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THE HONORABLE CAROL LIU, MEMBER OF THE STATE SENATE, has 
requested an opinion on the following questions: 

1. Under the provisions of the Ralph M. Brown Act, which generally require local 
governmental bodies to conduct open and public meetings, may a majority of the 
members of a city council meet outside the city’s boundaries to attend a non-public tour 
of the facilities of a water district that provides services to the city for the purpose of 
acquiring information regarding those services? 

2. If not, may a majority of the members of a city council attend the 
extraterritorial facilities tour if it were instead held as a noticed, public meeting of the 
council? 
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CONCLUSIONS
 

1. Under the provisions of the Ralph M. Brown Act, a majority of the members of 
a city council may not meet, either outside or inside the city’s boundaries, to attend a 
private tour of the facilities of a water district that provides services to the city for the 
purpose of acquiring information regarding those services. 

2. A majority of the members of a city council may attend a tour of the 
extraterritorial water-district facilities if the tour is held as a noticed and public meeting 
of the council for the purpose of inspecting the facilities and the topics raised and 
discussed at the meeting are limited to items directly related to the facilities being 
inspected. 

ANALYSIS 

We are told that various officers and employees of a California city have been 
invited on a trip to tour water facilities located outside the city’s boundaries and owned 
by the metropolitan water district of which the city and numerous other local agencies are 
constituent members.  While these constituent member agencies are all located in 
Southern California, the facilities to be toured are located in Northern California, near the 
Sacramento Delta.  The tour would not be open to the public at large, but only to invited 
guests. Given these circumstances, local officials are concerned whether a majority of 
the members of the city council would be able to jointly tour the district facilities without 
violating the terms of the Ralph M. Brown Act,1 which generally provide that the 
legislative bodies of local governmental agencies must hold their meetings in open and 
public sessions.  In the event they may not, we have also been asked in the alternative 
whether such a tour could be held in compliance with the Brown Act if the council 
provided public notice of its intent to meet outside the city’s boundaries and the tour were 
held open to the public. 

For the reasons that follow, we conclude that a majority of city council members 
may not attend a private tour of the water district’s facilities for the purpose of acquiring 
information relevant to the services that the water district provides or may provide to the 
city, because the members’ attendance at the tour would constitute an unlawful closed 
meeting within the meaning of the Brown Act.  We also conclude that a majority of the 
city council could lawfully attend a tour of the extraterritorial facilities if the tour were 
properly noticed and held open to the public, provided further that the tour were 
conducted for the purpose of touring the facilities and that the topics raised and discussed 

1 Govt. Code §§ 54950-54963 (hereafter Brown Act or Act). 
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at the meeting/tour were limited to those items directly related to the facilities being 
inspected. 

The Brown Act is a public access law.  It was adopted “to ensure the public’s right 
to attend the meetings of public agencies,”2 as well as “to facilitate public participation in 
all phases of local government decisionmaking and to curb misuse of the democratic 
process by secret legislation.”3 The Legislature has made its intentions in this regard 
explicit: 

[T]he Legislature finds and declares that the public commissions, 
boards and councils and the other public agencies in this State exist to aid 
in the conduct of the people’s business.  It is the intent of the law that their 
actions be taken openly and that their deliberations be conducted openly. 

The people of this State do not yield their sovereignty to the 
agencies which serve them. The people, in delegating authority, do not 
give their public servants the right to decide what is good for the people to 
know and what is not good for them to know. The people insist on 
remaining informed so that they may retain control over the instruments 
they have created.4 

Thus, the Brown Act carries out the command set forth in the California Constitution that 
“[t]he people have the right of access to information concerning the conduct of the 
people’s business, and therefore, the meetings of public bodies and the writings of public 
officials and agencies shall be open to public scrutiny.”5 Because it is a remedial statute, 
the Brown Act “should be construed liberally in favor of openness so as to accomplish its 
purpose and suppress the mischief at which it is directed.”6 This is consistent with both 
the general rule that civil statutes designed to protect the public are to be “broadly 

2 Freedom Newsp. Inc. v. Orange Co. Employees Ret. Sys., 6 Cal. 4th 821, 825 
(1993). 

3 Cohan v. City of Thousand Oaks, 30 Cal. App. 4th 547, 555 (1994). 
4 Govt. Code § 54950. 
5 Cal. Const. art. I § 3(b)(1); see Cal. Const. art. I § 26 (“The provisions of this 

Constitution are mandatory and prohibitory, unless by express words they are declared to 
be otherwise.”). 

6 Intl. Longshoremen’s and Warehousemen’s Union v. Los Angeles Export 
Terminal, Inc., 69 Cal. App. 4th 287, 294 (1999); see San Diego Union v. City Council, 
146 Cal. App. 3d 947, 955 (1983). 
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construed in favor of that protective purpose”7 and our constitution’s directive that a 
public-access statute, such as the Brown Act, “shall be broadly construed if it furthers the 
people’s right of access, and narrowly construed if it limits the right of access.”8 

1. Is the proposed facilities tour a “meeting” for Brown Act purposes? 

Under the Brown Act, meetings of a local legislative body9 must be noticed and— 
unless a statutory exception applies that would authorize a closed session10—held open to 
the public.11 A “meeting” is defined as: 

any congregation of a majority of the members of a legislative body at the 
same time and location, including teleconference location . . . , to hear, 
discuss, deliberate, or take action on any item that is within the subject 
matter jurisdiction of the legislative body.12 

The issue here is whether a tour of a water district’s facilities would constitute a 
“meeting” of the city council for purposes of the Brown Act. If so, then failure to hold 
the event open to the public would violate the Act’s open meeting requirement.13 

It is well settled that the Brown Act’s definition of “meeting” encompasses 
informal deliberative and fact-finding sessions, in addition to those in which formal 

7 People ex rel. Lungren v. Super. Ct., 14 Cal. 4th 294, 313 (1996). 
8 Cal. Const. art. I, § 3(b)(2). 
9 A city council is a “local legislative body.” See Govt. Code §§ 54951 (“local 

agency” includes general and charter cities), 54952(a) (“legislative body” includes 
“governing body of a local agency”); Joiner v. City of Sebastopol, 125 Cal. App. 3d 799, 
801-802 (1981). 

10 The Act contains exceptions that authorize local bodies to adjourn otherwise 
open and public meetings into closed session in order to consider specific subjects, such 
as pending or anticipated litigation (Govt. Code § 54956.9), public employee evaluation 
and discipline (Govt. Code § 54957), and negotiation of price and terms of payment for 
real estate transactions (Govt. Code § 54956.8). See Hamilton v. Town of Los Gatos, 213 
Cal. App. 3d 1050, 1055 (1989).  The closed-meeting provisions are not at issue here. 

11 Govt. Code §§ 54953(a), 54954(a). 
12 Govt. Code § 54952.2(a). 
13 Govt. Code § 54953(a). 
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action is taken.14 The Act’s intent is that “deliberation as well as action occur openly and 
publicly. Recognition of deliberation and action as dual components of the collective 
decision-making process brings awareness that the meeting concept cannot be split off 
and confined to one component only, but rather comprehends both and either.”15 Thus, a 
“meeting” is not limited to those legislative sessions in which a legislative body decides 
upon a particular course of action, but also includes sessions conducted for the “collective 
acquisition and exchange of facts preliminary to the ultimate decision.”16 For example, a 
session between a school board and a consortium of three real estate brokers in which the 
board garnered information about the brokers’ qualifications to perform future services 
constituted a “meeting” for Brown Act purposes, even though the board did not commit 
to retain any of the brokers.17 

Nor is the lack of a conventional meeting format determinative. “As operative 
criteria, formality and informality are alien to the law’s design, exposing it to the very 
evasions it was designed to prevent.  Construed in the light of the Brown Act’s 
objectives, the term ‘meeting’ extends to informal sessions or conferences . . . designed 
for the discussion of public business.”18 Thus, where a quorum of a school board viewed 
a “censorship film” that pertained to a pending curriculum controversy, and did not 
conduct any follow-up discussion about the film or the controversy, the viewing of the 
film “was itself an act of collective acquisition of information” relating to the 
controversy” and therefore constituted a meeting subject to the provisions of the Act.19 

In this case, the question is whether a majority of members of a city council may 
attend a private tour of water facilities owned and operated by the water district that 
provides water services to the city. We presume—and we have received no indications to 
the contrary—that the tour would include the acquisition of information relevant to the 
water services that the district provides, or may provide, to the city.  In our view, the 
gathering of such information amounts to public business within the council’s 

14 Roberts v. City of Palmdale, 5 Cal. 4th 363, 375-376 (1993). 
15 Sacramento Newsp. Guild v. Sacramento Co. Bd. of Supervisors, 263 Cal. App. 

2d 41, 47 (1968). 
16 Id. at 47-48; see 216 Sutter Bay Assocs. v. Co. of Sutter, 58 Cal. App. 4th 860, 

876, 877 (1997). 
17 Rowen v. Santa Clara Unified Sch. Dist., 121 Cal. App. 3d 231, 233-234 (1981). 
18 Sacramento Newsp. Guild, 263 Cal. App. 2d at 50-51; see also 42 

Ops.Cal.Atty.Gen. 61, 67 (1963) (“informal,” “study,” “discussion,” “informational,” or 
“precouncil” gatherings of quorum are meetings within Brown Act). 

19 Frazer v. Dixon Unified Sch. Dist., 18 Cal. App. 4th 781, 796 (1993). 
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jurisdiction.  Accordingly, as it has been described to us, the tour would be a “meeting” if 
a majority of the council were to participate, and thus it would be a violation of the 
Brown Act to conduct it privately.20 And finally, because this part of our analysis does 
not have a geographical aspect (as opposed to our analysis of the second question, infra), 
our conclusion would be the same whether the tour were conducted outside or inside the 
city’s boundaries.  

Therefore we conclude that a majority of the members of a city council may not 
lawfully meet, either outside or inside the city’s boundaries, to attend a private tour of the 
facilities of a water district that provides services to the city for the purpose of acquiring 
information regarding those services. 21 

2. May a facilities tour be conducted as an open and noticed meeting? 

We next consider whether a majority of city council members could lawfully 
attend an informational tour outside of the city’s boundaries if the tour were held open to 
the public, and the city council provided public notice of its intent to meet in this manner.  
As discussed below, we believe an extraterritorial tour could lawfully proceed as an open 
and noticed meeting of the city council, as long as applicable statutory requirements are 
satisfied. 

Generally speaking, “regular and special meetings of the legislative body shall be 
held within the boundaries of the territory over which the local agency exercises 
jurisdiction . . . .”22 There are, however, exceptions to this general requirement.23 Of 
those, the only one with potential application to this situation24 is the one that permits a 

20 The district attorney or any other interested person may seek injunctive, 
mandamus, or declarative relief in the superior court for the purpose of stopping or 
preventing actual or threatened Brown Act violations.  Govt. Code § 54960(a). 

21 While the Brown Act lists five types of gatherings that “a majority of the 
members of a legislative body” may attend without convening a “meeting” for purposes 
of the Brown Act (see Govt. Code § 54952.2(c)(2)-(6)), none of them apply to the current 
situation. Four of the exceptions—subdivisions (c)(2), (c)(3), (c)(4), and (c)(6)—require 
that the event in question be held open to the public nevertheless.  A fifth—subdivision 
(c)(5)—is reserved for “purely social or ceremonial occasion[s].” 

22 Govt. Code § 54954(b). 
23 Govt. Code § 54954(b)(1)-(7). 
24 An exception exists for “meetings or discussions of multiagency significance 

that are outside the boundaries of a local agency’s jurisdiction,” provided that such a 
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local legislative body to meet outside its jurisdiction in order to: 

[i]nspect real or personal property which cannot be conveniently brought 
within the boundaries of the territory over which the local agency exercises 
jurisdiction provided that the topic of the meeting is limited to items 
directly related to the real or personal property.25 

We believe that this statute, which permits a local agency to hold certain meetings 
outside its territorial boundaries, may be fairly characterized as one that “limits the 
[people’s] right of access”26 to information concerning public business. This is so, we 
think, because an extraterritorial meeting—even if conducted for a valid reason and even 
if noticed and held open to the public—can generally be expected to be more difficult for 
citizens to attend than a regular meeting of the local agency. Both because of its access-
limiting potential, and because it is an exception to a general statutory command, we are 
required to construe the statute narrowly. 27 

Still, we must give meaning to the words actually used in the exception, and “give 
them their usual, ordinary meaning, which in turn may be obtained by referring to a 
dictionary.”28 “Inspect” is ordinarily defined as a verb meaning to “‘view closely and 
critically’ (as in order to ascertain quality or state, detect errors, or otherwise appraise)” 

meeting physically takes place “within the jurisdiction of one of the participating local 
agencies and be noticed by all participating agencies.”  See Govt. Code § 54954(b)(3). 
But this exception applies to multi-agency meetings, whereas here we have only been 
asked whether the city council may notice the extraterritorial facilities tour as one of its 
own meetings. Also, because the water district—rather than the city—owns the facilities 
to be toured, we find inapplicable the extraterritorial exception that permits a local 
legislative body to meet outside its jurisdiction “if the meeting takes place in a facility 
owned by the agency, [and other conditions are met].”  See Govt. Code § 54954(b)(6) 
(emphasis added).   

25 Govt. Code § 54954(b)(2). 
26 Cal. Const. art. I § 3(b)(2). 
27 Id.; see Shapiro v. San Diego City Council, 96 Cal. App. 4th 904, 917 (2002); 

San Diego Union v. City Council, 146 Cal. App. 3d 947, 954-955 (1983); see also Rudd 
v. Cal. Cas. Gen. Ins. Co., 219 Cal. App. 3d 948, 952 (1990) (statutory language “must 
be construed in the context of the statutory framework as a whole, keeping in mind the 
policies and purposes of the statute, and where possible the language should be read so as 
to conform to the spirit of the enactment”). 

28 Smith v. Selma Community Hosp., 188 Cal. App. 4th 1, 30 (2010). 
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or to “‘view and examine formally or officially’ (as troops or arms).”29 We believe it is 
reasonable to assume that a tour of public facilities by a group of interested public 
officials amounts to an inspection of the facilities, as that term is commonly understood. 
And, undoubtedly, the water facilities “cannot be conveniently brought”30 from their 
Northern California location either to the city or to any of the other Southern California 
local agency members of the water district. 

In addition, the exception requires “that the topic of the meeting is limited to items 
directly related to the real or personal property” being inspected.  In other words, the 
council members would not be permitted to discuss, deliberate, or take action on items 
not directly related to the facilities being inspected.  This requirement effectively 
precludes a local legislative body (or anyone else construing the statute) from taking an 
expansive view of what an authorized “inspection” might encompass.  Ultimately, for a 
city council to bring its meeting within the exception for an extraterritorial inspection of 
property, a facilities tour would need to be conducted as a noticed and public meeting 
pertaining only to the facilities being inspected. 

Therefore, we conclude that a majority of the members of a city council may 
attend a tour of the extraterritorial water-district facilities if the tour is held as a noticed 
and public meeting of the council for the purpose of inspecting the facilities and the 
topics raised and discussed at the meeting are limited to items directly related to the 
facilities being inspected. 

***** 

29 See Webster’s New International Unabridged Dictionary 1170 (3d ed., Merriam-
Webster 2002). 

30 See Govt. Code § 54954(b)(2). 
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