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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-711 

: 
of : JANUARY 14, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Paul H. Dobson : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Henry W. Zaretsky, Director, Office of Statewide Health 
Planning and Development, has requested an opinion on the following question: 

Does Health and Safety Code section 438.5 preclude the adoption of a 
regulation which would authorize dispensing with the hearing required by that section 
when all the parties have waived an oral hearing and no one has requested the hearing 
within a specified time period after public notice has been given calling for such requests? 

CONCLUSION 

Health and Safety Code section 438.5 precludes the adoption of a regulation 
which would authorize dispensing with the hearing required by that section when all parties 
have waived an oral hearing and no one has requested the hearing within a specified time 
period after public notice calling for such requests. 
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ANALYSIS 

The Health Planning Law (Health & Saf. Code, § 437 et seq.) as revised by 
Statutes 1976, chapter 854, requires, among other provisions, that a health facility must 
obtain a certificate of need issued by the Office of Statewide Planning and Development 
in order to commence certain projects relating to the increase of health care services. 
(Health & Saf. Code,1 § 437.10; 62 Ops. Cal. Atty. Gen. 270, 272 (1979).) 

A health facility which desires to commence a project listed in section 437.10 
must apply for a certificate of need. (§§ 438, 438.6.) At least 60 days prior to the filing of 
an application, the applicant health facility is required to notify the state Department of 
Health Services and the appropriate area health planning agency of its intent to apply. 
(§ 438.3.) Within 30 days after receiving a copy of an application, the area health planning 
agency is required to hold one or more public meetings for review and comment upon the 
application; within 45 days after receiving the application the area health planning agency 
shall submit to the state Department of Health Services any recommendations or comments 
concerning the application. (§ 438.5.) Thereafter, a hearing on the application is held 
pursuant to section 438.5 which provides in pertinent part: 

“(a) Within 90 calendar days of the receipt of the complete 
application, or an application otherwise deemed complete pursuant to 
Section 438.2, the Office of Statewide Health Planning and Development 
shall hold a hearing on the application in the geographical area served by 
the area health planning agency reviewing the project. At the hearing, the 
area health planning agency shall present its recommendations and 
comments on the application except as otherwise provide in this part, the 
hearing shall be conducted in accordance with Chapter 5 (commencing with 
Section 11500) of Part I of Division 3 of Title 2 of the Government Code, 
except that the office may use its own hearing officer. 

“. . . . . . . . . . . . . . .” 

“(c) The office shall make a final decision on an application within 15 
calendar days after the conclusion of The public hearing at which the 
application was considered and shall make its findings public. The decision 
shall either approve the application, approve it with modifications, reject it, 
or approve it with conditions mutually agreed upon by the applicant and the 
office. Failure of the office to render a decision within such time shall be 
deemed approval of the application and the office shall issue a certificate of 

1 All section references are to the Health and Safety Code unless otherwise specified. 
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need for the project described in the application. The failure of any applicant 
to fulfill the conditions under which the certificate of need was granted shall 
constitute grounds for revocation of such certificate of need. 

“ . . . . . . . . . . . . . . . . .” (Emphases added.) 

The hearing specified in section 438.5 is clearly a public hearing. Subdivision 
(c) of that section refers to it as such. The reference in subdivision (a) (see ch. 5 of part 1, 
div. 3 of tit. 2) of the Government Code—the Administrative Procedures Act— 
demonstrates the Legislature intended the hearing to involve oral testimony and/or 
argument. (See Gov. Code, §§ 11512, 11513; cf. Gov. Code, § 11517.) 

The statutory requirement that the hearing be in the geographic area served 
by the health planning agency demonstrates the hearing is to be at a location where 
interested members of the public may attend. Thus, the hearing contemplated by the statute 
involves a meeting conducted at a definite time and place and attended by a representative 
or representatives of the area health planning agency and by the interested parties and 
members of the public. Thus, it is to be an “oral hearing”—to use the words of the question. 

We note in this regard that regulations promulgated by the Director of the 
Office of Statewide Health Planning and Development (§ 437.6) implementing section 
438.5 presently provide for public “oral hearing.” (Tit. 22, Cal. Admin. Code, § 90501 et 
seq.) The parties to the hearing are a representative of the Office of Statewide Health 
Planning and Development, the area agency, and the applicant health facility. (Tit. 22, Cal. 
Admin. Code, § 90507.) Title 22, California Administrative Code section 90513 provides 
that, in addition to the parties, members of the public shall have a chance to be heard at the 
hearing. We are asked whether section 438.5 precludes the Director of the Office of 
Statewide Health Planning and Development from adopting a regulation which would 
dispense with the hearing required by that section in cases where the parties have waived 
an oral hearing and no member of the public has requested a hearing after public notice 
calling for such requests within a certain period of days prior to the hearing. 

It is our conclusion, for the reasons set forth below, that the director has no 
authority to promulgate such a regulation in view of the language of section 438.5. 
Government Code section 11342.2 provides: 

“Whenever by the express or implied terms of any statute a state 
agency has authority to adopt regulations to implement, interpret, make 
specific or otherwise carry out the provisions of the statute, no regulation 
adopted is valid or effective unless consistent and not in conflict with the 
statute and reasonably necessary to effectuate the purpose of the statute.” 
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Section 438.5 provides that in every case to which it is applicable, a hearing 
“shall” be conducted. Thus, the requirement for a hearing is mandatory. (§ 16.) The statute 
does not distinguish between “uncontested” and “contested” matters. It does not authorize 
the dispensing of the hearing in cases where no one requests it. 

The proposed regulation would eliminate a hearing in “uncontested” 
applications contrary to the terms of the statute. For that reason, we conclude that the 
regulation would thus be inconsistent with the statutory requirement and thus would be 
invalid. 

It has been suggested that the requirement of a prior request for public 
hearing is merely a way of effectuating a “waiver” by the public at large to its right to a 
public hearing under section 438.5. “Waiver is the intentional relinquishment of a known 
right after knowledge of the facts.” (Roesch v. Demota (1944) 24 Cal. 2d 563, 572.) In 
certain cases an individual member of the public can waive a right granted to him or her 
pursuant to a statute. (See, e.g., 57 Ops. Cal. Atty. Gen. 70, 72 (1974).) Each and every 
member of the public may waive his or her individual right to attend a public hearing under 
section 438.5 by simply not attending. The fault which would render the regulation 
suggested by the instant request invalid, is not that it purports to permit a waiver by each 
and every member of the public of his or her right to attend the public hearing. Rather, it 
is that the regulation would establish an additional requirement of a written request for the 
conduct of the public hearing. That requirement is not mentioned in the statute; it is not 
reasonably necessary to effectuate the purpose of the statute, nor is it reasonably designed 
to aid the statutory objective which is to have a public hearing in every case. Where a 
regulation imposes an additional requirement not mentioned in the statute, the regulation 
is valid only if the additional requirement is reasonably necessary to effectuate the purpose 
of the statute or reasonably designed to aid the statutory objective. (Ross General Hospital, 
Inc. v. Lackner (1978) 83 Cal. App. 3d 346, 354.) 

It is our conclusion, therefore, that Health and Safety Code section 438.5 
precludes the adoption of a regulation which would authorize dispensing with the hearing 
required by that section on uncontested certificate of need applications where all parties 
have waived an oral hearing and no one has requested the hearing within a specified 
number of days after public notice calling for such requests. 

***** 
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