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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-205 

: 
of : SEPTEMBER 4, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Thomas Y. Shigemoto : 
Deputy Attorney General : 

: 

The Honorable Nolan Frizzelle, Member of the California Assembly, has 
requested an opinion on a question we have paraphrased as follows: 

Does a city have the authority to-prohibit the parking of vehicles on that 
portion of private roadways designated as fire lanes by city ordinance which are to be kept 
unobstructed for fire emergencies? 

CONCLUSION 

A city has the authority to prohibit the parking of vehicles on that portion of 
private roadways designated as fire lanes by city ordinance which are to be kept 
unobstructed for fire emergencies. 
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ANALYSIS 

We are-informed that the fire departments of a number of cities are 
encountering an escalating problem with vehicles parked on private ways which restrict 
the access of fire-fighting apparatus to certain structures. We are asked whether a city has 
the authority to enact an ordinance prohibiting the parking of vehicles on private roadways 
which have been designated fire lanes and which are to be kept unobstructed for fire 
emergencies. 

We assume for purposes of this opinion that the designation of the private 
ways as fire lanes constitutes a reasonable regulation of the use of private property under 
the police power. A regulation which deprives the owner of substantially all reasonable use 
of his property is unconstitutional and amounts to a taking for which just compensation 
must be made. (See Agins v. Cay of Tiburon (1979) 24 Cal. 3d 266, 272–273, 277.) 

Article XI, section 11, of the California Constitution provides: 

“Any . . . city . . . may make and enforce within its limits all local, 
police, sanitary, and other ordinances and regulations nor in conflict with 
general laws.” 

(See also Gov. Code, § 37100.) 

A city’s police power under the constitutional provision is as broad as the 
police power exercisable by the Legislature itself except that it can be applied only within 
the city’s own territory and is subject to displacement by general state law. (Birkenfeld v. 
City of Berkeley (1976) 17 Cal. 3d 129, 140; Stanislaus Co. etc. Assn. v. Stanislaus (1937) 
8 Cal. 2d 378, 383–384.) In order to have a valid exercise of the police power in enacting 
an ordinance, the object of the ordinance must be one for which the police power may be 
properly invoked, and the ordinance must bear a reasonable relation to that objective. 
(Sunset Amusement Co. v. Board of Police Commissioners (1972) 7 Cal. 3d 64, 72; Barry 
v. City of Oceanside (1980) 107 Cal. App. 3d 257, 261; Sievert v. City of National City 
(1976) 60 Cal. App. 3d 234, 236; see Miller v. Board of Public Works (1925) 195 Cal. 477, 
484.) We have no difficulty in concluding that the subject ordinance is concerned with the 
public safety or fire safety, an objective for which the police power may be properly 
invoked. (See People v. Greene (1968) 264 Cal. App. 2d 774, 778.) 

Furthermore, assuming that the portion of the private ways which have been 
designated as fire lanes provide access for fire-fighting equipment to structures not readily 
accessible by public roads, :he prohibition of parking on such fire lanes bears a reasonable 
relation to that objective A fire hazard is defined as ‘anything or any act which increases 
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or may cause an increase of, the hazard or menace of fire, or which may obstruct, delay, 
or hinder, or may become the cause of any obstruction, delay, or hindrance to the 
prevention or extinguishment of fire.” (Emphasis added; Health & Saf. Code, § 12510; Cal. 
Admin. Code, tit. 19, § 3.14.) Therefore any obstruction such as a parked vehicle on that 
portion of a private roadway designated as a fire lane, which causes any delay or hindrance 
“to the prevention or extinguishment of fire,” would constitute a “fire hazard” and a public 
nuisance. (See City of Bakersfield v. Miller (1966) 64 Cal. 2d 93, 100; City etc. of San 
Francisco v. City Investment Corp. (1971) 15 Cal. App. 3d 1031, 1041–1042.) It is well-
established that in the exercise of its police powers, a city may enact an ordinance to abate 
a public nuisance. (Thain v. City of Palo Alto (1962) 207 Cal. App. 2d 173, 187; see People 
v. Greene, supra. 264 Cal. App. 2d at pp. 776–778.) The extent to which a city may invoke 
its police power in order to reduce a fire hazard is shown by the cases and statutes on weed 
abatement. (See Thain, supra, 207 Cal. App. 2d at pp. 187–188, Gov. Code, §§ 3680.1 et 
seq., 39501, 39502, 39561, 39564, 39572, 39577.) 

Having determined that a city may properly invoke its police power to enact 
an ordinance prohibiting the parking of vehicles on that portion of private roadways which 
have been designated as fire lanes, we must determine whether the city would be preempted 
from enacting such ordinance by state law. A city’s police power is subject to displacement 
by general state law or federal law (City of Lafayette v. County of Contra Costa (1979) 91 
Cal. App. 3d 749, 754.) When the Legislature has adopted a general scheme for the 
regulation of a particular field, the entire control over whatever phases of the field are 
covered by state legislation ceases as far as a city is concerned. (In re Lane (1962) 58 Cal. 
2d 99, 102; Pipoly v. Benson (1942) 20 Cal. 2d 366, 371; 55 Ops. Cal. Atty. Gen.  178, 179 
(1972).) 

Upon enactment of the Vehicle Code in 1935, the Legislature preempted 
local legislation in the area of motor vehicle traffic regulation and control. (City of 
Lafayette, supra, 91 Cal. App. 3d at p. 755.) Former Section 458 of the Vehicle Code2[1 ] 
stated: 

“The provisions of this division [IX Traffic Laws] are applicable and 
uniform throughout the state and in all counties and municipalities therein 
and no local authority shall enact or enforce any ordinance on the matters 
covered by this division unless expressly authorized herein.” 

In 1959, the Legislature expanded its preemption language by enacting 
section 21 which currently provides: 

[1] 2Hereafter all section references will be to the Vehicle Code unless otherwise specified. 
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“Except as otherwise expressly provided, the provisions of this code 
are applicable and uniform throughout the state and in all counties and 
municipalities therein, and no local authority shall enact or enforce any 
ordinance on the matters covered by this code unless expressly authorized 
herein.” (Added by Stats. 1959, ch. 3, § 21; amended Stats. 1961, ch. 2017, 
§ 1.) 

It has been long recognized that the right to exclusive control of vehicular 
traffic on public streets and highways is that of the state. (Pipoly v. Benson, supra, 20 Cal. 
2d at pp. 372–373; City of Lafayette v. County of Contra Costa, supra, 91 Cal. App. 3d at 
pp. 753–756; Bragg v. City of Auburn (1967) 253 Cal. App. 2d 50, 53; Mervynne v. Acker 
(1961) 189 Cal. App. 2d 558, 561; 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 719, 721 (1980).) As stated in 
Mervynne v. Acker, supra, 189 Cal. App. 2d at pages 561–562: 

“The right of the state to exclusive control of vehicular traffic on 
public streets has been recognized for more than 40 years. While local 
citizens quite naturally are especially interested in the traffic on the streets in 
their particular locality, the control of such traffic is now a matter of 
statewide concern. Public highways belong to all the people of the state. 
Every citizen has the right to use them, subject to legislative regulation. 
Traffic control on public highways is not a ‘municipal affair’ in the sense of 
giving a municipality (whether holding a constitutional charter or not) 
control thereof in derogation of the power of the state. . .” (Emphases added.) 

And it is well-established that the regulation of parking on public streets and highways is 
a legitimate aid to such traffic control and regulation. (County of Los Angeles v. City of 
Alhambra (1980) 27 Cal. 3d 184, 192–193; Siegel v. City of Oakland (1978) 79 Cal. App. 
3d 351, 357.) In other words, the state has preempted local legislation as to parking on 
public streets and highways in the field of traffic control. 

If the state has not preempted the field of law with which the subject 
ordinance is concerned, local supplemental legislation would not be deemed conflicting to 
the extent it covers phases of the field nor covered by state law. (Baron v. City of Los 
Angeles (1970) 2 Cal. 3d 535, 541; see Birkenfeld v. City of Berkeley (1976) 17 Cal. 3d 
129, 142; 62 Ops. Cal. Atty. Gen. 448, 450 (1979); cf. 53 Ops. Cal. Atty. Gen. 313, 316 
(1970).) Furthermore, state preemption of the field of law would not preclude local 
legislation enacted for the public safety which only incidentally affects the preempted field. 
(People v. Mueller (1970) 8 Cal. App. 3d 949, 954; see Birkenfeld v. City of Berkeley, 
supra, at p. 142; 58 Ops. Cal. Atty. Gen. 519, 524–525 (1975).) 
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In order to determine whether a city is preempted from enacting an ordinance 
which would prohibit the parking of vehicles on private roadways which have been 
designated as fire lanes, we look to “the language of section 21. Section 21 states, in part: 
“ . . . no local authority shall enact or enforce any ordinance on the matters covered by the 
code unless expressly authorized herein.” (Emphasis added.) 

In interpreting the foregoing language we note that the primary and 
controlling consideration is the determination of and the giving effect to the legislative 
purpose and intent behind the statute, (Great Lake Properties, Inc. v. City of El Segundo 
(1977) 19 Cal, 3d 152, 153; County of Nevada v. McMillen (1974) 11 Cal. 3d 662, 673, fn. 
9.) 

As we stated in 30 Ops. Cal. Atty. Gen. 69, 71 (1957): 

“ . . . the Vehicle Code is composed of several fields of law, and the 
problem becomes to determine with respect to each field whether the 
Legislature intended to fully occupy that field. . . .” 

In 55 Ops. Cal. Atty. Gen. 178 (1–972) we determined that, by the enactment 
of sections 23130 and 27160 as to vehicular noise limits upon highways, the state 
preempted the field. (Id., at p. 180.) We then concluded that even though the statutory 
scheme of section 38000 et seq. as to newly manufactured vehicles which are to be operated 
or used exclusively off the highways established the state’s preemption of the area of noise 
standard setting for such vehicles “(directed at the seller),” the state had “ . . . not preempted 
the area of enacting and enforcing operational vehicular noise limits (directed at the 
operator of the vehicle)” as to off-highway vehicular noise. (Id., at pp. 179, 181.) 
Operational vehicular noise limits as to off-highway use other than as to newly 
manufactured vehicles is not a matter covered by the code. 

Is the parking of a vehicle on that portion of a private way which has been 
designated a fire lane a matter covered by the code? 

At the time Vehicle Code section 21 was enacted in 1959, only five 
provisions concerning traffic control and regulation on private property were in effect. 
(§ 21107 (based on former § 458 5); 21108 (based on former § 459.3); 21111 (based on 
former § 459.7); 22500 (based on former § 586(a), 586.1); and 22503 (based on former 
§ 588(b), (c)).) The former sections authorized local authorities to enact traffic regulations 
with respect to certain private roads, but it cannot be said that the code coverage was 
comprehensive. In fact, there are currently no provisions which specifically regulate the 
parking of vehicles on private roadways. Moreover, while the Legislature has exhibited 
concern with respect to the field of fire or public safety as to public streets and highways 
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(e.g., §§ 22104 (prohibiting U-turn in front of a fire station), 22500(d) (prohibiting parking 
within 15 feet of the entrance of any fire station), 22514 (prohibiting parking within 15 feet 
of a fire hydrant) and 22651(e) (permitting the removal of an illegally parked vehicle so as 
to allow access by fire fighting equipment to a fire hydrant when it is impractical to move 
the vehicle to another point on the highway)), it has not done so with respect to private 
ways. We would note that section 35701 of the Streets and Highways Code states: 

“Any agreement to maintain parking meters on a public way shall not 
affect the right of a city, acting by virtue of its police power, to control, 
regulate, or prohibit the parking of vehicles on any public way, or portion 
thereof, to the extent necessary to protect the public safety.” (Emphases 
added.) 

From the foregoing we see that the Vehicle Code has not preempted local legislation in the 
field of public safety with respect to the parking of vehicles on public ways, although such 
matter is covered by the code as to the field of traffic regulation and control and is partially 
covered as to the field of fire or public safety. (See also Pub. Util. Code, § 10101.) 

We therefore conclude that the parking of a vehicle on that portion of a 
private roadway designated as a fire lane is either a matter not covered by the code or only 
incidentally affects the field (traffic control and regulation) preempted by the code such 
that local authorities are not precluded from legislating on the matter as to fire or public 
safety.3[2] 

We note that the state has provided for the promulgation of regulations by 
the State Fire Marshal as to certain buildings4[3] “for the protection of life and property 

[2] 3In People v. Deacon (1978) 87 Cal. App. 3d Supp. 29, the appellate department of the Los 
Angeles County Superior Court declared that there was no validity to the argument that regulation 
of private roads had been preempted by the state. (Id., at Supp. 32–33.) The court was concerned 
with an ordinance which forbade motorcycle riding on an easement within Catalina Island. (Id., at 
Supp. 31.) It was determined that the ordinance was not a traffic ordinance but one regulating the 
use of a particular and unique land area available for recreational purposes. (Id., at Supp. 32) In 
other words, the Deacon court concluded that any state regulation of private roads had not 
preempted the field as to environmental matters. 

[3] 4The State Fire Marshal’s regulations are limited, for purposes of this analysis, to “any 
building or structure used or intended for use as an asylum, jail, mental hospital, hospital, 
sanitarium, home for aged, children’s home or institution, school or any similar occupancy of any 
capacity, and any theater, dance hall, skating rink, auditorium, assembly hall, meeting hall, night 
club, fair building, or similar place of assemblage where 50 or more persons may gather together 
in a building, room or structure for the purpose of amusement, entertainment, instruction, 
deliberation, worship, drinking or dining, awaiting transportation, or education, and in any 
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against fire and panic.” (Health & Saf. Code, §§ 13100.1, 13143, 13145, 13211, 17950.) 
But a city is given express statutory authority to impose standards substantially equivalent 
to or greater than provided by the marshal’s regulations. (Health & Saf. Code, §§ 13143, 
13216, 17920.7; Cal. Admin. Code, tit. 19, § 1.07.) This establishes that the state has not 
preempted the field of fire safety as to such buildings. 

The access road from a building subject to the marshal’s regulations “to a 
public street shall be all-weather, hard-surfaced (suitable for use by fire apparatus) right-
of-way not less than 20 feet in width. Such right-of-way shall be unobstructed and 
maintained only as access to the public street.” (Cal. Admin. Code, tit. 19, § 3.05; see Sts. 
& Hy. Code, § 1805.) Therefore, to the extent that a city seeks to prohibit any obstructions 
on that portion of a private roadway designated as a fire lane which provides access to any 
of the subject buildings, it must impose standards which are substantially equivalent to or 
greater than the regulations provided by the State Fire Marshal. (Health & Saf. Code, 
§ 13143, 13216, 17920.7; Cal. Admin. Code, tit. 19, § 1.07.) 

***** 

building or structure which is open to the public and is used or intended to be used for the showing 
of motion pictures when an admission fee is charged and when such building or structure has a 
capacity of 10 or more persons, . . .” and to “any building housing any occupancy when such 
building is used as an auxiliary or accessory structure to any of the occupancies specified,” as well 
as “any building or structure used or intended for the housing of any person of any age when such 
person is referred to or placed within such home or facility for protective social care and 
supervision services by any governmental agency” and “every building of any type of construction 
or occupancy having floors used for human occupancy located more than 75 feet above the lowest 
floor level having building access” (Cal. Admin. Code, tit. 19, § 1.03(a), (d), (e); Health & Saf. 
Code, § 13142(a), 131436, 13210, 13211.) 
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