
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

_________________________  
 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

  
 

 
 

     

________________________________________________________________________  
 
 

   
  

 
  

    
 

 
 

  
   

  

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

XAVIER BECERRA 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 18-501 

: 
of : September 9, 2019 

: 
XAVIER BECERRA : 

Attorney General : 
: 

ANYA M. BINSACCA : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE MICHAEL C. GHIZZONI, COUNTY COUNSEL, COUNTY 
OF SANTA BARBARA, has requested an opinion on the following question: 

Is a nonprofit public benefit corporation that is an instrumentality of a city housing 
authority exempt from the documentary transfer tax? 

CONCLUSION 

Yes.  A nonprofit public benefit corporation that is an instrumentality of a city 
housing authority is exempt from the documentary transfer tax. 
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ANALYSIS 

The documentary transfer tax is a tax that may be imposed upon the transfer of 
ownership of real property.  The Documentary Transfer Tax Act1 allows cities and counties 
to impose such a tax by ordinance.2 

Revenue and Taxation Code section 11922, contained in the Transfer Tax Act, 
exempts transactions involving particular government entities from the tax: “Any deed, 
instrument or writing to which the United States or any agency or instrumentality thereof, 
any state or territory, or political subdivision thereof, is a party shall be exempt from any 
tax imposed pursuant to this part when the exempt agency is acquiring title.”3 

We are informed that it is common for housing authorities in California to create 
nonprofit public benefit corporations, asserting Health and Safety Code section 34350, 
subdivision (g) as authority to do so.4 We have been asked for our opinion as to whether a 

1 Rev. & Tax. Code, §§ 11901-11935. 
2 Rev. & Tax. Code, § 11911, subds. (a), (b). These sections provide: 

(a) The board of supervisors of any county or city and county, by an 
ordinance adopted pursuant to this part, may impose, on each deed, instrument, 
or writing by which any lands, tenements, or other realty sold within the county 
shall be granted, assigned, transferred, or otherwise conveyed to, or vested in, 
the purchaser or purchasers, or any other person or persons, by his or their 
direction, when the consideration or value of the interest or property conveyed 
(exclusive of the value of any lien or encumbrance remaining thereon at the time 
of sale) exceeds one hundred dollars ($100) a tax at the rate of fifty-five cents 
($0.55) for each five hundred dollars ($500) or fractional part thereof. 

(b) The legislative body of any city which is within a county which has 
imposed a tax pursuant to subdivision (a) may, by an ordinance adopted pursuant 
to this part, impose, on each deed, instrument, or writing by which any lands, 
tenements, or other realty sold within the city shall be granted, assigned, 
transferred, or otherwise conveyed to, or vested in, the purchaser or purchasers, 
or any other person or persons, by his or their direction, when the consideration 
or value of the interest or property conveyed (exclusive of the value of any lien 
or encumbrance remaining thereon at the time of sale) exceeds one hundred 
dollars ($100), a tax at the rate of one-half the amount specified in subdivision 
(a) for each five hundred dollars ($500) or fractional part thereof.  
3 Rev. & Tax. Code, § 11922. 
4 Health & Saf. Code, § 34350, subd. (g) (a housing authority has the power to “make 
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nonprofit public benefit corporation created by a city housing authority is a “political 
subdivision” of the state within the meaning of section 11922 (and thus exempt from the 
documentary transfer tax). We conclude that it is. 

We have previously examined whether a county water district was a political 
subdivision of the state entitled to the exemption in section 11922.5 We observed that 
various authorities “could be mechanically cited in favor or against the inclusion of county 
water districts within the term ‘political subdivision,’” and so we opted instead to look to 
evidence of section 11922’s purpose.6 To that end, we noted that the statute uses the term 
“exempt agency” as a broad catch-all in its final phrase: “when the exempt agency is 
acquiring title.” This sweeping usage indicated to us that the exemption was intended to 
be applied inclusively: “[I]f the entity involved can be classified as a government agency, 
it is exempt from the tax.”7 After also examining the legislative history, we concluded that 
the use of “political subdivision” in section 11922 was meant to apply broadly rather than 
restrictively, and that county water districts did qualify for the exemption.8 

We reach the same conclusion here as to nonprofit public benefit corporations 
created by housing authorities. A housing authority created under state law “constitutes a 
corporate and politic public body, exercising public and essential governmental functions 

and execute contracts and other instruments necessary or convenient to the exercise of any 
of the powers granted . . .”). 

5 56 Cal.Ops.Atty.Gen. 79 (1973). 
6 56 Cal.Ops.Atty.Gen., supra, at p. 81, citing Rock Creek Water Dist. v. County of 

Calaveras (1946) 29 Cal.2d 7, 9-10 (examining whether certain water districts were 
“municipal corporations”; acknowledging that “municipal corporation” could be given a 
“strict technical” meaning or a broader one; and employing tenet that “the objective sought 
to be achieved by a statute as well as the evil to be prevented is of prime consideration in 
its interpretation”). 

7 56 Cal.Ops.Atty.Gen., supra, at p. 83. 
8 56 Cal.Ops.Atty.Gen., supra, at pp. 82-84; see also 85 Ops.Cal.Atty.Gen. 235, 238 

(2002) (Legislative Analyst described exemption as applying broadly); accord, 54 
Ops.Cal.Atty.Gen. 218, 219 (1971) (“The obvious purpose of section 11922 is to require 
the counties to exempt from their tax all deeds in which title to real property is transferred 
to the ‘state’ or other governmental entities”). 
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. . . .”9 Therefore a housing authority is a government agency, and thus exempt from the 
documentary transfer tax under section 11922.10 

We see no material difference arising from the circumstance that the taxable event— 
filing a deed or other instrument of property transfer—is undertaken by the nonprofit public 
benefit corporation created by the public agency, rather than by the housing agency itself. 
When it exercises the powers of a public housing agency, a nonprofit created by the housing 
agency is a “political subdivision” entitled to an exemption from the documentary transfer 
tax. 

Therefore we conclude that a nonprofit public benefit corporation that is an 
instrumentality of a city housing authority is exempt from the documentary transfer tax. 

***** 

9 Health & Saf. Code, § 34310. 
10 See 56 Ops.Cal.Atty.Gen., supra, at p. 83. 
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