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THE HONORABLE MICHAEL P. MURPHY, COUNTY COUNSEL FOR THE 
COUNTY OF SAN MATEO, has requested an opinion on the following question: 

Is the elective office of city clerk incompatible with the elective office of trustee of 
an elementary school district located within the same city? 

CONCLUSION 

The elective office of city clerk is not incompatible with the elective office of 
trustee of an elementary school district located within the same city. 
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We are informed that a trustee of the Jefferson Elementary School District,1 who 
had served in that capacity since her election to office in 2003, stood for and was elected 
to the office of City Clerk of the City of Daly City in 2008, taking office in January, 
2009, and holding both offices for a period of time.  She has since resigned from the 
school district board. Although the resignation eliminated any immediate potential for 
conflict, the issue has continuing relevance because it may recur. Additionally, because 
we last gave an opinion on this issue in 1953, the question affords us an opportunity to 
bring our analysis of the relevant issues up to date. 

ANALYSIS 

“At common law the holding of one office does not of itself disqualify the 
incumbent from holding another office at the same time, provided there is no 
inconsistency in the functions of the two offices in question. But where the functions of 
two offices are inconsistent, they are regarded as incompatible.”2 In 2005, the 
Legislature codified the common law doctrine of incompatible offices by enacting 
Government Code section 1099.3 Section 1099 provides that a “public officer” shall not 
“simultaneously hold two public offices that are incompatible.” Offices may be 
incompatible for a number of reasons, including the circumstances that “[e]ither of the 
offices may audit, overrule, remove members of, dismiss employees of, or exercise 
supervisory powers over the other office or body;”4 that “there is a possibility of a 
significant clash of duties or loyalties between the offices;”5 or that “[p]ublic policy 
considerations make it improper for one person to hold both offices.”6 In the event that 
two public offices are incompatible, the first office is deemed to have been forfeited 
when the person accedes to the second office.7 For the prohibition to apply, each position 

1 The Jefferson Elementary School District serves Kindergarten through 8th grade 
students from four contiguous areas in San Mateo County: Daly City, Colma, Broadmoor 
Village, and part of Pacifica.  See http://www.jsd.k12.ca.us/District. 

2 See People ex rel. Chapman v. Rapsey, 16 Cal. 2d 636, 642 (1940); People ex 
rel. Deputy Sheriffs’ Assn. v. Co. of Santa Clara, 49 Cal. App. 4th 1471, 1481 (1996); 81 
Ops.Cal.Atty.Gen. 344, 345 (1998). 

3 2005 Cal. Stat. ch. 254, § 1. 
4 Govt. Code § 1099(a)(1). 
5 Id. at (a)(2). 
6 Id. (a) (3). 
7 Id. at (b); People ex rel. Chapman, 16 Cal. 2d at 644; see 3 McQuillin, Municipal 
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must be a public office carrying some measure of sovereign power, and not merely a 
position of employment.8 In addition, there must be an absence of statutes permitting 
both offices to be held by one person.9 

The rule does not await the occurrence of an actual clash before taking effect, but 
intercedes to prevent it; the mere possibility of a conflict is sufficient to make two offices 
incompatible.10 “Only one potential significant clash of duties or loyalties is necessary to 
make offices incompatible.”11 Regardless of the honor or integrity of the incumbent, one 
individual cannot hold two incompatible offices at the same time.  It is the nature of the 
office, not the character of the individual, that determines the rule’s application.  The 
essence of the doctrine of incompatible offices is that a public officer should never be in 
the position of having to disqualify himself or herself from performing the functions of 
one office because he or she happens to be the incumbent of another office.  “He can only 
perform the duties of one office by neglecting to perform the duties of the other. It is not 
for him to say in a particular instance which he will perform and which he will not. The 
public has a right to know with certainty.”12 

For purposes of the doctrine of incompatible offices, a “public office” may be 
defined as: 

… the right, authority, and duty, created and conferred by law, the tenure of 
which is not transient, occasional, or incidental, by which for a given period 
an individual is invested with power to perform a public function for the 
benefit of the public.  [Citation.] … The most general characteristic of a 
public officer, which distinguishes him from a mere employee, is that a 
public duty is delegated and entrusted to him, as agent, the performance of 
which is an exercise of a part of the governmental functions of the 
particular political unit for which he, as agent, is acting … . [Citations.]13 

Corporations (3d ed. 2001) § 1267 at 367. 
8 Govt. Code § 1099(c); see 58 Ops.Cal.Atty.Gen. 109, 111 (1975). 
9 38 Ops.Cal.Atty.Gen. 113 (1961); see Govt. Code § 1099(a); 81 

Ops.Cal.Atty.Gen. at 345; 78 Ops.Cal.Atty.Gen. 60, 62-63 (1995). 
10 See 63 Ops.Cal.Atty.Gen. 623 (1980). 
11 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 199, 200 (2002). 
12 People ex rel. Chapman, 16 Cal. 2d at 636, 643; see also 38 Ops.Cal.Atty.Gen. 

121, 125 (1961). 
13 Dibb v. Co. of San Diego, 8 Cal. 4th 1200, 1212 (1994) (emphasis in original). 
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The delegation to the officer of a portion of the sovereign functions of government may 
be “either legislative, executive, or judicial.”14 

“[A] local school district board of education is unquestionably a public office,”15 

as is the elective office of city clerk.16 The issue is whether these offices are 
incompatible within the meaning of section 1099.  We have examined the compatibility 
of the office of school board trustee with the office of city clerk before.  In 1953, we 
determined that the combined office of clerk/assessor was compatible with that of a 
school board member.17 Noting that the clerk/assessor’s duties were “ministerial in 
character,”18 we concluded that, “The exercise of these duties involving the administration 
of city government would not require contradictory or inconsistent action, or a division of 
loyalty, with the exercise of the same person of the legislative responsibilities given the 
office of trustee of a union high school district.”19 

In contrast, in 1982 we were asked whether the offices of city council member and 
school district trustee were incompatible when the city and the school district had 
territory in common.20 We concluded that they were.  We noted that clashes might arise 
from various situations in which a school board and a city council may engage in 
relationships or contracts with each other, such as arrangements for child care centers, 
community recreation, health supervision, library facilities, sewage facilities, or the sale 
or lease of real property.21 In addition, we observed that either public body may 
condemn property of the other in eminent domain proceedings where a superior use could 
be shown; that school districts can dedicate real property to cities for certain public 

14 Spreckels v. Graham, 194 Cal. 516, 530 (1924). 
15 56 Ops.Cal.Atty.Gen. 556, 557 (1973). 
16 21 Ops.Cal.Atty.Gen. 117 (1953). 
17 Id. at 117. 
18 “A ministerial act . . . is one that a public officer is required to perform in a 

prescribed manner in obedience to the mandate of legal authority and without regard to 
his own judgment or opinion concerning the propriety or impropriety of the act to be 
performed, when a given state of fact exists.” People ex rel. Fund Am. Cos. v. Calif. Ins. 
Co., 43 Cal. App. 3d 423, 432 n. 6 (1974). 

19 21 Ops.Cal.Atty.Gen. at 117. 
20 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 606 (1982). 
21 Id. (citing 48 Ops.Cal.Atty.Gen. 141 (1966)). 
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purposes; that, in the establishment of a city master plan, the city may chart the location 
of future schools; and that city officials are charged with enforcement of health and safety 
regulations within the schools. 

In 1997, for essentially the same reasons, we concluded that the office of city 
manager of the City of South San Francisco was incompatible with the office of trustee 
of the South San Francisco Unified School District.22 We concluded that the duties and 
responsibilities of city government, as conferred on the city manager, and those of the 
school district, as exercised by its board members, present multiple points of potential 
conflict rendering the offices incompatible. 

In the 1982 and 1997 opinions, our analysis did not comprise a bare 
characterization of each office as “legislative” or ministerial,” but rather included a 
comprehensive examination of the duties and responsibilities of each office and on the 
potential for conflicts between them.  We follow the latter course here, as well.  Having 
already touched upon the duties of a school district and, by extension, a board trustee, we 
now revisit the duties and responsibilities of a city clerk to determine whether there has 
arisen any cause to alter the conclusion we reached in 1953. 

It is the duty of a city clerk to keep accurate records of the proceedings of the 
city’s legislative body;23 to keep accounting records reflecting the financial condition of 
the city;24 and to summarize and publish the city’s financial reports25 within the time 
prescribed.26 The clerk is authorized to administer oaths or affirmations,27 keeps a record 
of all city ordinances;28 is the custodian of the city seal;29 and, unless otherwise provided, 
acts as the ex officio tax assessor.30 

22 80 Ops.Cal.Atty.Gen. 74, 77, 78 (1997). 
23 Govt. Code § 40801. 
24 Id. at § 40802. 
25 Id. at § 40804. 
26 Id. at § 40805; see 40805.5 (financial and accounting duties may be transferred 

to a director of finance if that office is establish by local ordinance).  
27 Id. at § 40814. 
28 Id. at § 40806. 
29 Id. at § 40811. 
30 Id. at § 40810.  
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Pursuant to the Political Reform Act of 1974 (the Act),31 city clerks are also 
designated “filing officers” for various reports and disclosure statements that are required 
by the Act.32 For instance, the city clerk is the filing officer for statements of economic 
interest, which must be filed by certain public officials (including school district trustees), 
and for campaign statements and periodic statements of contributions received and 
expenditures made in connection with local election activities.33 Filing officers have the 
following duties under the Act: 

(a) Supply the necessary forms and manuals prescribed by the Commission; 

(b) Determine whether required documents have been filed and, if so, 
whether they conform on their face with the requirements of this title; 

(c) Notify promptly all persons and known committees who have failed to 
file a report or statement in the form and at the time required by this title; 

(d) Report apparent violations of this title to the appropriate agencies; and 

(e) Compile and maintain a current list of all reports and statements filed 
with this office.34 

Do a city clerk’s responsibilities as a filing officer clash with a school district 
trustee’s duty to file statements under the Political Reform Act?35 We do not think so. 
Although a filing officer must “determine whether original documents filed conform on 
their face with the requirements of the Political Reform Act and regulations adopted 
pursuant to the Act,”36 the clerk has no responsibility to review the statements 

31 Id. at § 81000 et seq. 
32 See id. at § 82027. 
33 Id. at § 84215. 
34 Id. at § 81010. 
35 Because the Jefferson Elementary School District is not wholly within the city’s 

boundaries, the campaign statements required of candidates for the school district board 
are not filed solely with the city clerk but must also be filed with the county’s designated 
election official.  This is so because all candidates, and committees controlled by the 
candidates, must file the required campaign statements with each filing officer having 
jurisdiction of their office.  2 Cal. Code Regs. § 18405. 

36 Id. at § 18110(b). 
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substantively, but is required only to ensure that a copy was filed.37 With respect to that 
duty, section 18110(a) of Title 2 of the California Code of  Regulations provides: 

(1) In order to fulfill his or her duty to determine whether required 
documents have been filed, if the filing officer is aware that a candidate or 
committee has an obligation to file a campaign statement and has failed to 
do so, the filing officer shall notify the candidate or committee of the 
obligation to file a statement. 

(2) In determining whether required documents have been filed, the filing 
officer shall not be required to conduct any investigation to determine 
whether a committee or candidate has an obligation to file a campaign 
statement. This subdivision is not intended to prevent the filing officer 
from performing such an investigation.38 

Thus, the clerk’s duties as a filing officer for a school district trustee’s statements do not 
include any power to audit, overrule, supervise, or remove the trustee. 

In our view, the offices of city clerk and of school district trustee are not 
incompatible.  The duties of the office of trustee require the incumbent to exercise his or 
her independent judgment and discretion on a wide variety of subject matter and policy 
decisions affecting the district. By contrast, although a city clerk also exercises the 
sovereign powers of his or her office, this is done primarily in an executive capacity.  To 
the extent that a city clerk is called upon to exercise judgment and discretion—for 
example, in setting policy for recordkeeping functions, or in deciding what information to 
include in summary financial reports—those areas of discretion are not likely to give rise 
to any conflict with the office of school district trustee. 

With respect to filing obligations in particular, we have already noted that the 
clerk’s duties do not involve second-guessing the actions of a trustee.  Furthermore, filing 
obligations are imposed upon the individual incumbent of an office, not upon the office 
itself.39 Compliance is a duty owed by the individual and does not implicate the 

37 Id. at § 18405. 
38 Although this subdivision permits a filing officer to perform an investigation, 

such inquiry would be limited to whether the candidate or committee is required to file a 
campaign statement, not whether they are qualified to file. 

39 The statutory filing requirements are imposed on candidates (and on the 
committees they control).  A candidate is defined as “an individual who is listed on the 
ballot or who has qualified to have write-in votes on his or her behalf counted by election 
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authority, duties, or responsibilities of the office.  Therefore, while a conflict could 
conceivably arise between an officer who is required to file certain documents and the 
officer responsible for monitoring compliance, that possibility would not bring the two 
offices into conflict. 

In all other respects that we can discern, neither office has the authority to audit, 
overrule, remove members of, dismiss employees of, or exercise supervisory powers over 
the other.  The policy jurisdiction of the school board does not intersect with that of the 
city clerk.  The duties of the two offices are not repugnant, nor do they overlap.  Their 
exercise by the same individual therefore would not require contradictory or inconsistent 
action detrimental to the public interest. 

For purposes of clarification, we emphasize that, although our conclusion has not 
changed, our analysis of these issues has evolved over time.  In particular, we note that 
the reasoning of our 1953 opinion relied heavily on a distinction between ministerial and 
legislative duties.  While we do not minimize the usefulness of that distinction as an 
analytical tool, it is important to note that it is not necessarily dispositive of an 
incompatibility issue. 

In some cases, of course, the distinction may play a decisive role. For example, in 
2004, we were asked to determine whether the offices of undersheriff and county 
veterans service officer (CVSO) were incompatible.40 There, after carefully scrutinizing 
the duties of the undersheriff and the CVSO, we determined that the duties of the latter 
were largely administrative and ministerial in nature and did not involve the exercise of 
independent, policy-making judgment and discretion that are characteristic of a public 
office.  These factors led us to conclude that the position of CVSO was not a public 
office, but was, in fact, an employment, which does not fall within the incompatible 
office prohibition. 

Here, however, both of the offices under consideration fall within the statutory 
definition of a public office, as we have concluded on several occasions.  The ministerial 
nature of many of the duties of the city clerk’s office remains an important factor for 
analysis, but only insofar as it informs the paramount consideration whether “[the] 
exercise of these duties involving the administration of city government would not 
require contradictory or inconsistent action, or a division of loyalty”41 giving rise to a 

officials, for nomination for or election to any elective office.” Govt. Code § 82007 
(emphasis added). 

40 87 Ops.Cal.Atty.Gen. 142 (2004). 
41 21 Ops.Cal.Atty.Gen. at 117. 
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substantial potential for a clash with the office of school board trustee. 

Where the duties of a particular “public office” are largely ministerial, the 
potential areas in which that office will clash with the duties of another office may be 
greatly reduced, but will not necessarily be eliminated. An office-to-office comparison of 
duties is still necessary.  Our 1953 characterization of the city clerk’s duties as ministerial 
underscored, perhaps misleadingly, the limited range of discretionary authority inherent 
in the city clerk’s office. Ultimately, however, the key to determining whether one office 
is incompatible with another must always lie in determining the potential for conflict 
between the two offices. 

We conclude that the elective office of city clerk is not incompatible with the 
elective office of trustee of an elementary school district located within the same city.42 

***** 

42 We note that section 2.06.010 of the Daly City Municipal Code provides, inter 
alia: “The city clerk shall devote his entire time and attention during business hours to 
the duties of the city clerk as such duties are prescribed in the Government Code of the 
state.” Whether the holding of dual offices would violate any incompatible-activities 
policies of Daly City or of the Jefferson Elementary School district is beyond the scope 
of this opinion. 
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