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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-1012 

: 
of : AUGUST 24, 1982 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Jack R. Winkler : 
Assistant Attorney General : 

: 

THE HONORABLE CAROL HALLETT, MEMBER OF THE 
CALIFORNIA ASSEMBLY, has requested an opinion on the following question: 

May the county recorder lawfully charge a fee to record at the request of a 
city a planned unit development permit issued by the city? 

CONCLUSION 

The county recorder may not lawfully charge a fee to record at the request of 
a city a planned unit development permit issued by the city. 

ANALYSIS 

We are advised that a city zoning ordinance provides for "planned unit 
developments."  The ordinance provides that such development may be authorized by 
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permits approved by the planning commission and issued by the city council upon terms 
and conditions specified in the permit. We are further advised that standard terms and 
conditions of the permit include authorization to build in accordance with attached site and 
building plans, requirements as to occupancy and use, architectural design, public 
improvements, utilities, fire protection, parking, landscaping, site maintenance, trash 
disposal, fencing, exterior lighting and signs.  Standard conditions of such permits also 
include (1) "This permit shall run with the land and all terms and conditions herein shall 
be considered conditions of any subsequent sale or lease . . . ;" (2) the permit shall be filed 
for record with the county recorder; and (3) the permit shall not be effective until the 
owners signify their acceptance of the permit and their agreement to its terms and 
conditions in writing following the mayor's signature on the permit. 

We are asked whether the city must pay a fee to the county recorder in order 
to have such a planned unit development recorded at the city's request.  We assume, without 
expressing any opinion thereon, that the permit containing the owners acceptance and 
agreement to its terms and conditions is an instrument which the law authorizes to be 
recorded.1 

Section 27201 provides that "[t]he recorder shall not record any instrument . 
. . until the fees prescribed by law are, if demanded, paid or tendered."  Section 27360 et 
seq. prescribes the required recording fees.  This brings us to the specific question 
presented for our opinion. When the city presents a planned unit development permit for 
recording may the county recorder charge the city a recording fee?  Our attention is 
specifically directed to section 27383 which provides: 

"No fee shall be charged by the recorder for services rendered to the 
state, to any municipality, county in the state or other political subdivision 
thereof, except for making a copy of a paper or record." 

In 27 Ops.Cal.Atty.Gen. 402 we concluded that to the extent that section 
27383 conflicts with the more general governmental fee exemption provision of section 
6103, section 27383 prevails.  In 26 Ops.Cal.Atty.Gen. 49, 51 we indicated our view that 
the state may not properly request the county recorders to record documents without fee 
where such recordation is exclusively for the benefit of a private person. Nevertheless, we 

1 We are aware of no law which authorizes the recording of a planned use development permit 
as such but the agreement of the owners incorporating its terms and conditions, if acknowledged 
by them, may constitute an instrument affecting the title to or possession of real property entitling 
it to be recorded.  (See Gov. Code, §§ 27280, 27287, 27320; Hoag v. Howard (1880) 55 Cal. 564; 
Hale v. Pendergrast (1919) 42 Cal.App. 106; Barbieri v. Ongaro (1962) 208 Cal.App.2d 753, 
757; Brown v. Johnson (1980) 98 Cal.App.3d 844, 849.) 
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concluded in that opinion that where the state also derives a substantial benefit from the 
recording of a document it is entitled to have the document recorded without fee under 
section 27383. 

The agreement of the parcel owners to comply with the terms and conditions 
of a planned use development permit for that parcel issued by the city is made for the direct 
benefit of the city. The city would therefore derive substantial benefit from the recording 
of that agreement. We conclude that the city is entitled to have such an agreement recorded 
without fee under the provisions of section 27383 if the agreement meets the requirements 
of the recording laws. 

***** 
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