
 
1 

08-803 
 

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 
 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

 
EDMUND G. BROWN JR. 

Attorney General 
 

_________________________ 
 
 

OPINION 
 

of 
 

EDMUND G. BROWN JR. 
Attorney General 

 
TAYLOR S. CAREY 

Deputy Attorney General 
 

 
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

 
 

No. 08-803  
 

September 24, 2009 
 

   
________________________________________________________________________ 
 
 
 

THE HONORABLE FIONA MA, MEMBER OF THE CALIFORNIA 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question:   
 
 May an entity or individual not licensed to practice medicine perform professional 
radiology services as part of a Medical Provider Network? 
 
  

CONCLUSION 
 

 An entity or individual not licensed to practice medicine may not perform 
professional radiology services, either as part of a Medical Provider Network or 
otherwise. 
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ANALYSIS 
 

We are asked whether an entity or individual who is not licensed to practice 
medicine in California may perform professional radiology services for a Medical 
Provider Network.1   We conclude that they may not. 

 
 As a result of a wide-ranging package of legislative reforms to California’s 

workers’ compensation laws passed in 2004, employers are permitted to require that their 
injured employees obtain medical services from a Medical Provider Network (MPN) that 
has been approved by the Division of Workers’ Compensation.2  The Legislature’s 
purpose in authorizing the use of MPNs is to improve medical care for injured employees 
by providing the employees with a choice of physicians for their work-related medical 
conditions.3 

 
An MPN is a network of physicians who are pre-designated to provide reasonable 

and necessary treatment to employees for work-related injuries.  MPNs are made up of 
physicians, each acting within the scope of his or her licensure, who specialize in treating 
various conditions including both occupational and nonoccupational injuries or 
conditions, with the goal that at least 25 percent of the physicians in the network will be 
“primarily engaged in the treatment of nonoccupational injuries.”4  Each MPN must 
comprise enough physicians, in enough areas of medical specialty, to be able to provide 
treatment for injuries in a timely manner.5 

 
 

1 For purposes of this opinion, we use the phrase “professional radiology services” 
to include not only creating, reading, and interpreting radiological images, but also 
related professional services such as the selection of a suitable radiologist, the selection 
of a radiology site with appropriate equipment and personnel, as well as charging and 
collecting fees for such services.  See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 170, 171 (2000). 

2 Lab. Code §§ 4616-4616.7 (added by 2004 Stat., ch. 34, § 27 (Sen. 899)). 
3 Sen. Rules Comm., Off. of Sen. Floor Analyses, Analysis of Sen. Bill No. 899 

(2003-2004 Reg. Sess.) as amended Apr. 14, 2004, p. 5. 
4 Lab. Code § 4616(a)(1). 
5 Pursuant to Labor Code section 4616.7, certain healthcare organizations, 

healthcare service plans, group disability insurance policies, and Taft-Hartley health and 
welfare funds are deemed approved MPNs. 
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 The statute authorizing the establishment of MPNs calls for the administrative 
director of the Division of Workers’ Compensation to adopt regulations implementing the 
new MPN law.  Those regulations are found in Title 8 of the California Code of 
Regulations.6  The MPN regulations are silent regarding whether ancillary medical 
services, such as radiology services, may be performed by unlicensed persons. 

   
We believe that the regulations’ silence on this issue is unsurprising; the scope of 

the regulations is limited to the scope of the enabling statute, which concerns itself solely 
with establishing a new type of administrative structure (the MPN) for providing medical 
care to injured workers’ within the workers’ compensation system.  Questions regarding 
the legality of any given medical practice are beyond the scope of the workers’ 
compensation reform legislation, and would therefore appear to us to be beyond the 
expected scope of the MPN regulations. 

 
 Nevertheless, we are informed that since 2005 there have been some complaints of 

non-professional corporations engaging in ancillary professional radiology services 
within the context of Medical Provider Networks, and we have been asked to address the 
question whether the activity remains illegal.7 

 
 To begin with, we reiterate our view that professional radiology services—
specifically including the selection of a suitable radiologist, and the selection of a suitable 
radiology facility with appropriate equipment and personnel, as well as preparing and 
interpreting radiological images—involve the exercise of professional judgment as part of 
the practice of medicine.8   Unless otherwise provided by law, it is unlawful to practice or 
attempt to practice medicine without a license.9 

 
6 8 Cal. Code Regs. §§ 9767.1-9767.16. 
7 In 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 170 (2000), before the MPN law was enacted, we 

addressed a very similar question.  There, we were asked whether a non-professional 
corporation, known as a management services organization, could enter into an 
agreement with a labor union to select, schedule, secure, and pay for radiology diagnostic 
services ordered by the union’s physician for union members and charge the union a fee 
for its management services.  We concluded that the management services organization 
would be engaged in the unlawful corporate practice of medicine under such an 
arrangement.    

8 See 83 Ops.Cal.Atty.Gen. at 171 (“[D]iagnosis by any method, device, or 
procedure is an integral aspect of the practice of medicine.”]; see also Bus. & Prof. Code 
§§ 2038, 2052, 2089. 

9 Bus. & Prof. Code §§ 2052, 2053. 
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Furthermore, California law establishes a general rule that a license to practice 

medicine may be issued only to a properly qualified person, and not to a corporate 
entity.10    The practice of medicine by a corporate entity, except a professional medical 
corporation,11 is prohibited because  “it is incongruous in the workings of a professional 
regulatory licensing scheme which is based on personal qualification, responsibility, and 
sanction . . . [and] the interposition of a lay commercial entity between the health 
professional and the patient would give rise to divided loyalties on the part of the 
professional and would destroy the professional relationship that is based on trust and 
confidence.”12   The ban applies to for-profit and not-for-profit corporations alike.13 

   
 Thus the issue presented to us narrows down to this question:  Is there anything 
about the MPN structure that would permit an unlicensed person or entity to be excepted 
from the general prohibition on corporate practice of medicine?  We think there is not.  
While the MPN arrangement is new to the workers’ compensation system, we think it is 
unreasonable to suggest that merely by introducing this new administrative structure the 
Legislature intended to allow for professional medical services to be provided by an 
association comprising both licensed professionals and unlicensed persons.  It has long 
been established that the law generally does not countenance attempts to divide the 
practice of a profession into a business side, to be conducted by an unlicensed person, 
and a professional side, which requires a license. 14   “In a professional corporation, it is  

 
10 With respect to corporations and other legal entities, Business and Professions 

Code section 2400 provides that, “Corporations and other artificial entities shall have no 
professional rights, privileges, or powers.”  See 57 Ops.Cal.Atty.Gen. 231, 232 (1974); 
55 Ops.Cal.Atty.Gen. 39, 40 (1972); 54 Ops.Cal.Atty.Gen. 126, 127 (1971).   

11 “Under Business and Professions Code sections 2406 and 2408, a medical 
corporation comprised of licensed professionals may render professional services as long 
as it is in compliance with the Moscone-Knox Professional Corporation Act (Corp. Code 
§ 13400 et seq.), which requires that only licensed persons render professional services 
on behalf of the corporation.  (Corp. Code §§ 13405, 13406(a)).”   Palmer v. Super. Ct., 
103 Cal. App. 4th 953, 963 (2002). 

12 83 Ops.Cal.Atty.Gen. at 172; see also 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 223, 225 (1982); 63 
Ops.Cal.Atty.Gen. 723, 732-733 (1980); 39 Ops.Cal.Atty.Gen. 155, 156-157 (1962). 

13 Cal. Phys. Serv. v. Aoki Diabetes Research Inst., 163 Cal. App. 4th 1506, 1515 
(2008), rev. denied 2008 Cal. LEXIS  11250 (Sept. 17, 2008); see also 83 
Ops.Cal.Atty.Gen. at 170 n. 2. 

14 Painless Parker v. Bd. of Dental Examrs., 216 Cal. 285, 296 (1932); see Garvai 
v. Bd. of Chiropractic Examrs., 216 Cal. App. 2d 374, 378 (1963); 57 Ops.Cal.Atty.Gen. 



 
5 

08-803 

                                                                                                                                                            

not always possible to divide the ‘business’ side of the corporation from the part which 
renders professional services; the subject is treated as a whole.”15  “[T]he prospective 
purchase of a piece of radiological equipment could be impacted by business 
considerations (cost, gross billings to be generated, space and employee needs), medical 
considerations (type of equipment needed, scope of practice, skill levels required by 
operators of the equipment, medical ethics), or by an amalgam of factors emanating from 
both business and medical areas. The interfacing of these variables may also require 
medical training, experience, and judgment.”16  These are among the reasons why the 
corporate practice of medicine is generally prohibited in California.17 
 

The MPN statute permits the linkage of individual providers into a network of 
providers meeting the aggregate medical service needs of the injured worker’s employer, 
but it does not eliminate licensure requirements for participants.18  Before the MPN law 
was enacted, we concluded that a non-professional corporation (known as a 
“management services organization”) would be engaged in the unlawful practice of 
medicine if it entered into an agreement with a labor union to select, schedule, secure, 
and pay for radiology diagnostic services ordered by the union’s physician for union 
members.19   We find no material difference between the kinds of activities that we 
considered in our earlier opinion and the kinds of professional radiology services that are 
under consideration here.  Nothing in the MPN law changes our opinion that these kinds 
of professional radiology services constitute the practice of medicine, nor does anything 
in the MPN law create a new exception.20 to the ban on the corporate practice of 

 
at 233; 55 Ops.Cal.Atty.Gen. 103, 107 (1972). 

15 Marik v. Super. Ct., 191 Cal. App. 3d 1136, 1140 (1987) (internal quotations and 
citations omitted). 

16 Id. at 1140  n. 4. 
17 Benjamin Franklin Life Assurance Co. v. Mitchell, 14 Cal. App. 2d 654 (1936) 

(a corporation or unlicensed person may not practice, directly or indirectly, certain 
learned professions such as medicine, dentistry, and the like). 

18 See Lab. Code § 4616(a) (describing “physicians” and “medical treatment” to be 
made available by MPNs).  

19 83 Ops.Cal.Atty.Gen. at 174. 
20 Business and Professions Code section 2400 itself permits limited exceptions to 

the ban, in that it permits physicians to be employed “on a salary basis by licensed 
charitable institutions, foundations, or clinics, if no charge for professional services 
rendered patients is made by any such institution, foundation or clinic.”  See, e.g., Co. of 
Los Angeles v. Ford, 121 Cal. App. 2d 407, 413-414 (1953) (§ 2400 was not violated 
when county hired medical schools and their students as independent contractors to 
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medicine. 
 

 We have previously made clear our view that “any reevaluation of the long 
standing proscription against the unlicensed corporate practice of medicine in any form 
should and must fall within the exclusive province of the Legislature.”21   Since then, the 
Legislature has taken no action to alter or amend our interpretation of the laws governing 
the practice of medicine.  Under these circumstances, we can assume that the Legislature 
is aware of and continues to endorse our view of the law on this issue.22 

 
 For all these reasons we conclude that an entity or individual not licensed to 

practice medicine may not perform professional radiology services, either as part of an 
MPN or otherwise.23 
 

***** 
 

 
provide patient services, where county was obligated to provide care for indigents; 
schools did not offer medical services to public generally; and school administrators 
played no part in doctor-patient relationships).  Express statutory exceptions allow 
university medical schools to operate clinics primarily for the purpose of medical 
education (Bus. & Prof. Code § 2401(a)); allow certain nonprofit corporations to operate 
clinics for the purpose of medical research (id. at 2401(b)); and allow certain narcotic 
treatment programs and public hospitals to employ medical professionals under specified 
conditions (id. at § 2401 (c),(d), 2401.1.)  In addition, section 2400 does not apply to 
medical or podiatry corporations practicing pursuant to the Moscone-Knox Professional 
Corporation Act (see Corp. Code § 13400, et seq.).  

21 55 Ops.Cal.Atty.Gen. at 107. 
22 Ventura v. City of San Jose, 151 Cal. App. 3d 1076, 1080 (1984). 
23 It has been brought to our attention that the Department of Industrial Relations, 

Division of Workers’ Compensation, has posted on its public website a segment entitled 
“Frequently Asked Questions” which addresses the issue of the unauthorized practice of 
medicine in a manner that may leave readers in doubt about whether the law has changed 
since we issued our 2000 opinion.  We have been requested to direct the Department of 
Industrial Relations to revise its website comments to conform to our opinions.  Although 
we invite the Department to review its published information in light of our opinions on 
this subject, we are without jurisdiction or authority to issue such a direction. 


