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THE HONORABLE SIMÓN SALINAS, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following questions: 

1.  May the offices of county treasurer, county auditor, and county tax collector 
be consolidated and held by the same person? 

2.  May a county treasurer, who is also the county auditor, be appointed to a 
county retirement board operating under the County Employees Retirement Law of 1937? 
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CONCLUSIONS 

1.  The offices of county treasurer, county auditor, and county tax collector 
may be consolidated and held by the same person. 

2.  A county treasurer, who is also the county auditor, may be appointed to a 
county retirement board operating under the County Employees Retirement Law of 1937. 

ANALYSIS 

The two questions presented for resolution concern the county offices of (1) 
treasurer, (2) auditor, (3) tax collector, and (4) retirement board member.  May the first three 
offices be consolidated and held by the same person, and may a person holding the first two 
offices also hold the fourth? We conclude that the answer to both questions is “yes.” 

1.  Consolidation of Offices 

Until recently, the question whether a person may simultaneously hold two or 
more public offices required an examination of the common law rule prohibiting the holding 
of incompatible offices.  (See People ex rel. Chapman v. Rapsey (1940) 16 Cal.2d 636, 642; 
People ex rel. Deputy Sheriffs’ Assn. v. County of Santa Clara (1996) 49 Cal.App.4th 1471, 
1481; 81 Ops.Cal.Atty.Gen. 344, 345 (1998).)  In 2005, the Legislature codified the common 
law rule by enacting Government Code section 1099 (Stats. 2005, ch. 254, § 1),1 which now 
governs questions concerning the consolidation and holding of multiple public offices. 
Section 1099 states: 

“(a)  A public officer, including, but not limited to, an appointed or 
elected member of a governmental board, commission, committee, or other 
body, shall not simultaneously hold two public offices that are incompatible. 
Offices are incompatible when any of the following circumstances are present, 
unless simultaneous holding of the particular offices is compelled or expressly 
authorized by law: 

“(1)  Either of the offices may audit, overrule, remove members of, 
dismiss employees of, or exercise supervisory powers over the other office or 
body. 

1 All further references to the Government Code are by section number only. 
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“(2)  Based on the powers and jurisdiction of the offices, there is a 
possibility of a significant clash of duties or loyalties between the offices. 

“(3)  Public policy considerations make it improper for one person to 
hold both offices. 

“(b)  When two public offices are incompatible, a public officer shall 
be deemed to have forfeited the first office upon acceding to the second. This 
provision is enforceable pursuant to Section 803 of the Code of Civil 
Procedure. 

“(c) This section does not apply to a position of employment, including 
a civil service position. 

“(d)  This section shall not apply to a governmental body that has only 
advisory powers. 

“(e) For purposes of paragraph (1) of subdivision (a), a member of a 
multimember body holds an office that may audit, overrule, remove members 
of, dismiss employees of, or exercise supervisory powers over another office 
when the body has any of these powers over the other office or over a 
multimember body that includes that other office. 

“(f) This section codifies the common law rule prohibiting an individual 
from holding incompatible public offices.” 

According to its plain language, section 1099 was enacted by the Legislature to codify “the 
common law rule prohibiting an individual from holding incompatible public office.” 
(§ 1099, subd. (f).)  The Legislature’s intent in this regard was  reiterated in an uncodified 
portion of the same legislation: 

“Nothing in this act is intended to expand or contract the common law 
rule prohibiting an individual from holding incompatible public offices.  It is 
intended that courts interpreting this act shall be guided by judicial and 
administrative precedent concerning incompatible public offices developed 
under the common law.”  (Stats. 2005, ch. 254, § 2.) 

Pursuant to section 1099 and established precedent, a person may not 
simultaneously hold two public offices if there is any significant clash of duties or loyalties 
between the offices, if the dual office holding would be improper for reasons of public 
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policy, or if either office exercises a supervisory, auditing, or removal power over the other. 
(§ 1099, subd. (a); see People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d 636; 81 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 345.)  For the prohibition to apply, both positions must be 
“public offices,” and not merely “a position of employment”  (§ 1099, subd. (c); see 58 
Ops.Cal.Atty.Gen. 109, 111 (1975)), and there must be an “absence of statutes suggesting 
a contrary result” (38 Ops.Cal.Atty.Gen. 113, 113 (1961); see § 1099, subd. (a); 81 
Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 345; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 60, 62-63 (1995)).  The 
consequence of holding incompatible offices is that the person is deemed to have forfeited 
the first upon accepting the second.  (§ 1099, subd. (b); People ex rel. Chapman v. Rapsey, 
supra, 16 Cal.2d at p. 644; see 3 McQuillin, Municipal Corporations (3d ed. 2001) § 12.67, 
p. 367.) 

Here, we have no doubt that the positions of county treasurer, tax collector, and 
auditor constitute public offices for purposes of the rule.  (See 88 Ops.Cal.Atty.Gen.130, 
130-131 (2005) [county auditor holds an office for purposes of the incompatible offices rule; 
87 Ops.Cal.Atty.Gen. 54, 58 (2004) [county treasurer holds an office for purposes of the 
incompatible offices rule].)  The Legislature has specified that the county treasurer, tax 
collector, and auditor are offices to be elected by the people (§ 24009), and the duties of each 
office are established by statute (§§ 26900-26914 [auditor], 27000-27013 [treasurer]  27400­
27401 [tax collector]; Rev. & Tax. Code, §§ 2601-2636 [tax collector]; see Moore v. Parish 
(1982) 32 Cal.3d 535, 545.) 

As for whether these are “incompatible” offices, we note that offices are 
incompatible when “[e]ither of the offices may audit, overrule, remove members of dismiss 
employees of, or exercise supervisory powers over the other office or body.”  (§ 1099, subd. 
(a)(1), italics added.)  In People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal.2d 636, the 
Supreme Court observed: 

“ ‘The inconsistency, which at common law makes offices 
incompatible, does not consist in the physical impossibility to discharge the 
duties of both offices, but lies rather in a conflict of interest, as where one is 
subordinate to the other and subject in some degree to the supervisory power 
of its incumbent, or where the incumbent of one of the offices has the power 
to remove the incumbent of the other or to audit the accounts of the other.’ ” 
(Id. at p. 642, quoting 46 Corpus Juris 941, italics added.)  

Because a county auditor is expressly given auditing powers over a county treasurer 
(§§ 26905, 26920-26923) and a county tax collector (Rev. & Tax. Code, §§ 2616, 2626­
2630), the offices would ordinarily be considered incompatible under the common law rule. 
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However, subdivision (a) of section 1099 states that offices are incompatible 
“unless simultaneous holding of the particular offices is compelled or expressly authorized 
by law.”  This statutory provision reflects the prior governing legal principles, which 
recognized that the Legislature could change the common law rule with respect to particular 
offices whenever it chose to do so.  (See American Canyon Fire Protection Dist. v. County 
of Napa (1983) 141 Cal.App.3d 100, 104; McClain v. County of Alameda (1962) 209 
Cal.App.2d 73, 79;  88 Ops.Cal.Atty.Gen. 130, 131 (2005); 82 Ops.Cal.Atty.Gen. 201, 204 
(1999); 81 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp.  345-346; 78 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at pp. 
62-63.) 

Such is the case here.  Section 24300.5 provides that the offices of county 
treasurer, auditor, and tax collector may be consolidated by a county board of supervisors: 

“In addition to the duties of the county offices which may be 
consolidated under the provisions of Section 24300, the board of supervisors 
may by ordinance consolidate the offices of auditor, controller, treasurer, tax 
collector, and director of finance.” 

In 55 Ops.Cal.Atty.Gen. 346, 352-356 (1972), we examined the consolidation of the offices 
of county auditor, controller, treasurer, tax collector, and director of finance, and explained 
that whether these offices should be consolidated was a policy decision for the Legislature 
to decide: 

“Whether or not one officer should exercise interrelated duties or 
whether there should be separate officers checking and restraining each other 
is a question that has been decided in this instance by the Legislature. 
Whether doing away with a traditional system of checks and balances in the 
management of financial affairs of the county is wise and in the best public 
interest is a policy decision that the Legislature has also decided. 

“Where the consolidated office is established, there must be an 
independent audit each year.  [Citation.]  This, to a certain extent, is designed 
to safeguard the finances of the county against loss and to disclose any 
departures by the director of finance from accepted management practices. 
Whether the annual independent audit with a single . . . director of finance . . . 
is preferable to the various independent officers checking on each other, with 
the county auditor making an annual audit, is also a policy question that the 
Legislature has decided.” 
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Accordingly, we conclude in answer to the first question that the offices of 
county treasurer, county auditor, and county tax collector may be consolidated and held by 
the same person. 

2.  Retirement Board Service 

We are next asked whether a county treasurer, who is also the county auditor, 
may be appointed to a county retirement board operating under the County Employees 
Retirement Law of 1937.  We conclude that he or she may be so appointed. 

The Legislature has enacted the County Employees Retirement Law of 1937 
(§§ 31450-31894.5), authorizing counties to establish a retirement program for county 
employees.  (§ 31500.)  The management of the program is vested in a county retirement 
board.  (§ 31520.)  The duties of a retirement board member consist primarily of protecting 
the assets of the retirement system through investment decisions2 and through actuarial 
valuations and adjustments; calculating benefits; delivering benefits and services to members 
and their beneficiaries; and deciding individual members’ claims for benefits.  (See 
§§ 31453, 31453.5, 31530-31536, 31580-31619; Bandt v. Board of Retirement (2006) 136 
Cal.App.4th 140, 150-155; In re Retirement Cases (2003) 110 Cal.App.4th 426, 438-439; 
Westly v. Board of Retirement (2003) 105 Cal.App.4th 1095, 1109-1112.) These functions 
comprise, by and large, administrative decisions.  (See In re Retirement Cases, supra, 110 
Cal.App.4th at pp. 453 [calculations of retirement benefits and contribution rates are not 
contractual and not subject to bargaining].) 

Article XVI, section 17, of the Constitution requires the members of a public 
retirement board to discharge their duties solely in the best interests of retirement system 
members: 

“Notwithstanding any other provisions of law or this Constitution to the 
contrary, the retirement board of a public pension or retirement system shall 
have plenary authority and fiduciary responsibility for investment of moneys 
and administration of the system, subject to all of the following: 

“(a) The retirement board of a public pension or retirement system shall 
have the sole and exclusive fiduciary responsibility over the assets of the 

2 In certain counties, the board of supervisors may establish a board of investments to be responsible 
for all investments of the retirement system.  The county treasurer sits ex officio as a member of the board of 
investments.  (§ 31520.2.) 
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public pension or retirement system. The retirement board shall also have sole 
and exclusive responsibility to administer the system in a manner that will 
assure prompt delivery of benefits and related services to the participants and 
their beneficiaries.  The assets of a public pension or retirement system are 
trust funds and shall be held for the exclusive purposes of providing benefits 
to participants in the pension or retirement system and their beneficiaries and 
defraying reasonable expenses of administering the system. 

“(b) The members of the retirement board of a public pension or 
retirement system shall discharge their duties with respect to the system solely 
in the interest of, and for the exclusive purposes of providing benefits to, 
participants and their beneficiaries, minimizing employer contributions 
thereto, and defraying reasonable expenses of administering the system.  A 
retirement board’s duty to its participants and their beneficiaries shall take 
precedence over any other duty. 

“(c) The members of the retirement board of a public pension or 
retirement system shall discharge their duties with respect to the system with 
the care, skill, prudence, and diligence under the circumstances then prevailing 
that a prudent person acting in a like capacity and familiar with these matters 
would use in the conduct of an enterprise of a like character and with like 
aims. 

“(d) The members of the retirement board of a public pension or 
retirement system shall diversify the investments of the system so as to 
minimize the risk of loss and to maximize the rate of return, unless under the 
circumstances it is clearly not prudent to do so. 

“(e) The retirement board of a public pension or retirement system, 
consistent with the exclusive fiduciary responsibilities vested in it, shall have 
the sole and exclusive power to provide for actuarial services in order to assure 
the competency of the assets of the public pension or retirement system.” 

Specific sections of the County Employees Retirement Law of 1937 echo these constitutional 
requirements by providing that the retirement system’s funds may not be used for any 
purpose other than administration of the system, investments, and benefits to members 
(§ 31588.2); by prohibiting members of a retirement board from having any personal interest 
in the investments of the board (§ 31528); and by imposing fiduciary duties on members of 
the retirement board  (§ 31595). 
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The composition of a retirement board operating under the County Employers 
Retirement Law of 1937 is controlled by either section 31520 or section 31520.1.  Both 
statutes require that the county treasurer be a member of the board. (§§ 31520 [“the board 
of retirement, consisting of five members, one of whom shall be the county treasurer”], 
31520.1 [“the board of retirement shall consist of nine members and one alternate, one of 
whom shall be the county treasurer”].) A county treasurer, who is also the county auditor, 
is thus compelled to be a retirement board member.  (See § 1099, subd. (a); American 
Canyon Fire Protection Dist. v. County of Napa, supra, 141 Cal.App.3d at p. 104, quoting 
McClain v. County of Alameda, supra, 209 Cal.App.2d at p. 79 [“ ‘There is nothing to 
prevent the Legislature . . . from allowing, and even demanding, that an officer act in a dual 
capacity’ ”].) 

Accordingly, we conclude in answer to the second question that a county 
treasurer, who is also the county auditor, may be appointed to a county retirement board 
operating under the County Employees Retirement Law of 1937. 

***** 
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