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THE HONORABLE JAMES F. PENMAN, SAN BERNARDINO CITY
PROSECUTING ATTORNEY, has requested an opinion on the following question:

May a city, by ordinance, shift the burden of an annual business license fee
from individual swap meet vendors to the operator of the swap meet without the prior
approval of city voters?

CONCLUSION
A city may, by ordinance, shift the burden of an annual business license fee

from individual swap meet vendors to the operator of the swap meet without the prior
approval of city voters if the fee is imposed as a regulatory measure.
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ANALYSIS

We are informed that a city currently imposes an annual business license fee
on each outdoor swap meet vendor in an amount sufficient to cover the city’s costs in
processing the license application and inspecting the vendor’s premises.! The question
presented for resolution is whether the city may shift the burden of this business license fee
from the vendors to the operator of the swap meet without first obtaining approval from the
city’s electorate. We conclude that prior voter approval would not be required if the fee
were imposed as a regulatory measure.

In 1996, California voters approved Proposition 218, entitled the “Right to Vote
on Taxes Act,” which added articles XIII C and XIII D to the California Constitution. These
constitutional provisions require voter approval before a local governmental entity may
impose or increase any “general tax” (Cal. Const., art. XIII C, § 2, subd. (b)), “special tax”
(Cal. Const., art. XIIT C, § 2, subd. (d)), “assessment” (Cal. Const., art. XIII D, § 4, subds.
(d), (e)), or “fee or charge” (Cal. Const., art. XIII D, § 6, subd. (c)). (See Apartment Assn.
of Los Angeles County, Inc. v. City of Los Angeles (2001) 24 Cal.4th 830, 835-836; 81
Ops.Cal Atty.Gen. 104, 105 (1998).) In 1997, the Legislature enacted implementing
legislation, the “Proposition 218 Omnibus Implementation Act” (Gov. Code, §§ 53750-
53754), to clarify the circumstances under which Proposition 218 is applicable. (See 82
Ops.Cal.Atty.Gen. 180, 188 (1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 109-110.)

In Apartment Assn. of Los Angeles County, Inc. v. City of Los Angeles, supra,
24 Cal.4th 830, the Supreme Court examined the types of fees that require prior voter
approval under the terms of Proposition 218. The court concluded that article XIII D of the
Constitution applies to fees and charges levied by virtue of property ownership but not to
those levied by virtue of, for example, the ownership or operation of a business such as
renting apartments. The court explained:

“. .. We turn to the definitive language: restrictions on any levy
imposed ‘upon a parcel or upon a person as an incident of property
ownership.” (Art. XIII D, § 2, subd. (e).)

: Swap meet vendors and operators are subject to a state legislative scheme (Bus. & Prof. Code,

§§ 21660-21669.1) designed “to establish a uniform, statewide reporting system to locate stolen property”
and to identify violations of sales tax laws. (64 Ops.Cal.Atty.Gen. 848, 850 (1981).) Under this state law,
swap meet operators must have a valid business license in specified circumstances. (Bus. & Prof. Code,

§ 21669, subd. (a)(1).)
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“The foregoing language means that a levy may not be imposed on a
property owner as such--i.e., in its capacity as property owner--unless it meets
constitutional prerequisites. In this case, however, the fee is imposed on
landlords not in their capacity as landowners, but in their capacity as business
owners. The exaction at issue here is more in the nature of a fee for a
business license than a charge against property. It is imposed only on those
landowners who choose to engage in the residential rental business, and only
while they are operating the business.” (/d. at pp. 839-840.)

The court’s decision in Apartment Assn. provides the answer to the question
presented with respect to the imposition of a “fee or charge” under article XIII D of the
Constitution. A business license fee is imposed on persons in their capacity as business
owners, not in their capacity as landowners. The swap meet operator in question may be
assessed a business license fee without the prior approval of the city’s electorate because the
exaction would not be directly tied to property ownership. Instead, the fee would be
imposed only on those persons “who choose to engage in the . . . business, and only while
they are operating the business.” (Apartment Assn. of Los Angeles County, Inc. v. City of
Los Angeles, supra, 24 Cal.4th at p. 840; see Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of Los
Angeles (2000) 85 Cal.App.4th 79, 83; Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of San Diego
(1999) 72 Cal.App.4th 230, 236-240; 80 Ops.Cal. Atty.Gen. 183, 185-186 (1997).)

Here, as indicated above, the license fee at issue is currently being imposed
upon swap meet vendors in an amount sufficient to cover the city’s costs in processing the
license applications and inspecting the vendors’ premises. As such, it is a “regulatory fee”
similar to the one considered in Apartment Assn. of Los Angeles County, Inc. v. City of Los
Angeles, supra, 24 Cal.4th 830. (Id. at p. 843, fn. 6.) For purposes of this analysis, we
assume that the fee proposed to be levied against the swap meet operator would likewise be
a regulatory measure, limited to the city’s reasonable cost of providing the regulatory activity,
and thus would not be subject to prior voter approval under article XIII D of the Constitution
because of its lack of direct relationship to property ownership.

However, we note that a city may also impose a business license fee to raise
revenue for the city. (Gov. Code, § 37101; cf. Bus. & Prof. Code, § 16000.) Such a fee
would not be limited to covering the city’s costs of regulating the particular business and
would therefore constitute a tax. (See Gov. Code, § 50076; Sinclair Paint Co. v. State Bd.
of Equalization (1997) 15 Cal.4th 866, 876-877.) The imposition of a tax upon the swap
meet operator, who has not previously been assessed the tax, would trigger the application
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of article XIII C of the Constitution.> Whether the fee would be a “general tax” or a “special
tax” for purposes of Proposition 218 would depend upon its purposes. (See Cal. Const., art.
XIII C, § 1, subds. (a), (d); Gov. Code, § 53721; Santa Clara County Local Transportation
Authority v. Guardino (1995) 11 Cal.4th 220, 231-232; Knox v. City of Orland (1992) 4
Cal.4th 132, 142; City and County of San Francisco v. Farrell (1982) 32 Cal.3d 47, 53;
Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of Los Angeles, supra, 85 Cal.App.4th at p. 82;
Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of San Diego, supra, 72 Cal.App.4th at pp. 238-
239.) Prior voter approval would be required in either case. If the fee were a general tax
imposed for general governmental purposes, it would require prior voter approval “by a
majority vote.” (Cal. Const., art. XIII C, § 2, subd. (c).) If the fee were a special tax
imposed for specific purposes, it would require prior voter approval “by a two-thirds vote.”
(Cal. Const., art. XIII C, § 2, subd. (d); see Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of Los
Angeles, supra, 85 Cal.App.4th at p. 82; Howard Jarvis Taxpayers Assn. v. City of San
Diego, supra, 72 Cal.App.4th at pp. 238.)

We conclude that a city may, by ordinance, shift the burden of an annual
business license fee from individual swap meet vendors to the operator of the swap meet
without the prior approval of city voters if the fee is imposed as a regulatory measure.

skokosk sk

2 The question presented concerns the shifting of the burden of the business license fee from the swap
meet vendors to the swap meet operator. A different situation would be presented if the swap meet operator
were obligated to collect the business license fee from each vendor and transmit it to the city. (See Gov.
Code, § 53750, subd. (h)(2)(B); Patel v. City of Gilroy (2002) 87 Cal.App.4th 483 [city tax required to be
collected by hotels from hotel guests and transmitted to the city].)
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