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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-125 

: 
of : APRIL 9, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Clayton P. Roche : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Dennis A. Barlow, County Counsel, Yuba County has 
requested an opinion on the following question: 

May the same individual serve simultaneously as a member of the Yuba 
County Planning Commission and as a director of the Linda County Water District? 

CONCLUSION 

The same individual may not simultaneously hold the offices of county 
planning commissioner and county water district director. 

ANALYSIS 

The same person is presently an appointed member of the Yuba County 
Planning Commission and an elected director of the Linda County Water District organized 
under Water Code section 30000 et seq. Each of these political bodies functions in 
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common territory. Therefore, decisions and actions by one could affect the other. The 
question presented is whether the same person may simultaneously occupy these positions. 

There is no express constitutional or statutory provision which prohibits the 
simultaneous holding of these two positions. Therefore, in order to answer the question 
presented, it is necessary to determine whether the common law doctrine of 
“incompatibility of office” is applicable. This doctrine encompasses the simultaneous 
holding of two public offices as opposed to employments. (58 Ops. Cal. Atty. Gen. 109 
(1976).) There is no doubt that the position of a county planning commissioner is a public 
office. (See Government Code Sections 1001 and 65150; 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 488, 489 
(1973) and 58 Ops. Cal. Atty. Gen. 323, 324 (1975).) Likewise the position of director of 
a county water district is an office. (32 Ops. Cal. Atty. Gen. 250, 252 (1958).) 

The incompatibility doctrine has been stated by our Supreme Court, as follows: 

“‘Two offices are said to be incompatible when the holder cannot in 
every instance discharge the duties of each. Incompatibility arises, therefore, 
from the nature of the duties of the offices, when there is an inconsistency in 
the functions of the two, where the functions of the two are inherently 
inconsistent or repugnant, as where antagonism would result in the attempt 
by one person to discharge the duties of both offices, or where the nature and 
duties of the two offices are such as to render it improper from considerations 
of public policy for one person to retain both . . .’” People ex rel. Chapman 
v. Rapsey, 16 Cal.2d 636, 641–642 (1940). (Emphasis added.) 

As stated in 17 Ops. Cal. Atty. Gen. 129, 130 (1951), “[t]he public is entitled 
to have the full undivided services of each public officer.” (Emphasis added; see also 21 
Ops. Cal. Atty. Gen. 94, 97 (1953).) When these services in the form of duties clash, 
divided loyalty is the result. 

The policy as stated in Chapman comprehends prospective as well as present 
clashes of loyalty. In the past this office had found incompatibility to exist with respect to 
potential conflicts of duty. (See 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 623 (1980) and opinions cited 
therein.) “[O]nly one significant clash of duties and loyalties is required to make . . . offices 
incompatible . . . (37 Ops. Cal. Atty. Gen. 21, 22 (1961).) “The existence of devices to 
avoid . . . [conflicts] neither changes the nature of the potential conflict nor provides 
assurance that they would be employed . . .” (38 Ops. Cal. Atty. Gen. 121, 125 (1961).) 
Once incompatibility of office is found to exist, acceptance of the second office creates an 
automatic vacancy in the first. (40 Ops. Cal. Atty. Gen. 238 (1962), 41 Ops. Cal. Atty. Gen. 
98 (1963).) 
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To determine whether there are any inherent inconsistencies or interweaving 
of responsibilities in the functions of each office, it is necessary to examine the duties of 
each position. 

A county planning commission by statute may be or be a component of the 
county planning agency (Gov. Code § 65100, subd. (a)). The county planning agency is 
responsible for the preparation of the county general plan, and may, or if directed by the 
Board of Supervisors, shall prepare “specific plans,” including detailed regulations, 
conditions, programs, and proposed legislation, for the implementation of the county 
general plan. (Gov. Code §§ 65300–65307; 65450–65453.) 

“The general plan must include: 

“. . . . . . . . . . . . 

(d) A conservation element for the conservation, development, and 
utilization of natural resources including water and its hydraulic force, 
forests, soils, rivers and other waters, harbors, fisheries, wildlife, minerals, 
and other natural resources. That portion of the conservation element 
including waters shall be developed in coordination with any countywide 
water agency and with all district and city agencies, which have developed, 
served, controlled or conserved water for any purpose for the county or city 
for which the plan is prepared. The conservation element may also cover: 

(1) The reclamation of land and waters. 

(2) Flood Control. 

(3) Prevention and control of the pollution of streams and other 
waters. 

(4) Regulation of the use of land in stream channels and other areas 
required for the accomplishment of the conservation plan. 

(5) Prevention, control, and correction of the erosion of soils, beaches 
and shores. 

(6) Protection of watersheds. 

(7) The location, quantity and quality of the rock, sand and gravel 
resources . . .” (Gov. Code § 65302; emphasis added.) 
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The powers and purposes of a county water district, which are exercised by 
the directors thereof (Wat. Code, § 30576), are enumerated under Water Code section 
31020 et seq. The duties to be performed by the water district include the following: 

§ 31021. “A district may store water for the benefit of the district, 
conserve water for future use, and appropriate, acquire, and conserve water 
and water rights for any useful purpose.” 

§ 31022. “A district may operate water rights, works, property, rights, 
and privileges useful or necessary to convey, supply, store, or make use of 
water for any purpose authorized by this division.” 

§ 31022.5. “The powers conferred by this part include power to 
generate and sell at wholesale hydroelectric power in connection with any 
water conservative project of the district.” 

§ 31033. “A district may drain and reclaim lands within the district 
either by surface or underground works or both; and may acquire, by 
appropriation or other lawful means, and divert, store, conserve, transport or 
dispose of water resulting from such operations; and may acquire, by 
appropriation or other lawful means, and divert, store, conserve, transport or 
dispose of flood and storm water within the district, and flood and storm 
water of streams or water-courses outside of the district which flow into the 
district, for any beneficial purpose or use.” 

It is evident that the duties of the planning commission and the duties of the water 
district directors, as expressed in these sections, when taken in the context of the Chapman 
rules, may come into conflict and result in clashes of loyalty. The same conclusion was 
reached by us in a similar situation where we concluded that a county planning 
commissioner could not also hold the office of director of a California Water District 
organized pursuant to Water Code, section 34000 et seq. (58 Ops. Cal. Atty. Gen. 323, 
supra. See also, e.g., 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 607 (1980), county planning commissioner 
and city councilman; 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 488, supra, county planning commissioner 
and school district trustee; Attorney General’s Unpub. Op. I.L. 74–223, city planning 
commissioner and state highway commissioner-all determined to be incompatible.) As 
stated in the just cited unpublished opinion of this office: “What is best for the state in 
highway location may differ significantly as to what . . . is best for the . . . city itself.” (Id., 
at p. 6.) Likewise, what is best for the county in its planning activities may differ 
significantly from what is best for the county water district and the exercise of its 
independent powers. (Cf. 37 Ops. Cal. Atty. Gen. 21, 22–23, city councilman and county 
water district director.) 
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Accordingly, for the foregoing reasons, we conclude that the same individual 
may not simultaneously hold the office of county planning commissioner and member of 
the board of directors of the Linda County Water District. 

***** 
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