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THE HONORABLE GREGORY TOTTEN, DISTRICT ATTORNEY, 
COUNTY OF VENTURA, has requested an opinion on the following questions: 

1.  Under the Ralph M. Brown Act, may the Superintendent of Schools of a 
high school district prohibit an administrative employee of the district from attending a 
public school board meeting? 

2.  Under the Ralph M. Brown Act, may the Superintendent of Schools of a 
high school district prohibit an administrative employee of the district from speaking during 
the public comment period of a public school board meeting on an agenda item concerning 
his demotion from assistant high school principal to a teaching position? 

1 07-106
 



CONCLUSIONS
 

1.   Under the Ralph M. Brown Act, the Superintendent of Schools of a high 
school district may not prohibit an administrative employee of the district from attending a 
public school board meeting. 

2.  Under the Ralph M. Brown Act, the Superintendent of Schools of a high 
school district may not prohibit an administrative employee of the district from speaking 
during the public comment period of a public school board meeting on an agenda item 
concerning his demotion from assistant high school principal to a teaching position. 

ANALYSIS 

The two questions presented for resolution call for the application of the Ralph 
M. Brown Act (Gov. Code, §§ 54950-54963; “Brown Act”),1 which is designed to encourage 
public participation in government by requiring public agencies to conduct their business and 
deliberate in meetings open to the public.  (Shapiro v. Bd. of Directors (2005) 134 
Cal.App.4th 170, 179; Chafee v. San Francisco Library Comm. (2004) 115 Cal.App.4th 461, 
468-469; 89 Ops.Cal.Atty.Gen. 241, 244-245 (2006).)  We are told that a high school district 
employee has received notice from the Superintendent of Schools (“Superintendent”) that he 
is being demoted from his position as an assistant high school principal to a teaching position 
(see Ed. Code, § 44951), and that this personnel decision will be placed on the consent 
calendar for ratification at the next regularly scheduled meeting of the district’s board of 
trustees (“Board”).  Given this context, we are asked whether, consistent with the Brown 
Act, the Superintendent may prohibit the employee from attending the meeting or from 
speaking during the meeting’s public comment period on the subject of his demotion. We 
conclude that the Superintendent may not prohibit the employee from attending the meeting 
or from speaking during the public comment period. 

1.  Attendance at the Meeting 

Section 54953, subdivision (a), specifies the general rule for public agencies 
to hold their meetings in public: 

All meetings of the legislative body of a local agency shall be open and 
public, and all persons shall be permitted to attend any meeting of the 

1 All further references to the Government Code are by section number only. 
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legislative body of a local agency, except as otherwise provided in this 
chapter. 

A high school district’s board of trustees is a “legislative body of a local agency” for 
purposes of the Brown Act.  (§§ 54951, 54952, subd. (b); see Kavanaugh v. West Sonoma 
County Union High School Dist. (2003) 29 Cal.4th 911, 924; Fischer v. Los Angeles Unified 
School Dist. (1999) 70 Cal.App.4th 87, 95.)  In addition, Education Code section 35145 
specifies that all school board meetings shall be public and conducted in accordance with the 
Brown Act. 

With respect to public attendance at meetings of a local agency’s legislative 
body, section 54953.3 states in part: 

A member of the public shall not be required, as a condition to 
attendance at a meeting of a legislative body of a local agency, to register his 
or her name, to provide other information, to complete a questionnaire, or 
otherwise to fulfill any condition precedent to his or her attendance. 

Accordingly, all persons are permitted to attend any open session of a local governing body’s 
public meetings without preconditions placed on that attendance, subject only to a possible 
removal for willfully interrupting or disrupting the meeting (see § 54957.9; Baca v. Moreno 
Valley Unified School Dist. (C.D.Cal. 1996) 936 F.Supp. 719, 725, fn. 2).  The statutes make 
no exception for the local agency’s own employees, and none may be implied, especially in 
light of the liberal interpretation to be given the Brown Act in favor of openness in 
conducting the public’s business.  (See Shapiro v. San Diego City Council (2002) 96 
Cal.App.4th 904, 917.)  

We note that a local governing body may conduct certain deliberations and 
votes in closed session, where no public attendance is permitted.  These specific statutory 
exceptions to the  general  open meeting  requirement include real property negotiations (§ 
54956.8), discussions with legal counsel concerning pending litigation (§ 54956.9), and the 
consideration of the appointment, employment, evaluation or performance, discipline, or 
dismissal of a public employee (§ 54957).  Although the present circumstances involve the 
Board’s ratification of an employee’s demotion, which could be designated as a closed 
session agenda item, we are informed that the item will not be so designated, and we are 
asked to consider only whether the employee may properly be excluded from the meeting. 
(See Leventhal v. Vista Unified School Dist. (S.D.Cal. 1997) 973 F.Supp. 951, 958 [Brown 
Act permits governing bodies to hold closed sessions about personnel matters, but it does not 
restrict discussion of all employment-related issues to closed session].) 
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Although the Superintendent exercises supervisory authority over the employee 
with respect to his work-related duties, we find that such authority does not extend to 
prohibiting the employee from attending, on his own time, a public meeting of the Board. 
Here, we are told that the meeting in question will be scheduled to begin at 5:30 p.m., which 
we presume will be after the employee’s regular work hours. 

We recognize that the Brown Act’s provisions are generally directed at 
members of the legislative bodies of local agencies.  (§§ 54959, 54960; cf. § 54952.2, subd. 
(b) [members of governing body may not violate Brown Act’s ban on non-public serial 
meetings through use of, among other things, personal intermediaries].)  Hence, the Brown 
Act does not directly regulate the conduct of persons who are not members of a local 
legislative body.  (See Boyle v. City of Redondo Beach (1999) 70 Cal.App.4th 1109, 1122.) 
In this context, however, the members of the Board must be held responsible for the actions 
of their Superintendent who, while not an actual member of the Board, functions as its “chief 
executive officer” (Ed. Code, § 35035, subd. (a)) and whose official actions are deemed to 
be under the Board’s control (Frazer v. Dixon Unified School Dist. (1993) 18 Cal.App.4th 
781, 792, fn. 14; see also Main v. Claremont Unified School Dist. (1958) 161 Cal.App.2d 
189, 204, disapproved in part on other grounds, Barthuli v. Board of Trustees (1977) 19 
Cal.3d 717, 722). 

In response to the first question, then, we conclude that under the Brown Act, 
the Superintendent may not prohibit an administrative employee of the district from attending 
a public Board meeting. 

2.  Public Comment at the Meeting 

With respect to members of the public addressing the legislative body of a local 
agency at one of its public meetings, section 54954.3 provides:  

(a) Every agenda for regular meetings shall provide an opportunity for 
members of the public to directly address the legislative body on any item of 
interest to the public, before or during the legislative body’s consideration of 
the item, that is within the subject matter jurisdiction of the legislative body, 
provided that no action shall be taken on any item not appearing on the agenda 
unless the action is otherwise authorized by subdivision (b) of Section 
54952.2. . . . 
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(b) The legislative body of a local agency may adopt reasonable 
regulations to ensure that the intent of subdivision (a) is carried out, including, 
but not limited to, regulations limiting the total amount of time allocated for 
public testimony on particular issues and for each individual speaker. 

(c) The legislative body of a local agency shall not prohibit public 
criticism of the policies, procedures, programs, or services of the agency, or 
of the acts or omissions of the legislative body.  Nothing in this subdivision 
shall confer any privilege or protection for expression beyond that otherwise 
provided by law. 

Thus, the Brown Act not only allows members of the public to attend the legislative body’s 
meetings, it allows the public to participate in the decision-making process by presenting 
testimony.  (89 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 246; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 224 (1995); 75 
Ops.Cal.Atty.Gen. 89 (1992). 

Further, Education Code section 35145.5 provides in part as follows:  

Every agenda for regular meetings shall provide an opportunity for 
members of the public to directly address the governing board on any item of 
interest to the public, before or during the governing board’s consideration of 
the item, that is within the subject matter jurisdiction of the governing board. 
Governing boards shall adopt reasonable regulations to insure that this intent 
is carried out.  The regulations may specify reasonable procedures to insure 
the proper functioning of governing board meetings. 

Here, the Superintendent’s proposed demotion of an employee from assistant 
principal to a teaching position clearly falls within the scope of section 54954.3, subdivision 
(a), and Education Code section 35145.5, requiring the Board’s approval.  (See Ed. Code, 
§ 44951; Ellerbroek v. Saddleback Valley Unified School Dist. (1981) 125 Cal.App.3d 348, 
373-375.)  Under these statutes, the matter is within the Board’s subject matter jurisdiction 
and subject to public comment before or during the Board’s consideration of the agenda item. 
Moreover, the staffing of key administrative positions within a school district is of significant 
public interest.  (See, e.g., BRV, Inc. v. Superior Court (2006) 143 Cal.App.4th 742, 757 
[“Without doubt, the public has a significant interest in the professional competence and 
conduct of a school district superintendent and high school principal”].) 
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We conclude in response to the second question that under the Ralph M. 
Brown Act, the Superintendent may not prohibit an administrative employee of the district 
from speaking during the public comment period of a public Board meeting on an agenda 
item concerning his demotion from assistant high school principal to a teaching position. 

***** 

6 07-106
 


