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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-103 

: 
of : MARCH 19, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Rodney O. Lilyquist : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Board of Registration for Professional Engineers has requested an 
opinion on the following question: 

Does the filing of a corner record pursuant to Business and Professions Code 
section 8773 eliminate the need to file a record of survey after the establishment of points 
or lines pursuant to Business and Professions Code section 8762? 

CONCLUSION 

The filing of a corner record pursuant to Business and Professions Code 
section 877 does not eliminate the need to file a record of survey after the establishment of 
points or lines pursuant to Business and Professions Code section 8762. 
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ANALYSIS 

The question presented for analysis concerns the relationship between the 
filing of a “corner record” and of a “record of survey” under the provisions of the Land 
Surveyors Act (Bus. & Prof. Code §§ 8700-8805).1 Specifically, we are asked whether the 
filing of the former obviates the need for filing the latter where “points” or “lines” are 
newly established. We conclude that under such circumstances, a corner record is not an 
alternative to the express requirement for filing a record of survey. A “corner record” is “a 
written record of corner establishment or restoration” which a “licensed land surveyor or 
registered civil engineer shall complete, sign, and stamp with his seal,” where the corner 
has been “found, set, reset, or used as control in any survey by such land surveyor or civil 
engineer.” (§ 8773.) 

As directed by section 8773.1, the Board of Registration for Professional 
Engineers (hereafter “Board”) has prescribed the information to be included in a corner 
record as follows: 

“(a) The corner record required by Section 8773 of the Code for the 
perpetuation of monuments shall contain the following information: 

“(1) The County in which the corner is situated. 

“(2) An identification of the township, range, base and meridian in 
which the corner is located. 

“(3) Identification of the type of corner (section, township, quarter, 
etc.) as specified in the Manual of Instructions for the Public Lands of the 
United States or reference map when other monuments have been reset or 
perpetuated. 

“(4) A description of the physical condition of the monument found 
or reset. 

“(5) The date of the most recent visit to the monument. 

“(6) A drawing showing courses and distances which ties the corner 
to other identifiable reference works. 

1 All section references hereafter are to the Business and Professions Code unless otherwise 
stated. 
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“(7) A reference to the California Coordinate System, if known. 

“(8) The date of preparation of the corner record, the signature of the 
licensee or registrant, and the license or registration number of the land 
surveyor or registered civil engineer making the corner record. 

“(9) The date the corner record was filed and the title and name of the 
county surveyor or engineer. 

“(10) A document of filing number. 

“(b) A corner record shall be filed for each public land survey corner 
which is found, reset, or used as control in any survey by a licensed land 
surveyor or a registered engineer. Exceptions to this rule are identified in 
Section 8773.4 of the Land Surveyors Act. 

“(c) The corner record shall be filed within 90 days from the date it 
was found, reset, or used as control in any survey. 

“(d) A corner record may be filed for any property corner, property 
controlling corner, reference monument, or accessory to a property corner, 
together with reference to record information. 

“(e) The standard markings and standard abbreviations used by the 
Bureau of Land Management (formerly the General Land Office) of the 
United States Department of the Interior shall be used in the corner record.” 
(Cal. Admin. Code, tit. 16, § 464.) 

A corner record that is filed with the county surveyor or engineer must be 
first examined by the county officer, and then “securely fastened by him into a suitable 
book.” (§ 8773.2, subd. (c).) Subdivision (d) of section 8773.2 authorizes a fee for such 
services as follows: 

“A charge for examining, indexing and filing the corner record may 
be collected by the county surveyor, not to exceed the amount required for 
the recording of a deed.” 

Section 8773.3 provides that where a corner record is filed, 

“ . . . the licensed land surveyor or registered civil engineer shall 
reconstruct or rehabilitate the monument of such corner, and accessories to 
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such corner, so that the same shall be left by him in such physical condition 
that it remains as permanent a monument as is reasonably possible and so 
that the same may be reasonably expected to be located with facility at all 
times in the future.”2 

Significant to our discussion is the fact that not all corner records need to be filed. 
Section 8773 states in full: 

“(a) A licensed land surveyor or registered civil engineer shall 
complete, sign, stamp with his seal and file with the county surveyor or 
engineer of the county where the corner is situated, a written record of a 
corner establishment or restoration to be known as a “coiner record” for every 
public land survey corner, as defined by the Manual of Instructions for the 
Survey of the Public Lands of the United States, and accessory to such corner 
which is found, set, reset, or used as control in any survey by such land 
surveyor or civil engineer. any property corner, property controlling corner, 
reference monument, or accessory to a property corner which is found, set, 
reset, or used as control in any survey by such land surveyor or civil 
engineer.” (Italics added.) 

“(b) A licensed land surveyor or registered civil engineer may file such 
corner record for any property corner, property controlling corner, reference 

2 A “monument” is set for ‘the perpetuation or facile re-establishment of any point or line of the 
survey.” (§ 8771.) Section 8772 states: 

“Any monument set by a licensed land surveyor or registered civil engineer to mark 
or reference a point on a property or land line shall be permanently and visibly marked 
or tagged with the certificate number of the surveyor or civil engineer setting it, each 
number to be preceded by the letters, ‘L.S.’ or ‘R.C.E.,’ respectively, as the case may 
be or, if the monument is set by a public agency, it shall be marked with the name of 
the agency and the political subdivision it serves.” 
“Accessories” commonly include (1) natural objects such as bearing trees, notable cliffs, and 

boulders, (2) permanent improvements, (3) mounds of stone, (4) pits, and (5) such durable articles 
as glassware, stoneware, and pieces of metal. As stated in the authoritative reference book on the 
subject: 

“The purpose of an accessory is to evidence the position of the corner monument. 
A connection is made from the corner monument to fixed natural or artificial objects 
in its immediate vicinity, whereby the corner may be relocated from the accessory, thus 
in the event or the destruction or removal or the monument, its position may be 
identified as long as any part of the accessories remains in evidence.” (Manual of 
Instruction for the Survey of the Public Lands of the United States (U.S. Dept. of the 
Interior 1947) § 316, p. 271; hereafter “Manual.”) 
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monument, or accessory to property corner which found, set, reset, or used 
as control in any survey by such land surveyor or civil engineer.” (Italics 
added.) 

The Manual defines the public land survey corners as follows: 

“The ‘corners’ of the public land surveys are those that determine the 
boundaries of the various subdivisions which are represented on the official 
plat, i.e.—the township corner, the section corner, the quarter-section corner, 
the meander corner.”3 (Manual, supra, § 349, p. 282.) 

Accordingly, for these specified corners, a corner record must generally be filed whenever 
such corner “is found, set, reset, or used as control in any survey.” (§ 8773, subd. (a).) 

All other property corners, however, need not have a corner record filed when found, 
set, reset, or used as control in a survey.4 

Additionally, subdivision (b) of section 8773.4 expressly provides: 

“No corner record need be filed when: 

“(1) A corner record is on file and the corner is found as described in 
the existing corner record. 

“(2) All conditions of Section 8773 are complied with by proper 
notations on a record of survey map filed in compliance with the Land 
Surveyor’s Act or a parcel or subdivision map, in compliance with the 
Subdivision Map Act.” 

3 A “township” is six miles square, a “section” is six hundred and forty acres, a “quarter 
section’ is one hundred and sixty acres, and a meander” refers to all navigable bodies of water, 
important rivers and lakes that are segregated from the public lands at mean high-water elevation; 
the “traverse of the margin of a permanent natural body of water is termed a meander line.” 
(Manual, supra. § 226, p. 230.) 

4 Where the Legislature uses both the terms “shall” and “may” in the same statute, the former 
is reasonably construed as mandatory and the latter as permissive. (See In re Richard E. (1978) 21 
Cal. 3d 349, 353–354; Hogya v. Superior Court (1977) 75 Cal. App. 3d 122, 133, fn. 8; Cannizzo 
v. Guarantee Ins. Co. (1966) 245 Cal. App. 2d 70, 73; National Automobile Etc. Co. v. Garrison 
(1946) 76 Cal. App. 2d 415, 417.) 
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The statutory scheme for the filing of records of survey is similar to that for the 
filing of corner records. A record of survey is “a map, legibly drawn, printed, or reproduced 
by a process guaranteeing a permanent record in black or tracing cloth, or polyester base 
film, 18 by 26 inches.” (§ 8763.) Section 8764 describes the contents of a record of survey 
as follows: 

“The record of survey shall show: 

“(a) All monuments found, set, reset, replaced or removed, describing 
their kind, size and location, and giving other data relating thereto. 

“(b) Bearing or witness monuments, basis of bearings, bearing and 
length of lines, and scale of map. 

“(c) Name and legal designation of tract or grant in which the survey 
is located and ties to adjoining tracts. 

“(d) Memorandum of oaths. 

“(e) Certificates required by Section 8764.5. 

“(f) Any other data necessary for the intelligent interpretation of the 
various items and locations of the points, lines and areas shown.” 

A record of survey filed with the county surveyor must be examined with 
respect to its accuracy of mathematical data, completeness of information, conformity to 
other records, and compliance with all statutory requirements. (§ 8766; see 34 Ops. Cal. 
Atty. Gen. 39, 40–41 (1959); 30 Ops. Cal. Atty. Gen. 119, 120–121 (1957).) Section 8767 
provides: 

“If the county surveyor finds the record of survey to be satisfactory he 
shall indorse a statement on it of his examination, and shall present it to the 
county recorder for filing. Otherwise he shall return it to the person who 
presented it, together with a written statement of the changes necessary to 
make it conform to the requirements of this chapter.” 

The county surveyor may charge a fee to cover the cost of examining a record of survey. 
(§ 8766.5.) A charge may also he imposed for filing the record of survey. (§ 8769.) 

It is to be particularly noted, however, that not all records of survey need be 
filed. Section 8762 states: 
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“After making a survey in conformity with the practice of land 
surveying, the surveyor or civil engineer may file with the county surveyor 
in the county in which the survey is made, a record of such survey. 

“Within 90 days after the establishment of points or lines the licensed 
land surveyor or registered civil engineer shall file with the county surveyor 
in the county in which the survey was made, a record of such survey relating 
to land boundaries or property lines . . .” (Italics added.) 

It is thus apparent that only where points or lines are newly established need a record of 
survey be filed. 

Additionally, section 8765 expressly provides that a record of survey need not be 
filed in the following circumstances: 

“A record of survey is not required of any survey: 

“(a) When it has been made by a public officer in his official capacity 
and a reproducible copy thereof, showing all data required by Section 8764, 
except the recorder’s certificate, has been filed with the county surveyor of 
the county in which the land is located. Any map so filed shall be indexed 
and kept available for public inspection. 

“(b) Made by the United States Bureau of Land Management. 

“(c) When a map is in preparation for recording or shall have been 
recorded under the provisions of the Subdivision Map Act. 

“(d) When the survey is a retracement of lines shown on a subdivision 
map or parcel map of record, where no material discrepancies with such 
records are found and sufficient monumentation is found to establish the 
precise location or property corners thereon, provided that a corner record is 
filed for any property corners which are reset on such survey.” 

Finally, the Board’s rule 465 allows a surveyor or civil engineer to omit filing 
a record of survey even where the lines are newly established, as long as the “newly 
established lines can be determined by inspection of a map of record without the use of 
trigonometric calculations.” (Cal. Admin. Code, tit. 16, § 465, subd. (b).) 

In construing these statutes, especially sections 8762 and 8773, in order to 
determine whether a corner record may be filed as an alternative to a record of survey, we 
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are guided by several well recognized rules of statutory construction. Fundamentally, 
statutes dealing with the same subject matter should be read together and harmonized so as 
to carry out the intent of the statutory scheme as a whole. (California Mfgrs. Assn. v. Public 
Utilities Com. (1979) 24 Cal. 3d 836, 844; Moyer v. Workmen’s Comp. Appeals Bd. (1973) 
10 Cal. 3d 227, 230–231; Select Base Materials v. Board of Equal. (1959) 51 Cal. 2d 640, 
645.) Another principle relevant to our discussion was stated by the Supreme Court in 
Wildlife Alive v. Chickering (1976) 18 Cal. 3d 190, 195, as follows: “Under the familiar 
rule of construction, expressio unius est exclusio alterius, where exceptions to a general 
rule are specified by statute, other exceptions are not to be implied or presumed.” 
Moreover, in People v. Drake (1977) 19 Cal. 3d 749, 755, the Supreme Court reaffirmed 
the principle that “‘“Where a statute, with reference to one subject contains a given 
provision, the omission of such provision from a similar statute concerning a related subject 
. . . is significant to show that a different intention existed.”’” 

Applying these rules, we note first that, although somewhat similar in nature, 
a corner record and a record of survey are not equivalent in scope or significance. 
Nevertheless, the Legislature has provided for their use as alternatives under expressly 
limited circumstances. A corner record need not be filed if a proper record of survey is 
filed and other conditions are met. (§ 8773.4, subd. (b).) On the other hand, a record of 
survey need not be filed if a corner record is filed (where property corners are reset) and if 
“the survey is a retracement of lines shown on a subdivision map or parcel map of record, 
where no material discrepancies with such records are found and sufficient monumentation 
is found to establish the precise location of property corners thereon.” 8765, subd. (d).) 

We believe that the Legislature’s intent is clearly discernible from the plain 
language it has used in the statutory scheme. (See People v. Belleci (1979) 24 Cal. 3d 879, 
884; People v. Boyd (1979) 24 Cal. 3d 285, 294.) It has provided for corner records and 
records of survey to be filed as alternatives but only in narrowly defined situations. The 
factual setting presented for analysis does not come within the legislative enactments 
allowing for the filing of a corner record as a substitute for a record of survey. Here we do 
not have the retracement of lines previously established; rather, we have newly established 
points and lines. 

We therefore conclude that the filing of a corner record pursuant to section 
8773 does not eliminate the need to file a record of survey after the establishment of points 
or lines pursuant to section 8762. 

***** 
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