
are met, the document should be received by the Recorder notwithstanding it 
may be legally ineffective to accomplish its recitations or may be afforded less 
than the ususal protection. The Recorder’s duty is performed upon receipt of 
the document proper on its face and the subsequent recording and indexing 
thereof; he is neither required nor permitted to further pass upon the contents 
of the instrument.” (Id. at p. 186.) 

Similarly, here, a memorandum of lease may be recorded even though not all the terms of 
the lease agreement are set forth in the memorandum. 

If any doubt remained as to whether a memorandum of lease constitutes an 
“instrument” as defined in section 27279, we need only look to section 27288, which 
provides: 

“If the instrument is an agreement for sale, lease, option agreement, 
deposit receipt, commission receipt, or affidavit which quotes or refers to an 
agreement for sale, lease, option agreement, deposit receipt, commission 
receipt, or lease and such instrument claims to, or affects any interest in real 
property, it shall be executed and acknowledged or proved . . . by the party 
who appears by the instrument to be the party whose real property is affected 
or alienated thereby.” 

Section 27288 refers to an “instrument” as including an “affidavit which quotes or refers to 
an agreement for sale, lease . . . .” This statutory language demonstrates that the Legislature 
did not intend to limit the scope of recordable instruments to documents that describe all of 
the terms of the parties’ agreement. Rather, the Legislature intended that documents 
evidencing real-property transactions—including an affidavit that quotes or refers to a 
document evidencing the transaction—may be recorded under section 27280. 
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This same legislative intention is expressed in section 27288.1, subdivision (a), 
which states: “If the document effects or evidences a transfer or encumbrance of an interest 
in real property, the name or names in which the interest appears of record . . . shall show 
the name or names of the assessed owners as they appear on the latest secured assessments 
roll.” (Italics added.)6  A memorandum of lease “evidences” the lease transaction. 

Finally, we note that recording abbreviated forms of real property agreements 
is a long-standing practice (see, e.g., Douglas v. Schindler (1930) 209 Cal. 616, 618-619; 13 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 185-187; Ogden, Cal. Real Property Law (1956),
 § 10.3, p. 362), and one that is still being advised (see, e.g., 1 Cal. Landlord-Tenant Practice 
(Cont. Ed. Bar 2d ed. 2004) § 1.13, p. 28 [“A tenant with a favorable long-term lease, a lease 
with an option to purchase or other contingent interest, or a lease containing rights affecting 
co-tenants (e.g., an exclusive clause in a lease for shopping center space) should consider 
recording the lease or a memorandum of the lease”]). 

Because a memorandum of lease is an “instrument” within the meaning of 
section 27279, it is recordable since it “affect[s] the . . . possession of real property.” 
(§ 27280, subd. (a).) As previously indicated, a lease of real property grants the tenant 
exclusive possession for the term of the lease.  (Kaiser Co. v. Reid (1947) 30 Cal.2d 610, 
619.) 

We conclude that a county recorder may accept for recordation a document 
denominated a “memorandum of lease” which states that the parties have executed a certain 
unrecorded lease, describes various terms of the lease, is signed, and includes a certificate 
of acknowledgment by both parties. 

***** 

6 “Of course, we interpret a statute in context, examining other legislation on the same subject, to 
determine the Legislature’s probable intent.  [Citation.]”  (California Teachers Assn. v. Governing Bd. of 
Rialto Unified School Dist. (1997) 14 Cal.4th 627, 642.)  Here, we may interpret the language of section 
27279 in light of the related provisions of sections 27288 and 27288.1. 
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