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THE HONORABLE ROBERT SHULMAN, COUNTY COUNSEL, COUNTY OF 
NEVADA, has requested an opinion on the following question: 

When a county treasurer serves as treasurer of a fire protection district or other 
special district that has not appointed its own treasurer, is the county treasurer’s approval 
required before that district may invest its surplus funds outside of the county treasury? 



 
CONCLUSION  

 When a  county  treasurer serves as treasurer of a fire protection district  that has not  
appointed its own treasurer, that district may  invest its surplus funds outside of the county  
treasury  without the county  treasurer’s  approval.  In the case of  other  special districts, the  
need for county treasurer approval of  such investments depends  on whether the governing  
statutes for those districts  specifically  require approval  either by the county  treasurer  
acting ex officio  or by  the district treasurer  when one has been  appointed by the district  
board.   
 
 

ANALYSIS  

Independent fire protection districts are established for the purpose  of  providing  
fire protection services in  a defined geographical area, and they  operate under the  
provisions of  the Fire Protection District Law of 1987  (Fire  Protection District  Law).1   
Such districts are not subdivisions of the city  or county in which they  are located, but are  
separate public agencies that exercise  essential government functions pursuant to state 
law.2   Each fire protection district is governed by  a board of directors,3  whose  
responsibilities include  adopting  an annual budget  for the district.4   The board may  
borrow money, accept revenue  from various sources, and make appropriations as  
needed.5   The board is also authorized to raise revenues through fees and special tax 
levies,6  and to issue  bonds (with v oter approval).7  

   
 

                                                 
1  Health & Safety  Code §§ 13800-13970.  All further references to the Health and 

Safety Code are by  section number only.  
2  Id; see also  Consol.  Fire Protec. Dist. v. Howard Jarvis Taxpayers’  Assn., 63  

Cal. App.  4th 211, 214 (1998); 88 Ops.Cal.Atty.Gen. 99,  99-100 (2005); 87 
Ops.Cal.Atty.Gen.  1, 2 (2004).  

3  § 13840.  District boards are selected either by  election or by appointment. §§ 
13835, 13848.  In some circumstances, a city  council or a county board of supervisors 
may  appoint itself to act as the district board.  See  §§ 13835-13839, 13844.  

4  §§ 13890-13895.  
5  §§ 13897-13900.  
6  §§ 13910-13919.  
7  §§ 13925-13938.  
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A fire protection district board  also has  power  to appoint a treasurer  for the  

district, and to establish the treasurer’s duties and compensation.8   Certain general 
functions and responsibilities of a district treasurer are also set forth in the Fire Protection 
District  Law.9   If  a district board has  not  appointed  its  own  treasurer,  the county  treasurer 
acts as the treasurer of  the district.10  

   
In the situation before us, a fire protection district board has not  appointed  a  

district treasurer, and  the county  treasurer acts as the  district’s  treasurer.   We  are  asked  to 
consider the extent to which the  district’s board may  invest surplus district funds11  
without first obtaining the county treasurer’s review and approval.  Our  inquiry  does not 
concern the powers of a county treasurer when acting in the capacity of  county treasurer, 
such as general  responsibility for county-level oversight of district funds  and  

                                                 
8  § 13854(b) (“The district board may  adopt a resolution appointing a district  

treasurer other than the county treasurer and defining the duties and compensation of the  
office. The district treasurer, or any other person authorized by  the district board, shall  
draw checks or warrants to pay  any demands which have been audited and approved in  
the manner prescribed by the district board.”).  

9  See  §§ 13903, 13904, 13932, 13933, 13935 (concerning payment of warrants and 
claims for damages, issuance of general obligation bonds, and deposit of bond proceeds).  

10  § 13854(a) (“Except as provided in subdivision (b), the county  treasurer of the 
principal county shall act as the district treasurer and shall receive no compensation for  
the receipt and disbursement of money of the district.”).   

11  Govt.  Code § 53635.8  provides that, subject to a number of specific conditions, 
“a local agency, at its discretion, may invest a portion of its surplus funds in certificates  
of deposit at a commercial bank, savings bank, savings and loan association, or credit  
union that uses a private sector entity that assists in the placement of certificates of 
deposit.”   

The term “surplus funds” is not specifically  defined in Govt. Code §§ 53635.8 or  
its associated provisions.  For purposes of this opinion we assign  the term its ordinary  
meaning and assume that “surplus funds” refers to district  money  in excess of the amount 
required for current district expenses.  Cf.  Govt. Code § 53684 (concerning local 
agency’s “excess funds which are not required for immediate use”);  § 13900 (permitting 
district boards to reallocate unused balances in “appropriations for contingencies,”  
“designations and reserves no longer required [for their intended purposes],” and amounts  
in excess of anticipated amounts or not specifically set forth in the budget); § 13902  
(permitting boards to transfer “any  unencumbered surplus reserve remaining at the end of  
a fiscal  year”).  
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transactions.12   Rather, the question before us concerns  only  the particular authority that  
becomes  vested in the treasurer when  that officer acts in the capacity  of   treasurer of the 
fire protection district.   In other  words, we are asked whether the treasurer’s  authority  to  
perform district functions includes  the responsibility for screening and approving—or  
disapproving—the  district’s investment of its surplus funds out side the county treasury.  

 
This inquiry  involves examination of two related questions:  First,  when a county  

treasurer serves ex officio as district treasurer, does the treasurer exercise any different  
authority than would an appointed district treasurer?   And second, to what extent must a  
district board obt ain approval from an appointed district treasurer before it may  invest 
surplus funds outside of the county  treasury?  

 
 The County  Treasurer’s Authority  as Treasurer of the District  
 

In our view, the question whether a county  treasurer who acts  ex officio  as 
treasurer for a fire protection district  holds greater power  than would an appointed district  
treasurer must be answered in the negative.   In fact, depending on how broadly  a district  
board may  have defined  its appointed  district treasurer’s duties,13  and how much of its 
own authority the board may  have  delegated  to that appointee,14  an appointed  district  
treasurer might conceivably  exercise significantly  greater authority  than would a county  
treasurer acting ex officio.15   In any event, we conclude that  a county treasurer who  serves  
                                                 

12  See, e.g.,  Govt. Code § 27136 (co unty treasury  oversight committee).  
13  See  § 13854(b).  
14  Govt. Code § 53607 authorizes a local agency to delegate its investment  

authority to that agency’s treasurer:  
 The authority  of the legislative body  to invest or to  reinvest funds of  
a local agency, or to  sell or exchange securities  so purchased, may be 
delegated for a one-year period by the  legislative body to the treasurer of 
the local agency, who shall  thereafter assume full responsibility for those  
transactions until  the delegation of  authority is revoked or expires, and shall  
make a  monthly report of those transactions to the legislative body.   Subject  
to review, the legislative body  may  renew the delegation of  authority  
pursuant to this section each year.  
 
15  We believe  that a district  board’s authority  to define the duties  of a district  

treasurer under § 13854(b) extends only to appointed  district treasurers, for whom the  
board also may define compensation of the office.  In contrast, a county treasurer acting  
ex officio, whose role in  that capacity is described simply as “the receipt and 
disbursement of money  of  the district,” shall, by  statute, “receive no compensation” for 
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as  district treasurer  by  operation of law would have no greater authority  in that capacity  
than would an appointed district treasurer, and we believe  this to be the case specifically  
with respect to the district’s investment of  its surplus funds.16  

 
This conclusion is consistent with our reasoning  in a 2005 opinion in which we  

concluded  that a district’s revenue-shifting obligations with respect to the Educational 
Revenue Augmentation Fund17  would be no different whether the district were governed 
by  a separate elected board of directors or, instead,  by  a  county  board of supervisors that 
had appointed  itself to sit as the district board.18   As we explained there, a  “dual capacity  
legislative body”—that is, a board that serves both  as the county’s governing board and  
as a fire protection district’s governing board—performs  in only one capacity  at a  time.  
When a county  board of supervisors acts as a district’s board, it has no different  powers  
than would a  board  that had been elected or appointed  specially  to  serve as the governing  
board of a district.  The supervisors’ countywide  powers are  separate, and immaterial  
when the board  is not sitting in its countywide capacity.  Thus the board of supervisors  
“acts pursuant to the powers, duties, and prerogatives of  a district board, with the same 
limitations and consequences that a district board would experience.”19  

 
This reasoning applies  equally  in the case of a “dual  capacity” officer, such as a  

county treasurer, who may be required by  law to perform  the duties of  one  or more other  
offices.   As  courts  have observed, “Where a  public officer is declared  by  law by  virtue of  
his office—ex officio—to be also the incumbent of another public office, the two offices  

                                                                                                                                                             
that service to the district.  § 13854(a).    

16  We note that all taxes and assessments collected by a fire protection district  
must  “be paid into the county treasury for the use of the district,” §  13899, and that  
subsequent  district withdrawals  of such funds require  the  county  treasurer’s approval.   
Govt. Code § 27136.  However, we find no similar  requirement  of  deposit in the county  
treasury  with respect to other  revenues.  Cf.  § 13898 (district may  accept “any revenue,  
money, grants, goods, or services from  any  federal, state, regional, or local agency or  
from any person for any lawful purpose of the district” ), § 13935 (district’s bond 
proceeds “shall be deposited with the district treasurer in a special bond service fund”).  

 
17  Rev. & Tax. Code § 97.2(c).  
18  88 Ops.Cal.Atty.Gen. 99 (2005).  
19  88 Ops.Cal.Atty.Gen.  at 104 (citing P. States Enter., Inc. v. City of Coachella, 

13 Cal.  App.  4th 1414, 1424 (1993) and Co. of Los Angeles. v. Continental Corp.,  113  
Cal. App.   2d 207, 220 (1952)).  
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are as distinct as though occupied by  different persons.”20   Courts have found an 
exception to this rule when a single officer  is required to discharge the duties of  another  
office  at all times  and there is no provision for appointment or election of a second  
officer.    In such a  situation, each set of  duties  is  understood  to be merely a different 
aspect  of  a  single  “blended” office.21   But the general rule  remains valid when, as here,  
the two offices are distinct  in the sense that  the duties of  each may be  discharged by a  
separate elected or appointed official.22  

   
We thus conclude  that a county  treasurer, when acting as a district’s treasurer, has  

only  those duties and  powers prescribed for district treasurers  under  general law.23   That 
brings us to the question whether appointed district treasurers have  authority  to approve  
or disapprove a district’s investment of  surplus funds outside the county  treasury.  

 
 District Treasurer’s Role in Invest ment of Surplus Funds  
 

We  find  no provision either in the Fire Protection District  Law or elsewhere in the 
statutes that gives a district’s treasurer oversight responsibility  for investment of surplus 
district funds,  or that requires his or her approval as a  condition of  the district’s making  
such investments.  To the contrary, it appears that investment decisions are the province  
of the district board itself, and that a district treasurer would be involved in those  
decisions only  in the event that the board required such involvement, either by  
establishing it  as one of the defined duties  of the treasurer’s office or by  making a  
separate delegation of its own authority.  
 
 We  believe that Government Code section  53607, which authorizes a local  agency  
to delegate its investment authority to the  agency’s treasurer,  supports our conclusion  in 
this regard.   Section 53607 states that, “The authority of the legislative body to invest  or  
to  reinvest funds of a local agency  . . .  may be delegated for a one-year period by the  
                                                 

20  Union Bk.  & Tr. Co.  v. Los Angeles Co.,  2 Cal.  App.  2d 600, 608-609 (1934); 
see also City of Santa  Clara v. County of Santa Clara,  1 Cal. App. 3d 493, 495-497  
(1969).  Cf. Los Angeles County v. Superior Court, 17 Cal.  2d 707, 714-716 (1941); Price  
v. Superior Court, 186 Cal. App.   3d 156, 162-166 (1986).  

 
21  Price v. Super. Ct., 186 Cal. App. 3d at 162 (county clerk as ex officio  clerk  of  

superior court).  
22  Id.    
23  See, e.g.,  § 13854(b) (treasurer required to “draw checks or warrants to pay any  

demands which have been audited and approved in the manner  prescribed by  the district  
board”); see  also  §§ 13903, 13904, 13932, 13933, 13935.  
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legislative body to the treasurer of the local agency  . . ..”24   The opening clause of this  
provision clearly indicates  that  investment authority rests in the hands of  the local  
agency’s legislative body, absent a specific delegation of it.  
 The rule  that investment authority over district funds resides in the district’s  
governing board is reflected in several related  sections of the Government Code  as well, 
including sections 53600.3 (“all governing bodies of local agencies . . . are fiduciaries 
subject to the  prudent investor standard”); 53602 (“[t]he legislative body  shall invest only  
in notes”); 53603 (“[t]he legislative body  may  make the investment by direct purchase”); 
53604 (“[t]he legislative body  may sell, or exchange”; 53605 (“[f]rom time to time, the  
legislative body shall sell the securities so that the proceeds may  be applied ”); 53606  
(“When canceled, [purchased bonds] are no longer outstanding, unless [sic] in its  
discretion, the legislative body holds them uncanceled”); and 53608 (legislative body of  
local agency may deposit for safekeeping the bonds, notes, etc.,  reflecting local agency’s  
investments).  

Further, we note that the Legislature’s assignment  of investment power to the 
district board, while giving the board di scretion to delegate that power to its treasurer,  
mirrors  the Legislature’s treatment of investment powers  at the county level.  Under 
Government Code section 27001, it is  with  the county’s legislative body—its  board of 
supervisors—that “the authority to invest or reinvest the funds of the county”  resides.  A  
board of supervisors is also expressly permitted to delegate  its authority  (“by ordinance”)  
to the county treasurer.25  

Accordingly, we conclude that, when a  county treasurer serves as treasurer of  a 
fire protection district  that has not appointed its own treasurer, the district may  invest its  
surplus funds outside of the county  treasury  without the county treasurer’s approv al.  

                                                 
24   Emphasis added.  
25  Indeed, section 27001.1 twice  makes specific reference to Government Code 

section 53607.  Government Code § 27000.1 provides:  
Subject to Section 53607, the board of supervisors may, by  

ordinance, delegate to the county treasurer the authority to invest  or 
reinvest the funds of the county  and the funds of other depositors  in the  
county treasury, pursuant to Chapter 4 (commencing with  Section 53600)  
of Part 1 of Division 2 of Title 5.  The county  treasurer shall thereafter 
assume full responsibility for those  transactions until the board of 
supervisors either revokes its  delegation  of  authority,  by  ordinance, or  
decides not to renew the annual deleg ation, as provided in Section 53607.   
Nothing in this  section shall limit the county  treasurer’s authority pursuant  
to  Section 53635 or 53684.   
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Our conclusion does not necessarily extend to other special districts, however,  

because each type  of  district  operates  under a  different statutory  framework.  In the case  
of community service districts, for example, the Legislature has provided a significantly  
more detailed statutory  definition of duties and powers for both the county treasurer,  
when acting ex officio  as district treasurer,26  and for an appointed district treasurer.27   We 
will not undertake an analysis of all the statutes for every  type of special district here.   
For purposes of this opinion, it is sufficient to note that the need for county  treasurer  
approval of a given special district’s investment of its surplus funds depends  on whether  
the statutes governing that particular kind of district require such approval—either by the  
county treasurer specifically or by a district treasurer when one has been appointed by the 
district board.  

 
*****  

                                                 
26  Govt. Code § 61052.  
27  Govt. Code § 61053.  
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