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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

KAMALA D. HARRIS 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 15-801 

: 
of : September 1, 2016 

: 
KAMALA D. HARRIS : 

Attorney General : 
: 

MANUEL M. MEDEIROS : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE ROBERT M. HERZBERG, MEMBER OF THE STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following question: 

Under the weighted voting system used by the Board of Directors of the 
Metropolitan Water District of Southern California, the votes of some constituent public 
agencies are shared among two or more representative directors who are present when a 
vote is taken.  If such a board member is legally disqualified and required to recuse himself 
or herself from participating in a given board vote, how does that recusal affect the counting 
and determination of the member agency’s vote allocation? 

CONCLUSION 

If a member of the Board of Directors of the Metropolitan Water District of Southern 
California is legally disqualified and required to recuse himself or herself from 
participating in a given board vote, the board member is effectively absent from that vote.  
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So, if that board member is part of a multi-director delegation representing a constituent 
public agency, the votes allocated to the constituent agency are to be shared equally among 
the agency’s other qualified representatives who are present when the vote is taken. 

ANALYSIS 

The Metropolitan Water District of Southern California (Metropolitan) is a public 
agency incorporated in 1928 pursuant to the Metropolitan Water District Act (MWD Act 
or Act) to distribute waters from the Colorado River to the municipalities within the 
district.1 Metropolitan comprises 26 constituent public agencies, including 14 cities, 11 
municipal water districts, and one county water authority, all of which provide water to 
more than 19 million people in Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San 
Diego, and Ventura counties.2 

Metropolitan is governed by a 38-member board of directors.3 Each constituent 
agency is represented by at least one member on the board; some agencies also have 
additional representatives, based on proportional property valuation.4 We are informed 
that five of Metropolitan’s constituent agencies are currently entitled to be represented by 
more than one director:  The City of Los Angeles has five directors; the Municipal Water 
District of Orange County and the San Diego County Water Authority each have four; and 
the West Basin Municipal Water District and Central Basin Municipal Water District each 
have two. 

A constituent agency may select one or more members of its governing board to 
serve on Metropolitan’s board of directors.5 Each member is entitled to one vote “for each 

1 Metropolitan Water Dist. of Southern California v. Whitsett (1932) 215 Cal. 400, 406; 
see Stats. 1927, ch. 429, repealed and re-enacted by Stats. 1969, ch. 209; see now Water 
Code App. ch. 109. 

2 See http://www.mwdh2o.com/WhoWeAre/Mission/Pages/default.aspx. 
3 Ibid. 
4 Water Code App. ch. 109, § 52, subd. (a) (An agency is entitled to one additional 

representative “for each full 5 percent of the assessed valuation of property taxable for 
district purposes within the entire district that is within such member public agency”). 
Assessed valuations are certified annually.  (See Water Code App. ch. 109, §§ 305, 306.) 

5 Water Code App. ch. 109, § 56.  This is a statutory exception to the general prohibition 
against simultaneous occupancy of incompatible offices.  (See Gov. Code, § 1099, subd. 
(a); cf. 95 Ops.Cal.Atty.Gen. 130, 134-135 (2012) [dual offices of director of San Diego 
County Water Authority and member of the governing board of a constituent member 
agency].)  An agency with multiple representatives on the Metropolitan board may not 
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ten million dollars ($10,000,000), or major fractional part thereof, of assessed valuation of 
property taxable for district purposes in the member public agency represented” by him or 
her.6 As of December 2015, the total number of votes on the Board was 243,499.  

When a constituent agency has only one representative on the board, all of the 
agency’s votes are controlled by that representative.  For example, as of December 2015, 
the City of Anaheim had 3,953 votes controlled by a single representative director.  Under 
section 52 of the MWD Act, however, when an agency is represented by more than one 
director, then “all such representatives present at a meeting of the board of directors when 
a vote is taken shall cast, or may abstain from casting, an equal share of the total vote to 
which such member public agency is entitled.”7 For example, as of December 2015, the 
City of Los Angeles Water District had 48,956 votes and five representatives. When all 
five directors are present, they each control 9,791 1/5 votes; when four are present, they 
each control 12,239 votes; when three are present, 16,318 2/3 votes; and when two are 
present, 24,478 votes.  When only one representative is present, he or she controls all of 
the City’s votes. The passage of any order, resolution, or ordinance coming before the 
Board generally requires the “affirmative votes of members representing more than 50 
percent of the total number of votes of all the members.”8 

Like most public officials, a Metropolitan board member may on occasion be 
disqualified from voting on a particular matter because he or she has a financial interest in 
the relevant decision.9 Directors may also be disqualified from voting on contracts between 
Metropolitan and their constituent agencies.10 Only those agency representatives who also 
serve on the governing board of the constituent agency are disqualified from voting on the 

appoint a majority of its governing board to serve in that capacity. (Water Code App. ch. 
109, § 56.) 

6 Water Code App. ch. 109, § 55. 
7 Water Code App. ch. 109, § 52, subd. (a).  Each member of a multi-member delegation 

may vote his or her share of the constituent agency’s votes independently of the others.  As 
originally enacted, the MWD Act required a multi-member delegation to cast the agency’s 
vote “as a unit and as a majority thereof shall determine.”  (Stats. 1927, ch. 429, § 6, p. 
701, emphasis added.)  The bloc voting requirement was removed from the Act in 1968. 
(See Stats. 1968, ch. 167, § 1, p. 391.) 

8 Water Code App. ch. 109, § 57.  To establish a quorum, Metropolitan requires that 
directors capable of voting a majority of the total number of votes on Metropolitan’s board 
be present.  Some matters may require a two-thirds majority. (MWD Admin. Code, § 2304, 
available at http://www.mwdh2o.com.)  

9 See Gov. Code, § 87100. 
10 Water Code App. ch. 109, § 56. 
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contract.11 

We are asked how disqualifications affect voting when a disqualified director is one 
of a multi-member delegation.  The answer to this question depends on the construction of 
subdivision (a) of section 52 of the MWD Act (section 52(a)).  Section 52(a) directs that, 
for a constituent public agency with multiple representatives, “all such representatives 
present at a meeting of the board of directors when a vote is taken shall cast, or may abstain 
from casting, an equal share of the total vote to which such member public agency is 
entitled.” 

Section 52(a) expressly contemplates that a member who is physically “present” at 
a meeting may have a choice about whether to cast his or her share of an agency’s votes or 
to abstain from casting those votes. In construing the provision, we seek to give effect to 
the intent of the statute. While we generally give primacy to the plain language of a statute, 
we may eschew an artificially literal reading if it would lead to absurd consequences, or to 
consequences that the Legislature did not intend.12 Applying these principles, we read 
section 52(a) as allocating a constituent agency’s votes among those members of a multi-
member delegation who are not only physically “present,” but also legally “present” in the 
sense that they are permitted to vote on the relevant matter. 

We have previously concluded that legal disqualification is a basis for finding a lack 
of “presence” when a vote is taken.  In 94 Ops.Cal.Atty.Gen. 100 (2011), we concluded 
that the compulsory abstention of a disqualified member of a deliberative body is 
distinguishable from voluntary abstention.13 We reasoned that a disqualified member is, 
“legally speaking, not ‘present’ for the body’s deliberation on the disqualifying matter,”14 

and that the member’s “non-vote [is] required by law, and reflects no exercise of discretion 
whatsoever.”15 

Similarly, we conclude here that a legally disqualified Metropolitan board member 
is effectively not “present” for purposes of the relevant voting.  As a consequence, the 
member does not share in the agency’s votes in respect to the relevant matter, even if he or 

11 See 95 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 136 & fn. 32. 
12 See Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 

1386-1387; Los Angeles Unified School Dist. v. Garcia (2013) 58 Cal.4th 175, 186; see 
also 83 Ops.Cal.Atty.Gen. 124, 125 (2000) (“Interpretive constructions that defy common 
sense or lead to mischief or absurdity are to be avoided”). 

13 See 94 Ops.Cal.Atty.Gen. 100, 105-110 (2011).  
14 94 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 108. 
15 94 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 109. 
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she happens to be physically present when voting is conducted.  The disqualified member’s 
share accordingly devolves to the control of the remaining, legally-qualified 
representatives who are present.  

Our conclusion is the same whether disqualification results from a personal financial 
interest or from holding dual offices in connection with a contract between Metropolitan 
and a constituent agency.  In cases of personal financial interest, our conclusion finds 
additional support in the language of the Political Reform Act of 1974 (PRA) and its 
implementing regulations.16 The PRA requires any financially interested “public official[] 
who manage[s] public investments”17 to “[r]ecuse himself or herself from discussing and 
voting on the matter” and to “[l]eave the room until after the discussion, vote, and any 
other disposition of the matter is concluded, unless the matter has been placed on the 
portion of the agenda reserved for uncontested matters.”18 

We readily conclude that the members of Metropolitan’s board are “public officials 
who manage public investments” within the meaning of the PRA:19 Metropolitan has the 
power to levy taxes;20 the board has broad powers to sell construction and revenue bonds 
in order to carry out Metropolitan’s purposes;21 and the board must approve Metropolitan’s 
annual Statement of Investment Policy.22 Accordingly, unless a matter has been placed on 
the consent calendar,23 a member who has a personal financial interest in a particular matter 
is required by the PRA to “leave the room” during discussion and vote on the relevant 
matter.24 Under the plain language of section 52(a), then, such a member would not even 
be physically present during the vote from which he or she was disqualified, and therefore 
his or her votes would devolve to the delegation members who remained. 

16 See Gov. Code, § 81000 et seq.; Cal. Code Regs., tit. 2, § 18000 et seq.  
17 See Gov. Code, § 87200.  
18 Gov. Code, § 87105, subd. (a)(2), (a)(3) (emphasis added); Cal. Code Regs., tit. 2, 

§ 18707, subd. (a)(1)(C).  
19 See Cal. Code Regs., tit. 2, §§ 18700.3, subds. (b)-(e). 
20 See Water Code App. ch. 109, § 300 et seq. 
21 See Water Code App. ch. 109, § 200 et seq. 
22 See MWD Admin. Code, § 5114. 
23 See MWD Admin. Code, §§ 2120-2123 (re consent calendar).  

This same procedure is required by Metropolitan’s own administrative code.  (See 
MWD Admin. Code, § 7120.)  Even if a matter is on the consent calendar, a disqualified 
member is still required to publicly disclose the financial interest and to recuse himself or 
herself from discussing or voting on the matter; it is only that the member need not leave 
the room.  (Cf. Cal. Code Regs., tit. 2, § 18707, subd. (a)(3)(A).) 
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Before leaving the subject, we address the suggestion that a member’s 
disqualification under the PRA should also disqualify the whole multi-member delegation, 
on the theory that a disqualified member could influence the other members of the 
delegation on how they should cast their votes. While we acknowledge the sentiment 
underlying this theory, we nonetheless disagree.  The PRA prohibits a disqualified board 
member from “in any way attempt[ing] to use his official position to influence a 
governmental decision in which he knows or has to reason to know he has a financial 
interest.”25 In the absence of any evidence to the contrary, we must assume that public 
officials observe this proscription.26 Moreover, the PRA itself disqualifies only those 
officers who have a prohibited financial interest.27 It is not for us to rewrite the statute so 
as to disqualify an otherwise eligible official based on another person’s financial interest.28 

We specifically decline to do so here, where disqualification of the entire delegation would 
have the effect of disfranchising the whole constituent public agency without justification 
in the language of the statute.29 We note that our conclusion finds support in repeated 
advice given by the Fair Political Practices Commission, the expert agency charged with 
enforcing the PRA,30 to the effect that disqualification for a financial interest is personal, 
and does not disqualify others from acting.31 

25 Gov. Code, § 87100; Cal. Code Regs., tit. 2, § 18700.  
26 See Evid. Code, § 664 (public officials are presumed to “regularly perform” their 

official duties); e.g. 99 Ops.Cal.Atty.Gen. 18, 27 (2016) (presuming that school district 
acts lawfully).    

27See Gov. Code, § 87100.  
28 Lucent Technologies, Inc. v. State Board of Equalization (2015) 241 Cal.App.4th 19, 

38 (courts are not permitted to add words to a statute to accomplish a purpose not apparent 
from the face of the statute); cf., e.g., 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 203, 208 (2002) (declining to 
add another exemption); 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 64, 68 (1988) (“[W]e are not free to add 
words to the statute to require declarations from anyone else in the guise of statutory 
construction”). 

29 See Klein v. United States (2010) 50 Cal.4th 68, 77 (where uncertainty exists, courts 
should consider consequences that will flow from a particular interpretation). Of course, a 
constituent agency having only a single representative could be disfranchised on a given 
board action if its sole representative were disqualified, but that consequence would flow 
directly from the express language of the statutes. 

30 See Gov. Code, § 83100 et seq. 
31 See, e.g., Munoz Letter, FPPC No. I-98-281 (Dec. 24, 1998) (“The disqualification 

requirement imposed by the Act is strictly limited to whichever individual official or 
officials have a financial interest in the decision”); McHugh Advice Letter, FPPC No. A-
93-142 (May 5, 1993) [“Disqualification is personal as to the official and does not prohibit 
the agency from acting without the official’s input and participation. This scheme 
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We conclude that, if a member of a multi-director delegation of a constituent agency 
of Metropolitan is legally disqualified and required to recuse himself or herself from 
participating in a particular vote, then the votes allocated to that constituent agency are to 
be shared equally among the agency’s other qualified representatives who are present when 
the vote is taken. 

***** 

obviously envisions that the disqualified official may be supplanted in the decision-making 
process where delegation or transfer of the decision is appropriate”]; see also Klein Letter, 
FPPC No. I-10-184(a) (Jan. 11, 2011); Benjamin Advice Letter, FPPC No. A-86-148 (July 
18, 1986); Feinstein Advice Letter, FPPC No. A-84-014 (Mar. 8, 1984). 
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