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OPINION : 
: No. 80-404 

of : 
: APRIL 22, 1981 

GEORGE DEUKMEJIAN : 
Attorney General : 

: 
Jack R. Winkler : 

Assistant Attorney General : 
: 

Lawrence Keethe : 
Deputy Attorney General : 

The Honorable L. B. Elam, County Counsel, County of Sacramento, has 
requested an opinion on a question which we have phrased as follows: 

Does the board of supervisors of a county have the authority to regulate 
swimming pools and swimming pool heaters for energy conservation purposes? 

CONCLUSION 

The board of supervisors of a county has authority to regulate swimming 
pools and swimming pool heaters in the county for energy conservation purposes. 

ANALYSIS 

Article XI, section 7, of the California Constitution provides: “A county or 
city may make and enforce within its limits all local, police, sanitary and other ordinances 
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and regulations not in conflict with general laws.” A county’s power under this provision 
can be applied only within its own territory and is subject to displacement by general state 
law but otherwise is as broad as the police power exercisable by the Legislature itself. 
(Birkenfield v. City of Berkeley (1976) 17 Cal. 3d 129, 140.) 

The Warren-Alquist State Energy Resources Conservation and Development 
Act (Pub. Res. Code, § 250001 et seq.) was enacted in 1974. As justification for the 
regulations imposed by that act, the Legislature made several findings, including the 
following: 

“The Legislature hereby finds and declares that electrical energy is 
essential to the health, safety and welfare of the people of this state and to 
the state economy, and that it is the responsibility of state government to 
ensure that a reliable supply of electrical energy is maintained at a level 
consistent with the need for such energy for protection of public health and 
safety, for promotion of the general welfare, and for environmental quality 
protection.” (§ 25001.). 

“The Legislature further finds and declares that the present rapid rate 
of growth in demand for electric energy is in part due to wasteful, 
uneconomic, inefficient, and unnecessary uses of power and a continuation 
of this trend will result in serious depletion or irreversible commitment of 
energy, land and water resources, and potential threats to the state’s 
environmental quality.” (§ 25002.) 

“It is further the policy of the state and the intent of the Legislature to 
employ a range of measures to reduce wasteful, uneconomical, and 
unnecessary uses of energy, thereby reducing the rate of growth of energy 
consumption, prudently conserve energy resources, and assure statewide 
environmental, public safety, and land use goals.” (§ 25007.) 

These legislative findings establish the basis upon which the Legislature 
invokes the state’s police powers to regulate waste of energy resources. Since the county’s 
police power within its boundaries is as broad as that of the state, the county may enact 
energy conservation regulations under its police power insofar as such regulations do not 
conflict with the general laws of the state. (Birkenfield v. City of Berkeley, supra, 17 Cal. 
3d 129.) 

1 Section references are to the Public Resources Code unless otherwise specified. 
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In Lancaster v. Municipal Court (1972) 6 Cal. 3d 805, 807–808, the Supreme 
Court stated: 

“ ‘ . . . Local legislation in conflict with general law is void. Conflicts 
exist if the ordinance duplicates (Chavez v. Sargent, 52 Cal. 2d 162, 176; In 
re Portnoy, 21 Cal. 2d 237, 240; Pipoloy v. Benson, 20 Cal. 2d 366, 370), 
contradicts (Ex Parte Daniels, 183 Cal. 636, 642–645), or enters an area fully 
occupied by general law, either expressly or by legislative implication (In re 
Lane, supra, 58 Cal. 2d 99, 102; Abbott v. City of Los Angeles, supra, 53 Cal. 
2d 674, 682–688; Chavez v. Sargent, supra, 52 Cal. 2d 162, 176–178). If the 
subject matter or field of the legislation has been fully occupied by the state, 
there is no room for supplementary or complementary local legislation . . .” 

We must, therefore, examine the general law to determine if county regulation of 
swimming pools and pool heaters for energy conservation purposes would be in conflict 
therewith. 

Section 25402 provides: 

“The commission [the State Energy Resources Conservation and 
Development Commission (§ 25104) shall, after one or more public hearings, 
do all of the following, in order to reduce the wasteful, uneconomic, 
inefficient, or unnecessary consumption of energy: 

“(a) Prescribe, by regulation, lighting, insulation climate control 
system, and other building design and construction standards which increase 
the efficiency in the use of energy for new residential and new nonresidential 
buildings. Such standards shall be cost effective, when taken in their entirety, 
and when amortized over the economic life of the structure when compared 
with historic practice. The commission shall periodically update the 
standards and adopt such revisions as in its judgment it deems necessary. In 
prescribing standards for insulation, the commission shall take into 
consideration the standards developed pursuant to Chapter 11 (commencing 
with Section 19870) of Part 3 of Division 13 of the Health and Safety Code, 
which standards shall only be operative until the date one year after the date 
that the commission adopts regulations for energy insulation for residential 
buildings pursuant to this subdivision. Six months after the commission 
adopts regulations pursuant to this subdivision, no city, county, city and 
county, or state agency shall issue a permit for any building unless the 
building satisfies the standards prescribed by the commission pursuant to this 
subdivision or subdivision (b) of this section which are in effect on the date 
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an application for a building permit is filed. 

“(b) Prescribe by regulation, energy conservation design standards 
for new residential and new nonresidential buildings. Such standards shall 
be performance standards and shall be promulgated in terms of energy 
consumption per gross square foot of floor space, but may also include 
devices, systems, and techniques required to conserve energy. The standards 
shall be cost effective when taken in their entirety, and when amortized over 
the economic life of the structure when compared with historic practices. The 
commission shall periodically review the standards and adopt such revisions 
as in its judgment it deems necessary. A building that satisfies the standards 
prescribed pursuant to this subdivision need not comply with the standards 
prescribed pursuant to subdivision (a) of this section. The commission shall 
comply with the provisions of this subdivision before January 1, 1981. 

“(c) By regulation, prescribe standards for minimum levels of 
operating efficiency, based on a reasonable use pattern, for all appliances 
whose use, as determined by the commission, requires a significant amount 
of energy on a statewide basis. Such minimum levels of operating efficiency 
shall be based on feasible and attainable efficiencies or feasible improved 
efficiencies which will reduce the electrical energy consumption growth rate. 
Such standards shall become effective no sooner than one year after the date 
of adoption or revision. No new appliance manufactured on or after the 
effective date of such standards may be sold or offered for sale in the state, 
unless it is certified by the manufacturer thereof to be in compliance with 
such standards. One year after the effective date of such standards, no new 
appliance, regardless of the date of manufacture, may be sold or offered for 
sale in the state, unless it is certified by the manufacturer thereof to be in 
compliance with such standards. Such standards shall be drawn so that they 
do not result in any added total costs to the consumer over the designed life 
of the appliances concerned. 

“ . . . . . . . . . . . .   (Emphases added.) 

The duties of the State Energy Resources Conservation and Development 
Commission (the “Commission”) and provisions for local enforcement are set forth in 
section 25402.1: 

“In order to implement the requirements of subdivisions (a) and (b) of 
Section 25402, the commission shall do all of the following: 
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“ . . . . . . . . . . . .   

“(f) The provisions of subdivisions (a) and (b) of Section 25402 and 
this section shall apply only to new residential and nonresidential buildings 
on which actual site preparation and construction have not commenced prior 
to the effective date of rules and regulations adopted pursuant to those 
sections that are applicable to such buildings. Nothing in those sections shall 
prohibit either of the following: 

“(1) The enforcement of state or local energy conservation or energy 
insulation standards, adopted prior to the effective date of rules and 
regulations adopted pursuant to subdivisions (a) and (b) of Section 25402 
and this section with regard to residential and nonresidential buildings on 
which actual site preparation and construction have commenced prior to that 
date. 

“(2) The enforcement of city or county energy conservation or energy 
insulation standards, whenever adopted, with regard to residential and 
nonresidential buildings on which actual site preparation and construction 
have not commenced prior to the effective date of rules and regulations 
adopted pursuant to subdivisions (a) and (b) of Section 25402 and this section 
provided that the city or county files the basis of its determination that the 
standards are cost effective with the commission and the commission finds 
that such standards will require the diminution of energy consumption levels 
permitted by the rules and regulations adopted pursuant to those sections. 

“ . . . . . . . . . . . .   (Emphasis added.) 

It is clear from that portion of section 25402.1(f)(2) emphasized above that 
the Legislature did not intend to preempt the field of energy conservation regulation. Thus, 
we need only to determine whether a county regulation of swimming pools and swimming 
pool heaters for energy conservation purposes would duplicate or contradict state law. 
(Lancaster v. Municipal Court, supra, 6 Cal. 3d 805.) 

We have previously considered the circumstance in which a local regulation 
“contradicts” state law. In 62 Ops. Cal. Atty. Gen. 90, 95, we said: 

“A direct conflict will arise if the local ordinance attempts to permit 
what the state law prohibits. (See In re Iverson (1926) 199 Cal. 582, 587.) 
Conversely, a direct conflict will arise if the local ordinance attempts to 
prohibit what state law permits. (Monterey Oil Co. v. City Court (1953) 120 
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Cal. App. 2d 31, 36; Markus v. Justice Court (1953) 117 Cal. App. 2d 391, 
396, 59 Ops. Cal. Atty. Gen. 461, 478 (1976).)” 

We find nothing in the Warren-Alquist State Energy Resources Conservation 
and Development Act or any other state statute which would, in itself, duplicate or 
contradict a local regulation of swimming pools and pool heaters for energy conservation 
purposes. However, the Commission has adopted regulations imposing energy 
conservation standards for new residential buildings which are set forth in title 24, 
California Administrative Code, sections T20–1401 through T20–1414. The authority 
cited for these regulations is sections 25213, 24218(e) and 25402(a) of the Public 
Resources Code. Section T20–1406 entitled “Water Heating” contains subdivision (c) 
which reads as follows: 

“(c) Swimming Pool Heating. 

“(1) Any new or replacement fossil fueled swimming pool heater 
system shall be equipped with all of the following: 

“(A) An ON-OFF switch mounted on the outside of the heater for easy 
access to allow shutting off the operation of the heater without adjusting the 
thermostat setting and to allow restarting without relighting the pilot light. 

“(B) A permanent weatherproof plate or card, easily readable giving 
instructions for the energy efficient operation of the swimming pool and for 
the proper care of swimming pool water when a swimming pool cover is 
used. This subsection shall apply after January 1, 1980. 

“(C) A length of plumbing (36” minimum) between the filter and the 
fossil fuel heater to allow for the future addition of solar heating equipment. 

“(2) Any new or replacement fossil fueled swimming pool heater 
installed after January 1, 1982, shall have a thermal efficiency of at least 75% 
when tested in accordance with ANSI Z21.56–1975. 

“(3) Outdoor pools equipped with a fossil fuel heater shall also be 
equipped with a pool cover. 

“(4) Time clocks shall be installed on any new or replacement pool 
circulation pump not already so equipped so that the pump can be set to run 
in the off-peak electric demand period (unless required to operate an active 
solar pool heating system) and for the minimum time necessary to maintain 
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the water in a clear and sanitary condition in keeping with applicable public 
health standards. Where public health standards require twenty-four hour 
operation, time clocks shall not be required. 

“(5) All new pools shall be equipped with directional inlets for good 
mixing of the pool water.” 

Section T20–1406(c), quoted above, is part of article 1, subchapter 4 in 
chapter 2, division T20 of title 24 of the California Administrative Code. Subchapter 4 
commences as follows: 

“SUBCHAPTER 4. ENERGY CONSERVATION 

“Article 1. Energy Conservation Standards for New Residential 
Buildings 

“T20–1401. General Provisions. (a) Scope. (1) This Article applies to 
all new hotels, motels, apartment houses, lodging houses, dwellings, and 
other residential buildings which are heated or mechanically cooled. 
Notwithstanding the above, this Article shall not apply to residential 
buildings in which 100 percent of the required energy for heating and cooling 
is derived from a nondepletable energy source.  

The regulations in article 1, by their own terms, apply only to residential buildings 
which are “heated or mechanically cooled” and in any event do not apply where “the energy 
for heating and cooling is derived from a nondepletable energy source. 

In the request for this opinion we were asked to consider whether the 
authority to regulate residential and nonresidential buildings for energy conservation 
purposes under section 25402 includes the authority to regulate swimming pools and pool 
heaters for such purposes. We conclude that swimming pools and pool heaters are subject 
to regulation under section 25402. 

The statute provides significant definitions applicable to section 25402. 
Sections 25130 and 25131 provide as follows: 

“§ 25130. 

“ ‘Nonresidential’ building means any building which is heated or 
cooled in its interior, and is of an occupancy type other than Type H, I, or J, 
as defined in the Uniform Building Code, 1973 edition, as adopted by the 
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International Conference of Building Officials.” 

“§ 25131. 

“ ‘Residential building’ means any hotel, motel, apartment house, 
lodginghouse, single [sic] and dwelling, or other residential building which 
is heated or mechanically cooled.” 

Section 25130 indicates that the Legislature used the word “building” in the same sense it 
is used in the Uniform Building Code, 1973 edition. “Building” is defined broadly in 
section 403 of the Uniform Building Code as “any structure used or intended for supporting 
or sheltering any use or occupancy” and occupancy’ is defined as “the purpose for which 
a building, or part thereof, is used or intended to be used.” Since a swimming pool is a 
structure intended to support a use, it would fall within the broad definition of “building” 
under the Uniform Building Code. If the pool is “heated” it would come within the 
definitions contained in sections 25130 and 25131. We believe the word “heated” in these 
definitions refers to heat provided by some device designed to increase water temperatures 
artificially and not to any increases in water temperatures which may result naturally from 
the elements or solar radiation. We conclude that heated swimming pools may be regulated 
under section 25402. 

Returning to the authority of the county to regulate swimming pools and 
swimming pool heaters for energy conservation purposes, we must compare any such 
regulation with applicable state law, including the regulations in T20–1406 authorized by 
section 25402 and the procedural requirements of section 25402.1(f)(2). We conclude that 
a board of supervisors of a county does have authority to regulate swimming pools in the 
county for energy conservation purposes provided such regulations do not duplicate or 
contradict state statutes or regulations of state agencies adopted pursuant to statute and the 
statutory procedural requirements for the adoption of county regulations are met. 

***** 
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