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TO BE FILED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-405 

: 
of : NOVEMBER 9, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Robert D. Milam : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE JOHN A. DRUMMOND, COUNTY COUNSEL, 
COUNTY OF MENDOCINO, has requested an opinion on the following questions: 

1. Do the Subdivision Map Act and subdivision ordinances enacted 
pursuant thereto apply to the sale of a portion of a tax-deeded parcel pursuant to Revenue 
and Taxation Code section 3691 et seq.? 

2. Is the purchaser of a portion of a tax-deeded parcel entitled to a 
certificate of compliance under Government Code section 66499.35? 

3. Can the county board of supervisors of a general law county, by 
ordinance, require the county tax collector to comply with the state Subdivision Map Act 
and the county subdivision ordinance enacted pursuant thereto? 
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CONCLUSIONS 

1. The Subdivision Map Act and subdivision ordinances enacted 
pursuant thereto do not apply to the tax collector’s sale of a portion of a tax-deeded parcel 
pursuant to Revenue and Taxation Code section 3691. 

2. When the tax collector sells a portion of a tax-deeded parcel at a tax 
sale the purchaser is entitled to a certificate of compliance as to such portion as provided 
in Government Code section 66499.35. 

3. A board of supervisors in a general law county has no legislative 
authority to require the tax collector to comply with the Subdivision Map Act and the 
county subdivision ordinance enacted pursuant thereto in the tax sales of portions of a tax-
deeded parcel by means of a county ordinance imposing such a duty on the tax collector. 

ANALYSIS 

In California every tax on real property is a lien against the real property 
assessed. (Rev. & Tax. Code, § 2187)1 When a property owner has defaulted in the payment 
of taxes, delinquent penalties are imposed (§§ 2617, 2618, 2621) and if the delinquency 
persists the property is sold to the state by operation of law (§§ 126, 3436). This begins the 
statutory time period in which payment of delinquent taxes must be made before title passes 
to the state. At the end of a five year period, if the defaulting owner has not redeemed his 
property by paying the delinquency (see §§ 4101, 4102) and after statutory notice (§§ 
3361–3366), the property is deeded to the state (§§ 127, 3511). The deed to the state 
conveys absolute title free of all encumbrances except for those specified in section 3520. 

Once the property is deeded to the state, it is classified for public use, for 
private ownership, or wasteland to be rehabilitated (§ 3541). Property classified for private 
ownership may be sold to the highest bidder and the county tax collector is designated as 
the officer to conduct the sale (§ 3691). In making the sale, the tax collector must notify 
the board of supervisors of a proposed sale (§ 3698) and upon receipt of the notice the 
board of supervisors shall either approve or disapprove of the propose I sale (§ 3699). After 
the approval of the board of supervisors and authorization in writing from the state 
controller (§ 3700), the tax collector publishes notice of sale (§ 3702) and proceeds to make 
the sale to the highest bidder (§ 3706). The property may be redeemed by the defaulting 
property owner until the first bid at a public auction (§ 3706), but even after the first bid 
the defaulting taxpayer may participate in the auction (§ 3691). 

1 All unidentified section references are to the Revenue and Taxation Code. 
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Section 3691 provides: 

“The tax collector may sell for lawful money of the United States or 
negotiable paper as the tax collector in his discretion may elect all or any 
portion of tax-deeded property without regard to the boundaries of the 
parcels in which it was deeded to the State, as provided in this chapter, unless 
by other provisions of law such tax-deeded property is not subject to sale. 
Any person, regardless of any prior or existing lien on, claim to or interest in 
such property, may purchase at said sale. 

“When a part of a tax-deeded parcel is sold the balance continues 
subject to redemption, if the right of redemption has not been terminated, and 
shall be separately valued for the purpose of redemption in the manner 
provided by Chapter 2, Part 7, Division 1 of this code, except that no 
application need be made.” (Emphasis added.) 

The Subdivision Map Act (Gov. Code, § 66410 et seq.; hereafter “Map Act”) 
requires that, before property is subdivided for sale, lease, or financing (Gov. Code, § 
66424), a subdivision map must be prepared by the subdivider and be approved by the 
governing body of the city or county in which the land is located. The purposes of the 
legislation are to: (1) promote orderly community development, (2) insure proper 
improvement of the areas within the subdivision that are dedicated for public purposes by 
the subdivider, and (3) prevent fraud and exploitation by the subdivider. (Bright v. Board 
of Supervisors (1977) 66 Cal. App. 3d 191, 195–196; Pratt v. Adams (1964) 229 Cal. App. 
2d 602, 606; 62 Ops. Cal. Atty. Gen. 136, 137 (1979); 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 496, 497 
(1973).) 

Section 3691 authorizes the tax collector to sell “all or any part” of a tax-
deeded parcel. However, section 3691 also imposes a limitation on the tax collector’s 
power to sell when by “. . . other provisions of law such tax-deeded property is not subject 
to sale.” (Emphasis added.) It may be argued that the Map Act is such other provision of 
law that prevents the sale of tax-deeded property. In construing the meaning of this 
limitation we apply the controlling rule of statutory construction, that one is required to 
ascertain the intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law. (California 
Teachers Assn. v. San Diego Community College Dist. (1981) 28 Cal. 3d 692, 698.) In 
order to determine this intent, the courts turn first to the words of the statute itself. (Moyer 
v. Workmen’s Compensation Appeals Bd. (1973) 10 Cal. 3d 222, 230.) Other rules of 
construction will not be applicable when the language of a statute gives a clear indication 
of the legislative intent. (Wallace v. Department of Motor Vehicles (1970) 12 Cal. App. 3d 
356, 360.) Where the provisions of a statute are susceptible to two or more reasonable 
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interpretations, the interpretation that will harmonize rather than conflict with other 
provisions should be adopted. (People v. Kuhn (1963) 216 Cal. App. 2d 695, 698.) 

Section 3691, in essence, is a general legislative authorization for the tax 
collector to sell tax-deeded property. It gives the tax collector discretion to sell tax-deeded 
property and empowers the tax collector to make such sales. The phrase “not subject to 
sale” referring to “such tax-deeded property,” in our opinion, describes a limitation on the 
tax collector’s power to sell. We believe that the Legislature intended that the phrase “other 
provisions of law” in this respect refer only to those provisions in which the Legislature 
has expressly withheld the tax-deeded property from sale by the tax collector. For example, 
such an express limitation appears in section 3546, which provides: hat tax-deeded property 
“which has been classified as waste land is not subject to sale to private owners.” 
(Emphasis added.) The Map Act does not prohibit the sale cf. property in the sense the 
Legislature intended in section 3691. We conclude that the Map Act is not one of the “other 
provisions of law” referred to in section 3691. 

Governmental officials, such as the county tax collector, are neither 
expressly included nor excluded from the provisions of the Map Act.2 A subdivider 
covered by the Map Act is defined as any “person, firm, corporation, partnership, or 
association.” (Gov. Code, § 66423.) The first question concerns the duty of the tax 
collector, in selling property under section 3691 et seq., to comply with the provisions of 
the Map Act. 

We believe the answer to this question is provided by the case of Morris v. 
Reclamation District No. 108 (1941) 17 Cal. 2d 43. This case concerned a tract of land on 
which bonds had been issued for construction of a public project. The payment on the bond 
was in default and consequently the property was subject to sale by the county treasurer as 
trustee of the reclamation district. The treasurer split the property into several parcels and 
reapportioned the assessment to the individual parcels in order to sell the property. One of 
the arguments raised was that the splitting of the property was void because the Map Act 
was not complied with, even though a map was filed. The court held that the section under 
consideration (Pol. Code, § 3640) did not require the filing of a subdivision map by any 
public agency or public officer “where such subdivision is authorized by law.” (Id., at p. 
53.) 

2 Another legislative scheme applicable to subdivision of real property and the sale of subdivided 
parcels is the Subdivided Lands Act (Bus. & Prof. Code, § 11000 et seq.). This act is administered by the 
State Real Estate Commissioner who is required to issue a public report on subdivisions covered by the law 
Statutes 1980, chapter 1336, added section 11010.6 to the Business and Professions Code to expressly 
exclude public agencies from the coverage of the Subdivided Lands Act. 
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It is clear that the duties of the county treasurer as trustee in the Morris ease 
and the tax collector (for the purposes of tax-deeded property) are virtually identical. As 
the court described the trustee’s duties: 

“The duty of the trustee is to sell the lands, if possible. If the parcel is 
so large that it cannot be sold, it is imperative that it be cut up in smaller 
parcels that are readily saleable.” (Morris v. Reclamation District No. 108, 
supra, 17 Cal. 2d at p. 52.) 

In the Morris case the law construed by the court defined a “Subdivider” subject to the 
Map Act in much the same way that the statute today does. Since the duties of the trustee 
in the Morris case and tax collector in the question before us are virtually identical and 
because the definition of those subject to the Map Act was the same in Morris as it is today, 
we are constrained to follow the holding of the California Supreme Court in the Morris 
case and conclude that the county tax collector is not bound by the Subdivision Map Act 
when selling tax-deeded property. 

This same conclusion applies to the county land division ordinance which 
was adopted pursuant to the Map Act. In implementing the Map Act a local agency may 
not provide for conditions which conflict with the Map Act. (Kelber v. City of Upland 
(1957) 155 Cal. App. 2d 631, 637, disapproved on another point in The Pines v. City of 
Santa Monica (1981) 29 Cal. 3d 656, 664.) Since under the Map Act the definition of 
“subdivider” does not include the county tax collector, the county ordinance enacted 
pursuant to the Map Act cannot encompass the tax collector. 

The second question is whether the buyer of a portion of a tax-deeded parcel 
is entitled to a certificate of compliance under section 66499.35 of the Government Code. 
This section authorizes any owner or vendee of real property to request the local agency to 
make a determination whether the property complies with the Map Act and of local 
ordinances enacted pursuant thereto. If the determination is that the property complies with 
the Map Act a certificate of compliance must be issued. If the property does not meet the 
requirements of the Map Act the local agency may impose conditions that would have been 
applicable to the division of property at the time the applicant acquired his interest therein. 
We have already concluded that the tax sale of a portion of a tax-deeded parcel by the tax 
collector does not violate the Map Act or the county subdivision ordinance. The division 
of the tax-deeded parcel into portions for purposes of the tax sale is not governed by the 
Map Act or the subdivision ordinance, so no violation of the subdivision laws results from 
such division. Thus the buyer of the portion of the tax-deeded parcel at the tax sale is 
entitled to the same kind of Government Code section 66499.35 certificate for the portion 
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purchased as would be issued for the whole tax-deeded parcel.3 

The last question is whether the board of supervisors may enact an ordinance 
requiring the county tax collector to comply with the state Subdivision Map Act and the 
county subdivision ordinance. This raises a question as to the general power of the board 
of supervisors to require the tax collector to comply with the Map Act. 

Article XI, section 7, of the California Constitution provides that “[a] county 
or city may make and enforce within its limits all local, police, sanitary and other 
ordinances and regulations not in conflict with general laws.” Section 3691 authorizes the 
tax collector to sell all or any portion of a tax deeded parcel and our courts have held that 
this authorization is not subject to the Subdivision Map Act. Any ordinance which purports 
to subject tax sales to the subdivision laws would conflict with section 3691 and would 
therefore be void. (California Water & Telephone Co. v. County of Los Angeles (1967) 253 
Cal. App. 2d 16, 28.) We note, however, that section 3699 requires the approval of the 
board of supervisors before the tax collector may sell a tax deeded parcel While the board 
of supervisors may not change the tax collector’s statutory duties by ordinance, section 
3699 does grant the board the power to withhold its approval of particular tax sales as they 
are proposed by the tax collector. We do not address the limits of this power since it is 
beyond the scope of the question presented. 

***** 

3 The fact that the tax collector need riot comply with the Map Act does not insulate a buyer from 
complying with zoning requirements, requirements for a building permit, or other lawful restrictions on the 
use of the land. 
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