
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 
 

 
 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 
 
 

   

    
 

  
 

   

 
 

 
   

 
 

 
 

 

  

_________________________ 

TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-601 

: 
of : July 10, 1980 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Clayton P. Roche : 
Deputy Attorney General : 

: 

SUBJECT: HOLDING OFFICES OF COUNTY PLANNING COMMISSIONER 
AND CITY COUNCILMAN SIMULTANEOUSLY—The offices of county planning 
commissioner and city councilman are incompatible offices; accordingly, an individual 
may not simultaneously hold both offices. 

Are the offices of county planning commissioner and city councilman incompatible 
offices so that an individual may not simultaneously hold both offices? 

CONCLUSION 

The offices of county planning commissioner and city councilman are incompatible 
offices; accordingly, an individual may not simultaneously hold both offices. 

ANALYSIS 

Members of a county planning commission and of a city council hold public offices. 
(Gov. Code §§ 1001, 36502; 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 488, 489 (1973); 53 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 302 (1970).) Since there is no express constitutional or statutory provision which 
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prohibits the simultaneous holding of these two offices, we look to the common law 
doctrine as to incompatibility of offices to determine whether such is legally prohibited. 

In 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 488, supra, we concluded in a somewhat analagous 
situation that the offices of county planning commissioner and school district trustee are 
incompatible. In so concluding we summarized many of the attributes of the common law 
doctrine as follows: 

“ . . . This doctrine arises out of considerations of public policy: 

‘“Two offices are said to be incompatible when the holder cannot in 
every instance discharge the duties of each. Incompatibility arises, therefore, 
from the nature of the duties of the offices, when there is an inconsistency in 
the functions of the two, where the functions of the two are inherently 
inconsistent or repugnant, as where antagonism would result in the attempt 
by one person to discharge the duties of both offices, or where the nature and 
duties of the two offices are such as to render it improper from considerations 
of public policy for one person to retain both . . . .’” People ex rel. Chapman 
v. Rapsey, 16 Cal. 2d 636, 641–642 (1940).  (Emphasis added.) 

As stated in 17 Ops. Cal. Atty. Gen. 129, 130 (1951), ‘The public is entitled to have the 
full undivided services of each public officer.’ (Emphasis added.) Sec also 21 Ops. Cal. 
Atty. Gen. 94, 97 (1953).  When these services in the form of duties clash, divided loyalty 
is the result. 

“The policy as stated in Chapman comprehends prospective as well 
as present clashes of loyalty. In the past this office has found incompatibility 
to exist with respect to potential conflicts of duty. See e.g., 53 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 302 (1970), 38 Ops. Cal. Atty. Gen. 113, 115 (1961), 30 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 184, 186–187 (1957), 21 Ops. Cal. Atty. Gen. 94, 96 (1913), 19 Ops. 
Cal. Atty. Gen. 119, 124–125 (1952), 15 Ops. Cal. Atty. Gen. 265, 266 
(1950). ‘Only one significant clash of duties and loyalties is required to make 
. . . offices incompatible . . .’ 37 Ops. Cal. Atty. Gen. 21. 22 (1961). ‘The 
existence of devices to avoid . . . [conflicts] neither changes the nature of the 
potential conflict nor provides assurance that they would be employed. . . .’ 
38 Ops. Cal. Atty. Gen. 121, 125 (1961).” 

An examination of the statutory powers and duties of a county planning 
commission, which by statute may also be, or be a component of, the county “planning 
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agency” (Gov. Code § 65100, subd. (a)),1 demonstrates a number of specific areas where 
conflicts of duties and loyalties would potentially exist were a planning commissioner to 
hold the office of city councilman simultaneously. 

A county planning agency is responsible for the preparation of the county general 
plan, and may, or if directed by the, county board of supervisors, shall prepare “specific 
plans,” including detailed regulations, conditions, programs, and proposed legislation, for 
implementation of the county general plan. (§§ 65300–65307; 65450–65453.)  A city 
council is responsible for the adoption of its own long range general plan prepared by its 
own planning agency. (§§ 653 50–65360.) Since a long range general plan may include 
“any land outside its [the city or county’s] boundaries which in the planning agency’s 
judgment bears relation to its planning” (§ 65300), a city councilman could find himself in 
the anomalous position of having to decide whether to adopt a city general plan which 
included county territory which he had already “planned” in his county capacity. 

With respect to considering a long range general plan, or any elements thereof, a 
county planning agency may refer its proposals on a discretionary basis to every city within 
the county for review and comment. (§ 65306.)  Thus, a county planning commissioner 
who was also a city councilman in the same county could be faced with the decision 
whether to send his own county proposal to his city for its review and comment. Also, as 
a city councilman, he could be faced with the problem of possibly opposing his own county 
commission s proposal. This type of interaction and divided loyalty could also arise in even 
more specific situations. 

Another area where divided allegiance could arise is with respect to prezoning 
powers of a city council.  Pursuant to section 65859 a “city may prezone unincorporated 
territory adjoining the city for the purpose of determining the zoning that’ will apply to 
such property in the event of subsequent annexation to the city.” Thus, a city councilman 
who is also a county planning commissioner could be required to plan and zone the same 
territory in his different capacities. Of course, the county and the city might have 
completely divergent ideas as to the proper use of the territory involved. 

Another example of an area where clear conflict could arise is with respect to the 
“public building element” of the county general plan. (§ 65303, subd. (f).) A city may not 
acquire property for certain purposes nor construct public buildings in unincorporated 
territory until its proposal has been submitted to and reported upon by the county planning 

1 All section references are to the Government Code unless otherwise indicated. Section 65100, 
subdivision (a) provides “(a) By ordinance the legislative body of each county and city shall 
establish a planning agency.  Such planning agency may be a planning department, a planning 
commission, or the legislative body itself, or any combination thereof.” 

3 
80-601 



 
 

 

  
  

 
 

   
   

    
  

 
 

 
 

   
   

    
   

  
  
  

  
 

  

  
 

 

agency as to conformity with the county general plan.  (§ 65402, subd. (b).)  A city 
councilman could be required to pass upon his own city’s proposal in his capacity as county 
planning commissioner if he were to hold the positions simultaneously. 

Another area replete with potential difficulties is the question whether the county 
and cities within the county should act “jointly” in matters such as the establishment of 
“planning areas” (§ 65600) and whether the county and city should have joint planning 
directors and staffs.  (§ 65651.) Such policy decisions should be made by disinterested 
bodies, and not by bodies which have overlapping membership where conflicting interests 
might arise or exist. 

The foregoing examples are not be be considered exhaustive. They do, however, 
point out that there are significant, potential clashes of duties and loyalties which could 
arise where an individual attempts to hold the office of county planning commissioner and 
city councilman of a city in the same county at the same time.  Additionally, when one 
considers the vast range of matters encompassed by city and county planning, it takes little 
imagination to see that county planning will significantly impact upon city planning, and 
vice versa.  Such planning activities for the county and for cities within the counties should 
not be performed by persons with divided loyalties.  (Cf. Attorney General’s Unpublished 
Opinion, I.L. 74–223, offices of California Highway Commission member and city 
planning commissioner incompatible: “What is best for the state in highway location may 
differ significantly as to what is best for the city itself.” Id., at p. 6.) 

Accordingly, it is concluded that the offices of county planning commissioner and 
city councilman of a city in the same county are incompatible and may not be held 
simultaneously by the same person. 

***** 
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