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TO BE PUBLISHED IN THE OFFICIAL REPORTS 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
State of California 

GEORGE DEUKMEJIAN 
Attorney General 

: 
OPINION : No. 81-411 

: 
of : DECEMBER 3, 1981 

: 
GEORGE DEUKMEJIAN : 

Attorney General : 
: 

Thomas Y. Shigemoto : 
Deputy Attorney General : 

: 

THE HONORABLE RUTH L. RUSHEN, DIRECTOR OF THE 
DEPARTMENT OF CORRECTIONS, has requested an opinion on the following 
questions: 

1. May the Department of Corrections grant one of its retired employees 
the privilege of carrying a concealable firearm concealed on his person or in his vehicle? 

2. Does Penal Code section 12027 require the Department of Corrections 
to issue the retiring employee a certificate indicating he has no such privilege? 

CONCLUSION 

1. The Department of Corrections has no authority to grant one of its 
retired employees the privilege of carrying a concealable firearm concealed on his person 
or in his vehicle. 
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2. The Department of Corrections is not required to issue the retiring 
employee a certificate indicating he has no such privilege. 

ANALYSIS 

Chapter 1, title 2, part 1 (§ 12000 et seq.) of the California Penal Code1 is 
known as the “Dangerous Weapons’ Control Law.” Section 12025 provides in part: 

“(a) Except as otherwise provided in this chapter, any person who 
carries concealed within any vehicle which is under his control or direction 
any pistol, revolver, or other firearm capable of being concealed upon the 
person without having a license to carry such firearm as provided in this 
chapter is guilty of a misdemeanor, . . . 

“(b) Any person who carries concealed upon his person any pistol, 
revolver, or other firearm capable of being concealed upon the person 
without having a license to carry such firearm as provided in this chapter is 
guilty of a misdemeanor, . . . 

“(c) Firearms carried openly in belt holsters are not concealed within 
the meaning of this section, . . .” 

Section 12027(a) provides in part: 

“Section 12025 does not apply to or affect any of the following: 

“(a) Peace officers listed in Section 830.1 or 830.2 whether active or 
honorably retired, other duly appointed peace officers, full-time paid peace 
officers of other states and the federal government who are carrying out 
official duties while in California, or any person summoned by any such 
officers to assist in making arrests or preserving the peace while he is actually 
engaged in assisting such officer. . . .” 

We assume that the retired employee of the Department of Corrections 
referred to in the question was a peace officer as defined in section 830.5.2 

1Hereafter all section references will be to the Penal Code unless otherwise indicated. 
2Section 830.5 (Stats. 1980, ch. 1340, § 13) states. 

“The following persons are peace officers whose authority extends to any place in the 
scare while engaged in the performance of the duties of their respective employment and 
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In 63 Ops. Cal. Atty. Gen. 385 (1980), prior to the 1980 amendment to 
section 830.5, we concluded that peace officers employed by the Department of 
Corrections (“department”) were “duly appointed peace officers” who fell within the 
exemption of section 12021 whether they were on or off duty. (Id., at pp. 386, 388, 390.) 
The 1980 amendment to section 830.5 permits the department’s peace officers to carry 
firearms only “if authorized and under such terms and conditions as are specified by . . .” 
the department. (See fn. 2, supra.) Construing the provisions of sections 830.5 and 12027 
together so as to harmonize and achieve a uniform and consistent legislative purpose (Isobe 
v. Unemployment Ins. Appeals Bd. (1974) 12 Cal. 3d 584, 590), it is our view that the 
department’s peace officers fall within the exemption of section 12027 as “duly appointed 
peace officers” if they have been authorized by the department to carry concealable 
firearms. (See 64 Ops. Cal. Atty. Gen. 832 (Opn. No. 81–709 issued November 10, 1981).) 

We are asked whether such officers, upon retirement, still fall within the 
exemption of section 12027. 

Following the rules of statutory construction: 

“We begin with the fundamental rule that a court should ascertain the 
intent of the Legislature so as to effectuate the purpose of the law. In 
determining such intent the court turns first to the words themselves for the 
answer. We are required to give effect to statutes according to the usual, 
ordinary import of the language employed in framing them.” (Moyer v. 
Workmen’s Comp. Appeals Bd. (1973) 10 Cal. 3d 222, 223; see California 
Teachers Assn. v. San Diego Community College Dist. (1981) 28 Cal. 3d 

for the purpose of carrying out the primary function of their employment or as required 
under Sections 8597, 8598, and 8617 of the Government Code. Such peace officer (sic) 
may carry firearms only if authorized and under such terms and conditions as are specified 
by their employing agency: 

“. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
“(b) A correctional officer employed by the Department of Corrections or any 

employee of the Department of the Youth Authority having custody of wards or any 
employee of the Department of Corrections designated by the Director of Corrections or 
employee of the Board of Prison Terms designated by the Secretary of the Youth and Adult 
Correctional Agency or employee of the Department of Youth Authority designated by the 
Director of the Department of the Youth Authority, any superintendent, supervisor, or 
employee having custody of wards in an institution operated by a probation department, 
and any transportation officer of a probation department.” 

While our research failed to uncover any of the department’s employees who fall within the provisions of 
section 830.1, members of the department’s Law Enforcement Liaison Unit are listed in section 830.2. 
(§ 830.2(8), added by Stats. 1980, ch. 1340.§ 6.) We do not consider members of that unit in this opinion. 
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692, 698.) 

But “[w]ords may not be inserted in a statute under the guise of interpretation.” (In re 
Miller (1947) 31 Cal. 2d 191, 199.) Looking to the language of section 12027(a), we see 
that the Legislature has exempted “[p]eace officers listed in Section 830.1 or 830.2 whether 
active or honorably retired” (emphasis added), but its exemption of “other duly appointed 
peace officers” is not so modified. To construe section 12027(a) as permitting the 
department to grant the privilege of carrying a concealed firearm to its “retired” employees 
would be to insert the word “retired” under the guise of interpretation to modify the phrase 
“other duly appointed peace officers,” and this may not be done. 

We further note that in Charles S. v. Board of Education (1971) 20 Cal. App. 
3d 83, it was stated at page 95: 

“When different language is used in the same connection in different 
parts of a statute it is presumed the legislature intended a different meaning 
and effect.” 

Peace officers listed in sections 830.1 or 830.2 are exempted “whether active 
or honorably retired,” words not applicable to “other duly appointed peace officers” in 
section 12027(a). This difference in the exemption language indicates that the Legislature 
intended a different scope of exemption for “other duly appointed peace officers.” We think 
the difference intended was that only such “other duly appointed peace officers” who are 
on active service may be granted the exemption authorized by section 12027(a). 

In support of this, we note that a “duly appointed peace officer” can no longer 
be considered “duly appointed” upon retirement. (See Reed v. Schon (1905) 2 Cal. App. 
55, 57–58; also Gov. Code, S 21150.) Moreover, if the Legislature had intended the 
exemption in section 12027(a) to apply to retired “duly appointed peace officers,” it could 
have so stated. (See Bailey v. Superior Court (1977) 19 Cal. 3d 970, 977. fn. 10, also fn. 3 
and Legislative Counsel’s Digest, Stats. 1969, ch. 1012, supra.) 

We conclude that the department has no authority to grant one of its retired 
officers who was not a peace officer under Penal Code section 830.1 or 830.2 the privilege 
of carrying a concealable firearm concealed on his person or in his vehicle. (See California 
State Employees’ Assn. v. Enomoto (1981) 118 Cal. App. 3d 599, 603–604.) 

The second question we are asked is whether the department must issue the 
retiring employee a certificate indicating he does not have the privilege of carrying a 
concealable firearm concealed on his person or in his vehicle. Section 12027(a) states in 
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this regard: 

“The agency from which a peace officer is honorably retired may, 
upon initial retirement of the peace officer, or at anytime subsequent thereto, 
deny or revoke for good cause, the retired officer’s privilege to carry a 
weapon as provided in this subdivision. 

“A retired peace officer shall petition the issuing agency for renewal 
of his or her privilege to carry a concealed firearm every five years. Any 
peace officer who has been honorably retired shall be issued an 
identification certificate containing an endorsement by the issuing agency 
indicating whether or not the retired peace officer has the privilege to carry 
a weapon pursuant to this subdivision and the date when the endorsement is 
to be reviewed again.” (Emphasis added.) 

In interpreting this language, we look to the legislative purpose behind it. (Great Lakes 
Properties, Inc. v. City of El Segundo (1977) 19 Cal. 3d 152, 153.) 

Prior to 1974, the agency from which a peace officer falling within the 
exemption of section 12027 retired had no power to deny or revoke the retired officer’s 
privilege to carry a concealable firearm. (Stats. 1953, ch. 36, § 1, Stats. 1959, ch. 1854, § 
1; Stats. 1963, ch. 1677, § 1; Stats. 1965, ch. 281, § 2; Stats. 1968, ch. 1222, § 61; Stats. 
1969, ch. 1012, § 1.) In 1974 the Legislature added all but the sentence beginning with “A 
retired peace officer shall petition . . .” and the words “and the date when the endorsement 
is to be reviewed again” of the last sentence of the foregoing quoted language of section 
12027(a). (Stats. 1974, ch. 1090, § 1.) The Legislative Counsel’s Digest with respect to the 
1974 amendment states: 

“Specifics for purposes of the exemption from licensing requirements 
for carrying concealed or loaded firearms, that, as applied to honorably 
retired peace officers, the agency from which the peace officer is retired may, 
upon initial retirement of the peace officer or at any time subsequent thereto, 
deny or revoke, for good cause, the retired officer’s privilege to carry a 
weapon as provided, and shall issue an identification certificate containing 
an endorsement by the issuing agency indicating whether or not the retired 
peace officer has the privilege to carry a weapon.” (Stats. 1974, ch. 1090.) 

We note in the language of section 12027(a), in the last sentence, the word 
“any” is used to modify “peace officer.” The word “any” is ordinarily used in a statute to 
indicate a person, thing, etc. as one selected without restriction or limitation of choice, with 
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the implication that every one is open to selection without exception. (See 62 Ops. Cal. 
Atty. Gen. 394, 395–396 (1979).) The phrase “Any peace officer” could therefore be 
interpreted as including those peace officers who do not come within the provisions of 
section 830.1 or 830.2 as well as those who do. (See California State Auto. Assn. Inter-Ins. 
Bureau v. Warwick (1976) 17 Cal. 3d 190, 195.) 

However, the literal meaning of a statute’s words must give way to avoid 
absurd consequences or to give effect to the statute’s manifest purposes that, in light of its 
legislative history, appear from its provisions considered as a whole. (Silver v. Brown 
(1966) 63 Cal. 2d 841, 845; also County of San Diego v. Muniz (1978) 22 Cal. 3d 29, 36; 
cf People v. Belleci (1979) 24 Cal. 3d 879, 884.) The purpose of the 1974 amendment to 
section 12027(a) was to give the agency from which a qualified peace officer retired the 
authority to deny or revoke, for good cause, the privilege of carrying a concealable firearm. 
(See Legislative Counsel’s Digest, supra; Stats. 1974, ch. 1090.) Since we concluded that 
the department has no authority to grant one of its retired officers who was not a peace 
officer under Penal Code section 830.1 or 830.2 the privilege of carrying a concealable 
firearm, it follows that a “qualified” retired peace officer, for our purposes, would be one 
who came within the provisions of either section 830.1 or 830.2 and was honorably retired. 

On the other hand, a retiring department peace officer who is not a peace 
officer within the provisions of section 830.1 or 830.2 can not be granted the privilege of 
carrying a concealable firearm by the department. The 1974 amendment to section 
12027(a) did not expand the authority of the department to grant the privilege to “any” 
peace officer. 

The phrase “Any peace officer who has been honorably retired . . .” in the 
last sentence of section 12027(a) must have reference to the phrase “Peace officers listed 
in section 830.1 or 830.2 . . . honorably retired . . .” in the first sentence of section 12027(a) 
as those are the only retired peace officers specifically mentioned in the section. Since the 
first sentence of section 12027(a) is limited in its application to retired officers listed in 
section 830.1 or 830.2 so is the last sentence of section 1202 7(a). 

Accordingly, we conclude the department is not required to issue to a retiring 
employee who was not a peace officer under section 830.1 or 830.2 an identification 
certificate indicating that the officer does not have the privilege to carry a concealable 
firearm concealed upon his person or in his vehicle. The requirement that such a certificate 
be issued is limited in its application to those peace officers listed in section 830.1 or 830.2. 

***** 
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