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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 80-802 

: 
of : FEBRUARY 10, 1981 

: 
JOHN K. VAN DE KAMP : 

Attorney General : 
: 

Paul H. Dobson : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Daniel V. Blackstock, County Counsel of Butte County, has 
requested~ an opinion on a question which we have phrased as follows: 

Does the governing board of a high school district have the authority to 
promulgate a rule requiring students who drive to school to park only in school lots or in 
designated areas on public streets for the purpose of eliminating parking congestion on the 
public streets near the school? 

CONCLUSION 

The governing board of a high school district does not have the authority to 
promulgate a rule requiring students who drive to school to park in school lots or in 
designated areas on public streets for the purpose of eliminating parking congestion on the 
public streets near the school. 
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ANALYSIS 

The instant inquiry concerns the authority of a governing board of a high 
school district to regulate student parking on public streets. We shall first consider the 
authority of a school board to regulate generally. Article IX, section 14 of the California 
Constitution provides in pertinent part:  

“The Legislature may authorize the governing boards of all school 
districts to initiate and carry on any programs, activities, or to otherwise act 
in any manner which is not in conflict with the laws and purposes for which 
school districts are established.” 

Pursuant to this grant of authority, the Legislature has enacted Education 
Code section 35160 which provides: 

“On and after January 1, 1976, the governing board of any school 
district may initiate and carry on any program, activity, or may otherwise act 
in any manner which is not in conflict with or inconsistent with, or preempted 
by, any law and which is not in conflict with the purposes for which school 
districts are established.” 

Education Code section 35161 provides: 

“The governing board of any school district may execute any powers 
delegated by law to it or to the district of which it is the governing board, and 
shall discharge any duty imposed by law upon it or upon the district of which 
it is the governing board.” 

The first sentence of Education Code section 35291 provides: 

“The governing board of any school district shall prescribe rules not 
inconsistent with law or with the rules prescribed by the State Board of 
Education, for the government and discipline of the schools under its 
jurisdiction.” 

In 60 Ops. Cal. Atty. Gen. 177 (1977) we had occasion to analyze the 
authority of a school district with respect to employment of crossing guards. We concluded 
in that opinion, that under the provisions of former section 7503.5 of the Education Code, 
which was recodified as section 35160, the constraints imposed on the governing board of 
a school district with respect to adoption of a rule are that it shall not be in conflict, 
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inconsistent, or preempted by law, or in conflict with the purposes for which school 
districts are established. 

We noted in that opinion (at pp. 178–179) that article IX, section 14, was 
amended at the general election on November 7, 1972. The Detailed Analysis by the 
Legislative Counsel in the voters’ pamphlet (at p. 14) explained the purpose of the 
amendment.1 

“Under the existing provisions of the Constitution, statutory authority 
is required to permit school boards to initiate and carry out programs or 
activities. 

“This measure would -amend the Constitution to authorize the 
Legislature, commencing July 1, 1973, to enact legislation to permit school 
boards to initiate and carry on any programs, activities, or to otherwise act 
in any manner, not in conflict with the laws and purposes for which school 
districts are established. 

“Thus, the Legislature would not have to grant specific authority for 
a school board to carry out a particular activity, but could authorize school 
boards to carry out any activity if it is related to school purposes and is not 
prohibited by law.” (Emphasis added.) 

Thus it is clear that the phrase “not in conflict with the laws and purposes for 
which school districts are established” in section 35160 was intended to be a grant of 
general authority to school boards to regulate on matters “related to school purposes.” 

In 60 Ops. Cal. Atty. Gen., supra, at p. 181 we concluded that, “[t]he hiring 
of school crossing guards does not appear to be a program or activity directed toward 
educational needs.” We concluded, therefore, that school districts were not authorized to 
employ such guards by virtue of the general grant of authority now contained in section 
35160. We noted that this conclusion was “supported by the complete absence of any 
indication that the Legislature intended that school districts be considered as an agency to 
provide crossing protection.” (60 Ops. Cal. Atty. Gen., supra, at p. 182.) Subsequent to 
that opinion the Legislature enacted Education Code sections 45450–45452 giving districts 
specific authority to employ school crossing guards. 

1 Use of the election brochure is an appropriate aid in construing constitutional amendments. 
(White v. Davis (1975) 13 Cal. 3d 757, 775, fn. 11.) 
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For reasons stated below, we conclude that a school district governing board 
lacks authority to regulate student parking on the public street for the purpose of relieving 
parking congestion in the area of the school. 

It is clear that the governing board of a school district has no authority to 
directly regulate parking on public streets. Vehicle Code section 21 provides: 

“Except as otherwise expressly provided, the provisions of this code 
are applicable and uniform throughout the state and in all counties and 
municipalities therein, and no local authority shall enact or enforce any 
ordinance on the matters covered by this code unless expressly authorized 
herein.” 

Accordingly, it has been held that no local regulation of traffic on public streets and 
highways is permitted unless expressly authorized by the Vehicle Code. (City of Lafayette 
v. County of Contra Costa (1979) 91 Cal. App. 3d 749, 755; see also Mervynne v. Acker 
(1961) 189 Cal. App. 2d 558, 561–562; Wilton v. Henkin (1942) 52 Cal. App. 2d 368, 372; 
59 Ops. Cal. Atty. Gen. 329.1–333 (1976).) 

The regulation of parking has been recognized judicially as falling within the 
realm of traffic control. (Mervynne v. Acker, supra, at p. 561.) In the area of parking, 
chapter 9 of division 11 of the Vehicle Code (§ 22500 et seq.) sets forth various provisions 
authorizing “local authorities” to make certain regulations regarding parking on public 
streets by ordinance. “‘Local authorities’ means the legislative body of every county or 
municipality having authority to adopt local police regulations.” (Veh. Code, § 385.) Thus, 
the chapter does not authorize school boards to enact parking regulations with respect to 
public streets. 

The only provision we have found specifically authorizing a school board to 
enact regulations regarding parking is Vehicle Code section 21113 which authorizes the 
governing board or officer of a public school to permit traffic upon school driveways, paths 
and grounds subject to such conditions and regulations as may be imposed by such board 
or officer. 

The Legislature has addressed the problem of parking congestion in Vehicle 
Code section 22507 (as amended, Stats. 1980, ch. 140) which authorizes cities and counties 
to prohibit or restrict parking on public streets and specifically provides them with the 
authority to permit “preferential parking privileges” to residents and merchants, and their 
guests on certain streets. Thus, the Legislature has placed the authority in the legislative 
body of counties and municipalities and not in the governing board of the local school 
district. 
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As indicated above, in our view, the general grant of authority in Education 
Code section 35160 is limited to regulation related to school purposes. (60 Ops. Cal. Atty. 
Gen. at p. 181, supra.) School purposes do not include the regulation of parking on a public 
street. Unlike the matter of the employment of crossing guards, there is no express 
authorization to school districts to regulate such parking. In contrast the statutes with 
respect to parking regulation make no provision for regulation by school districts. 

We do not believe a school district board may limit or prohibit student 
parking on the public streets to eliminate traffic congestion under the guise of controlling 
the conduct of students. Education Code section 44807 provides in pertinent part: 

“Every teacher in the public school shall hold pupils to strict account 
for their conduct on the way to and from the school . . . .” 

By virtue of that section it is clear that student misconduct—conduct which 
has an adverse effect on the education process—on the way to and from school is a proper 
field of regulation for a school board. (48 Ops. Cal. Atty. Gen. 4, 7 (1966); cf. Kerwin v. 
County of San Mateo (1959) 176 Cal. App. 2d 304, 309.) However, we have been presented 
with no facts, nor are we aware of any, which suggest that parking an automobile in an 
otherwise lawful manner on a public street could constitute conduct adversely effecting the 
educational process. Public streets belong to the people of the state and it is the right of 
every citizen to use such streets subject to reasonable regulation by the Legislature. (City 
of Lafayette v. County of Contra Costa, supra, 91 Cal. App. 3d at p. 753; 59 Ops. Cal. Atty. 
Gen. 329, 331.) A high school student possessing a valid driver’s license has the right to 
park his or her vehicle on the public street in accordance with state law and local 
ordinances. Such conduct, itself, would not be inimical “‘to the preservation of order, 
decency, decorum, and good government in the public schools.’” (48 Ops. Cal. Atty. Gen., 
supra, at p. 7.) 

It has been suggested that the elimination of parking congestion could reduce 
the possibility of injury to students on their way to and from school. We have not been 
presented with any facts suggesting this to be the case. Nevertheless, we note that as a 
general rule districts are not under an obligation to supply traffic protection to pupils en 
route between home and school. (Wright v. Arcade School District (1964) 230 Cal. App. 
2d 272, 278-279.)2 However, we recognize that a school may be held liable for negligent 
supervision of students on school grounds which results in injuries on the public street. 
(See Hoyem v. Manhattan Beach City School District (1978) 22 Cal. 3d 508, 513; 
Satariano v. Sleight (1942) 54 Cal. App. 2d 278, 282–285.) 

2 This rule must be considered in light of the subsequent statutory authorization in Education 
Code sections 45450–45452 with respect to the employment of crossing guards. 
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In 24 Ops. Cal. Atty. Gen. 143 (1954), we concluded that while ordinarily a 
school district is not liable for injuries to pupils in going to and returning from school, 
“ . . . it is conceivable that the physical situation could exist under which our courts might 
hold a school district liable for injuries to pupils resulting from a traffic accident on a street 
contiguous to a school building.”3 In that opinion we stated (at p. 146): 

“We feel that normally no responsibility rests on a school district to 
provide protection to pupils from traffic hazards. However, in extreme 
situations some means of regulation of the pupils might be called for. 

“Youthful students cannot be callously turned out of the school 
building to face the hazards of traffic adjacent to the school site in such cases 
without supervision, any more than they should be allowed to indulge in 
uncontrolled activities during the lunch hour or recess period. The school 
authorities have the duty to control the conduct of the students but not to 
control traffic. 

“The problem presented is not one to be solved by the police to the 
exclusion of the school authorities or by the school authorities to the 
exclusion of the police. The safety of school children is a community 
problem and must be shared by community agencies, police and school, in 
active cooperation for the common good.” 

Thus, is an extreme case where students parking on a public street for some 
reason presents a particular hazard to the safety of the students in the area adjacent to the 
school grounds, the school authorities would have the duty to control the conduct of the 
students in order to eliminate a reasonably foreseeable risk of injury. Conceivably, this 
duty could include taking steps to prevent parking of vehicles in places adjacent to a school 
which would create a foreseeable risk of injury. Where this involves a public street, the 
problem should be solved by the cooperative efforts of school authorities and the local 
authorities responsible for traffic control. 

In summary, it is our conclusion that the governing board of a high school 
district does not have authority to promulgate a rule requiring students who drive to school 
to park in school lots or in designated areas on public streets for the purpose of eliminating 
parking congestion on the public streets near the school. 

***** 

3 This pronouncement must also be considered in light of Education Code sections 45450– 
45452 (see fn. 2). 
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