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April 23, 2025 

The HONORABLE REBECCA BAUER-KAHAN, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA ASSEMBLY, has requested an opinion on a question relating to 
municipal utility districts. 

QUESTION PRESENTED AND CONCLUSION 

Does Public Utilities Code section 11865, a provision of the Municipal Utility 
District Act, require an appointed board member to step down before election day, which 
would necessarily occur before certification of the election results, thereby leaving a 
vacancy in office until a successor is seated? 

No.  Under Public Utilities Code section 11865, an appointed board member must 
step down only when an elected successor takes office upon certification of the election. 

BACKGROUND 

The East Bay Municipal Utility District (EBMUD or District) has been organized 
under the Municipal Utility District Act (Act) since 1923.1  The Public Utilities Code 

 
1 East Bay Municipal Utility Dist. v. Garrison (1923) 191 Cal. 680, 683 (district 
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authorizes a municipal utility district to provide district residents with “a panoply of 
services including water, power, garbage, sewer, and transportation.”2  The District 
Board of Directors comprises seven members elected from wards within the EBMUD 
service area.3  Board members are elected to staggered four-year terms at the biennial 
general election.4 

The Act allows the board of directors of a municipal utility district to fill a 
vacancy on the board through appointment or election.  Public Utilities Code section 
11865 provides, in relevant part:  

Vacancies on the board shall be filled as provided in this section: 

(a) The remaining board members may fill the vacancy by 
appointment until the next district general election that is scheduled 90 or 
more days after the effective date of the vacancy. . . . 

[¶] . . . . [¶] 

(d) A person elected at an election to fill a position to which an 
appointment was made pursuant to this section shall take office immediately 
upon issuance of the certificate of election by the secretary of the district, 
after qualifying according to law, and shall hold office for the remainder of 
the term in which the vacancy occurs.5  

Under subdivision (a), if the Board fills a vacancy by appointment, the appointee 
serves “until the next district general election that is scheduled 90 or more days after the 
effective date of the vacancy.”6  Our requestor suggests that this requires the appointee to 

 
organized in 1923 pursuant to 1921 statute authorizing municipal utility districts); Stats. 
1921, ch. 218, p. 245. 
2 107 Ops.Cal.Atty.Gen. 126, 126 (2024); Pub. Util. Code, § 12801. 
3 EBMUD website, Board of Directors and management, https://www.ebmud.com/about-
us/board-directors (as of Apr. 23, 2025); see Pub. Util. Code, §§ 11801, 11850 (number 
of directors).  Ward boundaries are drawn by the county board of supervisors and are 
intended to contain an approximately equal number of voters.  (Pub. Util. Code, 
§ 11851.) 
4 Pub. Util. Code, §§ 11821, 11854, 11862; see Elec. Code, § 324, subd. (a) (defining 
“general election”).   
5 Pub. Util. Code, § 11865, italics added.  The secretary of the District is appointed by the 
board.  (Id., § 11931.) 
6 The 90-day period was included to provide time for candidates to get their names on the 
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“step down the day before election day.”7  She further argues that, because the person 
subsequently elected does not take office until the election is certified, there will be a 
“gap in representation for the ward until the elected candidate takes office following 
certification.”8  And she informs us that the Board secretary’s election certification could 
take a month or more.9  

Our requestor asks whether subdivision (a) does, indeed, require an appointee to 
step down “the day before election day.”  We conclude that it does not, that there need 
not be a gap in representation, and that the tenure of an appointed board member 
continues until the elected successor takes office upon certification of the election.10 

ANALYSIS 

In analyzing the terms of section 11865, we apply well-established principles of 
statutory construction:   

When interpreting a statute our primary task is to determine the 
Legislature’s intent.  To determine the intent of legislation, we first consult 
the words themselves, giving them their usual and ordinary meaning.  A 
statute is to be interpreted by the language in which it is written, and courts 
are no more at liberty to add provisions to what is therein declared in 
definite language than they are to disregard any of its express provisions.  A 
statute must be construed in the context of the entire statutory system of 
which it is a part, in order to achieve harmony among the parts.11   

 
ballot.  (See Governor’s Off. Of Planning & Research, Enrolled Bill Rep. on Assem. Bill 
No. 73 (1977-1978 Reg. Sess.) Aug. 31, 1978.) 
7 Letter from Assemblymember Rebecca Bauer-Kahan to Marc J. Nolan, Senior Assistant 
Attorney General, requesting opinion, May 29, 2024 (on file) (hereafter, “Letter 
requesting opinion”). 
8 Ibid.; see Pub. Util. Code, § 11865, subd. (d). 
9 Letter requesting opinion, supra.  
10 A term of office relates to the office itself, though the tenure of that term may be 
interrupted by a vacancy and a new incumbent.  (105 Ops.Cal.Atty.Gen. 182, 185 
(2022).)  As previously noted, the term of office for elected District board members is 
four years.  (Pub. Util. Code, §§ 11854, 11862.)  The question presented here concerns 
the expiration of an appointed member’s tenure in an existing term of office.  That term 
of office ends when a successor is elected and qualified.  (Ibid.) 
11 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 163, 165 (1996), internal quotation marks and citations omitted; 
see also Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 
1386-1387. 
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If the language of the statute is ambiguous, we may look to legislative history and 
to rules or maxims of construction to resolve the ambiguity.12   

 As noted, section 11865(a) provides that an appointed District board member 
serves “until the next district general election.”  The word “election” is not 
ambiguous in this context.  We can find no authority for the proposition that, with 
respect to the fixing of a term of office, the word “election” refers to the date of 
voting alone—without consideration of the outcome.  As the California Supreme 
Court has long recognized, “[a]n election is the deliberate choice of a majority or 
plurality of the electoral body.”13  It is commonly understood to be “[t]he process 
of selecting a person to occupy an office.”14  Until that choice or selection is 
ascertained as required by law, an “election” cannot reasonably be said to have 
happened for purposes of section 11865(a).15  Indeed, Public Utilities Code section 
11533, governing municipal utility districts, mandates that: “Except as otherwise 
provided in this division elections shall be held and conducted and the result 
ascertained, determined, and declared in all respects as nearly as practicable in 
conformity with the general election laws of the State.”16  Nothing in the plain 
terms of section 11865(a) compels a departure from this statutory norm. 

Construing the term “election” to encompass the whole of the process, rather than 
just balloting, furthers the apparent intent of the Legislature.  The manifest purpose of 
section 11865 is to provide for the filling of vacancies with a limited tenure.17  We can 

 
12 Sutter’s Place, Inc. v. California Gambling Control Com. (2024) 101 Cal.App.5th 818, 
832.   
13 Saunders v. Haynes (1859) 13 Cal. 145, 153.   
14 ELECTION, Black’s Law Dictionary (12th ed. 2024), italics added. 
15 Cf., e.g., Brown v. Hite (1966) 64 Cal.2d 120, 124 (“When an election has been held 
for the office of municipal court judge and a candidate has been elected, the elective 
process is exhausted for the purposes of selecting a person to hold office for the new 
term” [italics added]). 
16 Pub. Util. Code, § 11533, italics added; Contra Costa County v. East Bay Municipal 
Utility Dist. (1964) 229 Cal.App.2d 556, 560-561 (provisions of the Public Utilities Code 
relating to elections must be read in connection with the general election laws). 
17 Subdivision (a) was added in 1978.  (Stats. 1978, ch. 573, § 3.)  Prior to this change 
appointees to fill vacancies served for the remainder of their predecessor’s four-year term 
of office.  (See Stats. 1951, ch. 764, p. 2218, § 11866, former Pub. Util. Code, § 11866 
[“The person appointed to fill any vacancy on the board shall hold office for the 
remainder of the unexpired term of his predecessor”], repealed Stats. 1978, ch. 573, § 4.)  
The 1978 change thus ensured that the tenure of a vacancy appointee could be no more 
than two years. 
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discern no reason why, to accomplish that purpose, the Legislature would mandate the 
creation of still another vacancy in board representation; nor has the Legislature 
suggested any such reason. 

Moreover, there is a longstanding policy against vacancies in public office—that 
is, “having a gap between successive office holders.”18  We may presume that the 
Legislature would not expect section 11865(a) to be read as diverging from that policy by 
causing an unnecessary gap in incumbency between the date of voting and the date of 
election certification.19  Instead, we will “follow the construction that ‘comports most 
closely with the apparent intent of the Legislature, with a view to promoting rather than 
defeating the general purpose of the statute, and avoid an interpretation that would lead to 
absurd consequences.’”20   

Subdivision (d) of section 11865, which we quoted earlier, reinforces our 
conclusion.  Under that provision, when an election is held to fill a board seat currently 
occupied by an appointee, the winner assumes office as soon as the election is certified.21  
Reading subdivisions (a) and (d) together, then, we believe the Legislature contemplated 
that a vacancy appointee to the EBMUD Board of Directors would serve until his or her 
elected successor takes office.22  By “tak[ing] office immediately” upon certification, the 

 
18 Hartford Acc. & Indem. Co. v. City of Tulare (1947) 30 Cal.2d 832, 836; see also 
People ex rel. Stratton v. Oulton (1865) 28 Cal. 44; Gov. Code, § 1302 (“Every officer 
whose term has expired shall continue to discharge the duties of his office until his 
successor has qualified”).   
19 Cf. In re Christian S. (1994) 7 Cal.4th 768, 782 (“We are not persuaded the Legislature 
would have silently, or at best obscurely, decided so important and controversial a public 
policy matter and created a significant departure from the existing law”).   
20 107 Ops.Cal.Atty.Gen. 1, 16 (2024) (construing Ralph M. Brown Act), citing Chaffee 
v. San Francisco Library Com. (2004) 115 Cal.App.4th 461, 468. 
21 “A person elected at an election to fill a position to which an appointment was made 
pursuant to this section shall take office immediately upon issuance of the certificate of 
election by the secretary of the district, after qualifying according to law, and shall hold 
office for the remainder of the term in which the vacancy occurs.”  (Pub. Util. Code, 
§ 11865, subd. (d).)   
22 Rao v. Campo (1991) 233 Cal.App.3d 1557, 1567 (“It is a well-settled principle of 
statutory interpretation that the various parts of a statute must be considered as a whole to 
avoid absurd or anomalous results by harmonizing any apparently conflicting provisions; 
and thus, a particular part of a statutory enactment must be viewed in light of the 
enactment in its entirety”). 
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elected board member perforce terminates the tenure of the incumbent appointee, by 
operation of law.23   

We therefore conclude that, under Public Utilities Code section 11865, an 
appointed board member must step down only when an elected successor takes office 
upon certification of the election. 

 
23 See Pub. Util. Code, §§ 11854, 11865, subd. (d). 
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