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THE CALIFORNIA STATE TEACHERS’ RETIREMENT SYSTEM has 
requested an opinion on the following question: 

May the California State Teachers’ Retirement System make a deduction from 
a member’s retirement allowance and redirect the amount to a political action committee at 
the member’s request? 

CONCLUSION 

The California State Teachers’ Retirement System may make a deduction from 
a member’s retirement allowance and redirect the amount to a political action committee at 
the member’s request so long as the California State Teachers’ Retirement System requires 
the political action committee to pay for any additional administrative costs involved in 
redirecting the funds. 
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ANALYSIS 

As a general rule, public agencies are prohibited from using public funds to 
promote a politically partisan position, the election of a particular candidate, or the passage 
or rejection of a ballot initiative. (See Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206, 216-219; Mines 
v. Del Valle (1927) 201 Cal. 273, 287; League of Women Voters v. Countywide Crim. Justice 
Coordination Com. (1988) 203 Cal.App.3d 529, 543-544; 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 46, 47 
(2005); 35 Ops.Cal.Atty.Gen. 112, 113-114 (1960).)  We are asked to determine whether this 
general prohibition would preclude the California State Teachers’ Retirement System 
(CalSTRS), a unit of the State and Consumer Services Agency (see  Ed. Code, § 22001),1 

from making deductions from a member’s retirement allowance and redirecting those funds 
to a political action committee (PAC) at the member’s request.  We conclude that the 
proposed administrative practice would not constitute an improper use of public funds so 
long as CalSTRS is paid by the PAC for any additional costs involved in redirecting the 
funds. 

“A public employee’s pension constitutes an element of compensation, and a 
vested contractual right to pension benefits accrues upon acceptance of employment. Such 
a pension right may not be destroyed, once vested, without impairing a contractual obligation 
of the employing public entity.  [Citation.]”  (Betts v. Board of Administration (1978) 21 
Cal.3d 859, 863; see Cory v. Valdes (1983) 139 Cal.App.3d 773, 783-784.)  Pensions, or 
retirement benefits, are income to the recipient and subject to taxation under state and federal 
income tax laws. (Galloway v. Franchise Tax Bd. (1973) 31 Cal.App.3d 928, 930-931; 
United States v. Kaiser (1960) 363 U.S. 299, 300; see also Rev. & Tax. Code, § 17071; 26 
U.S.C. § 61(a); Daks v. Franchise Tax Bd. (1999) 73 Cal.App.4th 31, 34-36; Borchers v. 
Franchise Tax Bd. (1984) 151 Cal.App.3d 504, 507-508; 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 213 (1980).) 
The State Teachers’ Retirement Law (§§ 22000-28101) provides that retirement benefits are 
to be paid to a retired member or to his or her “option beneficiary”2 through a monthly 
“retirement allowance.”  (§ 22166.) 

Retirement allowance deductions may be made by CalSTRS at a member’s 
request under the terms of section 24608, which provide: 

1 All further references to the Education Code are by section number only. 

2 An “option beneficiary” is the “person designated by a member to receive a retirement allowance 
under the Defined Benefit Program upon the member’s death.”  (§ 22149.) 
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“(a) Persons entitled to receive allowances under the plan under this 
part may authorize deductions to be made from those allowances, in 
accordance with procedures established by the board. 

“(b) The board shall determine the additional cost involved in making 
deductions under this section, and may require the public agency, association, 
insurance carrier, or unit thereof to pay the amount of the additional cost to the 
board for deposit in the retirement fund to the credit of the Defined Benefit 
Program.”3 

In 84 Ops.Cal.Atty.Gen. 52 (2001), we considered the related question of 
whether a school or community college district could make employee payroll deductions and 
contribute them to a PAC at the request of an employee without violating the proscription 
against using public funds for political purposes.  In the case of school and community 
college districts, this prohibition is codified in section 7054.  In our 2001 opinion,  we 
reasoned with respect to section 7054’s prohibition: 

“School districts and community college districts have statutory 
authority to make employee payroll deductions for a variety of purposes, 
including union dues, deferred compensation contributions, life and disability 
insurance premiums, health insurance premiums, legal expense premiums, 
automobile liability insurance premiums, long-term care insurance premiums, 
United States savings bond purchases, and employee organization services. 
[Citations.] Payroll deductions for voluntary contributions to a political action 
committee established by an employee organization may be considered as part 
of the membership dues of the organization or as part of the services of the 
organization.  [Citations.] 

“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

“Section 7054 has no application here.  The ‘funds, services, supplies, 
or equipment’ of a school district or community college district would not ‘be 
used for the purpose of urging the support or defeat of any ballot measure or 
candidate.’ Rather, it would be the employees’ funds that might conceivably 
be so used by the political action committee.  The district’s resources would 
only be affected to transfer the employees’ funds to the employees’ designated 

3 The “board” refers to the State Teachers’ Retirement Board (§ 22109), which has exclusive control 
over the administration of CalSTRS funds (§ 22202). 
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recipient.  The district would have no control over the employees’ funds other 
than to act as the agent of the employees’ in making the transfer of the 
employees’ funds. This is not the type of ‘political activity’ to which section 
7054’s prohibition is directed.  [Citations.]”  (Id. at pp. 52-53.) 

We believe a similar conclusion may be reached here.  Although section 7054 
applies to school and community college districts, rather than to CalSTRS, its prohibition 
largely mirrors the general proscription barring public agencies, like CalSTRS, from using 
public funds for political purposes.  (See Stanson v. Mott, supra, 17 Cal.3d at pp. 209-210; 
88 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 49.)  As with the payroll deduction procedures at issue 
in our earlier opinion, the retirement allowance procedures set forth in section 24608 provide 
a means for CalSTRS members to redirect their own funds in the manner they see fit.  We 
find no meaningful distinction between (1) a public employee’s use of a payroll deduction 
program to contribute to a PAC of his or her choosing and (2) a pension recipient’s use of 
an allowance deduction program to do the same.  In both situations, the public agency has 
a legal obligation to pay that individual, regardless of how he or she might use the money 
received.  It is the individual who exercises the option of using the administrative tool of a 
payroll or allowance deduction, authorized by statute, to dispose of his or her own funds. 

It is true that in our earlier opinion, the voluntary deduction program allowed 
“employees to make monthly contributions to a political action committee established by the 
employee organization.”  (84 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 54, italics added.)  However, 
even if the PAC receiving retirement allowance monies under the proposed plan is not 
created by the member’s own organization, the transferred funds would still be private, not 
public. 

Importantly, to the extent that CalSTRS might incur additional costs in making 
the deductions allowed under section 24608, the State Teachers’ Retirement Board is 
authorized to recover such additional costs “for deposit in the retirement fund to the credit 
of the Defined Benefit Program” (§ 24608, subd. (b)) so as to avoid any improper use of 
public funds in administering the deduction program. 

We conclude that CalSTRS may make a deduction from a member’s retirement 
allowance and redirect the amount to a political action committee at the member’s request 
so long as CalSTRS requires the political action committee to pay for any additional 
administrative costs involved in redirecting the funds. 

***** 
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