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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-1014 

: 
of : FEBRUARY 24, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Anthony S. Da Vigo : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Newton R. Russell, State Senator, Twenty-First District, has 
requested an opinion on the following question: 

Would the appointment of a state legislator by the Governor to the Board of 
Regents of the University of California violate any provision of the California 
Constitution? 

CONCLUSION 

The appointment of a state legislator by the Governor to the Board of Regents 
of the University of California would violate article IV, section 13 of the California 
Constitution. 
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ANALYSIS 

California Constitution, article IX, section 9, subdivision (a) provides for the 
appointment by the Governor of the appointive members of Board of Regents of the 
University of California. 

“The University of California shall constitute a public trust, to be 
administered by the existing corporation known as ‘The Regents of the 
University of California,’ with full powers of organization and government, 
subject only to such legislative control as may be necessary to insure the 
security of its funds and compliance with the terms of the endowments of the 
university and such competitive bidding procedures as may be made 
applicable to the university by statute for the letting of construction contracts, 
sales of real property, and purchasing of materials, goods, and services. Said 
corporation shall be in form a board composed of seven ex officio members, 
which shall be: the Governor, the Lieutenant Governor, the Speaker of the 
Assembly, the Superintendent of Public Instruction, the president and the 
vice president of the alumni association of the university and the acting 
president of the university, and 18 appointive members appointed by the 
Governor and approved by the Senate, a majority of the membership 
concurring; . . . .” 

The question presented is whether the appointment by the Governor of a state legislator to 
the Board of Regents would violate any provision of the California Constitution. 

In our view, such an appointment is proscribed under California Constitution, 
article IV, section 13:  

“A member of the Legislature may not, during the term for which the 
member is elected, hold any office or employment under the State other than 
an elective office.” 

With regard to another constitutional provision, then article VI, section 18,1 providing that 
a judge of a court of record “shall be ineligible to any other office or public employment 
than a judicial office or employment,” it was concluded in 20 Ops. Cal. Atty. Gen. 229 
(1952) that such provision did not preclude the appointment of a judge as a member of the 
Board of Regents. The issue presented was whether the position of a regent constituted a 
public office or public employment. We traced the history of California Constitution, 

1 Article VI, section 17 (formerly § 18) now provides that a judge of a court of record “as 
ineligible for public employment or public office other than judicial employment or judicial office. 

2 
80-1014 



 
 

 

 

  
 

 
   

 
     

 
 

 
  

 

     
  

    
  

        
   

   
  

   
  

     
 

 
       

  
 
 

   
    

 
 

                                                 
   

 
    

 

article IX, section 9, and determined that membership on the Board of Regents continued 
to be a “private trust, as originally characterized in the Organic Act of 1868. (And cf. 
Regents of the University of California v. Superior Court [Karst] (1970) 3 Cal. 3d 529, 
539, fn. 12.)2 

Assuming the continued validity of the rationale set forth in our prior 
opinion, the characterization of individual membership on the Board of Regents as a private 
or public trust or office does not provide the focal point of the present analysis. Rather, the 
question which arises under article IV, section 13, is whether an individual membership on 
the Board of Regents constitutes “any office or employment under the state.” 

The University of California is a public corporation (Regents of the 
University of California v. Superior Court [Regan] (1976)17 Cal. 3d 533, 536) and 
constitutes a branch of the state government equal and coordinate with the Legislature, the 
judiciary and the executive (30 Ops. Cal. Atty. Gen. 162, 166 (1957)). The University is 
administered by a Board of Regents which has been variously described as “an institution 
of the state,” “a public corporation,” “a governmental agency,” “a public trust,” “a 
governmental institution,” “a constitutional department or function of the state 
government, “a governmental function,” “a state institution,” and “a branch of the state 
itself.” Ishimatsu v. Regents of the University of California (1968) 266 Cal. App. 2d 854, 
863–864; Regents of the University of California v. Superior Court [Karst], supra, 3 Cal. 
3d at p. 534.) As stated in Newmarker v. Regents of the University of California (1958) 160 
Cal. App. 2d 640, 645, “common sense and the weight of authority indicate that the board 
of regents is a public legal entity charged with the government of a public trust.” It is clear, 
therefore, that a member of the Board of Regents, although not a public officer (Caminetti 
v. Pac. Mut. Life Ins. Co. (1943) 22 Cal. 2d 344, 360) is a member of a public entity which 
is charged with a public trust. (20 Ops. Cal. Atty. Gen. 229, supra.) 

The term “office . . . under the state” has a broader literal signification than 
“public office.” We undertake, therefore, to examine the fundamental objectives and 
purposes of the provision in which the term appears, to determine whether its application 
with respect to membership on the Board of Regents is either appropriate or 
contraindicated. (Cf. 27 Ops. Cal. Atty. Gen. 5, 10–11 (1956).) In Satterwhite v. Garrison 
(1917) 34 Cal. App. 734, 736, the court, holding the provision applicable to the position of 
deputy district attorney, stated: 

2 lnsofar as membership may be deemed a private trust, we would have no occasion to consider 
the common law doctrine of incompatibility of public offices. (Cf. 62 Op. Cal. Atty. Gen. 615, 616 
(1979); 9 Op. Cal. Atty. Gen. 277, 281, (1947).) In any event, such consideration is not warranted 
in view of the conclusion reached herein. 

3 
80-1014 



 
 

 

 
 

 
 
 

 
   

 
  

 
 

  
  

  
 

 
 

  

    
 

 
     

 
 

 
 
     

    
  

    
 

                                                 
   

   
  

“Upon the merits of the whole case we are of the opinion that the 
intent and purpose of the framers in proposing, and of the people in adopting, 
this constitutional provision was the preclusion of members of the law-
making branch of the state government from seeking or holding any 
appointive office or employment in or under any department or subdivision 
of the general state government, by the seeking or holding of which his 
independent action as such member of the legislature might be in any wise 
influenced or affected.” (Emphasis added.) 

In Parker v. Riley (1941) 18 Cal. 2d 83, 87, the court expounded: 

“It is clear, therefore, that the purpose of the constitutional provision 
here involved is to prevent the acceptance by a legislator of any position 
under the state, whether an office or merely employment, which creates the 
opportunity for private aggrandizement, pecuniary in nature or otherwise. 

See also, 9 Ops. Cal. Atty. Gen. 277, 278 (1947). 

Further evidence of the purpose of article IV, section 13 was provided in the 
ballot pamphlet arguments submitted to the voters in conjunction with the 1916 election. 
Particularly pertinent is the following summary of the proponents’ argument, by the 
opponents to the measure: 

“ . . . those who urge its adoption are loud in their cries that it will 
prevent the governor from bartering for legislative votes by appointing 
senators and assemblymen who favor administration measures to state 
offices, and that it will further destroy the incentive for members of the 
legislature to vote with the governor in the hope of obtaining a state position 
in reward thereof.” 

Hence, the purposes may be summarized: (1) to preclude any adverse 
influence or affect upon the independent action of a legislator, (2) to foreclose the 
opportunity for private aggrandizement, pecuniary or otherwise, and (3) to prevent the 
Governor from bartering for legislative votes, and members of the Legislature from voting 
with the Governor in the hope of obtaining an appointment. Manifestly, the opportunity for 
appointment of legislators by the Governor to the Board of Regents presents a danger of 
the kind and nature which the constitutional provision in question was designed to avoid.3 

3 By express constitutional mandate, the Speaker of the Assembly and the Lieutenant 
Governor, as well as the Governor and the Superintendent of Public Instruction, are ex officio 
members of the board. (Cal. Const., art. IX, § 9, subd. (a).) 
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Hence, a member of the Board of Regents which is a public entity, administering the affairs 
of the University which is a government agency, and charged thereby with a public trust, 
holds an office “under the state” within the purview of article IV, section 13.4 

While it may be asserted that the University is intended to operate as 
independently of the state as possible (Cal. Const., art. IX, § 9 it does not follow that it is 
free of legislative regulation to such an extent as to obviate any significant conflict of 
interest as a member of the Legislature and of the Board of Regents. As stated in San 
Francisco Labor Council v. Regents of the University of California (1980) 26 Cal. 3d 785, 
789: 

It is true the university is not completely free from legislative 
regulation. In addition to the specific provisions set forth in article IX, section 
9, there are three areas of legislative regulation. First, the Legislature is 
vested with the power of appropriation, preventing the regents from 
compelling appropriations for salaries. (California State Employees’ Assn. v. 
Flournoy, supra, 32 Cal.App. 3d 219,233; California State Employees’ Assn. 
v. State of California, supra, 32 Cal. App. 3d 103, 109–110.) 

“Second, it is well settled that general police power regulations 
governing private persons and corporations may be applied to the university. 
(Regents of University of California v. Superior Court, supra, 17 Cal. 3d 533, 
536–537; City Street Imp. Co. v. Regents (1908) 153 Cal. 776, 778 et. seq. 
[96 P. 801]; Estate of Royer (1899) 123 Cal. 614, 624 [56 P. 461].) For 
example, workers’ compensation laws applicable to the private sector may 
be made applicable to the university. 

“Third, legislation regulating public agency activity not generally 
applicable to the public may be made applicable to the university when the 

4 Article IV, section 13, provided, prior to its amendment in 1966 (then art. IV, § 19): 
“No senator or member of assembly shall, during the term for which he shall have 

been elected, hold or accept any office, trust, or employment under this state; provided 
that this provision shall not apply to any office filled by election by the people.” 
(Emphasis added.) 
No substantive changes were intended by the amendment. The term “trust,” which was deleted, 

was deemed by the Constitutional Revision Commission to be subsumed within the terms “office” 
and “employment.” There can be no doubt, therefore, that membership on the Board of Regents is 
an “office” or “employment” as those terms are employed in present text. (Cal. Const. Revision 
Commission, Proposed Revisions, Feb. 1966, p. 37; cf. 27 Ops. Cal. Atty. Gen. 5, supra, at p. 10.) 
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legislation regulates matters of statewide concern not involving internal 
university affairs. (Tolman v. Underhill (1952) 39 Cal. 2d 708, 712 [249 P.2d 
280].)” 

In this regard it may be observed that the position of a legislator with respect to the 
University and with respect to the Governor is significantly different than that of a member 
of the judiciary. Thus, the result which we reach in connection with the appointment by the 
Governor of members of the Legislature as distinguished from judges, to membership on 
the Board of Regents, is founded not only upon the literal comparison of the respective 
constitutional provisions, but also upon rational premises. (Compare 20 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 229, supra, at pp. 232–233.) 

It is concluded that the appointment by the Governor of a state legislator to 
the Board of Regents would violate article IV, section 13, of the California Constitution.5 

***** 

5 In view of this conclusion, we express no opinion as to whether such an appointment would 
also violate any other provision of the California Constitution. 
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