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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-1211 

: 
of : JUNE 18, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Lawrence Keethe : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Frank J. DeMarco, County Counsel, County of Siskiyou, has 
requested an opinion on a question we have phrased as follows: 

Does section 6 of article XVI of the California Constitution prohibit a general 
law county from distributing county funds to a community services district under Revenue 
and Taxation Code section 98.8? 

CONCLUSION 

Section 6 of article XVI of the California Constitution does not prohibit a 
general law county from distributing county funds to a community services district under 
Revenue and Taxation Code section 98.8 if the funds are expended for purposes for which 
the county is authorized to expend such funds. 
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ANALYSIS 

We are asked whether a general law county may lawfully distribute some of 
its funds to a “community services district” (the “district”) under section 98.8.1 The district 
in question seeks such funds in order to supplement its general operating revenues. Concern 
has been voiced as to whether such a distribution violates the provisions of section 6 of 
article XVI of the California Constitution. We begin our discussion with the statute, section 
98.8, under which the district seeks to receive the funds: 

“In addition to the amounts provided for in Section 98.6, pursuant to 
a resolution adopted by its governing board, a county or city may distribute 
funds to any special district from any available county or city sources.” 
(Emphases added.)2 

1 All unidentified statutory references are to the Revenue and Taxation Code. 
2 Section 98.6, to which section 98.8 makes reference, provides: 

“(a) Notwithstanding any other provision of this chapter, the amount allocated 
pursuant to Sections 96 or 97 and 98 to a special district, as defined in Article 1 
(commencing with Section 2201) of Chapter 3 of Part 4, excluding multicounty 
districts, shall be reduced by an amount computed as follows: 

“(1) A ratio shall he computed for each such special district equal to the amount of 
state assistance payment for such special district for the 1978–79 fiscal year divided by 
the sum of such state assistance payment for the special district plus the amount of 
property tax revenue allocated to the special district for the 1978–79 fiscal year 
pursuant to Section 26912 of the Government Code. 

“(2) The amount by which the allocation pursuant to Sections 96 or 97, 98, shall be 
reduced shall be equal to such allocation multiplied by the factor computed for the 
district pursuant to paragraph (1). 

“(3) The total of all amounts computed for special districts within each county shall 
be deposited in the Special District Augmentation Fund which shall specify amounts 
for each governing body as defined in Section 16271 of the Government Code and 
which shall be allocated pursuant to subdivision (b). 

“(b) There is hereby created a Special District Augmentation Fund in each county 
to augment the revenues of special districts. The auditor shall, on or before September 
30 of each year, notify each governing body, as defined in Section 16271 of the 
Government Code, of the amount allocated to it pursuant to this section. 

“Within 15 days of such notice, the governing body shall hold a public hearing for 
the purpose of determining the distribution of such funds, the governing body shall send 
written notice to the legislative body of each special district which is not governed by 
the board of supervisors or the city council and shall publish such notice in a 
newspaper of general circulation in the county not less than three days prior to the 
hearing. The notice shall include the following: (1) the amount of funds available to 
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This section provides the authority for the county to “distribute” funds to the district. We 
must first determine the meaning of the word “distribute” as used in the context of section 
98.8. In determining the intent of the Legislature in employing this word, we should first 
apply rules of statutory construction which have been summarized by the California 
Supreme Court in Moyer v. Workmen’s Comp. Appeals Bd. (1973) 10 Cal. 3d 222, 230 as 
follows: 

“We begin with the fundamental rule that a court should ascertain the 
intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law. In 
determining such intent the court turns first to the words themselves for the 
answer. We are required to give effect to statutes according to the usual, 
ordinary import of the language employed in framing them. If possible, 
significance should be given to every word, phrase, sentence and part of an 
act in pursuance of the legislative purpose and a construction making some 
words surplusage is to be avoided. When used in a statute words must be 
construed in context, keeping-in mind the nature and obvious purpose of the 
statute where they appear. Moreover, the various parts of a statutory 
enactment must he harmonized by considering the particular clause or 
section in the context of the statutory framework as a whole.” (Citations and 
quotations omitted; emphasis added.) 

special districts, and (2) the time and place of the hearing. 
“Within 30 days of the notice of allocation, the governing body shall determine the 

amount of funds to be disbursed to each special district. The funds provided for by this 
shall be used exclusively for special districts and shall not be used for any general 
county or municipal expenses. 

“The county auditor shall disburse funds to the special district in the same manner 
as disbursements which are made from the county treasurers property tax trust fund.” 
(Emphases added.) 

The district is a “special district,” which is defined in section 2215: 
“‘Special district’ means any agency of the state for the local performance of 

governmental or proprietary functions within limited boundaries. ‘Special district’ 
includes a county service area, a maintenance district or area, an improvement district 
or improvement zone, or any other zone or area, formed for the purpose of designating 
an area within which a property tax rate will be levied to pay for a service or 
improvement benefiting that area, ‘Special district’ does not include a city, a county, a 
school district or a community college district, ‘Special district’ does not include any 
agency which is not authorized by statute to levy a property tax rate.” 
For a general discussion of “special districts” see 57 Ops, Cal. Atty. Gen, 1 (1974). (See also, 

Gov. Code, § 61000 et seq. regarding “community services districts.”) 
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It is clear from the statutory scheme as a whole that the Legislature intended 
to augment the revenues of such districts by way of permanent grants of funds. Section 
98.8, for example, specifically states that the funds distributed are “in addition to the 
amounts provided for in section 98.6.” Additionally, section 98.6, in part, provides for the 
disbursement of funds to special districts to augment their revenues. We conclude that the 
authority to “distribute funds” granted by section 98.8 refers to a grant of such funds 
without any reimbursement obligation. 

We now move to the issue of whether a distribution of county funds under 
section 98.8 to the district violates section 6 of article XVI of the California Constitution, 
which section limits the county’s power to grant funds by prohibiting gifts of public funds. 
Section 6 states: 

“The Legislature shall have no power to give or to lend, or to authorize 
the giving or lending, of the credit of the State, or of any county, city and 
county, city, township or other political corporation or subdivision of the 
State now existing, or that may be hereafter established, in aid of or to any 
person, association, or corporation, whether municipal or otherwise, or to 
pledge the credit thereof, in any manner whatever, for the payment of the 
liabilities of any individual, association, municipal or other corporation 
whatever; nor shall it have power to make any gift or authorize the making 
of any gift, of any public money or thing of value to any individual, municipal 
or other corporation whatever . . . 

“ . . . . . . . . . . .”3 

It has been consistently held that expenditures of public funds which may benefit 
private persons are not gifts within the meaning of section 6 of article XVI if those funds 
are expended for a “public purpose.” (Schettler v. County of Santa Clara (1977) 74 Cal. 
App. 3d 990, 1003; County of Alameda v. Carleson (1971) 5 Cal. 3d 730, 745–746; 
California Emp. etc. Com. v. Payne (1947) 31 Cal. 2d 210, 216; County of San Bernardino 
v. Way (1941) 18 Cal. 2d 647, 653; County of Alameda v. Janssen (1940) 16 Cal. 2d 276, 
281; County of Riverside v. Whitlock (1972) 22 Cal. App. 3d 863, 877; Winkelman v. City 
of Tiburon (1973) 32 Cal. App. 3d 834, 844–846.) As set forth by the California Supreme 
Court in City of Oakland v. Garrison (1924) 194 Cal. 298, 302: 

“[W]here the question arises as to whether or not a proposed 
application of public funds is to be deemed a gift within the meaning of that 

3 Formerly article XIII, section 25, adopted in 1966, restating the provisions of former article 
IV, section 31, without substantial change. 
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term as used in the constitution, the primary and fundamental subject of 
inquiry is as to whether the money is to be used for a public or a private 
purpose. If it is for a public purpose within the jurisdiction of the 
appropriating board or body, it is not, generally speaking, to be regarded as 
a gift.” (See also Doctors General Hospital v. County of Santa Clara (1961) 
188 Cal. App. 2d 280, 286.) 

It has been said repeatedly that if a public purpose is served by the expenditure of public 
funds, the constitutional prohibition is not violated even though there may be incidental 
benefits to private persons or entitles. (Board of Supervisors v. Dolan (1975) 45 Cal. App. 
3d 237, 243; see also People v. City of Long Beach (1959) 51 Cal. 2d 875; County of San 
Diego v. Hammond (1936) 6 Cal. 2d 709; City of Oakland v. Williams (1929) 206 Cal. 
315.) 

The determination of what constitutes a public purpose is primarily a marter 
for the Legislature, and its discretion will not be disturbed by the courts so long as that 
determination has a reasonable basis. (Schettler v. County of Santa Clara, supra, 74 Cal. 
App. 3d at p. 1004; County of Alameda v. Carleson, supra, 5 Cal. 3d at p. 746; County of 
Alameda v. Janssen, supra, 16 Cal. 2d at p. 281; The Housing Authority v. Dockweiler 
(1939) 14 Cal. 2d 437, 449–450; Veterans’ Welfare Board v. Jordan (1922) 189 Cal. 124, 
145; Community Television of So. Cal. v. County of Los Angeles (1975) 44 Cal. App. 3d 
990, 997; Board of Supervisors v. Dolan, supra, 45 Cal. App. 3d at p. 243.) 

Where, as here, public funds are distributed from one public agency to 
another, article XVI, section 6, requires that the funds must not only be used by the 
recipient entity for a public purpose but must also be used to further the particular public 
purpose of the transferring entity. In this regard the California Supreme Court has stated: 

“[A] contribution from one public agency to another for a purely local 
purpose of the donee agency is in violation of the constitutional prohibition, 
but . . . such a contribution is legal if it serves the public purpose of the donor 
agency even though it is beneficial to local purposes of the donee agency.” 
(Santa Barbara etc. Agency v. All Persons (1957) 47 Cal. 2d 699, 707, revd. 
on other grounds, 357 U.S. 275, mod. 53 Cal. 2d 743; see also Golden Gate 
Bridge etc. Dist. v. Luebring, supra, 4 Cal. App. 3d at p. 207; Mallon v. City 
of Long Beach (1955) 44 Cal. 2d 199, 210–212.) 

In City of Oakland v. Garrison (1924) 194 Cal. 298, 304, the court noted that 
gifts to a municipal corporation were prohibited by the Constitution and concluded: 

“It is not sufficient, therefore, that the appropriation here in question 
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be for a public purpose. It must also be for a purpose which is of interest and 
benefit generally to the people of the [transferor entity].” (See also 46 Ops. 
Cal. Atty. Gen. 138, 140 (1965).) 

As aptly synthesized in Golden Gate Bridge etc. Dist. v. Luebring, supra, 4 
Cal. App. 3d at page 209: 

“Thus, the decisions speak both of furthering the purpose of the donor 
entity, and of the general interest of the people within that entity. But the two 
formulations may be reconciled by observing that the cases talking in terms 
of the general interests of the people of the donor entity have involved gifts 
by the state or a county (Mallon v. City of Long Beach, supra, 44 Cal. 2d 199; 
City of Oakland v. Garrison, supra, 194 Cal. 298; 51 Ops. Cal. Atty. Gen. 
71). Such entitles have extremely broad ‘purposes,’ affecting in many ways 
the welfare of their citizens; they are therefore empowered to undertake many 
kinds of activity in furtherance of the general welfare of their citizens. The 
authorities that have said the expenditures must further the purpose of the 
donor have involved proposed transfers by limited purpose agencies (a water 
agency in Santa Barbara etc. Agency v. All Persons, supra, 47 Cal. 2d 699, 
reversed on other grounds 357 U.S. 275, mod. 53 Cal. 2d 743, and a sanitary 
district in 46 Ops. Cal. Atty. Gen. 138). Such agencies do not have the broad 
responsibilities of the state and counties. Therefore, it appears that an 
agency’s public ‘purpose’ and its ‘interests’ are but different expressions of 
the same concept. Indeed, an entity with a narrow and particular purpose, 
such as a water or sanitary or highway district, could hardly have an ‘interest’ 
apart from furtherance of the purpose for which it was established. . . .” 

Thus, the county funds distributed to the district must further the purposes of the county as 
well as the district. We are not advised how the district will utilize the county funds. For 
that reason our response must be conditioned on the use of the funds as in our conclusion 
in 51 Ops. Cal. Atty. Gen. 71 (1968). The district may use the county hinds only for those 
expenditures which the county itself is authorized to expend on behalf of all county 
taxpayers. We suggest, as we did in 51 Ops. Cal. Atty. Gen. 71, 75 (1968), that the district 
keep the county funds in a separate account and be prepared to demonstrate that 
expenditures made therefrom were used only for county purposes. 

Accordingly, it is our conclusion that section 6 of article XVI of the 
California Constitution does not prohibit a general law county from distributing county 
funds to a community services district under Revenue and Taxation Code section 98.8 if 
the hinds are expended for purposes for which the county is authorized to expend such 
funds. ***** 
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