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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-1104 

: 
of : FEBRUARY 6, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Rodney O. Lilyquist : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Brian A. Bishop, County Counsel, Nevada County, has 
requested an opinion on the following question: 

May a person simultaneously serve as a member of the board of directors of 
a public utility district and as a member of the board of supervisors of the county in which 
the district is located? 

CONCLUSION 

A person may not simultaneously serve as a member of the board of directors 
of a public utility district and as a member of the board of supervisors of the county in 
which the district is located. 
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ANALYSIS 

We are informed that a member of the board of directors of a public utility 
district has recently been elected to the board of supervisors of the county in which the 
district is located. The question we must resolve is whether the person may hold both 
offices at the same time. We conclude that upon his assumption of the office of county 
supervisor, his office of public utility district director is automatically forfeited. 

The members of a board of directors of a public utility district and of a board 
of supervisors of a county hold public offices. (See Pub. Util. Code §§ 15955, 16003,1 

Gov. Code, § 24000 subd. (o); People ex. tel. Chapman v. Rapsey (1940) l6 Cal. 2d 636, 
639, 640; Coufter v. Pool (1921) 187 Cal. 181,186B187.) 

We are unaware of any constitutional or statutory enactment or local 
regulation expressly allowing or prohibiting the simultaneous holding of these two public 
offices. (See Gov. Code § 1126; 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 710, 718, 719 (1980); 3 McQuillin, 
Municipal Corporations (rev. ed. 1973) § 12.67, p. 296.) Hence, our task is to examine the 
common law prohibition against the holding of “incompatible offices” as that doctrine has 
been applied in California. (See People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal. 2d 636, 
641.) 

In People ex rel. Bagshaw v. Thompson (1942) 55 Cal. App. 2d 147, 150, the 
Court of Appeal stated, “Public policy requires that when the duties of two offices are 
repugnant or overlap so that their exercise may require contradictory or inconsistent action, 
to the detriment of the public interest, their discharge by one person is incompatible with 
that interest.” 

In People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal. 2d 636, 642, the 
Supreme Court quoted from 46 Corpus Juris 941 as follows: 

“‘At common law the holding of one office does not of itself 
disqualify the incumbent from holding another office at the same time, 
provided there is no inconsistency in the functions of the two offices in 
question. But where the functions of two offices are inconsistent, they are 
regarded as incompatible. The inconsistency, which at common law makes 
offices incompatible, does not consist in the physical impossibility to 
discharge the duties of both offices, but lies rather in a conflict of interest, as 
where one is subordinate to the other and subject in some degree to the 

All section references hereafter are to the Public Utilities Code unless otherwise 
indicated. 
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supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one of the 
offices has the power to remove the incumbent of the other or to audit the 
accounts of the other.’” 

The purpose of the prohibition against holding incompatible offices has been 
stated in McQuillin to be as follows: 

“Public policy demands that an officeholder discharge his duties with 
undivided loyalty. The doctrine of incompatibility is intended to assure 
performance of that quality. Its applicability does not turn upon the integrity 
of the person concerned or his individual capacity to achieve impartiality, for 
inquiries of that kind would be too subtle to be rewarding. The doctrine 
applies inexorably if the offices come within it, no matter how worthy the 
officer’s purpose or extraordinary his talent. 

“. . . . . . . . . . . . 

“Neither is it pertinent to say that the conflict in duties may never arise, it is 
enough that it may, in the regular operation of the statutory plan. Nor is it an 
answer to say that if a conflict should arise, the incumbent may omit to 
perform one of the incompatible roles. The doctrine was designed to avoid 
the necessity for that choice.” (3 McQuillan, supra, at pp. 295, 296, fns. 
omitted.) 

In determining whether the holding of two particular offices is incompatible 
with the public interest, the nature, powers, and functions of each office must be examined. 
(People ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal. 2d 636, 642; People ex rel. Bagshaw v. 
Thompson, supra, 55 Cal. App. 2d 147, 150; 3 McQuillin, supra, at p. 296.) 

While the range of duties of a county supervisor needs little discussion, the 
functions of a public utility district board member requires some elaboration. Under the 
Public Utility District Act (§§ 15501-18055), a district has general statutory authority to 
do the following: 

“A district may acquire, construct, own, operate, control, or use, within or 
without or partly within and partly without the district, works for supplying 
its inhabitants with light, water, power, heat, transportation, telephone 
service, or other means of communication, or means for the disposition of 
garbage, sewage, or refuse matter, and may do all things necessary or 
convenient to the full exercise of the powers granted in this article.” 
(§ 16461.) 
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“A district may acquire, construct, own, complete, use, and operate a fire 
department, street lighting system, public parks, public playgrounds, golf 
courses, public swimming pools, public recreation buildings, buildings to be 
used for public purposes, and works to provide for the drainage of roads, 
streets, and public places, including, but not limited to, curbs, gutters, 
sidewalks, and pavement of streets. For the purposes of this division all of 
the foregoing projects shall be consider and a public utility or public utility 
works.” (§ 16463.) 

The powers of a district are generally exercised by its board of directors. 
(§ 16031.) The board employs personnel (§§ 16034, 16192) and acquires the necessary 
property and equipment to perform the district’s activities. (§ 16531.) Each director is 
elected to a four year term from territorial units within the district or from the district at 
large. (§§ 15915, 16001.) 

In prior opinions, we have examined the interrelationship that exists between 
the governing of a public utility district and the county in which it is located. We have 
noted that districts are not, strictly speaking, county districts or subdivisions and that after 
a district begins operations, Athe supervisors of the county within which the district may be 
located have very limited functions to perform in connection therewith. (6 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 206, 206 (1945).) In 24 Ops. Cal. Atty. Gen. 188, 190 (1954), we stated that Athe 
district is a separate and distinct entity and the board of supervisors has, with few 
exceptions, little or nothing to do with the conduct and operation of the district.” 

Nevertheless, the Legislature has provided several specific ties between a 
district and a county, such as: (1) to form a district, a petition is presented to the county 
supervisors who then call a formation election (§ 15702), (2) the annexation of territory by 
a district is subject to a hearing by the county supervisors, who may determine that certain 
territory shall not be annexed (§ 17376), (3) the “vacancy in the office of director from an 
unincorporated territorial unit shall be filled by appointment by the board of supervisors § 
16003), (4) sewage disposal facilities may be jointly acquired, constructed, and used by a 
district and the county (§§ 16871, 16875), (5) a district may contract with a county for the 
use of the former’s sewage disposal facilities (§ 16876), (6) a district may contract with a 
county concerning the use of any water works or other facilities for supplying water 
(§§ 16882-16883), (7) “a county may lease equipment, perform work, or furnish goods for 
any district” (Gov. Code § 23008), (8) the board of supervisors may “grant, convey, 
quitclaim, assign, or otherwise transfer” any real or personal property to a district (Gov. 
Code § 25365), and (9) a county and a district “may jointly exercise any power common 
to both of them. (Gov. Code § 6502.) 
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We have previously concluded that such types of possible interrelationships 
meet the test for finding an incompatibility of offices. (37 Ops. Cal. Atty. Gen. 146 (1961) 
[county supervisor and soil conservation district director]; 30 Ops. Cal. Atty. Gen. 184 
(1957) [county supervisor and rapid transit district director]; 21 Ops. Cal. Atty. Gen. 94 
(1953) [county supervisor and school district trustee]; 15 Ops. Cal. Atty. Gen. 265 (1950) 
[county supervisor and hospital district director]; see also People ex. rel. Chapman v. 
Rapsey, supra, 16 Cal. 2d 636 [county supervisor and bridge and highway district director]. 

Perhaps closest to the situation presented herein is our opinion in 24 Ops. 
Cal. Atty. Gen. 188 (1954), where we concluded that the offices of county supervisor and 
general manager of a public utilities district were incompatible. 

Consistent with these prior opinions, we believe that a person who is both a 
county supervisor and public utilities district director would have divided loyalties in 
potentially numerous situations, including the setting of policies and the approving of 
contract negotiations. What would be best for the district need not necessarily be best for 
the county, and vice versa. Accordingly, we believe that the simultaneous holding of these 
two offices would be incompatible with the interests of the public. (See 63 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 607, 610 (1980); 37 Ops. Cal. Atty. Gen. 146, 148 (1961); 24 Ops. Cal. Atty. Gen. 
188, 191 (1954).) 

The consequence of finding an incompatibility of offices is that the first 
office held is automatically vacated upon the commencement of duties in the second office; 
the first office is terminated as effectively as if the person had officially resigned. (People 
ex rel. Chapman v. Rapsey, supra, 16 Cal. 2d 636, 644; People ex rel. Bagshaw v. 
Thompson, supra, 55 Cal. App. 2d 147, 154; 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 623, 647, fn. 1 (1980); 
3 McQuillin, supra, at pp. 295, 296.) 

The conclusion to the question presented, therefore, is that a person may not 
simultaneously serve as a member of the board of directors of a public utility district and 
as a member of the board of supervisors of the county in which the district is located. 

***** 
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