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:
 

THE HONORABLE JIM SILVA, MEMBER OF THE STATE ASSEMBLY, has 
requested an opinion on the following questions: 

1. Where a community services district has received approval from a Local 
Agency Formation Commission to exercise its latent power to provide police protection 
and law enforcement services within its boundaries, may that district contract with the 
county or another local public agency in order to have the county sheriff or another local 
agency police department provide those services? 

2. If so, does state law require the district to first obtain competitive bids or 
otherwise solicit proposals from multiple parties? 
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CONCLUSIONS
 

1. Where a community services district has received approval from a Local 
Agency Formation Commission to exercise its latent power to provide police protection 
and law enforcement services within its boundaries, that district may contract with the 
county or another local public agency in order to have the county sheriff or other local 
agency police department provide those services. 

2. Where a community services district has received approval from a Local 
Agency Formation Commission to exercise its latent power to provide police protection 
and law enforcement services within its boundaries and that district desires to contract 
with the county or another local public agency in order to have the county sheriff or other 
local agency police department provide those services, state law does not require the 
district to first obtain competitive bids or otherwise solicit proposals from multiple 
parties. 

ANALYSIS 

The Community Services District Law1 provides for the establishment of 
community services districts, which are local entities that consist of unincorporated 
territory and “possess many of the rights, and perform many of the functions, normally 
regarded as municipal in nature.”2 We are informed that one such district (District)3 

wishes to exercise its “latent power”4 to provide police protection and law enforcement 

1 Govt. Code §§ 61000-61144 (“CSD Law”).  All further references to sections of the 
Government Code are by section number only. 

2 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 183, 185 (1990); see also 89 Ops.Cal.Atty.Gen. 148, 149 
(2006). 

3 These questions were submitted with reference to the Rossmoor Community 
Services District, which is located in the northwestern portion of Orange County.  At one 
time, a separate statutory scheme governed this specific district. See former §§ 60400-
60971. Those provisions have been repealed.  2000 Stat. ch. 506 § 25; 1985 Stat. ch. 60 
§ 2; 1982 Stat. ch. 487 § 4; 1955 Stat. ch. 1746 § 2. At present, the general provisions of 
the CSD Law apply to Rossmoor and other community services districts statewide, so we 
couch our discussion in general terms.  

4 For purposes of the CSD Law, a “latent power” means “those services and facilities 
authorized under Part 3 [of the CSD Law] (commencing with Section 61100) . . . , that a 
district did not provide prior to January 1, 2006.”  § 61002(h). 
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services within its jurisdictional limits.5 While a community services district must obtain 
the approval of its Local Agency Formation Commission (LAFCO) before exercising any 
latent power,6 the questions presented here assume that the District has secured or will 
secure the requisite LAFCO approval.7 Once the District receives such approval, its 
board of directors “may, by ordinance, order the exercise of [the] power [so approved].”8 

Thus, the questions presented for our consideration are whether the District, with 
LAFCO approval, may contract with the county or another local public agency to have 

5 See § 61100(i). 
6 § 61106(a); see also §§ 56654(b), 56824.10-56824.14. LAFCO proceedings of the 

type contemplated here are premised on the idea that a district’s “‘decision to engage in 
new or different functions by exercising some or all of its latent powers has the potential 
to impact the balance of services in a county.’”  See South San Joaquin Irr. Dist. v. Super. 
Ct., 162 Cal. App. 4th 146, 156 (2008) (examining legislative intent behind relevant 
LAFCO statutes) (quoting Assembly Comm. on Local Govt. Rpt., Assembly 948, 2001-
2002 Reg. Sess. (Apr. 24, 2001) at 4).  A LAFCO must evaluate such proposals and make 
appropriate determinations in its role as “‘the “watchdog” the Legislature established to 
guard against the wasteful duplication of services.’”  Id. at 156-157 (quoting Bookout v. 
LAFCO, 49 Cal. App. 3d 383, 388 (1975)). 

7 The District maintains that LAFCO approval of its proposal is warranted 
notwithstanding the language of section 61107(b), which states that a LAFCO 

shall not, . . . , approve a district’s proposal to exercise a latent power if 
[the LAFCO] determines that another local agency already provides 
substantially similar services or facilities to the territory where the district 
proposes to exercise that latent power. 

Emphasis added. Although, as discussed below, the county sheriff’s department 
currently fulfills its core statutory duties within the District’s unincorporated territory, the 
District maintains that its proposal to exercise latent law enforcement powers will call for 
a level of dedicated law enforcement presence and services within District boundaries 
that is significantly greater than—and therefore not “substantially similar” to—the core 
services currently provided by the county sheriff.  Indeed, we are told, the District’s 
desire to provide a different and greater level of service for its territory and residents is 
the impetus for its request for LAFCO authorization.  We express no opinion on whether 
the county LAFCO should approve the District’s proposal in these circumstances.  For 
purposes of our analysis, however, we assume (as we have been asked to do) that such 
approval will be granted. 

8 § 61106(b). 
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that agency’s law enforcement department provide police protection and law enforcement 
services to the District and, if so, whether the contracting process must include the 
solicitation of competitive bids. For the reasons that follow, we conclude that, with 
LAFCO approval, the District may contract with the county or another local public 
agency for police services, and that it may do so without soliciting competitive bids. 

1. Contracting for police protection and law enforcement services 

State law requires a county sheriff to preserve the public peace,9 arrest persons 
who commit public offenses,10 prevent and suppress public disturbances,11 and investigate 
the alleged commission of public offenses12 throughout the county, including 
unincorporated county territory such as the area that constitutes the District.13 We are 
informed that the county sheriff is currently fulfilling these core duties within District 
boundaries. We are also informed, however, that the District desires to provide for its 
territory and residents a different and greater level of law enforcement and police 
protection services than are provided by the sheriff, more akin to those provided by 
municipal police departments.  Such services would include, for example, parking 
enforcement and a constant presence of patrol officers. 

Under the CSD Law, community services districts are statutorily authorized to 
provide a “myriad of public services, including those relating to police and fire 
protection, . . . .”14 Specifically, section 61100(i) states that a community services district 
may provide “police protection and law enforcement services by establishing and 
operating a police department that employs peace officers pursuant to Chapter 4.5 

9 § 26600. 
10 § 26601. 
11 § 26602. 
12 Id. 
13 Because the sheriff’s jurisdiction extends throughout the entire county, the sheriff is 

authorized to perform statutory law enforcement duties in both unincorporated territories 
having no dedicated law enforcement department and local municipalities or districts 
having their own police departments.  People v. Scott, 259 Cal. App. 2d 268, 280 (1968); 
64 Ops.Cal.Atty.Gen. 846, 847 (1981); 38 Ops.Cal.Atty.Gen. 49, 50 (1961); 8 
Ops.Cal.Atty.Gen. 149, 150 (1946).  So, even if the District were to begin providing 
dedicated police services within its territory, the county sheriff’s department would not 
be divested of its existing authority within District territory. 

14 Zack v. Marin Emerg. Radio Auth., 118 Cal. App. 4th 617, 637 (2004).  
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(commencing with Section 830) of Title 3 of Part 2 of the Penal Code.”15 Thus, under the 
terms of the statute, a community services district may choose to operate its own police 
department and to employ its own police officers.16 In addition, however, such districts 
possess the power to “contract with any local agency . . . for the provision by or to the 
district of any projects, services, or programs authorized by [the CSD Law] . . . .”17 

Because providing police protection is one such authorized service, we believe that the 
District may enter into a contractual arrangement with either the county or another local 
agency for that agency to provide law enforcement services within District boundaries. 

Alternatively, the CSD Law permits the District to enter into “joint powers 
agreements pursuant to the Joint Exercise of Powers Act, . . . .”18 Under that Act, “[i]f 
authorized by their legislative or other governing bodies, two or more public agencies by 
agreement may jointly exercise any power common to the contracting parties, . . . .”19 

Here, we assume that the District will have LAFCO approval to exercise the power to 

15 The cited Penal Code provisions (Pen. Code §§ 830-832.9) describe various peace 
officer positions and duties, as well as the qualifications and training required for such 
positions. 

16 See also 27 Ops.Cal.Atty.Gen. 261, 263 (1956). 
17 § 61070 (emphasis added).  The full text of the statute is as follows: 

A district may contract with any local agency, state department or 
agency, federal department or agency, or any tribal government for the 
provision by or to the district of any facilities, services, or programs 
authorized by this division, within or without the district, subject to 
compliance with Section 56133. 

Section 56133 generally requires LAFCO approval where a district or city seeks to 
provide a “new or extended service outside its jurisdictional boundaries[.]”  See 
§ 56133(a)-(c).  These provisions might come into play, for example, were the District to 
propose having a neighboring city’s police department provide law enforcement services 
within the District’s (and therefore outside that city’s own) jurisdictional boundaries. We 
are informed that the county LAFCO has asked the District to submit, as part of the 
District’s application to exercise latent powers, its proposed contract with the local 
agency that would provide law enforcement services to the District.  Thus, LAFCO 
approval of the District’s application as a whole would necessarily include any approval 
required under section 56133 regarding the provision of extraterritorial services. 

18 § 61060(j).  The Joint Exercise of Powers Act is codified at sections 6500 through 
6599.3. 

19 § 6502. 
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provide law enforcement services within its boundaries, and that any local agency with 
which the District might contract—including the county or a neighboring city, for 
example—would already be exercising law enforcement powers within its own 
jurisdiction. It is not, however, “necessary that any power common to the contracting 
parties be exercisable by each such contracting party with respect to the geographical 
area in which such power is to be jointly exercised.”20 Furthermore, notwithstanding the 
use of the term “joint powers,” the contracting agency “may agree to provide all or a 
portion of the services to the other parties [here, the District] in the manner provided in 
the [joint powers] agreement.”21 Indeed, under similar circumstances, we have previously 
concluded that there could be “no valid objection” to a joint powers agreement between a 
community services district and a county to have the county sheriff provide law 
enforcement services within the district there at issue.22 

Therefore we conclude that, where a community services district has received 
LAFCO approval to exercise its latent power to provide police protection and law 
enforcement services within its boundaries, that district may contract with the county or 
another local public agency in order to have the county sheriff or other local agency 
police department provide those services. 

2. Competitive bidding not required 

Having concluded that the District may contract with the county or another local 
agency for law enforcement services within District boundaries, we next consider 
whether state law requires the District to solicit competitive bids before entering into 
such a contract. As discussed above, the CSD Law expressly permits the District (1) to 
contract with any other local agency for a service that is otherwise authorized under the 
CSD Law23 and/or (2) to enter into joint powers agreements with other agencies for these 
purposes.24 As a rule, “absent a statutory requirement, a public entity is not bound to 
engage in competitive bidding.”25 In neither of the authorized scenarios under 

20 Id. 
21 § 6506 (emphasis added). 
22 38 Ops.Cal.Atty.Gen. at 52; see also 67 Ops.Cal.Atty.Gen. 145, 148 (1984) 

(community services district may “contract with the county to have its roads patrolled 
and its ordinances enforced by the sheriff”). 

23 § 61070. 
24 § 61060(j). 
25 San Diego Serv. Auth. for Freeway Emergs. v. Super. Ct., 198 Cal. App. 3d 1466, 

1469 (1988); see also Smith v. City of Riverside, 34 Cal. App. 3d 529, 535-536 (1973); 
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consideration here is there a statutory requirement that a community services district 
engage in competitive bidding before contracting with another public agency.26 

Therefore we conclude that, where a community services district has received 
LAFCO approval to exercise its latent power to provide police protection and law 
enforcement services within its boundaries and that district desires to contract with the 
county or another local public agency in order to have the county sheriff or other local 
agency police department provide those services, state law does not require the district to 
first obtain competitive bids or otherwise solicit proposals from multiple parties. 

***** 

Co. of Riverside v. Whitlock, 863, 877-878 (1972); Davis v. City of Santa Ana, 108 Cal. 
App. 2d 669, 677-678 (1952); 72 Ops.Cal.Atty.Gen. 86 (1989); 38 Ops.Cal.Atty.Gen. 92, 
93 (1961). 

26 By contrast, community services districts (like most governmental agencies) are 
generally required to use competitive bidding in connection with contracting to purchase 
materials or supplies for public works projects or contracting for the construction of such 
projects where the cost exceeds a certain monetary threshold.  See Pub. Cont. Code §§ 
20682 (materials and supplies), 20682.5 (construction contracts). 
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