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: 
OPINION : No. 11-703 

: 
of : July 23, 2013 

: 
KAMALA D. HARRIS : 

Attorney General : 
: 

MANUEL M. MEDEIROS : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE DAS WILLIAMS, MEMBER OF THE STATE 
ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

If the management of a mobilehome park has enacted rules and regulations 
generally prohibiting mobilehome owners from renting their mobilehomes, is park 
management bound by these same rules and regulations? 

CONCLUSION 

With the possible exception of rentals to park employees under appropriate 
circumstances that satisfy certain statutory requirements, if the management of a 
mobilehome park has enacted rules and regulations generally prohibiting mobilehome 
owners from renting their mobilehomes, then park management is also bound by these 
same rules and regulations. 

1
 
11-703
 



 
 

 

 

 
   

 
   

     
    

   
     

    

    
 

   
  

  
 

 
  

   
 

   
                                                 

  
    

   
  
  
  
   

 
  
  
  
   
    


 

 

ANALYSIS 

For purposes of our analysis, we adopt the definitions of key terms as provided in 
the Mobilehome Residency Law (MRL),1 a comprehensive statutory scheme enacted in 
1978 as the culmination of years of legislative work to address the unique features of 
mobilehome parks.2 Under the MRL, a “mobilehome” is “a structure designed for human 
habitation and for being moved on a street or highway under permit.”3 The term includes 
transportable manufactured housing.4 In this context, a “homeowner” is “a person who 
has a tenancy in a mobilehome park under a rental agreement.”5 A “mobilehome park” is 
“an area of land where two or more mobilehome sites are rented, or held out for rent, to 
accommodate mobilehomes used for human habitation.”6 “Management” means “the 
owner of a mobilehome park or an agent or representative authorized to act on his behalf 
in connection with matters relating to a tenancy in the park.”7 A “rental agreement” is 
“an agreement between the management and the homeowner establishing the terms and 
conditions of a park tenancy.”8 A “tenancy,” in turn, is “the right of a homeowner to the 
use of a site within a mobilehome park on which to locate, maintain, and occupy a 
mobilehome, site improvements, and accessory structures for human habitation, including 
the use of the services and facilities of the park.”9 

The MRL provides that park management may adopt rules and regulations 
governing tenancies and use of the park, subject to limitations imposed by the MRL,10 and 
may require homeowners to comply with the terms and conditions of park rules and 
regulations.11 On the one hand, the MRL impliedly recognizes that park management 

1 Civ. Code §§ 798–799.11. 
2 Schmidt v. Superior Court, 48 Cal. 3d 370, 377 (1989); see 74 Ops.Cal.Atty.Gen. 

122 (1991); 73 Ops.Cal.Atty.Gen. 431 (1990); 65 Ops.Cal.Atty.Gen. 559 (1982). 
3 Civ. Code § 798.3(a).  
4 Id.; Health & Saf. Code §§ 18007, 18008. 
5 Civ. Code § 798.9.  
6 Civ. Code § 798.4; see also Health & Saf. Code § 18210.7 (“Manufactured housing 

community”). 
7 Civ. Code § 798.2. 
8 Civ. Code § 798.8. 
9 Civ. Code § 798.12. 
10 See e.g. Civ. Code § 798.25 (requiring notice of intent to amend park rules). 
11 See Civ. Code § 798.88 (injunction to restrain violation of park rule or regulation). 
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may rent out its own mobilehomes, so long as it does not terminate the mobilehome 
resident’s tenancy in order to accommodate the sale or rental of a park-owned 
mobilehome.12 On the other, the MRL acknowledges that park rules may preclude 
homeowners from renting their mobilehomes or subletting the park spaces where the 
mobilehomes are situated.13 

We are informed that such no-rental/no-subletting provisions are commonly 
placed in mobilehome park rental agreements (and are among the park rules and 
regulations made applicable by such agreements).  Park owners who favor such rules 
have observed that, whereas a “rental agreement” under the MRL is a contract between 
park management and a homeowner, a homeowner’s subsequent rental of his or her 
mobilehome, and subletting of the space on which the mobilehome is situated, creates a 
contract only between the homeowner-tenant and the tenant’s renter/sublessee.  Some 
park owners maintain that the absence of any contract privity between park management 
and a park tenant’s renter/sublessee14 makes enforcement of park rules and regulations 
difficult, to the potential detriment of other park residents, because under such 
circumstances, management can enforce the rental agreement (and its associated rules 
and regulations) only against the homeowner/sublessor, who in some or many cases may 
no longer reside in the park. No-renting/no-subletting rules are also warranted, some 
park owners say, because permitting homeowners to rent their mobilehomes and sublet 
their spaces could result in a park composed of multiple absentee landlords or a few 
landlords who purchase mobilehomes in order to engage in rental as a business 
enterprise.  Such a circumstance, we are told, can lead to degradation of the park’s overall 
physical and social environment. 

Some mobilehome owners, on the other hand, complain that no-renting/no 
subletting rules often unreasonably hamstring homeowners, whose homes have been 
recognized as difficult and expensive to relocate.15 When the option of renting a 

12 Civ. Code § 798.58. 
13 See Civ. Code § 798.70 (advertising the offering of a mobilehome for sale or rent “if 

[such sales or rentals are] not prohibited”); but see Civ. Code § 798.23.5 (requiring park 
owners to permit homeowner rentals or space subleasing in medically exigent 
circumstances under specified conditions). 

14 See 12 Witkin, Summ. of Cal. Law (10th ed.) ch 17, § 542, 626 (2005) (“The 
sublessee is normally neither in privity of contract nor privity of estate with the lessor 
. . . .”). 

15 See e.g. Civ. Code § 798.55(a) (“The Legislature finds and declares that, because of 
the high cost of moving mobilehomes, the potential for damage resulting therefrom, the 
requirements relating to the installation of mobilehomes, and the cost of landscaping or 
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mobilehome is not available because park rules prohibit such rentals and/or subletting the 
mobilehome space, a mobilehome owner who wants or needs to leave his or her 
mobilehome-residence at a park where such rules are imposed must either sell or abandon 
the mobilehome.16 

But putting aside the competing merits or drawbacks of imposing a no-rental/no-
subletting policy, we come to the question presented for our resolution: Is a park owner 
who forbids the rental of mobilehomes by other park tenants nevertheless permitted to 
rent out his or her own—i.e., park management-owned—mobilehomes to other persons. 
We find the answer to this inquiry in Civil Code section 798.23(a), which states: “The 
owner of the park, and any person employed by the park, shall be subject to, and comply 
with, all park rules and regulations, to the same extent as residents and their guests.” 
Subdivision (b) of the statute then states: 

(b) Subdivision (a) of this section does not apply to either of the 
following: 

(1) Any rule or regulation that governs the age of any resident or 
guest. 

(2) Acts of a park owner or park employee which are undertaken to 
fulfill a park owner’s maintenance, management, and business operation 
responsibilities. 

The goal of statutory construction is to ascertain and effectuate the intent of the 
Legislature.17 In approaching this task, we first look at the words of the statute “‘because 
they generally provide the most reliable indicator of legislative intent.’ . . . . If the 
statutory language is clear and unambiguous, our inquiry ends.  ‘If there is no ambiguity 

lot preparation, it is necessary that the owners of mobilehomes occupied within 
mobilehome parks be provided with the unique protection from actual or constructive 
eviction afforded by the provisions of this chapter.”)  

16 Addressing a particular example of the dilemma facing homeowners, the Legislature 
in 2002 amended the MRL to require that, notwithstanding any no-renting rule to 
contrary, homeowners must be permitted to rent their mobilehomes or sublet their spaces 
in a medical exigency, subject to specified restrictions. See Civ. Code § 793.23.5(a)(1). 
The MRL permits a park owner to purchase an abandoned mobilehome.  Civ. Code § 
798.61(f). 

17 City of Alhambra v. County of Los Angeles, 55 Cal. 4th 707, 718-719 (2013). 
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in the language, we presume the Legislature meant what it said and the plain meaning of 
the statute governs.’”18 

In this case, the plain language of Civil Code section 798.23 explicitly requires 
that park owners “shall”19 comply with “all” park rules and regulations—which would 
presumably include and encompass any no-rental/no-subletting rule or regulation—that 
are imposed on homeowners leasing spaces in the park.  In turn, the Legislature has 
provided two explicit exceptions to this general rule of reciprocal obligations: (1) “[a]ny 
rule or regulation that governs the age of any resident or guest”;20 and (2) “[a]cts of a park 
owner or park employee which are undertaken to fulfill a park owner’s maintenance, 
management, and business operation responsibilities.”21 Where such specific exceptions 
are stated, we must conclude that the Legislature intended to include no other unstated or 
implied ones.22 

But despite the plain language of section 798.23, some commenters draw our 
attention to what is not in the statute—or more precisely, to what is no longer in the 
statute.  They argue that the Legislature’s decision to delete former subdivision (c) from 
section 798.23 in 200223 shows its intent to exclude no-renting/no-subletting rules from 
the general mandate of reciprocal application.  We cannot agree. 

18 Murphy v. Kenneth Cole Productions, Inc., 40 Cal. 4th 1094, 1103 (2007) (citations 
omitted). 

19 It is well established that the word “shall” ordinarily connotes a mandatory duty, 
rather than a merely permissive option. Common Cause v. Bd. of Supervisors, 49 Cal. 3d 
432, 443 (1989); see People v. Heisler, 192 Cal. App. 3d 504, 506-507 (1987); Hogya v. 
Super. Ct., 75 Cal. App. 3d 122, 133 n. 8 (1977); Cannizzo v. Guarantee Ins. Co., 245 
Cal. App. 2d 70, 73 (1966); 92 Ops.Cal.Atty.Gen. 30, 32 (2009); see also Webster’s New 
International Unabridged Dictionary 2085 (3d ed., Merriam-Webster 2002) (the word 
“shall” is “used in laws, regulations, or directives to express what is mandatory”). 

20 Civ. Code § 798.23(b)(1). 
21 Civ. Code § 798.23(b)(2). 
22 Parmett v. Superior Court, 212 Cal. App. 3d 1261, 1266 (1989) (“[T]he existence of 

specific exceptions does not imply that others exist.  The proper rule of statutory 
construction is that the statement of limited exceptions excludes others, and therefore the 
judiciary has no power to add additional exceptions; the enumeration of specific 
exceptions precludes implying others.”). 

23 2002 Stat. ch. 672 (Assembly 1410). 
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Former subdivision (c), added in 1993 by Assembly Bill 217, read: “This section 
shall not affect in any way, either to validate or invalidate, nor does this section express a 
legislative policy judgment in favor of or against, the enforcement of a park rule or 
regulation which prohibits or restricts the subletting of a mobilehome park space by a 
tenant.”24 Former subdivision (c) appears to have been added during the legislative 
process in order to assuage opponents’ concerns that the reciprocal rule application 
prescribed by new section 798.23(a) would, in practice, render the legislation a 
“mandatory subleasing bill in disguise.”25 

In 2002, former subdivision (c) was deleted from section 798.23 in the same 
legislation that added new section 798.23.5,26 which provides that the rental of 
mobilehomes must be permitted in specified circumstances where “a medical emergency 
or medical treatment requires the homeowner to be absent from his or her home . . . .”27 

Given this context, the deletion of a provision that expressed no legislative policy 
preference regarding no-renting/no-subletting rules appears consistent with the enactment 
of legislation expressly requiring park management to permit mobilehome rentals where 
certain conditions exist.  But we need not dwell on this point for long, because whatever 
the import or purpose behind the deletion of former subdivision (c) of section 798.23, that 
deletion certainly cannot be interpreted as having added, by implication, a new and 
unstated exception to subdivision (a)—i.e., above and beyond those expressly provided in 
subdivisions (b)(1) and (b)(2).28 In other words, the 2002 deletion of former subdivision 
(c) from section 798.23 does not undermine our reading of the plain language of 
subdivisions (a), (b)(1), and (b)(2). 

Next, we are encouraged to disregard the plain language of section 798.23 based 
on the distinctions between a park owner’s rental of his or her own mobilehome and a 
park tenant’s rental of his or her mobilehome. Because a park owner in this situation 
owns both the mobilehome and the space upon which the mobilehome is located, the park 
owner’s rental of his or her mobilehome will include or coincide with his or her rental of 
the mobilehome space, and therefore there will be a direct contractual relationship 
between the park owner and his or her mobilehome/space tenant.  On the other hand, 
because a homeowner-park tenant owns only the mobilehome, but not the space on which 

24 1993 Stat. ch. 520 (Assembly 217), § 1. 
25 See Sen. Comm. on Judiciary, Analysis of Assembly 217 (as amended May 17, 

1993), 1993-1994 Reg. Sess. 2 (Aug. 17, 1993). 
26 2002 Stat. ch. 672 (Assembly 1410), §§ 1-2. 
27 Civ. Code § 798.23.5(a)(2). 
28 Parmett, 212 Cal. App. 3d at 1266. 

6 
11-703
 

http:b)(2).28


 
 

 

 

  
 

 
   

  
 

  
  
    

 
  

 
  

 
    

   
                                                 

   
   

 
   

 
  

  
   

  
   

 
  

      
   

     
 

 
 

  


 

 

the mobilehome rests,29 the lack of a direct contractual relationship between the park 
owner and the person renting the homeowner-tenant’s mobilehome (and subleasing the 
particular mobilehome space) may impede the park owner’s ability to enforce park rules 
and regulations against such renter/sublessees. 

We appreciate these observations, but they do not appear to be material to our 
analysis.  Certainly, the stated distinctions between the circumstances of a park owner 
and those of a park tenant may explain why some park owners would want to restrict or 
prohibit non-owner occupancy of mobilehomes in their parks, but they do not dictate the 
legal conclusion that a park owner may not be bound by a no-renting rule to the same 
extent as other homeowners in the park.30 And, while we accept the point that reciprocal 
application of a no-renting rule to park owners may not serve the same prophylactic 
purposes that justify the imposition of a no-renting rule to other mobilehome owners in 
the park—i.e., preventing the circumstance of multiple absentee landlords and the 
attendant risk of park degradation31—arguments of this sort are more appropriately 
addressed to the Legislature, which up to this time has chosen to create only two 
exceptions to the general rule of reciprocal application.  As discussed, no-renting rules 
are not included among these two exceptions, and we do not evaluate the wisdom of the 
Legislature’s policy choices in crafting legislation.32 

29 A tenancy encompasses only the lot or space on which a mobilehome is located; the 
mobilehome itself is owned by the homeowner.  Civ. Code § 798.12; see Adamson 
Companies v. City of Malibu, 854 F.Supp. 1476, 1481 (C.D. Cal. 1994) (“[I]f the tenant 
decides to live elsewhere, he does not move the coach, but rather sells it ‘in place.’ The 
buyer, then, becomes the new tenant.”)  

30 To be sure, a “no-subleasing” rule would not apply to the park owner’s rental of his 
or her own mobilehome to another because the park owner owns both the mobilehome 
and the space upon which it sits, so the park owner (unlike a park tenant) would have no 
occasion to sublease the mobilehome space.  But the inapplicability of a no-subleasing 
rule to a park owner does not perforce make inapplicable a no-renting rule. 

31 Indeed, the argument goes, permitting park owners to rent their own mobilehomes 
can provide needed low-cost housing to others without also threatening to compromise 
the park’s character in the way that “multiple-landlordism” could. 

32 Green v. Ralee Engineering Co., 19 Cal.4th 66, 71 (1998) (“[T]he Legislature, and 
not the courts, is vested with the responsibility to declare the public policy of the state”); 
Superior Court v. County of Mendocino, 13 Cal. 4th 45, 53 (1996) (“The judiciary, in 
reviewing statutes enacted by the Legislature, may not undertake to evaluate the wisdom 
of the policies embodied in such legislation; absent a constitutional prohibition, the 
choice among competing policy considerations in enacting laws is a legislative 
function.”) 
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In closing, we acknowledge the view that, as a practical and economic matter, park 
owners must be able to rent their mobilehomes to park employees. Indeed, some have 
urged that the need is so great that if these types of rentals are not exempted from the 
general mandate of section 798.23(a), then park owners will simply decline to enforce 
their no-rental rules, and “subleasing will occur by default in all parks throughout the 
state.”33 We have not been presented with sufficient facts to decide the issue, but— 
subject to the proscription of section 798.5834—a genuine and demonstrated need for park 
management to rent its own mobilehomes to park employees may come within the 
exception provided in section 798.23(b)(2) for “[a]cts of a park owner or park employee 
which are undertaken to fulfill a park owner’s maintenance, management, and business 
operation responsibilities.”  

Accordingly we conclude that, with the possible exception of rentals to park 
employees under appropriate circumstances that satisfy the requirements of Civil Code 
section 798.23(b), if the management of a mobilehome park has enacted rules and 
regulations generally prohibiting mobilehome owners from renting their mobilehomes, 
then park management is also bound by these same rules and regulations. 

***** 

33 See Assembly Comm. on Housing & Comm. Dev., Analysis of Senate 1905 (Sher) 
(as amended June 21, 2000), 1999-2000 Reg. Sess. 2 (June 28, 2000).  Among other 
things, Senate Bill 1905 would have explicitly precluded park management rentals of its 
own mobilehomes if park rules forbade other park mobilehome owners from renting 
theirs. The bill died in the Assembly. 

34 “[A] tenancy may not be terminated for the purpose of making a homeowner’s site 
available for a person who . . . rents or proposes to rent, a mobilehome from the owner of 
the park or the owner’s agent.” 
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